Oké, dit is misschien niet je standaard parelcouscous-recept met paprika, harissa of falafel. Maar juist daarom kon ik niet wachten om ‘m te delen! Ik vind zelf banaan en kokosmelk een zéér geslaagde combinatie in warm eten en bij deze parelcouscous smaakt het mega-lekker. Je krijgt er een heerlijk zoete en warm gekruide parelcouscous door met een romig tintje. Bovendien is dit gerecht een handige manier om van (te) rijpe bananen in je fruitschaal af te komen. Die gooi je gewoon door de saus! Dit vegan parelcouscous-gerecht heb je binnen 25 minuten op tafel staan en weet je hopelijk te verrassen. Ik verklap het recept!
Vegan parelcouscous, maar nét even anders!
Er bestaan een paar parelcouscous-combinaties die iedereen wel kent en waar je waarschijnlijk direct aan denkt als je het woord “parelcouscous” hoort. Zo heb je vast weleens parelcouscous met pesto gegeten, ken je ongetwijfeld heerlijke combinaties van parelcouscous met harissa en wordt het ook vaak met paprika en amandelen gegeten. Allemaal lekkere combinaties die hier ook regelmatig op het avondmenu staan! Maar soms heb ik zin om al die standaard-combinaties aan de wilgen te hangen en voor iets compleet anders te kiezen. Soms pakt dat verrassend goed uit, zelfs zo goed dat ik zin heb om het recept hier op de blog te delen. (Voor de goede orde: er zijn ook combinaties die in mijn hoofd geweldig klinken, maar in de praktijk totaal “nah” of zelfs “huh, wat is dít?” zijn. Die halen de blogspotlight uiteraard niet ;))
Deze vegan parelcouscous is dus net even anders. Ik serveer hem met vegan kipstukjes (de Sensational Pieces van Garden Gourmet of de vega-kipstukjes van De Vegetarische Slager!), heel veel groenten, erwten, kokosmelk, banaan en rozijnen. Het resultaat is een heerlijk romige, soort-van-tropische parelcouscous die ik zowel hartje zomer als in de herfst helemaal lekker vind. Door de kokosmelk is de parelcouscous lekker romig. Daarnaast proef je een (vind ik) heerlijke mix van kruiden, smaken en zoete toevoegingen.
Als je net zo gek bent op banaan en kokos als ik én als je warm fruit in avondeten niet schuwt, dan word je hier vast vrolijk van.
Kokos + banaan + rozijnen = gouden combinatie
Of het nu gaat om mijn havermoutontbijt, een mediterraanse maaltijd of een lekkere curry, met de combinatie van deze drie ingrediënten zit je bij mij bijna altijd wel goed. Ik ben dol op gedroogde vruchten, houd van warme kruiden als kaneel, kurkuma of kardemom en ben ook nog eens dol op het zoete tintje van banaan en kokos. Zo ontstond dan ook het idee voor deze vegan parelcouscous met tropische invloeden. De banaan, rozijnen en kokosmelk geven het gerecht wat zoetigs, terwijl de vega-kip en groenten je tegelijkertijd ook een brede variatie aan smaken en een lekkere bite geven. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt!
Wat verder een heerlijke toevoeging is aan dit gerecht, is miso-pasta. Ik had al wel vaak miso gegeten in gerechten van anderen, maar had tot voor kort nog niet zelf een potje in de kast staan. Dat was totdat mijn broertje me ervan overtuigde dat ik niet zonder miso kan in de keuken. Dus kocht ik een potje en moest ik hem al na twee miso-maaltijden gelijk geven. Dit spul is geniaal! Ik gebruik het ook in deze vegan parelcouscous met banaan, en het geeft een heerlijk umami-tintje aan het gerecht. Miso versterkt sowieso de smaken in een gerecht. Dus ook als je – zoals ik tot voor kort – nog geen miso in de koelkast hebt staan, is het zeker een aanrader om een potje uit de supermarkt mee te nemen. Je vindt het vaak in het schap waar ook o.a. de sojasaus en andere Oosterse sauzen staan.
Welke groenten gebruik ik voor deze vegan parelcouscous?
Voor dit parelcouscous-gerecht kies ik voor een mix van deze groenten (de hoeveelheden zijn voor 2 personen):
- 1 gele paprika
- 1/2 rode paprika
- 2 wortels
- 100 gram tuinerwten
- 75 gram maïs (hoewel dat officieel geen groentesoort is)
Je krijgt al met al dus best wat groenten binnen met één portie van deze parelcouscous.
Overigens is dit lijstje zeker niet in beton gegoten. Heb jij nog een broccoli die ligt te verpieteren, ben je gek op courgette of houd je in plaats van tuinerwten meer van tuinbonen? Vervang dan gerust de ingrediënten op dit lijstje door andere groenten. Dit is juist een gerecht waar allerlei groenten goed bij passen.
De maïs kun je eventueel weglaten als je die niet in huis hebt. Maar als je een blikje hebt liggen, is maïs zeker een lekkere toevoeging. De zoetige smaak van de maïs past goed bij de banaan, kokosmelk en rozijnen.
Hoe maak je deze vegan parelcouscous?
Heb je ook zin om eens niet je standaard parelcouscous-recept op tafel te zetten? Ik kan je deze variant van harte aanraden. Voor deze vegan parelcouscous heb je maar twee pannen nodig én de maaltijd staat al na 25 minuten koken voor je neus te dampen. Geen moeilijk gerecht dus! En bovenal erg lekker! Zo maak je het:
Vegan parelcouscous met kokosmelk, banaan en vega-kip
Ingrediënten
- 150 gram parelcouscous
- 160 gram vegan kipstukjes bijvoorbeeld van Garden Gourmet of De Vegetarische Slager
- 150 ml kokosmelk
- 2 wortels
- 2 bananen 1 voor door het gerecht, 1 om in plakjes te snijden
- 1 gele paprika
- ½ rode paprika
- 100 gram tuinerwten uit de vriezer
- 75 gram maïs = optioneel
- Handje rozijnen
- ½ gele ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl miso-pasta
- 1 tl kaneel
- 1 tl gember
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl peper
- Snufje zout en cayennepoeder
Optioneel als garnering:
- Cashewnoten
- Peterselie
- Sesampitjes
Instructies
- Snijd de paprika in kleine stukjes en de wortel in dunne plakjes. Snipper daarnaast de ui.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de wortel en paprika toe zodra de ui en knoflook glazig zien en roerbak mee.
- Breng ondertussen water aan de kook voor de parelcouscous. Kook deze 2 minuten minder lang dan de tijd die op de verpakking staat. De parelcouscous gaart namelijk nog even door in de kokosmelk later.
- Voeg dan de vegan kipstukjes en de kruiden (kaneel, peper, kerrie, kurkuma, gember, zout en cayennepoeder) toe aan de pan met groenten. Roer ook de miso-pasta door de pan. Roerbak de groenten nu nog zo'n 5 minuten.
- Prak 1 banaan (of 2 bananen als je met 4 personen bent) met een vork zo fijn mogelijk en schep de geprakte banaan bij de groentenpan. Schenk ook de kokosmelk erbij. Giet de parelcouscous af en schep die ook door het groentenmengsel. Voeg een heel klein scheutje water toe om het mengsel iets vloeibaarder te maken.
- Laat de parelcouscous wat indikken en schep als laatste de tuinerwten, maïs en rozijnen erbij. Roerbak 1 minuut mee en serveer de parelcouscous dan in twee kommen. Snijd de overgebleven banaan in plakjes en leg die op de parelcouscous. Garneer het gerecht eventueel met cashewnoten, peterselie en sesampitjes.
Notities
Nog meer lekker zoete avondeetgerechten
Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een zoet tintje door mijn avondeten wel kan waarderen. Zo ben ik gek op fruit in warme gerechten en houd ik enorm van rozijnen, gedroogde abrikozen of dadels door mijn avondeten. Kun jij (gedroogd) fruit door je warme eten ook wel waarderen? Dan zijn dit misschien ook recepten waar je blij van wordt:
- Kikkererwtencurry met mango
- Parelcouscous met pompoen, wortel & mango
- Rijst met vegan kip-kerrie en gebakken banaan
- Zoete curry met banaan
- Vegetarische poké bowl met mango
- Vegetarische couscous met warme kruiden en rozijnen
Heb jij weleens banaan in warme gerechten gegeten?
Heel lekker! We hebben dit recept verdubbeld en de ui vervangen door prei. Iedereen vond het lekker (inclusief kieskeurige man en een peuter van 15 maanden) en er is genoeg om er overmorgen weer van te eten.
We gaan dit zeker vaker maken.