Toen laatst mijn schoonvader bleef eten, zocht ik een simpele maaltijd waaraan ik niet al te veel tijd kwijt was. Opeens dacht ik aan orzo: één van mijn vertrouwde avondeetfavorieten. Deze combinatie van orzo met tomaat, geroosterde puntpaprika en plantaardige room beviel zo goed, dat ik hem sindsdien al een paar keer in de herhaling heb gegooid. De orzo is heerlijk zoet door de tomaat, paprika en zongedroogde tomaat en tegelijkertijd lekker romig en kruidig. Veel werk heb je er ook niet aan! De oven roostert de paprika voor je, en verder is het vooral een kwestie van roeren. In maar één pan maak je deze heerlijke vegan orzo. Dit is het recept!
Simpele én lekkere orzo met tomaat
Ook al sta ik graag in de keuken, ik houd wel van lekker makkelijke maaltijden. Het komt niet vaak voor dat ik langer dan 45 minuten in pannen sta te roeren. Simpel en toch lekker is mijn favoriete manier van koken. Van wie niet, zou je denken? 😉 Deze orzo met tomaat is een perfect gerecht voor wie ook niet veel omkijken wil hebben naar een lekkere avondmaaltijd. Je roostert de puntpaprika’s met kruiden en knoflook in de oven. Daarnaast bereid je de orzo met tomatenblokjes, zongedroogde tomaat, linzen en erwtjes in een pan. Je hebt er nauwelijks snijwerk aan en na ruim tien minuten al roerend de orzo gaar laten worden is het gerecht al klaar. Even alles bij elkaar gooien en je hebt een heerlijke maaltijd!
De twee smaakmakers: zongedroogde tomaat en puntpaprika
De laatste tijd ben ik groot fan van zongedroogde tomaten. Bij bijna elk Italiaanse gerecht en ook bij couscous of parelcouscous vind ik dat ingrediënt wel een lekkere toevoeging. Zongedroogde tomaten hebben superveel smaak en geven een gerecht ook wat meer bite. Ook in deze orzo met tomaat zijn ze een echte smaakmaker. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en laat ze een tijdje meegaren met de orzo. Dan geven ze lekker veel smaak af!
Daarnaast is puntpaprika de hoofdrolspeler in dit gerecht. Ik gebruik twee puntpaprika’s voor twee personen en rooster die even in de oven. Puntpaprika’s zijn ietsje zoeter dan gewone paprika’s en zijn nog wat smaakvoller. Ik rooster ze graag in de oven, zodat ze nog meer smaak krijgen. Dat doe ik uiteraard niet kaal op een bakplaat, maar met wat kruiden. Voor dit gerecht bestrooi ik de puntpaprika’s met Provençaalse kruiden, harissakruiden, komijn en peper. Daarnaast besprenkel ik de puntpaprika’s met olijfolie, zodat ze niet droog worden in de oven en de smaken van de kruiden goed opnemen. Rooster een beetje knoflook mee voor een extra lekkere smaak.
Veel verstopte groenten in één gerecht
Deze orzo met tomaat is typisch zo’n gerecht waarbij je helemaal niet door hebt dat je veel groenten binnenkrijgt. Ik gebruik in de orzo de volgende groenten:
- tomatenblokjes (uit blik, lekker makkelijk én gezond)
- zongedroogde tomaten
- puntpaprika’s
- tuinerwten
- losse roma-tomaatjes
Zo krijg je per portie zeker 350 gram groenten binnen. De tuinerwten zijn trouwens geen must, maar ik vind ze zelf een erg lekkere toevoeging.
De roma-tomaatjes rooster ik los in de oven. Ik schuif ze de laatste 10 minuten (aan het steeltje) in de oven. Daar worden ze zó veel lekkerder van. Het worden dan heerlijk warme “bommetjes” waarvan het velletje lekker zacht wordt. Koop het liefst wel de goede tomaatjes aan steel. Ik kocht tot een jaar geleden altijd cherrytomaatjes, maar heb inmiddels ontdekt dat de roma-tomaatjes of andere kleine tomaatjes aan steel vaak veel meer smaak hebben en minder waterig zijn.
