Voor mango’s heb ik altijd al een zwak gehad. Ik kan die bakjes met hapklare mangoblokjes gewoon niet laten liggen als ik ze zie. Ook in mijn sojakwark belandt regelmatig een hele lading mangostukjes. En sinds kort heb ik een nieuwe manier om mango te gebruiken: mangocake. Meestal bak ik in het weekend een bananenbrood om de hele week van te eten, maar dit keer snakte ik naar iets mango-achtigs uit de oven. Banaan vervangen door mango bleek een zeer geslaagd idee. Deze mangocake is net wat zoeter dan bananenbrood en heeft een heerlijk tropisch tintje. En je hebt er niet veel voor nodig! Met dit recept bak je deze mangocake binnen één uur.
Geen bananenbrood, maar mangocake
Bijna elke zaterdag kun je de klok erop gelijk zetten. Dan sta ik weer in de keuken met mijn KitchenAid een beslag te maken. Meestal is dat voor bananenbrood (dit is mijn favoriete recept voor vegan bananenbrood!). Maar soms wil je zelfs als groot bananenbroodfan iets anders. Aangezien de mango’s weer volop in de winkels liggen, kwam ik op het idee om een mangocake te maken. In plaats van banaan roer je daar (hoe kan het ook anders!) gepureerde mango doorheen. En dat smaakt toch lekker! Mango is ietsje zoeter dan banaan en heeft een meer tropische smaak. Roer je wat kleine stukjes mango door het beslag heen, dan heb je straks al helemaal een verrukkelijke plak cake voor je neus liggen.
Het maken van de cake is heel simpel. Voor bananenbrood gebruik je geblenderde of gepureerde banaan. Voor mangocake ga ik (uiteraard) voor mangopuree. Even de mangoblokjes in de blender of keukenmachine gooien en dat werk is al voor je gedaan! Verder gebruik ik uiteraard meel, een banaan (voor binding én voor de zoete smaak) en wat andere ingrediënten om een lekker stevige cake te krijgen. Vaak zie je bij mangocake dat mensen cake maken met stukjes mango erdoorheen. Maar ik heb mango als ingrediënt in het beslag gebruikt. De cake smaakt dan door en door subtiel naar mango en dat maakt ‘m nu juist zo lekker.

Zo maak je vegan mangocake
Het kostte me drie pogingen voordat ik helemaal happy was met de mangocake die uit mijn cakevorm kwam. De eerste versie was te vochtig, de versie daarna mocht wat luchtiger en de derde versie (deze dus!) is helemaal zoals ik hem wil. Deze mangocake is lekker luchtig, zoet (maar niet té!) en heerlijk fruitig.
De cake vegan maken is gelukkig geen hogere wiskunde. In plaats van melk gebruik ik amandelmelk. Overigens werkt havermelk of sojamelk ook perfect. Daarnaast komt er aan de cake geen ei te pas. Fruitmoes heeft dezelfde bindende werking als ei. Je kunt dus heel goed gepureerde mango of banaan gebruiken als eivervanger. Daarnaast meng ik gesmolten kokosolie en plantaardige melk met het beslag. Zo krijgt de cake precies de juiste structuur.
Overigens werkt fruitmoes wel om de bindende werking van ei te vervangen, maar heb je daarnaast iets anders nodig om de rijzende werking van ei na te bootsen. Daarvoor gebruik ik zelf baking soda in combinatie met een scheutje appelazijn. Baking soda is krachtiger dan bakpoeder, waardoor je een cake flink wat luchtigheid kunt geven. In plaats van appelazijn kun je ook wat citroensap gebruiken. Door baking soda te mengen met iets zuurs, gaat het bruisen en krijg je straks een luchtiger en mooi gerezen cake.

Tips voor het bakken van de mangocake
Het leukste aan recepten maken vind ik experimenteren met ingrediënten. Vaak genoeg wordt een baksel de eerste keer een waar misbaksel. Maar dat levert je altijd weer wat kennis op om tot een betere versie te komen. Dit zijn een paar tips (uit eigen ervaring) om de mangocake écht goed gelukt uit de oven te kunnen halen:
- Gebruik voor de cake géén diepvriesmango, tenzij je de mango volledig hebt laten ontdooien. Anders komt er namelijk te veel vocht mee. Gebruik liever een verse mango die je in stukjes snijdt of een bakje met kant-en-klare mangostukjes uit het koelschap.
- Werk met een mix van amandelmeel en havermeel. Ik gebruik voor deze cake voornamelijk amandelmeel, omdat die meelsoort een smeuïge cakestructuur geeft. Havermeel geeft de cake daarnaast meer stevigheid. Als je glutenvrij havermeel gebruikt, is de mangocake ook 100% glutenvrij.
- Snijd de mangoblokjes in kleine stukjes. De cake is extra lekker als je af en toe een stukje mango tussendoor proeft. Daarom roer ik losse mangostukjes door het beslag heen. Let wel op dat je de mango zo fijn mogelijk snijdt. Anders scheuren je plakken cake straks sneller.
- Wacht met aansnijden totdat de cake volledig droog is. Bij het bakken van mijn eerste cakes kon ik me nooit inhouden met het aansnijden ervan. Tegenwoordig houd ik me braaf in. Je krijgt de mooiste plakken als je de cake eerst nog 15 minuten laat afkoelen in het cakeblik en daarna 30 minuten wacht voordat je plakken gaat snijden.
- Vergeet het vanille-extract niet voor de zoetigheid. Deze mangocake is niet extreem zoet. Ik gebruik in het beslag geen suiker, maar wel wat agavesiroop. Verder dankt de cake zijn zoete smaak vooral aan de mango en banaan en… aan het scheutje vanille-extract. Dat ingrediënt mag wat mij betreft niet ontbreken. Een heel klein scheutje ervan geeft de cake een net wat zoetere smaak.
Vind je het lekker om soms ook wat bite te hebben tussen de zachte cake door? Roer dan fijngehakte walnoot of pecannoot door het beslag. Ook erg lekker! Kokosrasp vind ik zelf ook een lekkere toevoeging. Dat kun je zowel over de cake heen strooien als door het beslag roeren. Maar alleen als je, zoals ik, een liefhebber van kokos bent natuurlijk.

