Als er een gerecht is dat bij Bart en mij allebei enthousiast wordt ontvangen, dan is het wel nasi. Voeg er een flinke klodder satésaus aan toe en wij zijn allebei een gelukkig mens. Nu eet ik er zelf uiteraard geen kip of gehakt bij. Maar gelukkig zijn er prima opties om een vegan nasi te maken die minstens zo lekker is. Deze nasi maak ik met tofu, een zelfgemaakte satésaus en veel groenten. Strooi er wat uitjes en pinda’s bij en je hebt een heerlijk gerecht dat vast bij meer nasi-liefhebbers in de smaak valt.

Hoe maak je vegan nasi?

Normaal gesproken maak je nasi goreng met kip en satésaus. Door kip te vervangen door tofu (krokant gebakken in de pan!) en zelf een heerlijke satésaus te maken, heb je een lekkere vegan variant voor je neus staan.

Ben jij geen groot tofu-fan? Snap ik helemaal. Ik had ook jarenlang geen hoge pet op van tofu. En ik moet toegeven: echt aantrekkelijk ziet zo’n kaal wit blok drijvend in vocht er niet uit. Maar geloof me: de smaak zit ‘m volledig in de bereiding. Als je tofu goed bereidt, kun je het wel heel lekker maken. Voor dit recept maak ik de tofu lekker krokant en geef ik het met een sausje en marinade veel smaak.

Verder maak ik mijn eigen nasi-kruiden voor dit gerecht (veel goedkoper dan een kant-en-klaar pakje!) en belandt er een hele berg groenten door mijn pan met nasi. Ik kies voor een mix van paksoi, rode paprika en wortel. Uiteraard kun je ook andere groenten gebruiken die je nog in huis hebt liggen, zoals peultjes, kool of taugé. Of koop een zakje met voorgesneden nasi-groenten om het jezelf extra makkelijk te maken!

vegan nasi met saté 3

Zo bereid je de tofu voor deze nasi

Tofu lekker maken is zeker geen grote uitdaging. Het is vooral belangrijk dat je eerst het vocht uit de tofu perst ende tofu dan een tijdje in een marinade laat staan. Daardoor krijgt de tofu al zoveel meer smaak. Als je geen fan bent van zachte tofublokjes, probeer dan eens deze knapperige tofu. Wie weet ben je daarmee tóch om. En de tofu die ik bij deze vegan nasi heb gemaakt is ook een aanrader. Zo maak je het:

  • Wrijf de tofu droog en wikkel het blok daarna in een schone theedoek. Leg er een half uur een zwaar voorwerp op, zodat het meeste vocht uit het tofublok en in de theedoek kan trekken.
  • Maak een marinade van 1 el sojasaus, een halve theelepel sambal, 1 el water en 1 tl knoflookpoeder.
  • Snijd de tofu in kleine blokjes (van ongeveer 1 bij 1 centimeter) en roer die allemaal door de marinade. Laat de marinade minimaal 30 minuten (als het kan nog iets langer!) intrekken.
  • Bak dan de tofu aan in wat olijfolie in een koekenpan. Bak elke kant apart, zodat de tofu een lekker krokant buitenlaagje krijgt. Dat duurt even, maar het is het wachten meer dan waard.

Daarnaast maak ik een lekkere satésaus voor bij de tofublokjes. Zo krijgen ze nog veel meer smaak. Het recept voor de satésaus vind je helemaal onderaan dit artikel (bij de receptuitwerking).

vegan nasi met saté 4

Andere gerechten met een Aziatisch tintje

Ik houd zelf van allerlei typen keukens. Mij maak je altijd blij met een lekkere pasta of risotto met een Italiaans tintje. En ook met Indiase curry’s met lekker veel kokosmelk. Maar ook de Aziatische keuken is één van mijn favorieten. Ben jij daar nu ook gek op? Dan word je, naast deze vegan nasi, misschien ook blij van deze recepten:

vegan nasi met saté 6

Recept voor vegan nasi met saté en tofu

Zin in een bord vol met nasi, een flinke schep satésaus en wat lekkere uitjes erbij als garnering? Probeer dan zeker eens deze vegan nasi, die je binnen 30 minuten al kunt maken! Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Het zijn vooral veel kruiden die je óf al in huis hebt óf vast vaker kunt gebruiken om gerechten lekker te maken.

