Jaren geleden at ik het voor het eerst: pad thai. Ik had geen idee wat dit Aziatische gerecht was, maar de ingrediënten klonken goed. Toen ik een portie rijstnoedels met veel kruiden, tofu en een tintje pinda geserveerd kreeg, was ik blij verrast. Wat is dit lékker! Sindsdien maak ik ook zelf graag pad thai, maar dan op de Romy-manier. Vegan. Met lekker veel groenten. En met tofu gebakken in kokosrasp. Lekker dat dat is! Deze vegan pad thai heb je in no-time gemaakt en zit vol vitamines en eiwitten. Klaar om ‘m zelf te maken?
Wat is pad thai?
Pad thai is een eenpansgerecht dat je maakt met rijstnoedels gewokt in saus met daarbij groenten en eiwitten. Soms gaat er een ei in, maar in mijn ogen smaken tofu en pinda’s er minstens zo goed bij. De naam ‘pad thai’ betekent ‘op Thaise wijze gewokte noedels’. Typerend voor het gerecht is dat je er rijstnoedels voor gebruikt in plaats van gewone noedels. Laat ik nu toevallig gek zijn op rijstnoedels. Een voordeel van rijstnoedels is dat mensen met glutenallergie ze ook prima kunnen eten en dat ze supersnel klaar te maken zijn.
Vegan pad thai met tofu en veel groenten
Traditionele pad thai wordt vaak gemaakt met kip, garnalen of tofu. Voor deze vegan pad thai ga ik uiteraard voor die laatste optie. Nu ken ik veel mensen die tofu nogal saai en smaakloos vinden. En ja, dat is het van zichzelf ook. Maar je kunt tofu zeker wel heel lekker klaarmaken. Voor dit gerecht marineer ik de tofu, rol ik het dan door de kokosrasp en bak ik het vervolgens in olijfolie. Het resultaat is een zachte, licht knapperige tofu met een zoet tintje. Heel lekker!
Verder verdwijnt een flinke hoeveelheid groenten in deze vegan pad thai. Ik gebruik paprika, wortel, bimi, taugé en edamame-boontjes. Bimi kun je trouwens ook prima vervangen door broccoli, als je dat toevallig nog in de koelkast hebt liggen. De edamame-boontjes gebruik ik zelf altijd uit de vriezer. Dat vind ik zelf ideaal: die hoef je alleen maar kort mee te bakken in de pan en blijven ellenlang houdbaar. Ook zijn ze een stuk goedkoper dan de bakjes met edamame uit het koelschap.
Hoe maak je de kokostofu?
Je hoeft zeker geen ingewikkelde capriolen uit te halen om de kokostofu te maken. Je maakt het als volgt:
- Pers water uit de tofu door het tofu-blok in een schone theedoek te wikkelen en er dan ongeveer 10 minuten een zwaar voorwerp (zoals een stapel boeken) op te leggen.
- Dep de tofu droog en snijd in kleine stukjes.
- Maak de marinade voor de tofu door ahornsiroop, sojasaus en sesamolie te mengen. Hala de tofublokjes door de marinade en rol ze daarna door kokosrasp.
- Bak de tofu krokant in een koekenpan. Gebruik flink wat olie en bak de blokjes tofu aan iedere kant. Na een minuut of 20 zijn ze aan alle kanten goudbruin.
Ben je geen kokosfan? Dan kun je ook mijn recept voor knapperige tofu gebruiken. Daar komt geen kokos aan te pas, terwijl de tofu wel heerlijk krokant wordt.
Recept voor vegan pad thai
Ben jij ook al jaren pad-thai-fan of ben je nieuwsgierig geworden hoe dit gerecht met de interessante naam eigenlijk smaakt? Maak de vegan pad thai met dit recept in maar 25 minuten:
Vegan pad thai met tofu in kokosrasp
Equipment
- Koekenpan
- Wokpan of hapjespan
- Kookpan
Ingrediënten
- 150 gram rijstnoedels
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 100 gram bimi of broccoli
- 100 gram taugé
- 50 gram edamame-bonen uit de vriezer
- ½ gele ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 2 tl ahornsiroop of agavesiroop
- 1 tl rijstazijn
- 1 tl sriracha-saus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl gember of gemberpoeder
Voor de tofu:
- 200 gram tofu = uitlekgewicht
- 2 el kokosrasp
- 1 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 tl sesamolie
Optioneel als garnering:
- Bosui
- Pinda's
- Sesampitjes
Instructies
- Dep de tofu droog en pers het vocht eruit door de tofu in een doek te wikkelen en er ongeveer 10 minuten een zwaar voorwerp op te leggen.
- Hak de tofu in kleine vierkantjes van ongeveer 1×1 cm. Maak daarnaast de marinade van (voor 2 personen) 1 el ahornsiroop, 1 el sojasaus en 1 tl sesamolie. Dep de tofu-blokjes in de marinade en rol ze vervolgens door de kokosrasp.
- Bak de tofu in een koekenpan met flink wat olie krokant. Dat duurt ongeveer een minuut of 20. Keer de tofublokjes regelmatig om, zodat alle kanten goudbruin worden.
- Snijd de wortel in halve maantjes en de paprika in stukjes, en snipper de ui. Gebruik je broccoli? Snijd die dan in kleine roosjes.
- Doe de broccoli of bimi in de kookpan en kook die in 5-10 minuten beetgaar in een pan met water.
- Fruit ondertussen de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg dan de paprika en wortel toe en roerbak 5 minuten mee op middelhoog vuur.
- Voeg dan de sojasaus, rijstazijn, srirachasaus, ahornsiroop en sesamolie toe aan de wokpan, samen met de broccoli of bimi. Roerbak nog eens 5 minuten.
- Kook ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd apart.
- Proef even of je nog peper of zout mist bij de groenten en voeg zo nodig toe.
- Roer dan de groenten door de rijstnoedels. Serveer met de tofu-blokjes en eventueel met pinda's, bosui en sesampitjes. Geniet van je maaltijd!
Tips voor meer noedelrecepten
Noedels zijn altijd mijn lievelingsgerecht voor als ik nul kookinspiratie heb. Ze zijn zo snel klaar en smaken bij bijna elke wok goed. Maar ook als ik wel met iets meer liefde in de keuken wil staan, komen noedels hier regelmatig op tafel. Dit zijn een paar van mijn favoriete (snelle!) noedelrecepten:
- Vegan noedels met kip-kerrie
- Rijstnoedels met paddenstoelen en vega-kip
- Noedels met banaan, miso en kokos
- Woknoedels met sticky aubergine, edamame & cashewnoten
Kende jij pad thai al?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Meer geduld | Ongeduldig zijn en geduldig worden (10 tips)
Geduld. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het mij daar weleens aan ontbreekt. Wanneer de bus weer eens tien minuten te laat komt, ontsnapt er regelmatig een zucht uit mijn mond. Ook heb ik een looptempo dat bij menigeen de vraag oproept of ik de trein moet halen, terwijl ik in mijn beleving rustig naar de supermarkt wandel. Tja, ik kan er niet onderuit dat ik de vraag “Wat is jouw ontwikkelpunt?” bij sollicitatiegesprekken standaard moet beantwoorden met “Dat ik een beetje ongeduldig ben!”. Waar komt ongeduld vandaan? En wat kun je eraan doen? Ik verdiepte me daarin en deel 10 tips voor meer geduld.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…