vegan noedels 2

Recept vegan noedels met zoet-pittige saus & vega-kip

 • 19 april 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

“Schat, wil je vanavond rijst of noedels eten?”. Ik weet het antwoord eigenlijk al als ik Bart die vraag stel. Noedels! Bij ons allebei trouwens. Serveer iets met noedels en je weet zeker dat alle borden leeg gaan. Laatst bedacht ik een recept voor vegan noedels met een zoet-pittige saus. We hadden nog vega-kip die op moest, paprika’s die het niet lang meer volhielden en een pakje noedels. Kortom: alles wat nodig is voor dit gerecht! Deze vegan noedels serveer ik met lekker veel groenten, met een beetje sambal en met een heerlijk zoete saus. Oh ja, en met stukjes vega-kip om er een lekkere en voedzame vegan maaltijd van te maken!

Vegan noedels zonder kant-en-klare pakjes

Natuurlijk kun je ook gewoon een potje met zoet-pittige of zoetzure saus in de winkel kopen. Even bij het Conimex-schap kijken en je vindt vast iets passends. Maar zelf woksaus maken is helemaal niet lastig. De zoet-pittige saus bij dit recept bevat maar een paar ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Verder strooi ik er rijkelijk wat kruiden bij voor extra smaak. Ben je niet zo van de hete pepers? Dit gerecht valt mee qua pittigheid, maar je kunt natuurlijk altijd wat voorzichtiger zijn met sambal door de noedels roeren. Later extra sambal toevoegen kan altijd nog! Beter dat dan dat je je mond moet afblussen met (plantaardige) melk.

Voor de zoet-pittige saus bij deze vegan noedels gebruik ik sojasaus, sambal en een flinke lepel ahornsiroop. Sojasaus vind ik sowieso bij elk noedelgerecht goed smaken. Verder geeft sambal uiteraard wat pit en de ahornsiroop maakt de noedels zoeter van smaak. Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt! Heb je geen ahornsiroop in huis? Geen nood: agavesiroop werkt ook prima. En als je niet plantaardig eet, kun je natuurlijk honing gebruiken.

vegan noedels 5

Welke noedels gebruik ik?

Ik ben een echte pietlut als het op noedels aankomt. In mijn ogen zijn de krullerige noedels op de foto de “echte noedels”. Geen idee of de noedeluitvinders het daar mee eens zijn, maar ik wil altijd dit soort dunne noedels hebben. Zelf gebruik ik standaard de volkoren (“whole wheat”) noedels van Go-Tan. Die bevatten extra veel vezels en zijn ei-vrij (ze kunnen wel sporen van ei bevatten). Daarnaast vind ik soba-noedels erg lekker.

Omdat Bart glutenvrij eet, maak ik voor hem andere noedels klaar. Meestal eet hij de rijstnoedels van Conimex die zijn gemaakt van basmatirijst. Ze smaken dus naar rijst, maar hebben wel de vorm van noedels. Overigens zijn er ook “gewone” noedels te koop in een glutenvrije variant. Het merk Terra Sana verkoopt allerlei noedels gemaakt van rijst die qua structuur wél echt op noedels rijken. Vooral de bruine-rijstnoedels van hun merk kan ik je zeker aanraden. Ze zijn helaas wel wat lastig te vinden in de supermarkt. Wij kwamen ze tegen bij Ekoplaza, maar je kunt ze ook online bestellen.

vegan noedels 7

Veel groenten in één noedelkom

Noedels zijn een perfect gerecht om van je overtollige groenten af te komen én om veel groenten binnen te krijgen. Ik gebruik eigenlijk altijd de groentesoorten die we nog in de koelkast hebben liggen. Maar bij deze vegan noedels met zoet-pittige saus vind ik paprika en sugar snaps het allerlekkerst smaken.

Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Zo vind ik wortel, broccoli, courgette of champignons er ook goed bij smaken. En wil je de maaltijd wat toegankelijker maken voor kinderen? Gooi er dan wat extra tomaatjes of tomatenblokjes doorheen (en wees wat zuinuger met de sambal). Daar wordt de saus zoeter van.

Welke vega-kip gebruik ik?

Ik eet noedels graag met een lekkere vleesvervanger erbij. Je kunt kiezen voor gemarineerde en gebakken tofu, maar vega-kip smaakt er ook erg goed bij. Ik gebruik dit keer lekker makkelijk vega-kipstukjes van Garden Gourmet. De Sensational Pieces met Mexican Seasoning zijn bij ons thuis de grote favoriet. Ook de Filet Pieces van Garden Gourmet vind ik heerlijk (en die zijn iets goedkoper dan de kipstukjes met kruiden). Die kipstukjes vind ik zelf vele malen lekkerder dan die van De Vegetarische Slager of van huismerken.

Gebruik je liever geen kant-en-klare vleesvervangers of heb je de € 4,- niet over voor dit pakje vega-kip (ik moet toegeven: heel goedkoop is het niet)? Bak dan wat cashewnoten of pinda’s aan in een beetje sojasaus en ahornsiroop en strooi die over de noedels. Ook erg lekker!