vegan nasi met saté 2

Vegan nasi met satésaus & tofu

Romy
Heb jij zin in een bord vol met kruidige nasi, maar dan in een vegan jasje gestoken? Probeer deze vegan nasi met satésaus en tofu. Het is een heerlijk gerecht met veel smaak én dat ook nog eens snel klaar is.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

Voor de nasi:

  • 150 gram basmatirijst of zilvervliesrijst
  • ½ paksoi
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl citroengras
  • ½ tl komijn
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl peper
  • ½ tl kurkuma
  • Olijfolie

Voor de gemarineerde tofu:

  • 200 gram tofu (= uitlekgewicht)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el water
  • ½ tl sambal
  • 1 tl knoflookpoeder

Voor de satésaus:

  • 2 el sojasaus
  • 2 ½ el pindakaas (smeuïge 100% pindakaas, geen Calvé)
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 el sesamolie
  • 1 el water

Optioneel als garnering:

  • Gebakken uitjes
  • Lenteui
  • Pinda's

Instructies
 

Ter voorbereiding voor de tofu:

  • Dep de tofu droog met een keukenpapiertje en wikkel het blok tofu dan in een schone theedoek. Leg er 30 minuten lang een zwaar voorwerp op, zodat het vocht uit de tofu kan trekken.
  • Snijd dan de tofu in kleine blokjes (van ongeveer 1 x 1 centimeter) en maak de marinade door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Meng de marinade met de tofu-blokjes en laat minimaal 30 minuten intrekken. Ga daarna aan de slag met het maken van de nasi.

Voor het maken van de nasi:

  • Snijd de paksoi in kleine reepjes, de paprika in stukjes en de wortel in dunne plakjes. Snipper daarnaast de ui.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de knoflook en ui aan in een wokpan met wat olijfolie. Voeg na 2 minuten de paksoi, wortel en rode paprika toe. Doe ook de nasi-kruiden (gember, citroengras, komijnpoeder, chili, peper en kurkuma) erbij en roerbak een tijdje.
  • Schenk ondertussen in een andere koekenpan wat olijfolie en doe daarin de gemarineerde blokjes tofu. Bak ze aan elke kant kort aan, totdat de tofu aan alle kanten een licht krokant laagje heeft (de binnenkant blijft wat zachter!).
  • Blijf de groenten roerbakken totdat ze beetgaar zijn. Giet de rijst af zodra deze goed is en schep dan door de pan met nasigroenten. Bak nog 2 minuten.
  • Bereid ondertussen de satésaus door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Is de satésaus naar jouw smaak iets te dik? Voeg dan wat water toe. Is de saus juist te vloeibaar? Schep er dan een beetje extra pindakaas bij.
  • Serveer de nasi met de tofu en schenk de satésaus eroverheen. Garneer de maaltijd met de gebakken uitjes, lente-ui en eventueel wat losse pinda's.

Notities

Wil je dit gerecht glutenvrij maken? Houd er dan rekening mee dat gebakken uitjes uit de supermarkt meestal niet glutenvrij zijn. Bij webshops als Glutenvrije Webshop kun je wel een glutenvrije variant kopen. 
Let ook bij sojasaus op dat die niet standaard glutenvrij is. De merken Kikkoman en Fairtrade verkopen wél een glutenvrije sojasaus. 
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Nasi, Rijst, Satésaus, Suikervrij, Tofu, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan nasi met saté 4

Perfect restjes-wegwerk-gerecht

Deze vegan nasi vind ik niet alleen erg lekker. Het is wat mij betreft ook een perfect gerecht om van je restjes groenten af te komen. Je kunt vrijwel alle groenten die nog in je groente-la liggen te wachten op een passend gerecht er wel in kwijt. Gebruik dus vooral de groenten waar jij van af wilt. Zo geef je ze een lekkere bestemming én hoeven er geen groenten in je koelkast te verpieteren. Win-win!

Wat is voor jou het perfecte recept om van restjes groenten af te komen?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs