gezonde ontbijttaart met frambozen 4

Vegan ontbijttaart met frambozen en bessen (gezond, glutenvrij)

  • 8 juni 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Ontbijten met taart?! Dat klinkt niet bepaald slecht, toch? En deze vegan ontbijttaart is ook nog eens gezonder dan je zou denken. Je maakt het taartje met lekker veel fruit (frambozen én blauwe bessen) en met een heerlijk krokante korst van amandel- en havermeel. Het taartje is razendsnel klaar en je maakt er van elke ochtend een feestje mee. Taartvorkje erbij en de dag kan goed beginnen! Ontdek hoe je deze vegan ontbijttaart met een beetje hulp van de oven zelf maakt.

Vegan ontbijttaart met frambozen

Een paar jaar geleden daagde ik mezelf uit tot een feestontbijtjes-challenge. Elke dag maakte ik een voor mij nieuw ontbijt met een feestelijk tintje. Tijdens die weken ontdekte ik ook de ontbijttaartjes. Ik was direct om: ontbijten met een gezond (!) taartje, wie wil dat nu niet?! Er staan talloze recepten voor ontbijttaart online. Zo kan ik je mijn ontbijtbrownie met warme kersen ook zeker aanraden. Ook dit ontbijttaartje met frambozen heeft de titel ‘feestontbijt’ méér dan verdiend.

Voor dit ontbijttaartje maak je een heerlijke en simpele vulling van frambozen en blauwe bessen uit de diepvries. Kook die kort in een steelpan met een beetje maïzena, ahornsiroop en vanille-extract. Zo krijg je een stevige taartvulling met veel vitamines en een lekker zoet tintje.

gezonde ontbijttaart met frambozen 8 (2)

Kun je ook verse blauwe bessen en frambozen gebruiken?

Nee, ik raad wel echt aan om frambozen en blauwe bessen uit de vriezer te gebruiken. Daar ben ik bij de verhoudingen voor dit recept van uitgegaan. Diepvriesfruit bevat iets meer vocht en is makkelijker stuk te koken tot een geleiachtige substantie. Met vers fruit is de kans groot dat je verhoudingen niet 100% kloppen en dat de vulling te stevig wordt.

Hoe maak je het taartdeeg voor deze vegan ontbijttaart?

Deze vegan ontbijttaartjes worden nog lekkerder door de knapperige en tegelijkertijd lekker smeuïge korst en bodem. Je maakt ze van amandelmeel (een vettige meelsoort die ideaal is voor cakes en taarten) en havermeel (een stevige, glutenvrije meelsoort). Daar voeg ik lekker veel smaak aan toe met koek- en speculaaskruiden en kaneel. Een eetlepel appelmoes helpt om het deeg goed te binden. Zo heb je een glutenvrij en vegan korstdeeg waarmee je een lekker stevige bodem en rand kunt maken voor deze heerlijke taartjes.

gezonde ontbijttaart met blauwe bessen

Variatietips voor deze ontbijttaartjes

Voor dit recept maak ik de ontbijttaartjes met frambozen en een klein beetje blauwe bessen. De mix van die twee vind ik zelf net wat lekkerder dan een vulling met alleen (wat zurige) frambozen).

Heb je die twee fruitsoorten niet in huis of houd je meer van andere soorten fruit? Geen probleem! Je kunt deze ontbijttaartjes ook heel goed maken met diepvrieskersen, diepvriesaardbeien of mango uit de vriezer. Gebruik daarvoor dezelfde bereidingswijze als in het recept. Bij diepvriesaardbeien heb je mogelijk iets meer maïzena nodig, omdat dit heel vochtig fruit is. Dus check wel even of je vulling stevig genoeg is en roer zo nodig een schepje extra maïzena door de fruitvulling.

gezonde ontbijttaart met frambozen 8

Andere taartjes om mee te ontbijten

Naast dit ontbijttaartje met frambozen heb ik inmiddels een hele reeks aan taartjes en muffins voor het ontbijt op mijn blog staan. Vind jij ontbijten met taart ook een strak plan? Maak dan ook eens een van deze taartjes voor het ontbijt:

Recept ontbijttaartje met frambozen en blauwe bessen

Of je nu met dit taartje ontbijt, ervan luncht of een stukje neemt als extra snack, blij word je er vast en zeker van. Uit een heel ontbijttaartje kun je zeker 2 porties halen. Bewaar het taartje in de koelkast, zodat je de dag daarna de andere helft kunt oppeuzelen.

gezonde ontbijttaart met frambozen 4

Ontbijttaartje met frambozen en blauwe bessen

Romy
Maak dit heerlijke én gezonde ontbijttaartje met frambozen en blauwe bessen. Een heerlijk zoet taartje met veel fruit en een lekker stevige korst. Zo begin je van het begin van de dag meteen een feestje.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 2 ontbijttaartjes (= 4 porties)

Equipment

  • 2 kleine springvormpjes van ongeveer 12 cm doorsnee (ik gebruik deze van Jamie Oliver)
  • Bakpapier
  • Oven
  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor het taartdeeg:

  • 60 gram amandelmeel
  • 55 gram havermeel
  • 35 gram ahorn- of agavesiroop
  • 15 gram appelmoes
  • 25 gram kokosolie (gesmolten!)
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl water
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl bakpoeder

Voor de fruitvulling:

  • 300 gram frambozen uit de vriezer
  • 100 gram blauwe bessen uit de vriezer
  • 125 gram ahornsiroop
  • 3 el maïzena
  • 2 tl vanille-extract

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtstand).
  • Roer de (gesmolten) kokosolie, de appelmoes, de ahornsiroop en een theelepel water door elkaar.
  • Voeg dan het amandelmeel en havermeel en de koek- en speculaaskruiden en kaneel toe en roer opnieuw door.
  • Doe dan een schepje bakpoeder bij het taartdeeg en schep nog een laatste keer om. Kneed er dan een deegbal van.
  • Bekleed de bodem van de taartvormpjes met bakpapier en vet de randen in met margarine. Verdeel dan het deeg over de bodem en randen van de taartvormpjes. en druk goed aan.
  • Maak ondertussen de vulling voor de taartjes. Doe de diepvries-frambozen en diepvries-bessen samen in een steelpan. Voeg de ahornsiroop, het vanille-extract en de maïzena eraan toe en verhit op laag vuur. Roer daarbij goed door en laat de saus ongeveer 5 minuten flink indikken.
  • Verdeel dan de fruitsubstantie over de twee taartbodems. Vul ze tot iets onder de taartrandjes.
  • Schuif de taartjes voor ongeveer 40-45 minuten in de oven. Laat ze daarna nog zo'n 15 minuten in de bakvormpjes afkoelen en maak dan de springvormpjes los. Laat de taartjes vervolgens nog zo'n 30 minuten afkoelen voordat je ze aansnijdt. Eet er dan zoveel stukjes van als je wilt.
Trefwoord Blauwe bessen, Framboos, Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijttaart, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde ontbijttaart met frambozen 8 (2)

Hoe lang kun je de ontbijttaartjes bewaren?

Je kunt de ontbijttaartjes nog ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een tupperware-bakje of in aluminiumfolie. Invriezen zou ik niet aanraden, omdat de frambozen- en bessensubstantie dan kan gaan smelten bij het ontdooien.

Wat is jouw lievelingsontbijt?

gezonde ontbijttaart met frambozen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Een kleine glimp van mijn hobbykamer | Mijn favoriete plekjes

8 december 2022|Interieur|

Ook al zit ik er vrijwel nooit, mijn hobbykamer is toch mijn fijnste plek van het huis. Misschien wel omdat dit dé kamer is waar ik helemaal los kon gaan met alles wat ik mooi vind. Op kleur gesorteerde boeken, lades waarin alle opbergdozen tot in het vakje nauwkeurig geordend zijn, botanisch behang, slingers en bakjes aan de muur en honderden knutseltroepjes... Ik heb het allemaal in één mini-kamertje weten te proppen! Heel vaak laat ik mijn hobbykamer niet zien, omdat de kamer sinds ons samenwoonavontuur half kledingkast half hobbykamer is. Máár een paar charmante hoekjes van de kamer laten zien kan altijd. Let's go!

Blij Lijstje #9 | Shampoo-avonturen, PAX-kast & plantenmama

12 mei 2019|Persoonlijk|

De afgelopen weken waren bijna één grote achtbaan. Een positieve welteverstaan! Zo woon ik inmiddels in mijn eigen huis en ben ik heel wat vrijheid en verantwoordelijkheid rijker. Maar er zijn ook heel wat andere dingen die mij blij maakten. Zo werd ik dolgelukkig van mijn eerste plantenkindje, moest ik hard lachen om een vroeg shampoo-avontuur en bracht ik mijn vrijdagavond als een echte huisvrouw met mijn kledingkast door. Lees snel verder voor mijn Blije Lijstje.

4 mooie lessen die ik leerde in 2019

30 december 2019|Persoonlijk|

2019 was een mooi jaar, maar ook een bewogen jaar. Er waren grote hoogtepunten en een paar keer ook verdrietige dieptepunten of kleine mental breakdowns. Een lijstje met dieptepunten en hormonale buien delen, leek me voor zowel jou als mij geen al te gezellig idee. Ik pak het liever vrolijk aan. Daarom deel ik in dit artikel 4 belangrijke lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door soms te vallen, maar vooral door vaker dan soms weer overeind te krabbelen.

Ga naar de bovenkant