Laatst blies ik 30 kaarsjes uit. En dat betekende niet alleen sentimenteel terugblikken op mijn twintigerjaren, maar ook taart eten. Op mijn verjaardag vind ik ontbijten en lunchen met taart extra geoorloofd. Ja toch?! De weken voor mijn verjaardag heb ik allerlei taarten gemaakt om uiteindelijk de beste daarvan te bakken voor mijn verjaardag. Deze vegan kersentaart met chocola kwam als winnaar uit de bus. Het is een heerlijke kruimeltaart met de goddelijke combinatie van kersen en chocola. Weer eens iets anders dan je standaard appel-kruimeltaart en door de chocola lekker zoet! Ik prik er met liefde veel vorkjes van. En ik verklap graag het recept waarmee je deze simpele vegan kersentaart zelf kunt maken om er een vorkje van mee te prikken!

Kruimeltaart met kersen én chocola

Als ik mag kiezen voor taart, heb ik meestal drie favorieten: een traditionele grootmoeders appeltaart, (vegan) cheesecake én kruimeltaart. Appel-kruimeltaart gaat er altijd wel in, maar soms gooi ik het liever over een originelere boeg. Toen ik bij Albert Heijn de doosjes met diepvrieskersen in het schap zag staan, wist ik het: ik wil een vegan kersentaart maken. Daarbij bestaat de vulling uit verse kersen met wat zoetstof, die je dan indikt tot een stevige saus door het met maïzena in een pannetje te verwarmen.

Om de kersentaart net even anders te maken, roerde ik ook stukjes chocola door de kersenvulling. Het was een probeersel, maar de combinatie bleek goddelijk. De chocola geeft een extra zoet tintje aan de kersenvulling. Bovendien zijn chocola en kersen gewoon een onwijs lekkere combinatie.

Tip: gebruik extra chocola of cacaopoeder

Je kunt trouwens zoveel chocola gebruiken als je zelf wilt. Ik hield me nog redelijk in. Maar je kunt ook rijkelijker met chocola strooien als je van een intensere chocoladesmaak houdt. Wil je helemaal all the way gaan? Roer dan ook cacaopoeder door de kersenvulling. Je taart verliest dan wel de gezellige roodpaarse kleur, maar je krijgt er een heerlijke cacaosmaak voor terug.

vegan kersentaart met kruimels

Hoe maak je een vegan kersentaart (zonder ei, melk en roomboter)?

Bij deze taart is het totaal niet moeilijk om hem zonder ei en melk te maken. Voor de bodem gebruik ik plantaardige margarine (zoals die van BlueBand of FlowerFarm) in plaats van margarine gemaakt van melk. Je proeft geen verschil en deze margarine doet het net zo goed in het beslag! Verder komt aan de bodem geen melk of ei te pas, dus daar heb je ook geen vervanger voor nodig. Ik houd zelf bij fruittaart altijd wel van een brosse bodem. Dan is het juist fijn om geen ei (wat rijzend werkt) of melk (wat het beslag vloeibaarder maakt) te gebruiken.

Verder kies ik voor pure chocola. Dat vind ik zelf überhaupt al de lekkerste chocola. Hoe intenser de cacaosmaak, hoe beter! Witte chocola vind ik zelf écht niet lekker (sorry voor de liefhebbers, maar ik vind dat in de verste verte niet op chocola lijken) en melkchocola vind ik niet intens genoeg. Dus pure chocola it is! Daar heb ik dan ook een paar stukjes van door de kersenvulling geroerd.

vegan kersentaart met kruimels 8

Wat heb je nodig voor de kersen-kruimeltaart?

Niet veel! In totaal heb je maar 8 ingrediënten nodig, plus een snufje zout (maar dat heb je vast wel in huis). Deze ingrediënten gebruik ik voor de vegan kersentaart met chocola:

  • Havermeel. Voor een stevige taartbodem gebruik ik graag havermeel. Deze meelsoort is (als je de glutenvrije variant koopt!) perfect voor allerlei glutenvrije baksels. Het zorgt ervoor dat je taart straks stevig staat.
  • Amandelmeel. Deze meelsoort vind ik heerlijk om in combinatie met havermeel te gebruiken. Waar havermeel zorgt voor stevigheid, maakt amandelmeel de taartbodem iets smeuïger en vettiger. Perfect voor cakes en taarten als je glutenvrij wilt bakken!
  • Kersen. Duh, een vegan kersentaart maken zonder kersen wordt een uitdaging. Je kunt voor deze taart zowel verse kersen als (ontdooide!) diepvrieskersen gebruiken. Check van tevoren even of je zoete of meer zure kersen te pakken hebt. Als je kersen iets zuurder zijn, kun je extra ahorn- of agavesiroop gebruiken.
  • Plantaardige margarine. Daarmee “plak” je de bodem aan elkaar en krijg je een mooi beslag voor de bodem. Ik gebruik plantaardige margarine van BlueBand, maar je hebt tegenwoordig van allerlei margarine-merken een plantaardige variant te koop. FlowerFarm is bijvoorbeeld ook een goed merk.
  • Pure chocola. Die heerlijke toevoeging aan deze taart mag niet ontbreken. Roer stukjes pure chocola door de kersenvulling, terwijl je die opwarmt. Dan smelt de chocola vanzelf en verspreidt het zich over de kersenvulling.
  • Ahornsiroop of agavesiroop. Een goede taart moet natuurlijk wel een zoet tintje hebben. Daarvoor gebruik ik ahornsiroop of agavesiroop als suikervervanger. Zowel in de bodem als in de kersenvulling gebruik ik hier een flinke scheut van.
  • Maïzena. Dit gebruik je om de fruitvulling voor de taart iets dikker te maken. Roer het door de pan met kersen terwijl je die aan de kook brengt. Dan kan het kersenmengsel indikken en voorkom je dat het te vochtig wordt voor de taart.
  • Kaneel. Een theelepel daarvan mag niet ontbreken in het beslag voor de taartbodem en taartkruimels. Dat geeft meteen zo veel meer smaak.
  • Vanille-extract. Dit is nog zo’n wondermiddel waarvan een mini-scheutje al veel meer smaak geeft aan je taart. Ik roer het door de kersenvulling voor een zoet vanille-tintje.
vegan kersentaart met kruimels 3

Recept voor de vegan kersentaart met chocola

Dit is één van de makkelijkste taarten die ik heb gemaakt. Je maakt de bodem heel eenvoudig met de keukenmachine of mixer, zet die even in de bodem, bereidt de kersenvulling in een pannetje en schuift dan de complete taart in de oven. Na 15 minuten werk en 40 minuten wachten op de oven haal je deze vegan kersentaart al uit de oven. Zo maak je ‘m:

vegan kersentaart met kruimels 3

Vegan kersentaart met chocola & kruimels

Romy
De combinatie kersen + chocola is verrukkelijk. Zeker in een heerlijke (verjaardags)taart. Deze semi-gezonde taart maak je met maar 8 ingrediënten en kost weinig tijd om te maken. Een heerlijke traktatie om snel de keuken voor in te duiken!
5 (1 stem)
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 stukjes

Equipment

  • Keukenmachine of handmixer
  • Taartvorm (ik gebruik er één van 24 cm doorsnee)
  • Oven
  • Bakpapier
  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de bodem en kruimels:

  • 100 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram plantaardige margarine (op koelkasttemperatuur)
  • 55 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 tl kaneel

Voor de kersenvulling:

  • 400 gram kersen (diepvrieskersen of verse kersen)
  • 50 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 50 gram pure chocola (in kleine stukjes gehakt)
  • 3 el maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed alvast de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen van de taartvorm in met een beetje margarine.
  • Doe de ingrediënten voor de bodem samen in de keukenmachine of gebruik een handmixer om er een smeuïge bal deeg van te maken. Pak 2/3 van het deeg en creëer daarmee een taartbodem en een kleine rand (van ongeveer 3 centimeter hoog) voor de taart. Maak de bodem en rand niet te dik en druk goed aan.
  • Schuif de taartbodem voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zo kunnen de bodem en korst alvast iets steviger worden voordat je de vulling erin schept.
  • Maak ondertussen de kersenvulling voor de vegan kersentaart. Doe daarvoor eerst de kersen (ontpit!), ahornsiroop, vanille-extract en het snufje zout in een steelpan. Verwarm op laag vuur en roer de maïzena erdoorheen. Laat de kersenvulling langzaamaan indikken. Dit kan even duren, maar geloof me: het komt goed!
  • Roer als laatste de chocoladestukjes door de kersenvulling en laat ze smelten in de warme vulling.
  • Haal de taartbodem uit de oven en schep de kersenvulling erin. Schep niet al het vocht mee. Anders wordt de taart wat zompig. Pak daarna het overgebleven deeg om dat te gebruiken voor de bovenkant van de taart. Verkruimel het en verdeel het over de kersenvulling.
  • Schuif de kersentaart dan voor 35 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven en laat 30 minuten afkoelen. Zet de taart daarna nog ongeveer 1-1,5 uur in de koelkast. Dan kunnen de taart en vulling wat steviger worden. Snijd er daarna stukjes van en… geniet!
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Kersen, Lactosevrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan kersentaart met kruimels 6

Andere heerlijke taartideeën

Of je nu iets te vieren hebt of niet, er is altijd een goede reden te bedenken voor taart. Daarom sta ik graag regelmatig in de keuken om taarten te bakken. Dit zijn nog meer ideeën voor (vegan) taarten:

Als jij één taart mag kiezen om op je verjaardag te eten, welke zou dat dan zijn?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Beoordeling recept