Recept voor vegan mangocake
Voor het maken van de vegan mangocake hoef je zeker geen ingewikkelde capriolen in de keuken uit te voeren. Geen salto’s, maar ook geen gedoe met urenlang laten rijzen of allerlei ingrediënten fijn snijden. Het is een kwestie van de hele boel in de keukenmachine gooien of goed doorroeren, alles in een cakeblik gieten en dan wachten totdat de oven je oppiept. Zo maak je de cake:

Vegan mangocake (zoet & simpel!)
Equipment
- Cakeblik
- Oven
- Bakpapier
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 125 gram havermeel
- 200 gram mango (150 gram om te pureren voor het beslag, 50 gram in stukjes gesneden)
- 80 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 50 gram kokosolie (gesmolten)
- 40 gram agavesiroop
- 1 rijpe banaan
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 tl appelazijn
- Snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd 150 gram mango in grote blokken. Doe die samen met de banaan, de gesmolten kokosolie, de plantaardige melk, de agavesiroop en het vanille-extract in de keukenmachine om er een smeuïg geheel van te maken. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de mango en banaan ook pureren met een staafmixer en daarna de kokosolie, plantaardige melk, agavesiroop en het vanille-extract erdoorheen roeren.
- Voeg dan het amandelmeel, havermeel en een snufje zout toe. Heb je een keukenmachine? Laat die dan alles voor je mengen. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de ingrediënten met een lepel door elkaar roeren. Ga door totdat je een glad beslag hebt.
- Snijd dan de resterende 50 gram mango in heel kleine stukjes (ongeveer 1 bij 1 centimeter). Roer de stukjes door het beslag. Voeg ten slotte de baking soda en een scheut appelazijn toe aan het beslag en meng goed.
- Laat het beslag 5 minuten rusten, zodat de baking soda alvast een beetje zijn werk kan doen. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk dan het beslag erin. Schuif de cake voor 50 minuten in de oven. Zet de cake bij voorkeur op een raster wat lager in de oven. Zo voorkom je dat de bovenkant te donker wordt.
- Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Zodra de satéprikker droog uit de mangocake komt, is je cake klaar. Laat de mangocake nog 15 minuten in het cakeblik rusten en wacht daarna met aansnijden totdat de cake is afgekoeld. En dan… eet smakelijk!

Nog meer (semi-)gezonds bakken?
Bakken is mijn favoriete weekendactiviteiten. Soms ga ik all the way met chocola en zoetigheid, soms pak ik het iets gezonder aan. Deze mangocake is typisch een lekkere én gezonde cake.
Op mijn blog heb ik trouwens nog meer gezonde bakrecepten staan. Deze bijvoorbeeld:
- Gezondere chocoladecake (zonder suiker)
- Glutenvrije mango-muffins
- Zoete-aardappel-brownies (dat is dus echt verrassend lekker!)
- Vegan rozijnencake
- Havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola
Wat is jouw favoriete gezonde baksel?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
15 dingen om nee tegen te zeggen (+ hoe je dat doet!)
Nee. Nope. Neuh. Doe maar niet. Nee hoor. Geen zin in. Geen interesse. Er zijn tig manieren om 'nee' te zeggen. En toch maken al die manieren het er niet makkelijker op om dat ellendige drieletterwoord over je lippen te krijgen. De laatste tijd ben ik wat meer aan het oefenen geslagen met 'nee' zeggen tegen dingen waarbij ik voel dat dat het enige juiste antwoord is. Niet makkelijk, wel een aanrader! Daarom zet ik 15 dingen op een rij om 'nee' tegen te zeggen. En ik geef 5 tips om dat lastige woord daadwerkelijk uit te spreken.
Je bent vrij. Altijd.
Deze blog schrijf ik voor mijn zeven jaar jongere ik. Maar ook voor jou als jij het gevoel hebt vast te zitten in een situatie. Weet dat je in welke situatie dan ook vrij bent om andere keuzes te maken. Vrij om stappen te zetten. Vrij om uit te vliegen. Vrij om mensen los te laten. Zit jij op dit moment voor je gevoel gevangen? In negatieve gedachten die je dagelijks bezighouden? In een relatie waarin je niet gelukkig bent? Of in een baan die je niet blij maakt? Besef dat - hoe ingewikkeld en impactvol ook - jij altijd kunt beslissen om je vleugels uit te slaan.
Mijn mooiste lessen uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’
Sinds mijn verjaardag heeft dit boek een prachtplek in mijn boekenkast veroverd. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ is een boek dat ik al bij veel mensen in de kast had gespot. Het kon toch niet voor niets een bestseller zijn. En inderdaad, al met één blik op het boek snapte ik de hype. Dankzij een vriendin, die me het boek voor mijn verjaardag cadeau deed, heb ik nu ook mijn eigen exemplaar. Een pareltje onder de boeken, al zeg ik het zelf. Dit prentenboek bevat namelijk niet alleen een mooie verhaallijn, maar barst vooral van de inspirerende levenswijsheden. Eén op elke pagina. En dan niet lessen uit je standaard zelfhulpboek, maar écht mooie woorden. Ik verzamelde mijn mooiste quotes in dit artikel.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…