Als ik denk aan Nutella, dan denk ik aan mijn kinderjaren. Toen vond ik hazelnootpasta zo lekker dat ik er met liefde mijn lepel in stak om uit de pot te snoepen. Tegenwoordig smeer ik dit chocoladegoedje niet alleen af en toe op brood. Ik maak er vooral heel graag lekkere chocolade-muffins mee. Stel je een muffin voor die door en door naar chocola smaakt, met hier en daar een hazelnoot tussendoor én met bij de middelste hap heerlijke gesmolten Nutella. Díe Nutella-muffins maak je dus met dit recept. Ze zijn ook nog glutenvrij en (als je de juiste hazelnootpasta gebruikt) vegan!
Vegan Nutella-muffins: chocola van buiten, chocola van binnen
Als er een voedingsmiddel is waarvan je wat mij betreft nooit te veel in gerechten kunt gooien, dan is het wel chocola. Met de chocolade-dosis in deze Nutella-muffins zit het wel goed voor wie net zo’n chocoladeliefhebber is als ik. De muffins zelf smaken door en door naar chocola. Dat komt overigens niet door chocoladerepen, wel door cacaopoeder. Daar roer ik flink wat van door het beslag. Daar danken de muffins hun chocoladesmaak en chocoladekleurige tintje aan.
Daarnaast maak je in de muffins een kuiltje om daar een halve eetlepel Nutella per muffin in te scheppen. Daardoor word je na een paar happen muffin opeens getrakteerd op een heerlijke hap vloeibare chocola die op je tong smelt. Mij kun je niet blijer krijgen!
Is Nutella veganistisch?
Nutella is helaas niet vegan. Er wordt standaard melk in gebruikt. Ik koop daarom zelf nooit de gewone Nutella, maar haal altijd deze vegan hazelnootpasta van Albert Heijn of deze van So Vegan So Fine. Die smaakt net zo prima als de echte Nutella, maar is wel vegan. Is het erg dat ik de muffins dan alsnog Nutella-muffins noem? Nee toch? De smaak is er niet minder om.
Wil je hazelnootpasta liever zonder alle suikers eten? Dan kun je ook 100% hazelnootpasta kopen (bijvoorbeeld bij De Notenshop). Die pasta smaakt door en door naar hazelnoot, maar dan zonder de zoetigheid en de chocoladeachtige smaak. Gooi je er een beetje cacaopoeder en agavesiroop bij, dan heb je Nutella in een gezonder (en ook vegan) jasje.
Maar als ik heel eerlijk mag zijn, vind ik deze Nutella-muffins met échte suikerrijke hazelnootpasta wel het allerlekkerst. Die chocola die in je mond smelt en de zoetigheid van binnen… Daar ga ik toch het allerliefst voor!
Hoe maak je de Nutella-muffins vegan?
Het mysterie van de niet-vegan Nutella heb ik hierboven al ontrafeld. Maar wat moet je verder doen om Nutella-muffins vegan te kunnen maken? Hiervoor heb ik de melk, margarine en eieren (die je vaak in cakerecepten tegenkomt) vervangen door andere ingrediënten.
De eieren vervang ik door twee rijpe bananen, die fijngeprakt een heel goed bindmiddel vormen. Om de muffins ook te laten rijzen in de oven, gebruik ik baking soda in combinatie met appelazijn. De werking daarvan is net wat sterker dan bij bakpoeder. Daardoor worden de muffins lekker luchtig.
Melk vervangen is gelukkig niet moeilijk. Met plantaardige melk kun je dat één op één vervangen. Ik gebruik zelf meestal amandelmelk of sojamelk, maar ook havermelk of hazelnotenmelk (om maar in het Nutella-thema te blijven) werkt prima.
Deze vegan Nutella-muffins zijn ook glutenvrij. Ze zijn namelijk gemaakt van amandelmeel en van (glutenvrije) havermeel. Die laatste kun je maken door glutenvrije havermout fijn te malen tot meel. Amandelmeel is gewoon te koop bij de meeste supermarkten. Dit is een vettige meelsoort die heerlijk is in cake-achtige baksels.
