Nacho’s serveer ik vooral op verjaardagen. In een chipsbakje, met een lekkere dipsaus ernaast. Maar wist je dat ze ook perfect zijn voor een feestelijk hoofdgerecht of een lekkere lunch? Nacho bowls ken je misschien wel van de lekkere afhaalrestaurants in texmex-stijl. Maar je kunt er ook heel eenvoudig zelf één maken. Deze vegan nacho bowl ziet er kleurrijk uit, barst van de groenten en peulvruchten en smaakt uiteraard extra lekker door er flink wat Dorito’s bij te serveren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit vrolijke gerecht maakt.
Nacho bowl als alternatief voor de nacho-schotel
Je kent misschien wel de nacho-schotels. Loaded nacho’s worden ze ook wel genoemd. Vaak is het een flinke ovenschaal vol met nacho-chips, (vega)gehakt, een tomatensaus en bonen en maïs. Daaroverheen gaat een niet te bescheiden lading kaas en vervolgens heb je een fantastisch avondmaal voor je neus staan. Ook erg lekker! Maar ik heb zelf niet elke avond zin om iets in de oven te schuiven, omdat het voorverwarmen bij onze oven best wat tijd kost. Voor de momenten dat je iets simpels zoekt én snel klaar wil zijn, is deze nacho bowl perfect. Het groentemengsel hoeft maar 15 minuten te pruttelen en verder heb je nauwelijks omkijken naar dit gerecht. Een supersimpel en ook heel lekker alternatief voor de nachoschotel!
De nacho-chips zijn niet gebakken bij dit gerecht. Vind ik zelf geen probleem! Ze zijn van zichzelf al lekker knapperig. Bewaar ze wel bij voorkeur tot het allerlaatst voordat je ze in het gerecht steekt. Dan worden ze niet sompig door de tomatensaus, maar blijven ze goed krokant.
Wat serveer ik bij deze vegan nacho bowl?
Voor een lekkere nacho bowl mogen wat mij betreft bonen en maïs in elk geval niet ontbreken. Ik gebruik zelf zwarte bonen – die vind ik het allerlekkerst. Chili-bonen of kidneybonen kunnen uiteraard ook prima. Of koop een blikje met gemengde maïs en bonen; dan heb je alles bij elkaar. Verder gebruik ik graag tomatenblokjes uit blik en paprika. Goed voor de benodigde groenten op een dag, maar ook gewoon heel lekker! Ik maak de bonen klaar in de tomatensaus met een rode ui, knoflook, paprika en veel kruiden. Zo heb je een heerlijke saus om straks met de nacho’s op te eten.
Verder serveer ik bij deze vegan nacho bowl vega-gehakt. Ik koos dit keer voor het rulgehakt van De Vegetarische Slager. Maar je kunt elk nep-gehakt gebruiken dat je lekker vindt. Als je een glutenvrije vegan gehaktsoort zoekt, vind ik het Mexicaanse vegan gehakt van Albert Heijn een aanrader. Dat is al voorgekruid, is glutenvrij en smaakt fantastisch bij texmex-gerechten.
Vaak worden nacho bowls geserveerd met rijst. Ik gebruik zelf liever zoete aardappel. Dat kleurt er vrolijk bij, maar is ook erg lekker in combinatie met het tomatenmengsel. Ik kook ze in een aparte pan (in plaats van ze te roerbakken met de groenten), zodat de zoete aardappel lekker zacht wordt.
Vergeet ook de toppings niet
Nacho-schotels en nacho bowls zien er vaak een tikkeltje overdreven goed gevuld uit. Laat dat nu een “trend” zijn waar ik graag aan meedoe. Ik houd van eten met heel veel toppings, puur omdat de toppings soms het allerlekkerste zijn aan een gerecht. Voor deze vegan nacho bowl gebruik ik vegan truffelmayo als dressing. Maar je kunt ook sriracha-saus, knoflooksaus, yoghurtdressing, kokoskwark, mosterd of iets anders gebruiken. Een mix van sausjes is ook erg lekker. Zo kun je ook prima sriracha-saus en (vegan) mayo door elkaar roeren voor een pittige saus die net iets romiger is.
Verder strooi ik bosui over de bowl. Je kunt er uiteraard nog veel meer overheen gooien als je echt goede trek hebt. Denk aan sesampitjes, ui-ringen, gebakken uitjes, tomaten, sla of sap van een limoen. Allemaal ook erg lekker! Dat is het fijne aan een nacho bowl. Je kunt er eindeloos mee variëren.
Recept voor de vegan nacho bowl
Heb je zin in een feestelijk avondeetgerecht dat in 25 minuten klaar is? Of wil je een vrolijke lunch bereiden waar sommige lunchtentjes nog een puntje aan kunnen zuigen? Probeer deze nacho bowl en bouw je eigen overdadige texmex-maaltijd op je bord.
