vegan paddenstoelenlasagne 6

Vegan paddenstoelenlasagne met champignons & shiitake

  • 26 april 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Oeh la la, lasagne! Zowel Bart als ik worden van dat woord al blij. Je moet er even voor in de keuken staan (en op de oven wachten), maar dan komt er wel iets uit de oven wat het beproeven van je geduld méér dan waard is. De traditionele lasagne met tomaat en kaas kennen we allemaal wel (en is uiteraard heerlijk). Maar ik had zin in iets niet-traditioneels, greep naar een bakje champignons en bedacht een eigen vegan bechamelsaus. Dat resulteerde in deze verrukkelijke paddenstoelenlasagne zonder kaas, maar mét heel veel smaak. Als je gek bent op paddenstoelen, dan kan het haast niet anders dan dat deze lasagne er als zoete koek ingaat.

Paddenstoelenlasagne maken

De bakjes paddenstoelen uit de supermarkt vind ik altijd onweerstaanbaar. Ik vind stukjes paddenstoel door je pasta of lasagne altijd wel wat luxe-achtigs hebben. We nemen dan ook regelmatig bakjes mee naar huis. Kastanjechampignons zijn altijd goed, maar ook portobello’s en shiitake vind ik erg lekker. In deze paddenstoelenlasagne gebruik je in plaats van traditionele lasagnegroenten als spinazie en heel veel tomaat een mix van shiitake en champignons met tomatenblokjes. Uiteraard kun je ook andere paddenstoelen kiezen als je die toevallig nog hebt liggen of een andere soort lekkerder vindt.

De saus in de paddenstoelenlasagne smaakt heel anders dan traditionele tomatenlasagnes. Ook heel lekker, maar op een andere manier! Ik kies voor een mengsel van tomatenblokjes, champignons, shiitake en wat plakjes wortel. Daarnaast zitten er tussen de plakjes lasagne een paar dunne plakjes courgette verstopt. Voor een lekkere smaak roer ik verder wat pesto en Provençaalse kruiden of oregano door de saus. Daardoor krijgt je pastaschotel extra veel smaak.

vegan paddenstoelenlasagne 4

Hoe maak je zelf vegan bechamelsaus?

Dat is misschien wel de grootste uitdaging van vegan lasagne maken. Althans, ik heb er een goede oplossing voor gevonden. Je kunt natuurlijk een saus maken van plantaardige melk en plantaardige boter. Maar ik vind het zelf fijn om in de bechamelsaus extra eiwitten te verstoppen. Daarom maak ik de vegan bechamelsaus van cashewnoten, tahin en water. Door de cashewnoten krijgt de saus een heerlijk romige smaak en geef je meteen een hartig tintje aan de lasagne. Echt heel erg lekker!

Voor twee porties lasagne gooi ik de volgende ingrediënten in de blender om een saus te maken:

  • 55 gram gebrande cashewnoten (ongezouten)
  • 2 tl tahin
  • 75 ml water

Het is wel belangrijk dat je de cashewnoten zo fijn mogelijk maalt. Dat lukt alleen als je de cashewnoten eerst zo’n 24 uur weekt in koud water of al je ze (om tijd te besparen) 1 uur in water kookt. Mijn KitchenAid (liefde voor dat ding!) kan daarna met de Pulse-stand prima door de cashewnoten heen komen als je er wat vloeistof bij schenkt. Geef de blender eventueel een kleine pauze als hij begint te haperen.

Ik besmeer elk van de lasagnebladen met die saus, zodat de bladen lekker zacht worden in de oven.

vegan lasagne

Tips voor het maken van de paddenstoelenlasagne

Wil je de paddenstoelenlasagne op z’n lekkerst bereiden? Dan een paar tips uit eigen ervaring:

  • Bak het groentenmengsel altijd eerst even in een pan, zodat de paddenstoelen goed gaar worden in de oven. De paddenstoelen hoeven niet helemaal gaar te zijn als je de lasagneschotel in de oven schuift. In de oven garen ze natuurlijk nog even door.
  • Wees niet te zuinig met de bechamelsaus. Smeer liever iets te dik dan te dun en zorg ervoor dat elk stukje lasagneblad bedekt is. Dan worden de bladen goed gaar en krijg je geen harde stukjes lasagneblad.
  • Snijd de champignons en shiitake in plakjes, niet in stukken. Dat ziet er extra feestelijk uit als je de lasagne serveert en kun je makkelijker lagen opbouwen.
  • Gebruik linzen of plantaardig gehakt als vulling voor de paddenstoelenlasagne. Ik kies zelf voor linzen (een goede eiwitbron!), maar vegan gehakt zal er ook heerlijk bij smaken.
  • Het recept hieronder geldt voor 2 personen. Ik gebruik hiervoor een wat tweepersoons-ovenschaal (wat een aanrader is als je met z’n tweeën bent). Daarom heb ik niet enorm veel lasagnebladen nodig. Ben je met meer personen? Stem dan het aantal lasagnebladen af op de grootte van je ovenschaal. Je kunt de overige ingrediënten dan vermenigvuldigen met twee of drie (afhankelijk van het aantal personen).
vegan lasagne 7

Recept voor vegan lasagne met paddenstoelen

Ben jij gek op paddenstoelen en op lasagne? Eén en één is twee, dan kan deze vegan lasagne haast niet missen. Dit is het recept:

vegan paddenstoelenlasagne 4

Recept vegan paddenstoelenlasagne met champignons & shiitake

Romy
Deze vegan paddenstoelenlasagne is totaal anders dan de traditionele tomatenlasagne. Houd je van champignons, pesto en lasagne? Probeer deze champignonlasagne dan zeker. Extra lekker door de zelfgemaakte bechamelsaus van cashewnoten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Ovenschaal (één voor 2 personen of juist een grotere schaal als je met meer mensen bent)
  • Oven
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de lasagne:

  • 6 lasagnebladen (evt. glutenvrij)
  • 175 gram kastanjechampignons
  • 125 gram shiitake
  • 250 gram tomatenblokjes
  • courgette
  • 1 gele ui
  • 125 gram linzen (uit blik)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 ½ el pesto
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 2 tl peper
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie

Voor de vegan bechamelsaus:

  • 55 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 2 tl tahin
  • 80 ml water
  • 50 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)

Optioneel:

  • (Plantaardige) Parmezaanse kaas
  • Verse rozemarijn, tijm of peterselie

Instructies
 

  • Ter voorbereiding: week de cashewnoten 24 uur in water of kook ze 1 uur in een pan met water, zodat ze zacht worden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de champignons in plakjes en de shiitake doormidden. Snipper daarnaast de ui en hak de courgette in dunne plakjes.
  • Fruit de ui en knoflook even aan in een pan, totdat ze wat glazig zien. Voeg dan de champignons en shiitake toe en bak 4 minuten mee. Schep daarna ook de tomatenpuree, tomatenblokjes, Provençaalse kruiden, linzen en pesto bij de pan. Strooi er peper bij en laat nog 5 minuten sudderen op laag vuren.
  • Maak de bechamelsaus door de ingrediënten te mengen in de blender of met een staafmixer. Check even of de saus dik genoeg is. Voeg anders nog wat extra noten toe.
  • Maak dan de lasagne. Schep hiervoor eerst 1/3 van het groentemengsel in de ovenvorm. Leg daarop de lasagnebladen en smeer de bovenkant in met de bechamelsaus. Verdeel daarover de plakjes courgette en schep er vervolgens weer 1/3 van de groentesaus overheen. Voeg dan opnieuw een laag lasagnebladen toe, verdeel er wederom de bechamelsaus over en schep dan het laatste beetje groentesaus in de ovenschaal. Verdeel eventueel wat achtergehouden champignons over de bovenkant. Zorg ervoor dat elk stukje van de bovenste laag lasagnebladen goed bedekt is.
  • Strooi eventueel (vegan) Parmezaanse kaas over de bovenkant van de lasagne en schuif de paddenstoelenlasagne dan voor 35 minuten in de oven. Zodra je een satéprikker moeiteloos door de lasagnebladen kunt steken, is de lasagne klaar. (Let op: het kan per type lasagnebladen verschillen hoe lang de lasagne nodig heeft om gaar te worden. Doe dus vooral de prikkertest om te checken of jouw lasagenschotel klaar is.)
  • Garneer eventueel met verse kruiden en extra (vegan) kaas. Hoe dan ook, geniet!
Trefwoord Champignons, Lactosevrij, Lasagne, Paddenstoelen, Pasta, Shiitake, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan paddenstoelenlasagne 3

