Kan je maag wel een goede bodem gebruiken én vul je hem het liefst met iets lekkerders dan een boterham? Dan is dit vegan notenbrood misschien de snack die je zoekt. Het doet mij en Bart altijd denken aan kerststol, maar dan zonder de amandelspijs. Het brood barst namelijk van de rozijnen, gedroogde abrikozen, dadels en ander gedroogd fruit. En er zitten dus ook noten, zaden en pitten in. Kortom: een goed vullend broodje dat geen beleg nodig heeft om lekker te zijn! Je maakt dit eenvoudige notenbrood ook nog eens razendsnel. Snijd de noten en gedroogde vruchten fijn, gooi alles door elkaar, schep in een bakvorm en wacht totdat de oven je 50 minuten later een heerlijk brood voorschotelt!

Vegan notenbrood: het resultaat van al je voorraadpotten omkeren

Zelf bak ik het liefst elk weekend een broodachtig ding. Vaak is dat mijn favoriete bananenbrood, deze gezondere chocoladecake of een kleine voorraad muffins (het liefst deze Earl Grey-muffins!). Tja, ik ben tamelijk voorspelbaar wat eten betreft! Maar soms heb ik creatieve ingevingen of besluit ik een heleboel dingen die ik lekker vind bij elkaar te gooien. Dit vegan notenbrood was daar laatst het bijzonder goed gelukte resultaat van. Ik had zin in een bakcreatie gemaakt met rozijnen, dadels, noten, pitten en gedroogde abrikozen. En ik dacht “Why not?” (of “Why nut?” in dit geval) en mengde de hele boel tot een beslag voor een heerlijk vers notenbrood.

Dit notenbrood is dan ook niet je standaard plak cake of bananenbrood. Er gaan wel 3 bananen in het beslag, maar het notenbrood heeft een compleet andere structuur dan hoe je bananenbrood gewend bent. Door de noten en gedroogde vruchten is het brood steviger. Met lekker veel bite in elke hap. Een stuk vullender ook dan een plak bananenbrood. Als ik hier twee plakken van eet, zit ik al goed vol voor een lunch. Maar soms is dat precies wat je nodig hebt. En los daarvan is het door de vele knapperige, zachte en zoete verrassingen tussendoor gewoon een heerlijk brood om hapjes van te blijven nemen.

Nog een pluspunt: als jouw kelder ook weleens uitpuilt van de gedroogde vruchten of noten die nét niet in de potten passen, dan kun je ze in dit vegan notenbrood perfect kwijt.

vegan notenbrood 17

Wat zit er allemaal in dit eenvoudige notenbrood?

Voor dit vegan notenbrood kun je elk type gedroogde vruchten en noten gebruiken dat je maar wilt. Als je bijvoorbeeld niet tegen pecannoten kunt vanwege allergie, kun je in plaats daarvan ook zeker amandelen, walnoten, macademianoten, hazelnoten of iets anders nootachtigs gebruiken. Ben je niet zo’n zoetekauw die graag de tanden in gedroogde vruchten zet? Vervang dan gerust een paar gedroogde vruchten door extra noten. Zo kun je er volop mee variëren. Als je de basisingrediënten (meel, bananen, etc.) maar aanhoudt en de hoeveelheden goed opvolgt.