Recept vegan nacho bowl met bonen, maïs & vega-gehakt
Ingrediënten
- 2 handen nacho-chips (check de verpakking voor evt. glutenvrij en vegan)
- 400 gram tomatenblokjes
- 130 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
- 70 gram maïs (uit blik, uitlekgewicht)
- 1 (middelgrote) oranje zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 150 gram vega-gehakt (gebruik bijvoorbeeld het Mexicaanse vegan gehakt van AH-huismerk voor een glutenvrije variant)
- ½ rode ui
- Handje cherrytomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl peper
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- Mespunt cayennepoeder
Als garnering:
- Bosui
- Vegan yoghurt, srirachasaus, vegan mayo of een andere saus
Instructies
- Snipper de rode ui en snijd de paprika in stukjes. Schil de zoete aardappel en snijd ook die in kleine blokjes.
- Breng een pan water aan de kook voor de zoete aardappels en kook ze daarin een minuut of tien (totdat je er met een vork doorheen kunt prikken). Ga ondertussen verder met de stappen hieronder.
- Schenk olijfolie in een pan en fruit daarin de rode ui en knoflook kort aan. Voeg dan de paprika toe en roerbak 7 minuten mee. Strooi daarna de kruiden over het mengsel en roerbak nog 2 minuten.
- Bak het vegan gehakt in een aparte koekenpan aan in wat olijfolie totdat het lekker knapperig is.
- Schenk ondertussen de tomatenblokjes bij het groentenmengsel en voeg ook de zwarte bonen toe. Laat nog ongeveer 4-5 minuten pruttelen, totdat de paprika gaar is.
- Schep de zoete aardappel, het groentemengsel en het vegan gehakt één voor één in twee kommen. Halveer de cherrytomaten en leg die, net als de maïskorrels, ook in de kommen. Voeg als laatste de nacho-chips toe.
- Garneer de nacho bowl met ringetjes bosui, de saus en eventueel nog andere toppings naar keuze. Eet smakelijk!
Notities
Meer bereiden met bonen?
Ik ben oprecht een groot bonenfreak. Ik ben dol op peulvruchten en kan linzen en zwarte bonen altijd het meest waarderen. Op mijn blog is deze nacho bowl dan ook niet het enige bonengerecht. Heb je na het maken hiervan nog wat bonen over of zoek je gewoon meer receptinspiratie? Probeer ook eens deze recepten:
- Chili sin carne met zoete-aardappel-friet
- Brownies van zwarte bonen (geloof me: dit is véél lekkerder dan het klinkt!)
- Couscous bowl met zoete aardappel, zwarte bonen & rozijnen
Maak jij weleens avondeetgerechten met nacho’s of bewaar je nacho’s voor de chipstrek op verjaardagen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Ik een bril?! Zo veranderde ik in een trotse brildrager
Alweer zes jaar geleden kreeg ik van de opticien te horen dat ik toch echt -2 aan beide ogen had. Geen probleem, vond ik, dan draag ik wel lenzen. "Misschien een bril proberen?" opperde de opticien voorzichtig en ze gaf me een vrolijk montuur. Mijn moeder en de opticien waren er beide helemaal kapot van, maar ik dacht dat ze een groot toneelstuk opvoerden. Een bril? Dat kon mij toch niet mooi staan. Toch ging ik vorig jaar eindelijk overstag en draag ik nu bijna elke dag een bril. Benieuwd hoe ik ben veranderd in een trotse brildrager? Vandaag vertel ik je er meer over.
Weet je, ik vind nacho chips dus geen onderdeel van een maaltijd. Dat is net zo iets als dat ik in (het noorden van) Engeland vaak een sandwich geserveerd krijg met ‘crisps'(chips) erbij. Die laat ik dan ook standaard liggen, want het is geen eten. (Nee echt: de tijd dat ik vond dat een halve zak chips prima een avondmaaltijd was ligt echt ver achter me, nog verder dan mijn studententijd. … neemt niet weg dat ik nog graag ontbijt met koude pizza, maar dat is ook echt wel een maaltijd.)
Maar … vervang de nacho’s door bijvoorbeeld een tortilla en dan wil ik er nog wel over nadenken. Dan ook niet in een bowl (extra afwas) maar gewoon lekker meteen oprollen. Klaar 😀
Oh leuk idee! 😍 Ik maak wel eens burrito’s en steek dan een lading nacho’s tussen de wraps, waar vervolgens een lading kaas over gaat voordat het in de oven gaat. Dit ziet er ook heerlijk uit, al zou ik het dan wat moeten aanpassen voor ons omdat de mannen niet van maïs houden en ik niet tegen bonen kan (en ook daar houden de mannen niet van haha).