Kwarktaart maken zonder gelatine? Heel lang durfde ik die uitdaging niet zo goed aan. Mijn eerste pogingen tot kwarktaarten met agar agar werden een ingestort fiasco. Maar een tijdje geleden ontdekte ik hoe het wél moet. Deze vegan kwarktaart met kersen en chocola is alles wat ik in een kwarktaart zoek: luchtig, smeuïg, zoet en totaal niet machtig. En oh ja, hij bevat de smaken van de heerlijke Schwarzwälder Kirsch: kersen, chocola en room. Zelfs als er geen feestje te bekennen is, maak je er met deze kwarktaart nog een feestje van. Ontdek hieronder hoe je ‘m zelf optuigt (zonder de bloopers te begaan die ik beging!).
Vegan kwarktaart met kersen, chocola & smeuïge bodem
Het kersenseizoen is hier. Hoera! Hoewel ik van deze vegan kersentaart met kruimels ook altijd zeer gelukkig word, is deze kwarktaart met kersen sowieso mijn nieuwe kersenfavoriet. Het is een heerlijk luchtige kwarktaart waar je van kunt blijven eten. De bodem is lekker smeuïg en heeft een subtiele chocoladesmaak. De kwarklaag smaakt naar een mix van plantaardige kwark, kersen en een vleugje kokos. Een beetje zoet, maar zeker niet té! En daarbovenop strooi je dan voor de mooi (én voor de lekker) nog wat chocoladesnippers en kokosrasp. Heerlijkheid alom!
De smaken van deze taart zijn gebaseerd op de Schwarzwälder Kirsch: de bekende kerstentaart met chocola uit het Zwarte Woud. Deze taartklassieker is alleen nogal machtig. De kwarktaart-variant die ik erop maakte, is een stuk lichter op de maag. En nog lekkerder ook als je het mij vraagt! Hij bevat dezelfde combinatie van kersen en chocola. Met een vleugje romigheid erdoorheen, maar dan zonder dat de taart als een blok op je maag valt. Hmm, mede daardoor kan ik er wel stukjes van blijven nemen!
Hoe maak je vegan kwarktaart met agar agar?
Deze vegan kwarktaart maak je met agar agar. Dat is een vegan alternatief voor gelatine. Gelatine is gemaakt van runder- en varkensbotten; agar agar is een plantaardig poeder gemaakt van algen. Het heeft min of meer dezelfde werking als gelatine; het is zelfs nog iets sterker dan gelatine. Agar agar los je op in een kokende vloeistof en meng je dan door de substantie die je ermee wilt verdikken. Zo krijg je een mooi stevige kwarktaart, maar dan zonder gelatine.
Goed om te weten: de hoeveelheid agar agar steekt nogal nauw. Over het algemeen heb je per 250 ml vocht ongeveer 2 gram agar agar nodig. Voor deze vegan kwarktaart met kersen gebruik ik 5 gram agar agar om hem lekker stevig te krijgen.
Waar koop je agar agar?
Je kunt agar agar kopen bij speciaalzaken als Ekoplaza en Holland & Barrett. Ook bij grotere supermarkten is het te koop. Vaak ligt het dan bij de bakspullen.
Tip: chiazaad als extra ingrediënt in vegan kwarktaart
Een verrassend ingrediënt in deze kwarktaart zijn de chiazaadjes. Die ken je misschien wel van chiapudding (heb je mijn lievelingsrecept voor een chiapudding-ontbijt met banaan en pindakaas al eens geprobeerd?). Maar je kunt het dus ook heel goed in kwarktaart gebruiken. Ook chiazaad werkt verdikkend en trekt vocht aan. Daardoor wordt deze kwarktaart iets meer puddingachtig. De substantie wordt goed stevig en mooi glad. Het resultaat is dan ook een mooi drilpudding-achtig taartje dat heerlijk smaakt.
Wat gebruik je voor deze vegan kwarktaart met kersen?
Deze vegan kwarktaart bestaat dus uit een smeuïge en kruimelige bodem en een heerlijk luchtige kwarklaag. Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig én je hoeft er ook nog eens niet de oven voor aan te zetten. Mooi meegenomen!
Voor de taartbodem gebruik je een mix van plantaardige margarine, Digestive-koekjes (eventueel glutenvrij!), cacaopoeder en agavesiroop. Even in de keukenmachine gooien, aandrukken en in de koelkast zetten. Dan is je lekkere en smeuïge bodem al ready to go.
Voor de heerlijke kwarklaag gebruik je een mix van deze ingrediënten:
- Stevige plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark)
- Kokosroom (het romige gedeelte uit een blik met kokosmelk; dat blijft aan de bovenkant van het blik drijven als je het blik 24 uur in de koelkast laat staan)
- Kersen (het liefst vers!)