Tip: roer extra hazelnoten door het beslag
Wil je het Nutella-feestje compleet maken als je van deze muffins hapt? Roer dan een extra handje hazelnoten door het beslag heen. Snijd de hazelnoten doormidden en meng die als laatste met het beslag. Dan heb je af en toe een lekkere bite tussendoor die ook nog goed in het hazelnootpasta-thema past.
Nog een heerlijke tip voor deze Nutella-muffins: versier de bovenkant met gesmolten pure chocola en een paar stukjes hazelnoot. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar laat de muffins vooral nóg lekkerder smaken.
Hoe maak je de Nutella-muffins?
Dat is absoluut niet moeilijk. Je hoeft alleen een paar ingrediënten door elkaar te roeren, het beslag in vormpjes te scheppen, er wat Nutella in te duwen en dan de muffins te dichten en in de oven te schuiven. Versier ze daarna eventueel met chocola en hazelnoten, en jouw Nutella-feestje staat al in muffinvorm op je te wachten. Dat is de korte samenvatting. Dit is het uitgebreidere recept:
Vegan Nutella-muffins met stukjes hazelnoot (glutenvrij!)
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Keukenmachine = optioneel
- Oven
Ingrediënten
- 135 gram amandelmeel
- 85 gram havermeel evt. glutenvrij (ook zelf te maken door (glutenvrije) havermout te vermalen)
- 125 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
- 2 rijpe bananen
- 45 gram cacaopoeder
- 35 gram ahornsiroop of agavesiroop
- 4 el vegan hazelnootpasta (bijvoorbeeld die van AH-huismerk of So Vegan So Fine)
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- Snufje zout
Optioneel:
- 35 gram hazelnoten om door het beslag te roeren
- 65 gram pure chocola om gesmolten over de muffins te schenken
- Extra hazelnoten om in de chocoladesaus te duwen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Begin ondertussen alvast met het maken van het muffinbeslag.
- Doe de plantaardige melk, de ahornsiroop, de rijpe bananen en het vanille-extract bij elkaar in de keukenmachine en meng tot een glad mengsel. Heb je geen keukenmachine? Prak de bananen dan fijn met een vork en roer ze met een lepel door de overige ingrediënten.
- Roer vervolgens het amandelmeel, het havermeel, het cacaopoeder en een snufje zout door het vloeibare mengsel. Roer door totdat er een glad beslag ontstaat.
- Schep dan de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij, zodat de baking soda gaat borrelen. Roer dit samen door het beslag. Snijd dan de hazelnoten doormidden en roer ook die door het beslag.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en vul ze voor de helft met het beslag. Duw een kuiltje in het midden van de muffins en schep in elke muffin 1 tl hazelnootpasta. Schep er dan opnieuw beslag op totdat de muffins tot aan de rand zijn gevuld.
- Schuif de muffins 25 minuten in de voorverwarmde oven. Check bij het eruit halen of een satéprikker zonder beslag uit de muffins komt. Dan zijn ze klaar! Laat de muffins nog ongeveer 10 minuten in de metalen muffinvorm rusten. Daarna zijn ze steviger en klaar om je tanden in te zetten (of verder te versieren).
- Wil je de muffins maken met chocoladesaus? Smelt dan de pure chocola au bain mairie in een steelpan en strijk de saus met een lepel over de bovenkant van de muffins. Duw er ook een paar stukjes hazelnoot in. Nu is jouw Nutella-lekkernij helemaal klaar.
Nog meer muffin-maaksels om te proberen
Heb jij de muffin-maak-smaak te pakken? Welkom bij de club! Op mijn blog deel ik nogal regelmatig muffinrecepten, omdat ik zelf ook dol ben op deze eenpersoons mini-taartjes. Als deze Nutella-muffins wat jou betreft naar meer smaken, dan word je misschien ook blij van deze recepten:
- Vegan Oreo-muffins
- Earl Grey-muffins met chocola
- Vegan speculaasmuffins
- Kaneelmuffins met stemgember
- Aardbeienmuffins met chocola
Hoe groot is jouw liefde voor Nutella?
Ik vind vloeibare chocola in muffins altijd top, dus ik ga dit zeker onthouden! Top dat er ook een vegan variant van Nutella bestaat. Ik heb het al een hele tijd niet meer gehad, maar ik kan de smaak in gedachten toch weer direct proeven.