Voor dit eenvoudige notenbrood gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • Amandelmeel en havermeel. Voor dit notenbrood combineer ik die twee meelsoorten. Daarmee kun je het notenbrood ook heel goed glutenvrij maken (als je glutenvrije havermeel gebruikt). Havermeel is prima zelf te maken door havermout fijn te malen, hoewel je het ook gewoon kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Amandelmeel geeft het deeg meer smeuïgheid.
  • Bananen. Die gebruik ik om het beslag te binden zonder daar eieren voor nodig te hebben. Zo maak je dit notenbrood eenvoudig vegan. Ook geven de bananen het notenbrood een subtiel zoet tintje.
  • Agavesiroop. Voor een klein beetje (niet te veel!) extra zoetigheid gebruik ik agavesiroop. Wees er niet te scheutig mee, want de gedroogde vruchten maken het brood ook al zoet. Voor mij is 25 gram agavesiroop voldoende voor het hele notenbrood. In plaats van agavesiroop kun je ook ahornsiroop of een ander zoetmiddel gebruiken.
  • Kokosolie. Ook kokosolie is een goed middel om het notenbrood te binden. Eenmaal gekoeld wordt kokosolie harder, waardoor je brood niet te kruimelig wordt. Verwarm de kokosolie wel eerst even in een pannetje, zodat het smelt.
  • Plantaardige melk. Een heel klein scheutje is al genoeg. Door de banaan en kokosolie is het beslag al vrij plakkerig. Maar een klein beetje plantaardige melk helpt om het beslag niet te droog te maken. Ik gebruik zelf amandelmelk, maar je kunt elke willekeurige plantaardige melksoort gebruiken die je hebt staan.
  • Rozijnen. Mijn favoriete soort gedroogd fruit! Wel ze even in water, dep ze dan droog en roer ze vervolgens door het beslag.
  • Dadels. Ook deze zoete gedroogde vrucht is een heerlijke toevoeging aan het notenbrood. Gebruik bij voorkeur medjoul-dadels. Die zijn van zichzelf vrij zacht, wat heerlijk smaakt bij dit notenbrood.
  • Gedroogde abrikozen. Dit is uiteraard optioneel. Maar ik vind het zelf een feestelijke toevoeging aan het brood. Niet alleen dankt het brood hier de oranje hapjes tussendoor aan, maar ook geeft het een superlekkere smaak tussendoor.
  • Pecannoten. Deze noten gebruik ik om voor een goede bite in het brood te zorgen. Breek de pecannoten in kleine stukjes, zodat je ze goed over het beslag kunt verdelen. Ben je allergisch voor pecannoten? Gebruik dan een andere notensoort. Ook hazelnoten, walnoten of macadamia-noten smaken erg lekker in dit notenbrood.
  • Pompoenpitten, zonnebloempitten of andere pitten. Deze strooi ik bovenop het notenbrood. Daardoor ziet het brood er nog feestelijker uit en het wordt er uiteraard ook extra lekker van. Bovendien zitten dit soort pitten vol met goede stoffen en eiwitten. Ik gebruik zelf bovenop het notenbrood een mix van pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad. Maar kijk vooral wat jij lekker vindt én in huis hebt liggen. Let op: gedroogd fruit kun je beter niet op het brood strooien voordat je het in de oven schuift. Je hebt dan kans dat ze zwart geblakerd uit de oven komen.
  • Kaneel. Bij najaarsachtige baksels is dit mijn favoriete kruidensoort. Ook in dit notenbrood doet hij het erg goed.
  • Baking soda + appelazijn. Ook al is dit notenbrood geen luchtige cake. Het is toch prettig als het wat rijst in de oven. Daarvoor gebruik ik een mix van 1 theelepel baking soda en 1 eetlepel appalazijn. Schep de baking soda en appelazijn bij elkaar bovenop het beslag, zodat het wat gaat bruisen. Roer het mengsel dan door het beslag en laat nog een paar minuten staan. Dan krijg je het beste effect.
vegan notenbrood 22

Ook een ideale snack om langer te bewaren

Dit notenbrood is een snack bij uitstek waar je langere tijd van geniet. Aangezien je er door de machtigheid niet zo snel vijf plakken van achter elkaar zult eten, is het best fijn dat je het brood ook prima in de koelkast kunt bewaren. Ik heb er zelf laatst ook een hele week van gegeten en het brood smaakte nog net zo goed.

  • Je kunt het notenbrood zeker een paar dagen in de koelkast bewaren. Doe dat dan wel in een luchtdicht bakje. Het kan zijn dat het notenbrood na een paar dagen wel iets droger wordt. Verwarm de plakken notenbrood dan kort in de magnetron. Daardoor krijgen ze hun zachtere structuur terug.
  • Wil je altijd een plak notenbrood kunnen pakken, ook als je geen zin hebt om elke weekend te bakken? Vries het notenbrood dan per plak in. Dat werkt prima en op die manier kun je nog een paar maanden van het notenbrood genieten. Haal de plakken notenbrood wel op tijd uit de vriezer; het ontdooien zal een paar uur duren (tenzij je de magnetron je te hulp laat schieten).
vegan notenbrood 28

Zo kun je dit vegan notenbrood bakken

Dit notenbrood is vegan, glutenvrij, lactosevrij en ook suikervrij. Door de vele gedroogde vruchten en de bananen krijgt het brood ook zonder suiker een heerlijk zoete smaak. Als je een feestelijk brood op tafel wilt zetten voor een brunch of lunch, bij een feestje of gewoon bij een lekkere kop thee tussendoor, dan is dit een ideaal baksel. Zowel lekker om zelf tot op de laatste kruimel op te eten als om je visite van te laten meegenieten!

