vegan kip met aubergine 7

Vegan kip met aubergine in smeuïge pindasaus (met veel groenten)

  • 2 oktober 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Spiesjes hebben wat mij betreft iets magisch. Ik weet niet wat het is, maar eten lijkt haast automatisch nóg beter te smaken als het aan een stokje geregen is. Dat geldt zeker voor deze spiesjes met vegan kip, aubergine en een goddelijke pindasaus. Je bakt de kipstukjes en aubergine lekker mals in de oven, en schenkt er vervolgens een flinke scheut zelfgemaakte pindasaus overheen. Serveer daar rijst en lekker veel groenten bij, en je hebt een voedzame en rijke maaltijd waarmee je met een gerust hart hoge ogen kunt gooien bij de visite.

Vegan kip met aubergine aan een spiesje

Het idee voor dit recept ontstond laatst vrij spontaan toen ik in de supermarkt zowel vegan kipstukjes als aubergine in mijn mandje had liggen. “Wat nu als ik die twee samen in de oven gooi en vervolgens tot spiesjes combineer?”, bedacht ik opeens. Eenmaal thuis moest en zou dat receptidee meteen op tafel komen. Het bleek zo lekker dat ik deze vegan kip met aubergine inmiddels al vijf keer heb gemaakt. Bart en ik zijn allebei fan. En jij na het maken van dit recept misschien ook.

Wat de spiesjes zo lekker maakt? Je roostert de aubergine in de oven heerlijk zacht en smeuïg. Niet de taaie aubergine zoals je die misschien weleens hebt gegeten, maar echt een lekker zacht hapje met een (niet te) stevige schil. Ook de vegan kip wordt in de oven lekker knapperig. En door een zelfgemaakte marinade wordt zowel de aubergine als de vegan kip lekker smaakvol. Plus in de oven nemen ze de marinade nog beter op. Een hoop lekkers aan een stokje dus!

vegan kip met aubergine 4

Hoe maak je de marinade voor de spiesjes?

Voor de marinade bij deze spiesjes met vegan kip en aubergine heb je het volgende nodig:

  • 2 el sojasaus
  • 1 1/2 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 1 el olijf- of zonnebloemolie
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl gember (ik gebruik gehakte gember uit een potje: deze!)

Roer deze ingrediënten door elkaar en haal de aubergine en vegan kipstukjes vervolgens door dit mengsel. Je mag ze een tijdje laten marineren, maar dat hoeft niet per se. Je kunt de vegan kipstukjes en aubergine ook direct verdeeld over een bakplaat in de oven schuiven. Strooi er eventueel voor de leuk én voor de lekker sesampitjes overheen.

vegan kip met aubergine

Maak de vegan kip en aubergine extra lekker met pindasaus

Wat wordt er nu niet lekkerder op als je er een flinke schep pindasaus bij doet? Bar weinig, zou ik zeggen. Ook deze spiesjes smaken nóg veel lekkerder met heerlijke pindasaus erbij. En die maak je dus heel eenvoudig zelf met ingrediënten die je vast al in huis hebt liggen (en anders makkelijk in de supermarkt kunt krijgen).

Zelf maak ik een romige pindasaus met de volgende ingrediënten:

  • 2 el pindakaas
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 el sojasaus
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl gember
  • 1 tl sambal
  • Sap van een 1/2 limoen

Heb je de pindasaus liever nog iets vloeibaarder? Voeg er dan een klein beetje water of extra kokosmelk aan toe.

vegan kip met aubergine 6

Recept vegan kip met aubergine en pindasaus

Deze spiesjes van vegan kip met aubergine smaken extra lekker met een kom vol rijst, extra groenten en sojabonen erbij. Na 35 minuten heb je deze heerlijke en luxe uitziende maaltijd al op tafel staan. Zo maak je het gerecht zelf:

Vegan kip met aubergine, pindasaus en rijst

Romy
Wil je een feestelijk gerecht maken met vegan kip en aubergine? Probeer deze heerlijke spiesjes met een lekkere marinade én smeuïge pindasaus. Serveer met rijst en extra groenten voor een heerlijk gerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier
  • Kookpan
  • Wokpan
  • metalen spiesjes of satéprikkers

Ingrediënten
  

  • 1 aubergine
  • 160 gram vegan kipstukjes (check de ingrediëntenlijst op het etiket als je een glutenvrije optie zoekt)
  • 125 gram edamame-bonen (ik gebruik edamame uit de vriezer)
  • 1 rode paprika

Voor de marinade:

  • 2 el sojasaus (check eventueel het etiket voor een glutenvrije optie)
  • 1 1/2 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 1 el olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sambal
  • 3 el sesampitjes = optioneel

Voor de pindasaus:

  • 2 el pindakaas
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 el sojasaus
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl sambal
  • 1 tl gember
  • Sap van een ½ limoen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (heteluchtstand) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de aubergine in blokjes en de paprika in halve reepjes. Maak daarnaast de marinade door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Als je houdt van sesampitjes, kun je die er ook doorheen roeren.
  • Roer dan de vegan kipstukjes en de blokjes aubergine door de marinade. Verspreid de aubergineblokjes over de bakplaat. Leg ook de paprikareepjes (niet gemarineerd!) op de bakplaat. Besprenkel de paprika met olijfolie. Schuif daarna de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ook alvast de satésaus door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren.
  • Haal na 15 minuten de bakplaat uit de oven en leg nu ook de vegan kipstukjes erbij. Zet nog 15 minuten in de oven totdat de vegan kipstukjes goudbruin kleuren.
  • Verwarm ondertussen de edamame-bonen in een koekenpan en maak de pindasaus warm in de magnetron of in een steelpan.
  • Haal de bakplaat uit de oven en rijg de aubergine-blokjes en vegan kipstukjes aan 2 spiesjes. Serveer dan de rijst met de spiesjes, pindasaus, paprika en edamame-bonen. Maak eventueel af met ringetjes bosui.
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Pindakaas, Rijst, Sojabonen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan kip met aubergine 5

Nog meer Aziatische receptfavorieten

Met de Aziatische keuken maak je mij altijd een gelukkig mens. Deze spiesjes met vegan kip en aubergine zijn zeker niet mijn enige vegan favoriet. Dit zijn nog meer heerlijke Aziatische toppers:

Wat voor spiesjes zijn bij jou favoriet?

vegan kip met aubergine aan spiesjes

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Vegan review | Garden Gourmet Chicken-style, nep-salami & vegan stroopwafels

17 januari 2025|Lifestyle|

Oeh la la, ik viel de afgelopen weken heel regelmatig met mijn neus in de (vegan) boter. Er zijn namelijk heel veel nieuwe vegan producten bijgekomen in de supermarktschappen. En over sommige daarvan ben ik echt enthousiast op het niveau tien met een griffel. En vooruit, uiteraard zaten er ook producten bij waar ik voortaan met een boog omheen loop. Tijd voor een nieuwe vegan review! Met dit keer mijn ongezouten mening over onder andere vegan kipstukjes, gevulde pasta zonder kaas en ei, plantaardige stroopwafels (halleluja!) en nep-salami die er bijzonder echt uitziet. Wat was een hit en wat een grote misser?

Nederlands studeren | Misvattingen en hoe het écht was!

6 augustus 2017|Persoonlijk|

"Dus jij studeert Nederlands? Wat wil je daar dan mee gaan doen?" Hoe vaak ik die vraag tijdens mijn studie wel niet heb gekregen. Er zijn niet zoveel studenten Nederlands, maar wel heel wat misvattingen over de studie Nederlands. Nederlands studeren, wat doe je dan eigenlijk? Was ik echt alleen maar stoffige literatuur aan het lezen en grammaticaregels uit mijn hoofd aan het stampen? Waren we dagelijks d/t-fouten aan het ontdekken en zinnen aan het ontleden? Nu ik een jaar ben afgestudeerd, vertel ik je graag alles over hoe het écht was om Nederlands te studeren. Alvast een tipje van de sluier: met de stoffige literatuur en grammaticaregels viel het hartstikke mee.

Een vleeskeuring?! | Mijn eerste ervaringen met Tinder

30 maart 2018|Persoonlijk|

Tinder? Dat is toch één grote vleeskeuring waarbij aan jou als meisje de taak is om die ene niet-foute jongen te vinden? Dat is het niet al te rooskleurige beeld dat ik al jaren van Tinder had. Het leek me dan ook niets voor mij. Maar naarmate ik meer en meer succesverhalen hoorde in mijn omgeving van geslaagde matches en mensen die zelfs trouwen met de jongen die ze ooit op Tinder hadden geliket, werd mijn nieuwsgierigheid toch gewekt. Zou het wat zijn? Ik besloot onder mijn steen vandaan te komen en het een kans te geven. Een profiel aanmaken was zo gepiept. Maar wat zegt mijn eerste gevoel over deze datingapp? Yay or nay?

Ga naar de bovenkant