Zo maak je de romige orzo met tomaat
Nog een laatste tip voordat ik het recept verklap, gebruik soja-room in deze orzo met tomaat. Daar wordt het gerecht lekker romig van! Het geeft direct een heel andere smaak, terwijl je er niet veel van nodig hebt. Ik gebruik altijd de soja-room van AH-huismerk, maar er bestaan ook allerlei andere soorten vegan kookroom. Die werken net zo goed!
Zo maak je deze simpele orzo met tomaat en een scheutje room:
Supersimpele orzo met tomaat, paprika & room (vegan!)
Equipment
- Bakplaat + bakpapier
- Oven
- Wokpan of roerbakpan
Ingrediënten
- 125 gram orzo (gebruik kikkererwtenorzo voor glutenvrij)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 2 puntpaprika's
- 50 gram zongedroogde tomaten
- 100 gram tuinerwten (uit de vriezer)
- 80 gram beluga-linzen (uitlekgewicht, uit blik)
- ½ gele ui
- 75 ml plantaardige room (zoals soja-room van AH-huismerk)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl komijn
- 1 tl harissakruiden
- 1 tl peper
- 150 ml bouillon
- Olijfolie
Voor de garnering:
- 2 takjes roma-tomaatjes
- 1 el pompoenpitten
- Verse basilicum
- Vegan Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed ook alvast de bakplaat met bakpapier.
- Snijd de puntpaprika's in kleine stukjes. Verdeel die over de bakplaat en bestrooi met de Provençaalse kruiden, harissakruiden, komijn en peper. Verdeel ook de knoflook (fijn gesneden of geperst) over de bakplaat en besprenkel de paprika met olijfolie. Schuif de bakplaat voor 20 minuten in de oven.Let op: leg de tomaatjes aan tak na 10 minuten oventijd ook op de bakplaat, zodat je ze nog 10 minuten kunt meebakken.
- Snipper ondertussen de ui en snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Begin alvast met het maken van de orzo.
- Fruit de ui aan in wat olijfolie en voeg dan de droge orzo aan de pan toe. Bak 1 minuut mee. Schenk daarna de tomatenblokjes bij de orzo, samen met ⅓ van de bouillon. Schep ook de zongedroogde tomaat door de orzo en wacht totdat de orzo de bouillon volledig heeft opgenomen. Schenk er dan opnieuw ⅓ van de bouillon bij en doe dat vervolgens nog een keer met het laatste beetje bouillon.
- Schenk ten slotte de plantaardige kookroom bij de orzo, samen met de beluga linzen en de tuinerwten. Bak nog één minuut mee. Haal dan de paprika uit de oven en roer die door de orzo.
- Verdeel de orzo over twee kommen en serveer met pompoenpitten, de tomatentakjes en eventueel wat verse basilicum en vegan kaas. Eet smakelijk!
Notities
Nog meer orzo-ideeën?
Orzo is echt zo’n recept dat ik pas de laatste maanden ben gaan waarderen. Tot vorig jaar had ik het nog nooit op mijn bord geschept. Maar sinds ik deze pasta in rijstvorm ken, ben ik er dol op. Je kunt er allerlei heerlijke dingen mee maken. En het toffe is: je kunt orzo zowel bereiden als een soort risotto (dus met veel vocht of room) als apart in een pan met water. Opties genoeg dus! Dit zijn nog een paar orzo-recepten waar ik zelf dol op ben:
En als je dol bent op orzo, dan houd je misschien ook van risotto. Ik vind zelf onder andere deze risotto alla norma en de risotto met groene groenten onwijs lekker. Zeker een aanrader!
Wat is jouw favoriete recept met tomaat?
Ik denk dat ik de zongedroogde tomaatjes zou vervangen door tomatenpuree. Puur omdat je zegt dat het om de extra tomaten smaak gaat.
De zongedroogde tomaten geven wel echt iets extra’s 🙂 Dat komt ook door de structuur: ze geven wat structuur aan het gerecht 🙂
Oh dat ziet er echt lekker uit! Binnenkort eens uitproberen 😀