Lasagne die anders, maar wel héél lekker is

Deze paddenstoelenlasagne is nogal anders dan hoe je lasagne waarschijnlijk gewend bent. Maar geloof me: het is heerlijk. Vooral als je gek bent op paddenstoelen, kun je hier haast de plank niet mee misslaan. Wil je de pasta nog meer smaak geven? Voeg dan gerust een extra schep pesto toe of strooi wat rijkelijker met (vegan) Parmezaanse kaas of versnipperde amandelen. Noten smaken er héérlijk bij.

Meer paddenstoelenrecepten

Ik ben zelf een paddenstoelengekkie (nee, niet op díe manier!), dus mijn bord is regelmatig gevuld met een goede dosis champignons, shiitake, oesterzwammen of een andere paddenstoelensoort die we hebben gehaald.

Heb je toevallig nog een koelkast vol paddenstoelen of heb je gewoon zin om er nog meer mee te doen? Dit zijn een paar van mijn succesrecepten met paddenstoelen die wij graag eten:

Welke paddenstoelen zijn jouw favoriet?

lasagne

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Mijn 5 tips voor inspiratie om te bloggen

18 december 2016|Lifestyle|

Een van de redenen waarom ik niet meteen aan een blog durfde te beginnen, was mijn angst voor een gebrek aan inspiratie. Ik dacht dat ik na een week wel zonder onderwerpen zou komen te zitten en dat de lol er dan vanaf zou zijn. Gelukkig bleek niets minder waar. Tot nu toe is het me elke dag gelukt om een blogje online te plaatsen en heb ik over mijn inspiratie niets te klagen gehad (even afkloppen!). Waar haal ik die inspiratie vandaan? Vandaag geef ik 5 tips die je misschien kunnen helpen om inspiratie voor je blog op te doen.

Fan van lijstjes? Dit zijn 15 lijstjes om vrolijk van te worden!

2 januari 2017|Positiviteit|

Aan het begin van het jaar stellen mensen lijstjes met doelen of goede voornemens op en we sluiten het jaar af met lijstjes met hoogte- en dieptepunten. Ook maken we boodschappenlijstjes, wish lists of lijstjes met boeken die je nog wilt lezen. Kortom, lijstjes doen het altijd goed. Zelf gebruik ik graag lijstjes om positiever te zijn. Heb jij ook altijd een notitieboekje in de aanslag? In dit artikel geef ik 15 tips voor lijstjes waarvan je misschien vrolijk wordt.

Review vleesvervangers | Vegan curryworsten, Beyond Burger Chicken style & meer

21 april 2023|Groen doen, Lifestyle|

Sinds mijn vorige vega-review zijn er alweer veel nieuwe vleesvervangers bij gekomen. Daar word ik een blije supermarktshopper van. Ik gooi met liefde iets nieuws uit het vega-schap in mijn karretje. Het is alleen altijd de vraag welke nieuwe vleesvervangers wel en welke niet goed te pruimen zijn. Ook bij deze review loopt mijn oordeel weer nogal uiteen. Ik testte o.a. vegan curryworsten, dé Beyond Burger in Chicken-style die ik online overal voorbij zien komen en ook twee producten van jackfruit. Hieronder vind je mijn eerlijke mening over maar liefst 14 vleesvervangers.

Ga naar de bovenkant