vegan ontbijt blauwe bessen 2

Vegan ontbijt | Mijn 10 favoriete ontbijtrecepten zonder zuivel

  • 26 augustus 2022
  • 4 Reacties
Categorieën: Recepten

“Slaap is als een tijdmachine naar het ontbijt.” Die bekende quote had zo een uitspraak van mij kunnen zijn. Het ontbijt is zonder enige twijfel mijn favoriete eetmoment van de dag. Ik ga nooit zonder de deur uit, en ook als ik de deur niet uit hoef sla ik de eerste maaltijd van de dag nooit over. Er was een tijd dat ik standaard met broodjes hummus en pindakaas ontbeet. De laatste tijd gooi ik het over een creatievere boeg omdat ik heb ontdekt dat het nog veel lekkerder kan. Smoothie bowls, havermout uit de pan, pannenkoekjes – er komt van alles voorbij. Het leek me leuk om mijn favoriete ontbijtrecepten voor je op een rij te zetten. Wie weet haal je er inspiratie uit voor je eigen vegan ontbijt. Elk van de recepten is namelijk 100% plantaardig.

chocolade-havermout

1. Chocolade-havermout met banaan en vers fruit

Dit is met stip op 1 mijn favoriete vegan ontbijt. Zomer of winter, ik vind het geen enkel probleem om er even voor in een pannetje te roeren. Deze chocolade-havermout lijkt een luxe toetje, maar is gewoon een gezond bakje havermout. De chocolade-havermout is namelijk gemaakt van havervlokkken, amandelmelk, cacaopoeder, banaan en een scheutje agavesiroop. Daarnaast kun je alle soorten fruit op de havermout leggen die je maar lekker vindt. Blauwe bessen, banaan, aardbeien, rode bessen – ik wissel wat af! Met pindakaas en kokosrasp erdoorheen geroerd vind ik dit ontbijt het allerlekkerst. De dag starten met iets wat lijkt op een chocoladetoetje is zéker niet verkeerd.

–> Bekijk hier het recept voor de chocolade-havermout met banaan.

vegan smoothie bowl met mango en ananas

2. Tropische smoothie bowl met ananas, mango en banaan

Hawaï-vibes in een kommetje – dat is de korte omschrijving van dit zomerse ontbijt. Zonder dat je het doorhebt zitten er meer dan twee stuks fruit in verstopt, waardoor je je vitamineshot al om acht uur ’s ochtends achter de kiezen hebt. Hoef je geen gifgroene smoothies voor achterover te klokken! De smoothie bowl zelf is gemaakt van sojakwark, banaan en mango en ananas uit de vriezer. Even blenden en dan versieren met een hoop toppings en je ontbijt staat al klaar. Op warme hittegolfdagen gooi ik het fruit rechtstreeks vanuit de vriezer in mijn blender, zodat het ontbijt extra verfrissend is. Als de tropische temperaturen achter ons liggen, laat ik het fruit van tevoren ontdooien en is de smoothie bowl minstens zo lekker maar iets minder koel.

–> Bekijk het recept voor deze tropische smoothie bowl met mango en ander zomerfruit.

vegan ontbijt

3. Gezonde havermoutpannenkoeken met chocola

Oké, dit vegan ontbijt is misschien niet perfect voor als je een sprintje moet trekken om op tijd te komen op het werk. Maar als je extra tijd hebt op een lome weekendochtend, probeer dit! Eens in de zoveel tijd ga ik slapen met het idee dat ik de volgende ochtend havermoutpannenkoeken móet bakken. En tja, de volgende dag zijn die cravings meestal nog niet vertrokken en ben ik al snel met de koekenpan in de weer. Havermoutpannenkoeken zijn hartstikke gezond door de havermout en banaan, terwijl ze eruitzien alsof je iets gaat eten wat onmogelijk gezond kan zijn. Deze havermoutpannenkoeken zijn volledig ei- en melkvrij. Ze zijn gemaakt van de volgende ingrediënten:

  • 85 gram havermout (evt. glutenvrij) 
  • 200 ml sojakwark (of andere (plantaardige) kwark
  • 100 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
  • 1 ½ banaan 
  • 2 el cacaopoeder
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • Margarine (om in te bakken)

Met gesmolten chocola bovenop de pannenkoekenstapel zijn ze het allerlekkerst. Het is dan misschien een vegan ontbijt waarvoor je je even moet uitsloven. Maar een paar happen zijn die tijd zéker waard.

vegan ontbijt 5

4. Versgeperste sap met bananenbrood als vegan ontbijt

Voor wat vitamientjes is verse sap een lekkere start van de dag. Nu vind ik zelf alleen een sapje wat karig als ontbijt, dus ik eet er altijd nog wat bananenbrood of een ouderwetse boterham pindakaas bij. Je kunt uiteraard sapjes kopen, maar nog lekkerder vind ik het om ze zelf te maken. Vers van de pers!

