Al héél lang stond er een zak kastanjemeel in onze kast te creperen. Wat zou ik daar nu eens mee maken? Toen ik laatst een Italiaans kookboek doorbladerde, wist ik het al snel: een vegan kastanjetaart! In Italië is de traditionele castagnaccio een ware delicatesse. Dit is een heel ander soort taart dan je gewend bent. Hij is namelijk eerder hartig dan zoet en ook dun en stevig van structuur. Maar lekker dat dit is! Deze stevige taart is gevuld met zoete rozijnen, walnoten en (in mijn geval) een klein vleugje cacaopoeder. Een taart met bite dus, en een licht zoet tintje! De kastanjetaart is ook nog eens suikervrij, glutenvrij en vegan. En het beste van alles: je hoeft alleen maar 5 minuten ingrediënten door elkaar te husselen en kunt de taart dan al in de oven schuiven.
Wat is kastanjetaart (“castagnaccio”)?
Castagnaccio is een Italiaanse kastanjetaart die je maakt van kastanjemeel. Het is een stevige, hartige taart die in Toscane al eeuwenlang op het menu staat. Het kastanjemeel heeft van nature een zoete smaak, zelfs zonder dat daar suiker (of een suikervervanger) aan te pas komt. Daarnaast vul je de taart vaak met pijnboompitten, walnoten, rozijnen of iets anders hartigs.
Het is van origine een echte herfsttaart en hij heeft een typische gebarsten bovenkant. Zodra je de taart, na zo’n 30 minuten uit de oven haalt, vallen de barstjes direct op. De binnenkant is wat taai, stevig en een beetje zacht. Het is echt een taart die je geproefd moet hebben voordat je hem goed kunt beschrijven. Het is in ieder geval zeker niet de gebruikelijke chocoladetaart waar je hem vanwege de looks misschien voor zou aanzien.

Suikervrije en vegan kastanjetaart met een zoeter tintje
Nu houd ik op zich wel van een subtiel zoet tintje in taart. Zelfs in kastanjetaart. Dus ik besloot deze vegan kastanjetaart een iets zoetere smaak te geven dan het origineel, maar dan wel zonder suiker of suikervervanger te gebruiken. In plaats daarvan gebruik ik extra veel rozijnen en een scheutje vanille-extract. En ik schep 2 eetlepels cacaopoeder door het taartbeslag voor een heel subtiel aanwezig chocoladetintje. Dat alles bij elkaar maakt de taart in mijn ogen nóg lekkerder. Enne, je hebt voor deze taart dus helemaal geen suiker nodig. Dat maakt het ook een ideale taart als je om bepaalde redenen geen suiker mag of het liever vermijdt. Strooi er dan uiteraard niet (zoals ik heb gedaan) voor de sier poedersuiker overheen 😉
Wil je hem flink zoeter maken? Dan kun je ook een scheut agavesiroop of stukjes dadel toevoegen. Maar ik moet zeggen dat ik de taart juist zonder te veel zoetigheid op z’n lekkerst vind. Je kunt hem eventueel ook serveren met een schepje kokoskwark of plantaardige kwark. Daarmee maak je de taart ook wat zoeter en heb je er meteen een schepje romigheid bij.

Waar koop je kastanjemeel?
Ik koop kastanjemeel vaak bij Holland & Barrett of online bij bijvoorbeeld De Online Drogist. Misschien moet je bij het zien van de prijs even slikken. Voor een zak van 400 gram betaal je al snel € 9,- of meer. Maar daar staat tegenover dat je voor deze taart niet de hele zak nodig hebt en dat je verder maar weinig ingrediënten nodig hebt om de taart te maken. Dus wat mij betreft is het meel de aankoop zeker waard, al is het maar om eens deze taart mee te maken.
Wat kun je nog meer maken met kastanjemeel?
Vaak gebruik je kastanjemeel in combinatie met andere meelsoorten in brood, cake of taart. Denk aan een lekkere panforte, een cake in combinatie met gewoon meel of een hartig brood. Kastanjemeel heeft een vrij uitgesproken smaak. Maar juist daardoor kan het een lekkere toevoeging zijn aan een verder vrij neutraal baksel.

