vegan Mac and Cheese 9

Vegan Mac and Cheese met geroosterde kikkererwten

 • 27 maart 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Vegan Mac and Cheese maken die daadwerkelijk kaasachtig smaakt, stond al 1,5 jaar op mijn bucket list. Ja, echt! Zó graag wilde ik ontdekken hoe je dit heerlijke gerecht maakt zonder dat er echte kaas aan te pas komt. Na heel wat stuntelen en minder succesvolle Mac and Cheese-pogingen, heb ik dan eindelijk hét recept ontdekt dat deze mooie titel verdient: een vegan Mac and Cheese die écht aan kaas doet denken. Met maar een paar ingrediënten maak je deze gezondere én kaasvrije variant op de echte Mac and Cheese. Romig – zoals het hoort – en stiekem ook nog vol met groenten!

Hoe maak je vegan Mac and Cheese?

Dat heb ik me dus ook héél, héél lang afgevraagd. Ik probeerde van alles, maar de saus werd dan óf niet smeuïg genoeg óf te weinig kaasachtig. Ik maakte er zelfs een 2024-doel van om te ontdekken hoe ik een vegan Mac and Cheese kan maken die deze naam wél eer aandoet. En dat lukte! Na nog een paar pogingen proefde ik laatst een vegan Mac and Cheese die aan alle criteria voldoet. Hij is romig, heeft een kaasachtige smaak en maakt de macaroni lekker sticky. Yup, ik heb eindelijk hét recept ontdekt waarmee ik zelfs Bart van zijn échte Mac and Cheese wist af te krijgen.

Mijn niet zo geheime ingrediënten voor de vegan kaassaus zijn:

 • 3 eetlepels edelgistvlokken. Deze vlokken staan bij veel vegans bekend om hun kaasachtige smaak én de goede voedingsstoffen. Van mijn broer Joeri leerde ik dat je vooral niet te zuinig moet zijn met deze vlokken. In veel recepten gebruiken mensen maar 1 theelepeltje; ik schep er maar liefst 3 eetlepels van door de saus. Alles voor de échte kaassmaak.
 • 1 theelepel mosterd. De scherpe smaak van mosterd doet – samen met edelgistvlokken – in de verte een klein beetje denken aan iets kazigs. Sinds ik dit ingrediënt voor het eerst aan een vegan kaassaus toevoegde, ben ik verkocht.
 • 2 tl tahin. Tahin (sesampasta) is een goede eiwitbron én maakt de kaassaus wat steviger. Ik gebruik altijd deze tahin van Souq.
 • 100 ml plantaardige melk. Ergens moet de saus zijn romigheid vandaan halen natuurlijk. Dat komt van de plantaardige melk. Ik gebruik zelf sojamelk, maar je kunt ook prima amandelmelk of havermelk gebruiken. Kies wel voor de ongezoete variant.
 • 1 tl appelazijn. Niet voor niets zit er in veel vegan kazen in de supermarkt appelazijn. Echte kaas heeft ook in de verte iets licht zurigs (net als andere melkproducten). Om dat na te bootsen, gebruik ik een beetje appelazijn in de vegan kaassaus.
 • 1/2 tl uienpoeder. Nog zo’n ingrediënt dat de kaassaus extra veel smaak geeft, is uienpoeder. Ik gebruik ook echte ui in de vegan Mac and Cheese, maar uienpoeder is daarnaast een perfecte kruidige toevoeging. Cheese & Onion is niet voor niets een geliefde chipscombinatie.
 • 1 tl kurkuma. Dit voeg ik niet toe voor de smaak, maar puur voor de kleur. Kurkuma kleurt alles meer geel. Perfect voor een look-a-like van een kaassaus dus!

Verder fruit ik een halve ui en 3 teentjes knoflook aan voor de vegan Mac and Cheese. Daar begint de lekkere basis voor zo’n beetje elk gerecht mee.

vegan Mac and Cheese 5

En welke groenten gebruik je daar dan bij?

De traditionele Amerikaanse Mac and Cheese (ook wel Mac ’n Cheese) bevat vooral héél veel kaas en boter, en bijzonder weinig groenten. Daar breng ik graag verandering in, aangezien ik het wel belangrijk vind om bij het avondeten altijd iets groenteachtigs binnen te krijgen. Bij dit gerecht vind ik broccoli (gekookt of gestoomd in een apart pannetje) en tuinerwten heel lekker smaken. Ze geven de vegan Mac and Cheese een goede bite en een vrolijk groen kleurtje. Ook wortel, paprika courgette of cherrytomaatjes matchen trouwens goed met dit gerecht.

Verder roer ik reepjes zongedroogde tomaat door het gerecht. Ik ben verzot op zongedroogde tomaten, en ook in dit recept zijn ze een heerlijke smaakmaker.