Hoog op mijn keuken-wishlist staat een slowjuicer. Daar kun je gezondere sapjes mee maken dan met de standaard sapmaker. Met een slowjuicer voorkom je dat de vezels en vitamines uit het sap gaan. Die blijven beter bewaard dan bij gewone sapcentrifuges. Komt doordat het sap met een vijzel wordt “gekneusd” in plaats van dat het rechtstreeks in je glas wordt geperst. Helping Cherry heeft een fijn artikel online staan over de beste slowjuicer als je er zelf een wilt aanschaffen of gewoon benieuwd bent naar wat extra informatie.

Mijn favoriete sap is gemaakt van blauwe bessen, aardbeien, mango en banaan. Krijg je een lekker tropisch en vrolijk gekleurd sapje van! Extra lekker met een plakje bananenbrood met pindakaas erbij. Lenna heeft een heerlijk recept voor vegan bananenbrood gemaakt dat je daar perfect voor kunt gebruiken.

vegan ontbijt 2

5. Gebakken havermout met banaan uit de oven

Het klinkt misschien als veel werk: havermout uit de oven. Niets is minder waar. Het kost je hooguit vier minuten om de ingrediënten door elkaar te roeren in een ovenschaal en om de plakjes banaan er dan bovenop te leggen. Daarna doet de oven al het werk voor je. Een fijne bijkomstigheid van ontbijtjes uit de oven is dat het hele huis ruikt naar versgebakken koekjes, appeltaart of andere verrukkelijke geuren. En gelukkig doet de smaak van dit bananenontbijt niet onder voor de geur. Deze gebakken havermout smaakt één en al naar banaan in combinatie met stukjes chocola, blauwe bessen en havermout dus.

Lekker en mega-goed vullend. Ik ben een grote ontbijter, maar zit na een halve schaal van deze gebakken havermout tot minimaal half één goed vol. De andere portie bewaar ik voor de lunch of voor de dag erop.

Voor 2 porties van deze havermout heb je nodig:

  • 80 gram havermout
  • 2 bananen
  • 160 ml amandelmelk
  • 1 el agavesiroop
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • Handje blauwe bessen
  • Bakvaste chocolade-druppels (optioneel)
  • Paar pecannoten (optioneel)

Je maakt de havermout als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak 1 banaan met een vork. Voeg de amandelmelk en havermout toe en roer het mengsel goed door.
  • Doe er dan het kaneel en vanille-extract en een halve eetlepel agavesiroop of honing bij. Meng ook de blauwe bessen erdoorheen. Schep het mengsel in een kleine ovenschaal.
  • Snijd de overgebleven 3/4 banaan in dunne plakjes en leg die bovenop de havermout.
  • Versier de havermout eventueel met bakvaste chocoladedruppels, bosbessen en nog een scheutje agavesiroop.
  • Haal de havermout na 20 minuten uit de oven. Strooi er eventueel verkruimelde nootjes overheen.
vegan ontbijt 3

6. Sojakwark met banaan, blauwe bessen en pindakaas

Die gebakken ontbijtjes en pannenkoeken mogen dan heerlijk zijn. Ook ik heb zo mijn momenten waarop ik zelfs vijf minuten roeren in een pan al te veel moeite vind. En ja, dat gebeurt minimaal twee keer per week. Voor die momenten grijp ik standaard naar hetzelfde ontbijtje: sojakwark (ik kies de Alpro sojakwark High Protein) met heel veel toppings. Het allerlekkerst vind ik de Alpro-kwark met vanillesmaak. Maar de neutrale kwark is ook prima te eten, vooral met een scheutje vanille-extract erdoorheen.

