vegan naanpizza 6

Vegan naanpizza met paddenstoelen, pompoen & pecannoten

  • 18 oktober 2023
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

“Nee hoor, ik ben niet zo van de pizza’s!” Dat heb ik heel lang beweerd. Ik moest dan denken aan de karig belegde pizza’s met vooral een heel dikke korst en weinig groenten bovenop. Nee hoor, doe mij dan maar een bord pasta met lekker veel saus! Tenminste, dat dacht ik altijd. Laatst heb ik een pizza-variant ontdekt waar ik wel warm voor loop: naanpizza. Hierbij gebruik je naanbrood als pizzabodem en beleg je die vervolgens met alles wat je lekker vindt. In plaats van de bekende tomaat-met-nog-meer-tomaat-variant ga ik liever voor op en top herfstbeleg: pompoen, paddenstoelen, pecannoten en zongedroogde tomaat. Zo krijg je een lekker stuk “pizza” dat ook nog eens niet bepaald karig belegd is met groenten.

Wat is naanpizza?

Een naanpizza is dus een “pizza” waarbij je een naanbrood als bodem gebruikt. Dat maakt de bodem een stuk dikker dan een traditionele pizzabodem. Meestal combineer ik naanbrood vooral met curry’s en groentestoofpotjes, maar ook als pizzabodem doet dit fantastische brood het erg goed. Je belegt het brood met iets smeerbaars (zoals passata of – in dit geval – pompoenpuree) en duwt daar vervolgens allerlei groenten in. Bestrooi verder met heerlijke kruiden en maak af met bijvoorbeeld nootjes of eventueel kikkererwten uit blik. Zo krijgt je naanpizza ook nog een knapperig tintje en wordt hij extra eiwitrijk.

vegan naanpizza 9

Hoe maak je een vegan naanpizza?

Bij pizza denk je vast al snel aan kaas (in niet bepaald beperkte hoeveelheden). Ook is naanbrood niet altijd vegan. Maar dat is makkelijk te verhelpen! Ik koop zelf altijd de vegan naanbroden van Patak’s (gewoon verkrijgbaar in veel supermarkten!). Eventueel kun je ook zelf naanbrood maken trouwens. Dat schijnt heel makkelijk te zijn, bijvoorbeeld met dit recept van Wat eet je dan wel?.

Ik beleg de naanpizza met een dikke laag pompoenpuree en gebruik verschillende paddenstoelen, zongedroogde tomaten en gewone tomaatjes. Paddenstoelen doen het altijd goed op pizza-achtige dingen, zongedroogde tomaatjes zorgen voor lekker veel smaak en een beetje crunch en gewone tomaatjes zijn gewoon een lekkere toevoeging. Verder mogen uiteraard herfstige kruiden (zoals komijn en Provençaalse kruiden) niet ontbreken. Die roer ik door de pompoenpuree, zodat de bodem van zichzelf al flink wat smaak heeft.

Verder komt aan deze vegan naanpizza uiteraard geen kaas te pas. Dat ingrediënt mis je ook zeker niet. Hoewel ik wel een klein beetje vegan Parmezaanse kaas (die van het merk Willicroft) over de naanpizza strooi, is dat zeker geen must. De naanpizza heeft ook zonder kaas al heel veel smaak en de eiwitten haal je uit de paddenstoelen en nootjes. Strooi er gerust rijkelijk noten overheen. Ook ik gooide na het maken van deze foto’s stiekem nog een flinke hand noten extra over de pizza’s. Van sommige ingrediënten kun je nooit te veel gebruiken!

vegan naanpizza 2

Zo maak je de pompoenpuree voor de naanpizza

Pizza’s met tomatensaus zijn een oude bekende. Maar zeker nu het pompoenseizoen weer is aangebroken, vind ik pizza met pompoen ook een fantastische combinatie. Ik ga voor pompoenpuree in plaats van losse stukjes pompoen. Dat kun je bij sommige winkels (bij bio-winkels en op de baby-afdeling van supermarkten) kant-en-klaar in potjes kopen, wat ik persoonlijk het geld helemaal waard vind. Het scheelt zó veel werk!

Maar je kunt ook – met iets meer moeite – zelf pompoenpuree maken. Dat doe je als volgt:

  • Schil een bio-pompoen of flespompoen (die twee vind ik zelf altijd het lekkerst voor pompoenpuree!).
  • Haal het vruchtvlees eruit en snijd een halve pompoen in kleine blokjes.
  • Kook de pompoenblokjes in een pan met water in ongeveer 10-15 minuten gaar, totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
  • Giet de pompoen af en laat goed uitlekken.
  • Pureer de blokjes dan met een staafmixer tot een gladde pompoenpuree.