Met dit recept kun je het notenbrood zelf bakken:

vegan notenbrood 28

Vegan notenbrood met gedroogde vruchten (simpel!)

Romy
Heb je trek in een voedzame snack die zoet, goed vullend en vrij van geraffineerde suikers is? Probeer dit vegan notenbrood met o.a. pecannoten, gedroogde abrikozen, rozijnen en dadels. Een rijk gevuld brood met lekker veel smaak en een feestelijk tintje!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Mediterraan
Porties 1 cake (=11 plakken)

Equipment

  • Cakeblik
  • Oven
  • Bakpapier
  • Keukenmachine = optioneel

Ingrediënten
  

  • 200 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 65 gram kokosolie gesmolten
  • 25 ml plantaardige melk
  • 25 gram agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 75 gram medjoul-dadels ontpit
  • 70 gram rozijnen geweld
  • 65 gram gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit
  • 50 gram pecannoten of andere noten
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn
  • Snufje zout
  • Handje pompoenpitten en/of zonnebloempitten voor bovenop het notenbrood

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
  • Doe de bananen, plantaardige melk, agavesiroop en gesmolten kokosolie bij elkaar in de keukenmachine en meng tot een glad beslag.
    Heb je geen keukenmachine? Prak dan de bananen zo fijn mogelijk met een vork en roer alles goed door met een lepel.
  • Roer daarna met de hand of met de keukenmachine het havermeel, het amandelmeel, de kaneel en het snufje zout door het beslag.
  • Snijd de dadels, gedroogde abrikozen en pecannoten in kleine stukjes. Roer die samen met de rozijnen door het beslag. Schep daarna de baking soda bovenop het beslag en schenk de appelazijn erbij, zodat de baking soda gaat bubbelen. Roer daarna direct door het beslag en laat ongeveer 5 minuten rusten.
  • Bekleed ondertussen het cakeblik met bakpapier. Schep vervolgens het beslag in het cakeblik en verdeel goed over de vorm. Strooi daarna pompoen- en zonnebloempitten over de bovenkant van de cake.
  • Schuif de cake in de oven voor 50-55 minuten. Check na 50 minuten of je een satéprikker droog uit de cake kunt halen. Zo ja, dan is je brood klaar. Laat hem wel nog 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna nog een tijdje op een rooster. Wacht met aansnijden totdat het notenbrood helemaal is afgekoeld. Ja, je geduld wordt dan even op de proef gesteld. Maar geloof me: een plak van dit notenbrood is het helemaal waard!
Trefwoord Abrikozen, Bananenbrood, Brood, Dadels, Glutenvrij, Lactosevrij, Pecannoten, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan notenbrood 17

Andere brood- en cakesuggesties

Ben jij ook dol op vers gebakken “speciaal” brood bij de lunch of bij je kopje thee? Dan zijn dit nog meer lekkere brood- en cake-ideeën die het kwartiertje in de keuken roeren en kneden zeker waard zijn:

Wat voor “speciaal brood” is jouw favoriet?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ria 22 oktober 2023 op 10:02 am - Beantwoord

    Het ziet er heerlijk uit !

  2. Dini 2 maart 2024 op 9:02 am - Beantwoord

    Ik heb het brood gebakken, is heerlijk.
    valt wel iets uit elkaar bij het snijden
    hoe kan ik dit oplossen ?
    vr groet Dini

    • Romy 2 maart 2024 op 9:20 pm - Beantwoord

      Heel leuk om te horen dat het zo lekker smaakte! Het klopt dat het brood bij het aansnijden iets uit elkaar kan vallen, omdat het veel losse zaden en gedroogde vruchten bevat. Het helpt sowieso om het brood volledig te laten afkoelen voordat je het aansnijdt. Wat ook kan helpen, is om een deel van de zaden en pitten of rozijnen te vervangen door hetzelfde gewicht aan dadels (die je in stukjes snijdt). Die helpen ook om het brood aan elkaar te “plakken” 🙂

Beoordeling recept