Qua toppings strooi ik ook bijna altijd hetzelfde over mijn kwarkontbijt, tenzij we toevallig ander fruit hebben liggen. Maar mijn lievelingskwarkcombinatie ziet er als volgt uit:

  • 200 gram sojakwark (Alpro High Protein)
  • 1 banaan
  • Handje blauwe bessen
  • 1 flinke lepel pindakaas
  • 1-2 theelepels koek- en speculaaskruiden (de allerlekkerste kruiden ooit!)
  • Paar rozijnen
  • Gepofte spelt of andere ontbijtgranen
  • Kokosrasp of kokoschips
  • Paar cashewnoten

Vind je de sojakwark van zichzelf wat smaakloos? Schenk er dan wat agavesiroop of vanille-extract bij. Dat maakt ‘m lekker zoet!

gezonde chocoladetaart 10

7. Ontbijttaart van havermout met chocoladesmaak

Als het leven een feestje moet zijn, waarom dan niet ontbijten met taart? Deze ontbijttaart is hartstikke gezond, dus dat kan prima. Het is een chocoladetaartje gemaakt van havermout met banaan, cacaopoeder en plantaardige kwark en hij smaakt één en al naar intense chocolade. Zó lekker! Het is ook totaal niet veel werk. Je moet er wel de oven even voor aanzetten, maar daarna heb je iets goddelijks voor je neus staan. Dat is elk van de 25 minuten op de oven wachten helemaal waard. Strooi er het fruit overheen dat jij lekker vindt en leg er gerust wat stukjes chocolade bij. Maakt alles lekkerder!

Als je plantaardige kwark gebruikt in plaats van gewone kwark is dit recept 100% vegan.

–> Bekijk op mijn blog het recept voor de gezonde chocoladetaart. Wij aten dit taartje trouwens met z’n tweeën op, maar je kunt ook de helft bewaren voor de volgende dag.

warme havermoutpap met speculaaskruiden

8. Warme havermout met frambozen en pindakaas

Wil je warm ontbijten en houd je van lekker zoet en vullend? Dan is deze warme havermoutpap met frambozen, banaan en pindakaas vast iets voor jou. De pap is heerlijk smeuïg en hoef je maar een paar minuten te verwarmen in een pannetje. Ik heb ook hier mijn favoriete koek- en speculaaskruiden doorheen gestrooid. Daardoor doet de havermout qua smaak wat denken aan pepernoten. Ook zonder dat Sinterklaas in het land is. Tel daar de frambozen, pindakaas en kokos bij op en je hebt een lekker zoet en verwarmend vegan ontbijt. Heerlijk voor de najaarsdagen, maar stiekem eet ik het ook weleens in de zomer. Net zo lekker!

–> Trek gekregen? Check hier het recept voor de warme havermoutpap met frambozen.

vegan ontbijt 4

9. Appelmuffins met kaneel en pecannoten als vegan ontbijt

Muffins maken is een van mijn nieuw ontdekte hobby’s. Ik vind het een leuke uitdaging om ze in een gezond jasje (zonder suiker of boter) te steken, zodat je er ook prima mee kunt ontbijten. Van al mijn vegan muffinprobeersels zijn deze appelmuffins mijn grote favoriet. In plaats van ei gebruikte ik appelmoes voor de bindende werking (samen met wat extra bakpoeder). De muffins smaken daardoor één en al naar appel in combinatie met rozijnen en wat pecannoten. Elke keer als ik deze muffins heb gebakken, zijn ze in razend tempo op (ook bij Bart vallen ze in de smaak).

Dus als je een feestelijk vegan ontbijt zoekt, bak deze muffins. Je kunt er in één keer 8 bakken en 2 daarvan opeten als ontbijt. De rest blijft in de koelkast nog wel een tijdje goed om regelmatig als lekkere snack te eten. Ik verzeker je: lang zullen ze niet blijven staan. Bij ons gaan de muffins er als zoete koek in.

Voor 8 muffins heb je nodig:

  • 50 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 150 gram amandelmeel 
  • 2 bananen
  • 100 gram ongezoete appelmoes
  • 1 appel
  • 30 gram ahornsiroop 
  • 2 el rozijnen 
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 el kaneel 
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 gram pecannoten

Optioneel voor op de muffins:

  • Amandelschaafsel
  • Pecannoten (fijngehakt) 

Zo maak je de muffins:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Maal de havermout fijn in de blender of keukenmachine. Voeg daarna de bananen toe aan de blender of keukenmachine.
  • Schep het mengsel in een kom en roer daar de appelmoes, ahornsiroop, vanillepoeder en kaneel doorheen. Maak er een egaal beslag van.
  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Hak ook de 30 gram pecannoten fijn. Roer dan de rozijnen, stukjes appel en fijngehakte pecannoten door het beslag.
  • Schep als laatste het bakpoeder door het beslag. 
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en verdeel het beslag over de vormpjes. Verdeel eventueel wat amandelschaafsel en fijngehakte pecannoten over de bovenkant van de muffins. 
  • Schuif de muffins voor zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Check na die 30 minuten met een satéprikker of ze gaar zijn.
  • Laat de muffins nog 10 minuten in de muffinvorm afkoelen en haal ze daarna uit de vorm. Eet smakelijk!
vegan ontbijt blauwe bessen 2

10. Stevige smoothie (bowl) met blauwe bessen

Dit is mijn nieuwste ontdekking als vegan ontbijt: smoothies van bevroren banaan. Volgens mij wordt het ook wel ‘nice cream’ genoemd. Ice cream, maar dan anders.