Zo maak je de vegan noedels met zoet-pittige saus

In ongeveer 30 minuten heb je een paar porties van deze vegan noedels klaarstaan. Je maakt ze als volgt:

vegan noedels 5

Vegan noedels met zoet-pittige saus

Romy
Deze noedels wok je in een lekkere zelfgemaakte saus die zoet en pittig tegelijk is. Een recept vol groenten en met vega-kipstukjes! Zo heb je binnen 30 minuten wat lekkers klaarstaan.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram noedels (noedels naar keuze, gebruik rijstnoedels voor een glutenvrije versie)
 • 160 gram vega-kipstukjes (zoals de Garden Gourmet Sensational Pieces of Filet Pieces)
 • 1 1/2 paprika (ik gebruik 1/2 gele paprika en 1 rode)
 • 1 wortel
 • 100 gram sugar snaps of peultjes
 • 100 gram cherrytomaten
 • 1/2 rode ui
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 el sojasaus
 • 1/2 tl sambal
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kerrie
 • Olijfolie

Optioneel:

 • Bosui
 • Sesampitjes

Instructies
 

 • Snipper de rode ui en snijd de paprika in stukjes en de wortel in plakjes. Snijd daarnaast de cherrytomaten doormidden en dop de sugar snaps (verwijder alle "draadjes").
 • Bak de rode ui even aan in wat olijfolie, totdat die glazig gaat zien. Doe dan de paprikastukjes, wortelplakjes, vega-kipstukjes en sugar snaps bij de pan en bak 5 minuten mee.
 • Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart zodra ze klaar zijn.
 • Voeg nu de kruiden (peper, paprikapoeder, gemberpoeder en kerrie) toe, samen met de sambal, sojasaus en ahornsiroop. Roerbak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur en schep daarbij goed om.
 • Zet het vuur terug en voeg de eetlepel tomatenpuree toe, samen met de cherrytomaatjes. Roerbak nog even totdat de paprika en wortel goed gaar zijn. Zijn de groenten nog niet pittig genoeg voor je? Doe er dan extra sambal bij.
 • Serveer nu de noedels met de woksaus. Garneer eventueel met bosui, stukjes pinda en sesampitjes.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan noedels 2

Hoe kun je noedels nog meer lekker klaarmaken?

Zodra we noedels eten, heeft Bart het altijd over de “noedeldroom”. Sinds ik Kung Fu Panda heb gekeken, snap ik eindelijk wat hij daarmee bedoelt. De panda is gedoemd om noedelverkoper te worden en laat die term regelmatig vallen. Anyway, ik vind noedels zeker een beetje een eetdroom. Bijna alles met noedels vind ik lekker. En dan niet die kant-en-klare pakjes met een intense geur, maar gewoon zelfgemaakte noedelgerechten.

Op zoek naar wat variatie? Op mijn blog heb ik ook deze twee noedelgerechten staan die wij hier regelmatig serveren:

Welke noedels koop jij standaard als je iets noedelachtigs eet?

vegan noedels met zoet-pittige saus

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ina 19 april 2023 op 7:52 pm - Beantwoord

  Mmm lekker, ik ben ook dol op noedels 😍. Je hebt trouwens ook glasnoedels/glasmie, o.a. gemaakt van mungbonen, die zijn ook glutenvrij (lijkt op mihoen/rijstnoedels maar is toch net weer anders, nog nooit geprobeerd overigens haha). Ik gebruik die volkoren Go Tan noedels ook regelmatig, vaak doe ik er krokant gebakken tofu doorheen, even de blokjes met wat maizena en ev peper en zout mengen, dan worden ze lekker krokant met bakken 🤤.

Beoordeling recept
Recente blogs

Onze top 10 bezienswaardigheden in het Zwarte Woud in Duitsland

21 juli 2022|Op reis|

Na een paar maanden de dagen aftellen, vertrokken we begin juli richting het Zwarte Woud. Ook wel: het Schwarzwald (wat ik ergens als een enge Duitse horrorfilm vind klinken). Slechts zeven uur rijden vanaf Amsterdam en je bent toch in een compleet andere wereld. Wij vierden vakantie in een schitterend boslandschap tussen de knusse Duitse huisjes. Glooiende heuvels op de achtergrond, een authentiek kerkje pal naast ons Ferienhaus. Dat alles maakte al dat we op en top een vakantiegevoel hadden. Maar laat het ook nog eens zo zijn dat je je in dit stukje Duitsland niet hoeft te vervelen. Ga je ook die kant op (doen!)? Ik zet onze favoriete bezienswaardigheden in het Zwarte Woud voor je op een rij.

Mini shoplog: Primark, New Yorker & dé kerstjurk

14 december 2016|Lifestyle|

Shoppen doe ik eigenlijk niet zo vaak, maar ik vind het wel heerlijk om af en toe met een vriendin samen te winkelen. Afgelopen zondag ging ik met Diana een dagje winkelen in Zaandam en scoorde ik bij Primark, H&M en New Yorker een aantal leuke items. Ik ben niet echt iemand die met tassen vol spullen thuiskomt, maar ik ben juist vaak blij met dat ene of die paar leuke items die ik heb gekocht. Daarom leek het me leuk om vandaag mijn gekochte artikelen eens in een mini shoplog te laten zien.