Gebruik een deel van de puree als smeersel op deze vegan naanpizza en bewaar de rest voor heerlijke andere gerechten. In een afgesloten tupperware-bakje blijft de pompoenpuree nog wel even goed. De puree is bijvoorbeeld ook heel lekker in havermout met pompoen, in pasta met pompoen of in deze pompoenmuffins. Wat je al niet kunt doen met pompoen!

vegan naanpizza 4

Het recept voor deze vegan naanpizza’s

Pizza, maar dan net even anders! En met een herfstachtig tintje. Daarvoor zit je met deze vegan naanpizza goed. Snak je zelf ook naar een herfstig stukje pizza en ben je net als ik dol op pompoen in welke vorm dan ook? Dan zijn deze naanpizza’s een heerlijke lunch of smakelijk avondeten voor een gure herfstdag. Zo maak je ze:

vegan naanpizza 7

Vegan naanpizza met pompoen, paddenstoelen & pecannoten

Romy
Deze vegan naanpizza's zijn heerlijke pizza's, maar dan gemaakt van naanbrood én met een herfstig tintje. Je maakt ze met pompoenpuree, paddenstoelen en stukjes noot. Heerlijk als feestelijke lunch of diner!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bakrecepten, Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 grote naanbroden

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

  • 2 grote naanbroden
  • 200 gram pompoenpuree kant-en-klaar gekocht of zelf gemaakt door bio-pompoen in blokjes te koken, goed te laten uitlekken en dan te pureren met de staafmixer
  • 125 gram champignons
  • 100 gram shiitake
  • 6 zongedroogde tomaten uit pot
  • kleine tomaatjes
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 tl peper
  • 1 tl komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • Snufje zout
  • Pecannoten of andere noten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand).
  • Snijd de champignons en shiitake in plakjes/reepjes en hak de zongedroogde tomaten in reepjes.
  • Roer de komijn, knoflookpoeder, uienpoeder, Provençaalse kruiden, peper en zout door de pompoenpuree en smeer een dikke laag puree op beide naanbroden.
  • Verdeel dan de champignons, shiitake, zongedroogde tomaten en kleine tomaatjes over de naanpizza's. Strooi er vervolgens stukjes pecannoot (of andere noten) overheen.
  • Leg de naanpizza's op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze voor ongeveer 15 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit en serveer eventueel met vegan Parmezaanse kaas. Eet er gerust extra nootjes, tomaatjes of een kleine salade bij om er een volledige maaltijd van te maken.
Trefwoord Champignons, Lactosevrij, Naanbrood, Paddenstoelen, Pizza, Pompoen, Shiitake, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan naanpizza met pompoen

Nog meer lekkers met pompoen?

Je hebt het misschien tussen de regels door al gemerkt: in mij zit een groot pompoenliefhebber verscholen. Ik ben dol op pompoen en eet het in allerlei combinaties. Dit zijn nog een paar recepten met pompoen die ik maar al te graag eet:

Heb jij nog meer heerlijke receptsuggesties met pompoen?

vegan naanpizza met pompoen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Johanna 18 oktober 2023 op 3:18 pm - Beantwoord

    Klinkt lekker. Mijn probleem met pizza zijn de gluten, dus dat probleem heb ik misschien ook met naanbrood. Maar het is een goed idee. Of anders met tortillias, die zijn van maismeel als het goed is. Momenteel eet en maak ik geen pizza meer, alhoewel ik het wel altijd lekker vond, en leuk om te maken. Dus wie weet ga ik het weer proberen.

Beoordeling recept




Recente blogs

Verhuisd (nou ja, bijna!) | Eerste nacht in mijn eigen woning

8 mei 2019|Persoonlijk|

8 mei. Tijd voor een kleine mijlpaal in mijn leven, die stiekem voor mij best wel groot aanvoelt. Na twee maanden klussen, verven en interieurshoppen is het namelijk zover: ik ga de eerste nacht in mijn eigen appartementje beleven. De afsluiting van een tijdperk van bijna 26 jaar in mijn ouderlijk huis en het begin van een nieuwe periode. Mega-spannend, een tikkeltje emotioneel, maar vooral ontzettend leuk. En daarom sta ik graag met het nodige sentimentele én vrolijk gedoe bij deze mijlpaal stil.