Mac and Cheese zonder oven

Vaak wordt Mac and Cheese in de oven gemaakt. Je krijgt dan een heerlijk gebakken (vegan) kaaslaagje bovenop. Ik vind het gerecht zelf net zo lekker om gewoon in de pan klaar te maken. Als je geen kaas gebruikt, heb je sowieso dat krokante kaaslaagje niet bovenop (tenzij je daar vegan kaas voor gebruikt, maar dat vind ik vaak geen aanrader). Maar uit de pan is de vegan Mac and Cheese juist lekker smeuïg en blijft de broccoli heerlijk zacht. En los daarvan is het gerecht uit de pan een stuk sneller klaar. En zeg nu zelf: hoe eerder je kunt aanvallen, hoe beter, toch?

vegan Mac and Cheese

Tip: knapperige kikkererwten bovenop

Wil je dit gerecht extra eiwitrijk maken en een knapperig tintje geven? Gebruik dan crunchy kikkererwten. Bij veel Mac and Cheese-schotels heb je een krokant kaaslaagje bovenop. Ik ga dus voor een laagje knapperige kikkererwten. Die rooster ik even in de pan in wat gerookte paprikapoeder, uienpoeder en peper met olijfolie. Dep ze vooraf goed droog, zodat ze lekker knapperig kunnen worden in de pan. Dat levert je een heerlijke crunchy toevoeging aan de vegan Mac and Cheese op.

Recept voor de vegan Mac and Cheese

Deze vegan Mac and Cheese maak je met weinig moeite én met niet al te veel ingrediënten. Toch krijg je er een gerecht vol (kaasachtige) smaak op je bord voor terug. Benieuwd hoe deze vegan variant op dé Amerikaanse klassieker smaakt? Maak hem zelf met dit recept:

vegan Mac and Cheese 9

Vegan Mac and Cheese met knapperige kikkererwten

Romy
Mac and Cheese maken zonder kaas? Dat kan zeker! Deze vegan Mac and Cheese is smeuïg, kazig en bovenal heel erg lekker. En je maakt hem ook nog eens in de pan in maar 20 minuten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Kookpan
 • Wok- of hapjespan

Ingrediënten
  

 • 150 gram macaroni evt. glutenvrij
 • ½ broccoli
 • 150 gram tuinerwten uit de diepvries
 • 125 gram kikkererwten (uit blik, = uitlekgewicht)
 • 6 zongedroogde tomaten
 • ½ gele ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 ml plantaardige melk zoals soja- of amandelmelk
 • 3 el edelgistvlokken (tip: die van Holland & Barrett vind ik het lekkerst én zijn relatief betaalbaar)
 • 1 ½ tl tahin
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl kurkuma
 • ½ tl uienpoeder
 • ½ tl appelazijn
 • Peper en zout naar smaak

Optioneel:

 • Vegan Parmezaanse kaas
 • Peterselie
 • Pompoenpitten

Instructies
 

 • Breng alvast een pan water aan de kook en bereid daarin de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snipper de ui en snijd de broccoli in roosjes. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie op hoog vuur totdat ze glazig zien.
 • Voeg daar de edelgistvlokken, uienpoeder, mosterd, appelazijn, plantaardige melk, tahin, kurkuma en 1 tl geroosterde paprikapoeder aan toe. Roer goed door en laat een tijdje staan op middelhoog vuur.
 • Kook of stoom ondertussen de broccoliroosjes totdat ze beetgaar zijn.
 • Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en roer die door de vegan kaassaus. Voeg ook de tuinerwten toe en verwarm nog 2 minuten mee.
 • Dep de kikkererwten goed droog en bak ze met olijfolie in een koekenpan met een 1/2 tl geroosterde paprikapoeder, een 1/2 tl uienpoeder en een beetje peper. Doe dat op hoog vuur totdat de kikkererwten knapperig zijn.
 • Giet de macaroni af en roer door de vegan kaassaus. Serveer dan met de knapperige kikkererwten. Strooi eventueel de vegan Parmezaanse kaas, pompoenpitten en verse peterselie over het gerecht.
Trefwoord Broccoli, Erwten, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan Mac and Cheese 11

Nog meer heerlijke pasta’s (zonder kaas, met smaak)

Ook zonder namaak-kaassaus kun je heerlijke vegan pasta’s maken. Mijn receptcategorie raakt steeds voller en voller met vegan pastagerechten. Ik ben er zelf namelijk dol op. Dit zijn nog een paar pasta’s waar geen kaas aan te pas komt, maar die wel heerlijk smaken:

Heb jij al eens Mac and Cheese (de echte of de vegan variant) geprobeerd?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Inkiekje #62 | Van IJ-hallen naar cocktailbar naar eindelijk VAKANTIE

4 juli 2022|Persoonlijk|

Net voor onze vakantie ontdekte ik dat mijn filmrol zó vol staat dat ik met gemak na een week alweer een Inkiekje kon vullen. Het was dan ook een bruisende week. Of nou ja, bruisend voor mij als introvert met een voorliefde voor de granny lifestyle. Ik was op mijn 29e voor het eerst in mijn leven in een cocktailbar (waar het blijkbaar ook als niet-alcoholdrinker prima vertoeven is), telde de dagen af tot onze vakantie, verbaasde me over een onbenullig supermarktproduct waar ik me gek genoeg door liet verleiden, en beleefde het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden: een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik neem je graag mee: van IJ-hallen naar coctailbar naar vakantie (inclusief de nodige inpakstress die daar bij mij aan voorafgaat).