Voor een kom met noedels mag je mij elke avond aan tafel roepen. Het allerliefst eet ik deze Oosterse vezelbron in een lekker smeuïg sausje van kokos en pinda’s. En laat vegan noedelsoep daar nu een perfect gerecht voor zijn. Verwacht een goed vullende soep met de romigheid van kokosmelk en pindasaus, veel knapperige groenten, blokjes tofu tussendoor en uiteraard rijstnoedels door de saus geroerd. Trek gekregen? Maak deze makkelijke vegan noedelsoep zelf! Je hebt er maar 2 pannen en een klein beetje tijd voor nodig. Kortom: weinig werk, wel een fantastische maaltijd!
Vegan noedelsoep (zonder ramen, met rijstnoedels)
Vaak wordt noedelsoep gemaakt van ramennoedels. Dat zijn dunne Japanse noedels, die het goed doen in soep met veel bouillon. Een meer waterige substantie dus! Voor deze vegan noedelsoep gebruik ik rijstnoedels. Oftewel: rijst in de vorm van noedels. Daarmee maak je de noedelsoep meteen ook glutenvrij. Daarnaast zijn rijstnoedels ideaal om in de soep mee te koken. Ze zijn namelijk razendsnel gaar.
Verder ga ik zelf liever voor een dikkere noedelsoep. Zo één die zeker niet waterig, maar eerder romig is. Daarom gebruik ik minder bouillon dan je in de meeste recepten ziet staan. Ook schenk ik flink wat kokosmelk bij het recept. Dat is perfect om een romige substantie te krijgen. Alsnog kun je de noedels er prima in gaar koken. Zo heb je maar twee pannen nodig voor dit gerecht: één voor de noedelsoep en één om de tofublokjes lekker knapperig te bakken.

Welke groenten gaan er in deze noedelsoep?
In deze vegan noedelsoep belanden lekker veel groenten: 1 rode paprika, bimi, een handje spinazie en edamame-boontjes. Die laatste zijn ook meteen een goede eiwitbron. In plaats van bimi kun je trouwens ook prima broccoli gebruiken. Ik vind bimi (aspergebroccoli) alleen altijd zo’n vrolijk uitziende groente en de lange steeltjes geven de noedelsoep ook meteen een goede bite.
Wil je de bimi (of broccoli) goed zacht hebben, bijvoorbeeld omdat er kinderen mee-eten? Kook de bimi of broccoli dan even 1 of 2 minuten, zodat hij al iets zachter wordt. Daarna kun je hem mee-wokken met de groenten en verder laten garen in de noedelsoep.
Overigens zijn er ook genoeg andere groenten die lekker smaken in deze vegan noedelsoep. Kies bijvoorbeeld ook gerust voor shiitake, kastanjechampignons, wortel of courgette. Ook die groenten zullen het goed doen in deze smeuïge soep.
Tip: roer mango-blokjes door de saus
Mango mag dan geen groente zijn. Het smaakt wel érg lekker bij deze noedelsoep. Een beetje (diepvries)mango geeft de noedelsoep een subtiel zoet tintje. Zo proef je regelmatig een lekker zoete verrassing tussendoor. Een aanrader wat mij betreft!

Zo maak je de tofu voor deze vegan noedelsoep
Deze vegan noedelsoep serveer ik standaard met blokjes tofu. Zo maak je de soep lekker eiwitrijk en vullend, én het smaakt ook gewoon heel goed. De tofu kun je het beste even apart bakken in een pan. Zo geef je de kale tofu-blokjes meer smaak en een licht knapperig tintje.
Dep de tofu eerst goed droog, snijd dan in stukjes en rol ze daarna door de maïzena (zodat ze makkelijker crispy te krijgen zijn). Bak de tofu-blokjes dan in sojasaus, sesamolie en ahornsiroop (of agavesiroop). Daarmee krijgen ze meer smaak en een zoetig tintje. Bak de tofublokjes dan aan alle kanten krokant in een koekenpan met olijfolie. Roer de blokjes door de noedelsoep (of leg ze als laatste bovenop de kom met soep) zodra ze lekker knapperig zijn.

Recept vegan noedelsoep met pinda’s
Wil je deze heerlijke vegan noedelsoep boordeel groenten, smaak en lekkere dingen zelf maken? Dit is het recept waarmee je in no-time twee (of meer) kommen van deze soep op tafel hebt staan.

Vegan noedelsoep met rijstnoedels, tofu en pinda’s
Equipment
- Wokpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram rijstnoedels
- 400 ml bouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 gele paprika
- 100 gram verse spinazie
- 100 gram bimi of broccoli-roosjes
- 100 gram (diepvries)mango = optioneel
- 75 gram edamame-boontjes uit de diepvries
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el pindakaas
- 1 el sojasaus
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl miso-pasta
- Peper en zout
- Bosui
Voor de tofu:
- 150 gram tofu (=uitlekgewicht)
- 2 el sojasaus
- 1 el maïzena
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- 1 tl sesamolie
- Olijfolie
Instructies
- Pers de tofu van tevoren goed uit en dep droog met keukenpapier. Snijd de tofu dan in kleine blokjes en haal die door de maïzena. Schenk er sojasaus en ahornsiroop bij. Schep om en laat even apart staan.
- Snipper de ui en fruit deze samen met de knoflook aan in een wokpan totdat ze glazig zien.
- Snijd de gele paprika in stukjes en voeg die samen met de bimi toe aan de wokpan. Wok 5 minuten op hoog vuur en strooi dan de gember, kerrie, kurkuma, komijn en miso-pasta erbij. Roerbak nog eens 2 minuten en voeg dan de spinazie toe. Wok ongeveer 3 minuten mee.
- Doe dan de gemarineerde tofublokjes in een koekenpan. Bak ze in olijfolie en een scheutje sesamolie goed krokant aan alle kanten. Dat duurt een minuut of 8-10. Schep ze regelmatig om.
- Schenk ondertussen de kokosmelk en bouillon bij het groentemengsel. Voeg ook de rijstnoedels, mangoblokjes en pindakaas toe.
- Laat de noedels garen in de kokosmelk en bouillon en schep daarbij regelmatig om. Ga door totdat de noedels beetgaar zijn. Proef even of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe.
- Serveer de noedelsoep in kommen met de tofublokjes, bosui en eventueel stukjes pinda. Bon appétit!

Meer maken met noedels?
Ik ben vast niet de enige grote noedel-fan. Er is zoveel lekkers te maken met noedels. Van rijstnoedels tot soba-noedels tot van die slierterige volkoren noedels. Dit zijn een paar gerechten die je met dit heerlijke spul kunt maken:
- Vegan noedels met kip-kerrie
- Woknoedels met sticky aubergine
- Vegan pad thai met pinda’s
- Noedels met banaan, miso en kokos
- Rijstnoedels met paddenstoelen
In wat voor combinatie eet jij noedels het liefst?

Ik ben benieuwd wat jij vindt…