Wil je dat je smoothie wat steviger is qua structuur? Leg dan je bananen (zonder schil en in stukjes gehakt) een aantal uur in de vriezer en gooi ze daarna pas in de blender samen met ander fruit. Daardoor lijkt je smoothie eerder op een mousse qua structuur. Superlekker! Uiteraard wordt de smoothie bowl er ook extra verkoelend van.

Dit is een van mijn favoriete stevige smoothie bowls. Hij is gemaakt van 1,5 bevroren bananen in de blender gegooid met 75 gram aardbeien (uit de diepvries) en 75 gram rood fruit uit de diepvries (blauwe bessen/frambozen/rode bessen) en 100 gram sojakwark. Daarna rolt deze knalpaarse substantie eruit. Strooi er vooral wat kokosrasp overheen voor een heerlijke tropische smaak en maak af met bijvoorbeeld cacao nibs, vers fruit of granola. Een paars feestje om mee te ontbijten!

Wat is jouw favoriete ontbijt?

1 8
vegan ontbijt 6
vegan ontbijt 7

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Marjoke 26 augustus 2022 op 8:21 pm - Beantwoord

    Ik heb je blog nog maar pas ontdekt. Ik heb de laatste tijd een gebrek aan inspiratie qua wat ik wil eten ’s avonds. Ik heb inmiddels 2 recepten uitgezocht van je website en ga ze komende week proberen. Ben ook dol op ontbijtjes, dus daar ga ik zeker ook nog een keer wat van testen.

    • Romy 13 september 2022 op 7:22 am - Beantwoord

      Superleuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je van de gerechten vindt 🙂

      • Marjoke 21 september 2022 op 6:19 pm - Beantwoord

        Ik heb tot nu toe de pasta met groene pesto, ravioli met truffelsaus etc. en de curry met banaan gemaakt. De eerste twee zijn al blijvertjes en de curry ga ik ook zeker vaker maken. Was erg lekker!

        • Romy 23 september 2022 op 7:38 am - Beantwoord

          Wat superleuk om te horen! 🙂 Geniet ervan!

Recente blogs

Blij Lijstje #13 | Vitamini's, vuurdoop & verse soep

7 september 2019|Persoonlijk|

Dit is alweer mijn dertiende editie van Blij Lijstje op Vaker Vrolijk. En hoewel dertien een ongeluksgetal is voor de bijgelovigen onder ons, voelde ik me juist nogal gelukkig de afgelopen tijd. Er waren heel wat kleine en grote dingen die me de afgelopen weken een glimlach bezorgden. Ik zet de leukste momenten daarvan voor je op een rij. Met dit keer onder andere kneuterigheid voor de tv, een filmpje dat me een lachbui bezorgde en supermarktcadeautjes die ook als je 26 bent nog leuk zijn.

5 levenslessen die ik het liefst vandaag nog zou leren

8 februari 2017|Persoonlijk|

Hoe zou het zijn als je opeens 10 jaar ouder bent en terugblikt op de persoon die je nu bent? Zou je jezelf dan met terugwerkende kracht iets willen bijbrengen? Of misschien wil je jezelf zelfs wel streng toespreken. Ik stelde mezelf deze vraag en realiseerde me dat ik met sommige wijze levenslessen nog liever vandaag dan morgen aan de slag zou gaan. Want waarom zou je wachten tot je 33, 45 of zelfs 70 bent om te doen wat goed voelt? Daarom zet ik 5 levenslessen op een rijtje die ik mezelf het liefst vandaag nog zou willen influisteren.

Recept overnight oats met banaan, pindakaas & kaneel

27 november 2022|Recepten|

Ontbijten doe ik graag. Heel graag zelfs. Maar mijn zin om uitgebreide ontbijtjes te maken is niet elke ochtend even groot. Ik heb ook momenten waarop ik graag regelrecht iets lekkers uit de koelkast trek waarvoor geen pannetje op het vuur hoeft te staan of kwark versierd hoeft te worden. Overnight oats zijn dan mijn lievelingsrecept. De avond van tevoren zet je ze in de koelkast en de volgende ochtend kun je direct aanvallen. Dit recept voor overnight oats met banaan en pindakaas is mijn grote favoriet. Omdat ik vast niet de enige pindakaas-en-banaan-liefhebber (vooral die combinatie!) ben, hier het recept.