vegan pad thai

Vegan pad thai met tofu in kokosrasp

  • 15 mei 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Jaren geleden at ik het voor het eerst: pad thai. Ik had geen idee wat dit Aziatische gerecht was, maar de ingrediënten klonken goed. Toen ik een portie rijstnoedels met veel kruiden, tofu en een tintje pinda geserveerd kreeg, was ik blij verrast. Wat is dit lékker! Sindsdien maak ik ook zelf graag pad thai, maar dan op de Romy-manier. Vegan. Met lekker veel groenten. En met tofu gebakken in kokosrasp. Lekker dat dat is! Deze vegan pad thai heb je in no-time gemaakt en zit vol vitamines en eiwitten. Klaar om ‘m zelf te maken?

Wat is pad thai?

Pad thai is een eenpansgerecht dat je maakt met rijstnoedels gewokt in saus met daarbij groenten en eiwitten. Soms gaat er een ei in, maar in mijn ogen smaken tofu en pinda’s er minstens zo goed bij. De naam ‘pad thai’ betekent ‘op Thaise wijze gewokte noedels’. Typerend voor het gerecht is dat je er rijstnoedels voor gebruikt in plaats van gewone noedels. Laat ik nu toevallig gek zijn op rijstnoedels. Een voordeel van rijstnoedels is dat mensen met glutenallergie ze ook prima kunnen eten en dat ze supersnel klaar te maken zijn.

vegan pad thai 6

Vegan pad thai met tofu en veel groenten

Traditionele pad thai wordt vaak gemaakt met kip, garnalen of tofu. Voor deze vegan pad thai ga ik uiteraard voor die laatste optie. Nu ken ik veel mensen die tofu nogal saai en smaakloos vinden. En ja, dat is het van zichzelf ook. Maar je kunt tofu zeker wel heel lekker klaarmaken. Voor dit gerecht marineer ik de tofu, rol ik het dan door de kokosrasp en bak ik het vervolgens in olijfolie. Het resultaat is een zachte, licht knapperige tofu met een zoet tintje. Heel lekker!

Verder verdwijnt een flinke hoeveelheid groenten in deze vegan pad thai. Ik gebruik paprika, wortel, bimi, taugé en edamame-boontjes. Bimi kun je trouwens ook prima vervangen door broccoli, als je dat toevallig nog in de koelkast hebt liggen. De edamame-boontjes gebruik ik zelf altijd uit de vriezer. Dat vind ik zelf ideaal: die hoef je alleen maar kort mee te bakken in de pan en blijven ellenlang houdbaar. Ook zijn ze een stuk goedkoper dan de bakjes met edamame uit het koelschap.

vegan pad thai 3

Hoe maak je de kokostofu?

Je hoeft zeker geen ingewikkelde capriolen uit te halen om de kokostofu te maken. Je maakt het als volgt:

  • Pers water uit de tofu door het tofu-blok in een schone theedoek te wikkelen en er dan ongeveer 10 minuten een zwaar voorwerp (zoals een stapel boeken) op te leggen.
  • Dep de tofu droog en snijd in kleine stukjes.
  • Maak de marinade voor de tofu door ahornsiroop, sojasaus en sesamolie te mengen. Hala de tofublokjes door de marinade en rol ze daarna door kokosrasp.
  • Bak de tofu krokant in een koekenpan. Gebruik flink wat olie en bak de blokjes tofu aan iedere kant. Na een minuut of 20 zijn ze aan alle kanten goudbruin.