Hoe geef je de castagnaccio meer smaak?
De Italianen brengen hun geliefde castagnaccio vaak op smaak met rozemarijn. Zelf vond ik de taart daar iets té hartig van worden, dus koos ik liever voor het mildere tijm. Ik gebruik 3 takjes tijm voor de taart. Precies genoeg om de tijm wel te proeven, maar het ook weer niet te overheersend te maken. Zelf vind ik verder rozijnen een heerlijke toevoeging voor den zoetig tintje. Net als vanille-extract (ook al is dat zeker niet iets wat in het originele recept staat, maar ik ben graag eigenwijs!). Ook stukjes dadel smaken er heerlijk bij. Verder gebruik ik walnoten in de taart. Die zorgen voor een extra nootachtige smaak en gewoon voor een goede bite.
Daarnaast schep ik dus een beetje cacaopoeder door deze vegan kastanjetaart. Dat maakt hem in mijn ogen nog lekkerder en dieper van smaak. Je proeft zeker niet veel chocoladesmaak, maar wel een subtiel vleugje ervan als je een hap neemt.
Recept vegan kastanjetaart
Wil je ook een keer een anders-dan-anders-taart maken? Eentje met een iets meer hartige smaak, zoete rozijnen en een arretjescake-achtige structuur? En een taart waar nauwelijks werk in zit? Maak dan deze heerlijke vegan kastanjetaart. Zo maak je ‘m:

Vegan kastanjetaart (“castagnaccio”) met cacao
Equipment
- Grote taartvorm (van zo'n 30 cm. doorsnee)
- Oven
- Mengkom
Ingrediënten
- 250 gram kastanjemeel
- 375 ml water
- 100 gram walnoten
- 100 gram rozijnen (geweld)
- 25 gram cacaopoeder
- 1 ½ tl vanille-extract
- 3 takjes tijm
Optioneel om de taart zoeter te maken:
- 50 gram dadelstroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Roer het kastanjemeel, water, cacaopoeder en vanille-extract goed door met een spatel.
- Meng dan rozijnen en walnoten met het beslag. Rits de tijm van de takjes en schep dan de tijm door het beslag.
- Vet de bakvorm in met plantaardige margarine en verdeel het beslag over de bakvorm.
- Schuif de springvorm voor 30 minuten in de oven. De bovenkant zal al snel iets gaan barsten; dat hoort zo. Haal hem er daarna uit en laat nog zeker 30 minuten afkoelen in de vorm. Bestrooi eventueel voor de sier met poedersuiker of serveer met een schepje plantaardige kwark of slagroom.

Andere simpele en lekkere taarten
En als je een lekkere en eenvoudige taart zoekt, is deze kastanjetaart zeker niet de enige optie. Dit zijn nog meer heerlijke taartrecepten die je niet veel werk kosten:
- Gezonde perentaart met amandelmeel
- Vegan kersentaart met chocola
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
- Vegan amandeltaart met appel
Heb jij weleens iets met kastanje gegeten of gemaakt?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Mijn logeerkamer met okergele muur | Binnenkijken!
Dat een muur in mijn woning okergeel moest worden, stond voor mij als een paal boven water. Net als dat ik ergens botanische printjes wilde laten terugkomen. De logeerkamer was in beide gevallen de gelukkige. Ik ben zelf heel blij met hoe de kamer is geworden, zeker qua kleuren, en zou haast zelf in mijn eigen huis gaan logeren. Alle gekheid op een stokje, in neem je graag mee voor een mini-rondleiding door mijn logeerkamer met okergele muur.
Vegan noedelsoep met rijstnoedels, tofu en pinda’s
Voor een kom met noedels mag je mij elke avond aan tafel roepen. Het allerliefst eet ik deze Oosterse vezelbron in een lekker smeuïg sausje van kokos en pinda's. En laat vegan noedelsoep daar nu een perfect gerecht voor zijn. Verwacht een goed vullende soep met de romigheid van kokosmelk en pindasaus, veel knapperige groenten, blokjes tofu tussendoor en uiteraard rijstnoedels door de saus geroerd. Trek gekregen? Maak deze makkelijke vegan noedelsoep zelf! Je hebt er maar 2 pannen en een klein beetje tijd voor nodig. Kortom: weinig werk, wel een fantastische maaltijd!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…