- Agavesiroop
- Chiazaad
- Plantaardige melk
- Agar agar
- Vanille-extract
Valt mee, toch?! De keukenmachine en koelkast doen ook nog eens het meeste werk voor je om van die paar ingrediënten samen een heerlijke vegan kersen-kwarktaart te maken.
Recept voor vegan kwarktaart met kersen en chocola
Heb je eenmaal alle ingrediënten bij elkaar geraapt? Ga dan aan de slag met deze heerlijke vegan kwarktaart met kersen en chocola. Geen oven voor nodig, alleen een koelkast en een klein beetje geduld! Maar laat me je één ding zeggen: het wachten is deze fantastisch lekkere taart zeer zeker waard.
Vegan kwarktaart met kersen en chocola
Equipment
- Keukenmachine
- Kleine springvorm (ik gebruik er één van 20 cm doorsnee; een iets grotere kan ook, maar dan wordt je taart wat lager)
- Bakpapier
- steelpan
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 100 gram Digestive-koekjes evt. glutenvrij
- 65 gram plantaardige margarine
- 25 gram agavesiroop
- 20 gram cacaopoeder
Voor de kwarklaag:
- 225 gram stevige (!) plantaardige kwark (zoals sojakwark)
- 175 gram kokosroom (= het stevige, romige gedeelte uit een blik met kokosmelk – laat hiervoor het blik minstens 24 uur in de koelkast staan)
- 150 gram verse kersen (ontpit afgewogen)
- 85 gram agavesiroop
- 80 ml plantaardige melk
- 35 gram chiazaad
- 5 gram agar agar
- 2 tl vanille-extract
Als versiering:
- Kersen
- Pure chocola
- Kokosrasp
Instructies
- Breek de Digestive-koekjes in kleine stukjes. Doe ze samen met de margarine (op koelkasttemperatuur), de agavesiroop en het cacaopoeder in de keukenmachine. Vermaal tot een zo glad mogelijk mengsel. Het is niet erg als je nog wat kruimels koek ziet.
- Vet de springvorm aan de randen in met margarine en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel dan het beslag over de taartbodem. Druk goed aan en strijk glad. Zet de springvorm in de koelkast en ga door met het maken van de kwarklaag.
- Maak de keukenmachine schoon. Doe dan de (ontpitte) kersen samen met de plantaardige melk en het vanille-extract in de keukenmachine. Maal zo fijn mogelijk. Houd dit mengsel apart.
- Schep de kokosroom uit het blik kokosmelk. Voeg hier de agavesiroop, chiazaadjes en plantaardige kwark aan toe. Roer alles goed door en laat even staan.
- Schep dan de agar agar in een steelpan en voeg het kersenmengsel eraan toe. Zet het vuur laag en verwarm zo de agar agar al roerende met een lepel. Ga 2-3 minuten door, terwijl je goed roert, totdat de vloeistof steviger wordt.
- Haal de pan van het vuur en roer direct het chiamengsel door de kersen met agar agar. Roer heel goed door, zodat de agar agar over het hele kwarkmengsel verspreid is. Schep dan op de taartbodem en zet de springvorm voor nog minimaal 3,5 uur in de koelkast.
- Check na 3,5 uur of de taart goed stevig is geworden. Verwijder voorzichtig de springvorm en versier de taart verder met kersen, chocoladesnippers en kokosrasp.
Hoe lang kun je de taart bewaren?
Je kunt deze vegan kwarktaart met kersen nog ongeveer 3 dagen bewaren. Bewaar hem het liefst in de springvorm afgedekt met aluminiumfolie of in een afgesloten bakje. Bewaar de taart liever niet langer dan 3 dagen. De agar agar verliest namelijk na een tijdje zijn bindende werking. Na 3 dagen zal je taart nog wel rechtop overeind staan. Maar de eerste dagen is de structuur het mooist en de smaak het lekkerst.
Kun je ook diepvrieskersen gebruiken?
Ik heb deze kersenkwartkaart zelf gemaakt met verse kersen. Met diepvrieskersen heb ik hem niet getest. Diepvrieskersen kunnen wat vochtiger zijn, dus ik zou aanraden om wel echt verse kersen te gebruiken. Bij een kwarktaart steken de verhoudingen namelijk nogal nauw. Zo voorkom je dat je taart te nat wordt.
In plaats van kersen kun je eventueel ook blauwe bessen of frambozen gebruiken. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar kan me voorstellen dat hij in die combinaties ook erg goed zal smaken.
Nog meer no-bake taartrecepten?
Mijn bakliefde is groot. Dus ik moet er niet aan denken om mijn taartenbakhobby in de zomer in de ijskast te zetten *pun intended*. Daarom zijn ’s zomers no-bake-taarten mijn grote favoriet. Heb je ook zin in een lekker stuk taart, maar wil je liever niet de oven je hele keuken laten verwarmen? Probeer dan ook eens een van deze no-bake taarten:
Wat is jouw lievelings-taartrecept waar geen oven aan te pas komt?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…