Ben je geen kokosfan? Dan kun je ook mijn recept voor knapperige tofu gebruiken. Daar komt geen kokos aan te pas, terwijl de tofu wel heerlijk krokant wordt.

vegan pad thai 9

Recept voor vegan pad thai

Ben jij ook al jaren pad-thai-fan of ben je nieuwsgierig geworden hoe dit gerecht met de interessante naam eigenlijk smaakt? Maak de vegan pad thai met dit recept in maar 25 minuten:

vegan pad thai

Vegan pad thai met tofu in kokosrasp

Romy
Maak deze heerlijke vegan pad thai vol groenten en met heerlijk zoete tofu. Het gerecht is binnen 25 minuten klaar én barst van de heerlijke groenten.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Wokpan of hapjespan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram rijstnoedels
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 100 gram bimi of broccoli
  • 100 gram taugé
  • 50 gram edamame-bonen uit de vriezer
  • ½ gele ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl sriracha-saus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl gember of gemberpoeder

Voor de tofu:

  • 200 gram tofu = uitlekgewicht
  • 2 el kokosrasp
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 tl sesamolie

Optioneel als garnering:

  • Bosui
  • Pinda's
  • Sesampitjes

Instructies
 

  • Dep de tofu droog en pers het vocht eruit door de tofu in een doek te wikkelen en er ongeveer 10 minuten een zwaar voorwerp op te leggen.
  • Hak de tofu in kleine vierkantjes van ongeveer 1×1 cm. Maak daarnaast de marinade van (voor 2 personen) 1 el ahornsiroop, 1 el sojasaus en 1 tl sesamolie. Dep de tofu-blokjes in de marinade en rol ze vervolgens door de kokosrasp.
  • Bak de tofu in een koekenpan met flink wat olie krokant. Dat duurt ongeveer een minuut of 20. Keer de tofublokjes regelmatig om, zodat alle kanten goudbruin worden.
  • Snijd de wortel in halve maantjes en de paprika in stukjes, en snipper de ui. Gebruik je broccoli? Snijd die dan in kleine roosjes.
  • Doe de broccoli of bimi in de kookpan en kook die in 5-10 minuten beetgaar in een pan met water.
  • Fruit ondertussen de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg dan de paprika en wortel toe en roerbak 5 minuten mee op middelhoog vuur.
  • Voeg dan de sojasaus, rijstazijn, srirachasaus, ahornsiroop en sesamolie toe aan de wokpan, samen met de broccoli of bimi. Roerbak nog eens 5 minuten.
  • Kook ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd apart.
  • Proef even of je nog peper of zout mist bij de groenten en voeg zo nodig toe.
  • Roer dan de groenten door de rijstnoedels. Serveer met de tofu-blokjes en eventueel met pinda's, bosui en sesampitjes. Geniet van je maaltijd!
Trefwoord Bimi, Glutenvrij, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Rijstnoedels, Sojabonen, Suikervrij, Taugé, Tofu, Vegan, Vegetarisch, Wortel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pad thai 8

Tips voor meer noedelrecepten

Noedels zijn altijd mijn lievelingsgerecht voor als ik nul kookinspiratie heb. Ze zijn zo snel klaar en smaken bij bijna elke wok goed. Maar ook als ik wel met iets meer liefde in de keuken wil staan, komen noedels hier regelmatig op tafel. Dit zijn een paar van mijn favoriete (snelle!) noedelrecepten:

Kende jij pad thai al?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Verhuizen met een kat, hoe pak je dat aan? (onze 12 tips)

16 januari 2024|Lifestyle|

"Verhuizen met een kat, hoe doe je dat?" Het is een vraag waar ik maanden geleden al de nodige Google-zoekacties op losliet. Ik speurde het hele internet af naar verhuizen-met-een-kat-tips, vroeg mede-kattenbaasjes om advies en keek er meerdere YouTube-video's over. Zelfs het verhuisbedrijf trakteerde ons op tips om het verkassen voor onze pluizenbol minder stressvol te maken. Achteraf hebben alle aanpassingen goed uitgepakt bij ons. Twee dagen later liep Pippa al blij het hele huis te ontdekken. Ik ben zeker geen kattenexpert. Maar na al mijn avonden googelen en ervaringen uitwisselen deel ik graag een paar tips waar andere verhuizende kattenbaasjes misschien iets aan hebben.