pasta met kikkererwten 5

Vegan pasta met kikkererwten, rode pesto & tomaatjes

  • 30 oktober 2024
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

‘Pasta e ceci’ wordt het ook wel genoemd. Toegegeven: dat klinkt meteen een stuk aantrekkelijker dan ‘pasta met kikkererwten’. Maar de smaak is er zeker niet minder om als je de Nederlandse benaming gebruikt. Met dit recept maak je een heerlijke vegan pasta met kikkererwten, rode pesto en een romig sausje. Een goed vullende, eiwitrijke pasta met bijna alleen maar pure ingrediënten en vooral met ontzettend veel smaak. Zoek je een pesto-pasta die eens anders is dan je standaard-recept daarvoor? Probeer dan deze pasta met rode pesto die barst van de kikkererwten, kruiden, groenten en smaak.

Pasta met kikkererwten: gek maar lekker!

Een blik kikkererwten door je pasta gooien, klinkt misschien niet als je meest standaard-combinatie voor een avondmaal. Maar geloof me: lekker is het zeker! Kikkererwten barsten zo lekker open als je erop kauwt en geven daardoor een goede bite aan het gerecht. Doordat je er ook rode pesto doorheen roert, krijgt het gerecht in één keer heel veel smaak. En als je dan ook nog gehalveerde tomaatjes en paprika met de saus mengt, heb je meteen een groenterijke maaltijd. Alleen al dát maakt dit gerecht hier thuis favoriet.

Verder dankt deze vegan pasta met kikkererwten zijn smaak aan een heerlijke vegan kaas-achtige roomsaus die ik naast de rode pesto als smaakbasis gebruik. Hiervoor roer ik plantaardige melk, edelgistvlokken, sojasaus en uienpoeder door de saus. Edelgistvlokken zijn een goede kaas-look-a-like qua smaak, zeker als je ze mixt met andere ingrediënten met een umami smaak (zoals sojasaus) en een beetje vloeistof (zoals plantaardige melk).

pasta met kikkererwten 4

De meest simpele maar toch lekkere pastamaaltijd

Ik vind het altijd fijn om een paar pastarecepten op de plank te hebben liggen voor als ik weinig kooktijd heb. Deze pasta met kikkererwten is er zo één. Je hoeft alleen wat tomaatjes en paprika te snijden, kikkererwten uit een blik te schudden en vervolgens een paar potjes open te trekken. Na 15 minuten koken is je pastamaaltijd al klaar om te serveren. Wat een luxe!

pasta met kikkererwten 2

Welke rode pesto is vegan?

Bij deze pasta met kikkererwten gebruik ik dus rode pesto. Nu is pesto alleen niet standaard vegan. De meeste soorten rode pesto zijn gemaakt van zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum. Maar je kunt ook rode pesto’s zonder Parmezaanse kaas in de supermarkt vinden. Zelf ga ik meestal voor de vegan rode pesto van Costa Ligure of die van AH-huismerk.

Je kunt ook zelf vegan rode pesto maken, bijvoorbeeld met het recept van BE Vegan.

Welke tomaten zijn het lekkerst bij pasta?

Ik ben zelf een tomatenfreak die vindt dat het écht uitmaakt welke tomaten je kiest. Zelf gebruik ik bij pasta of risotto altijd het liefst roma-tomaten. Bij voorkeur de mini’s aan tak. Die zien er zo gezellig uit bij een gerecht, of je ze nu met tak en al roostert in de oven of gehalveerd door de saus roert. Juanita-tomaten (die vaak naast de roma-tomaten liggen) vind ik ook erg smakelijk trouwens.

De gewone cherrytomaten zou ik persoonlijk links laten liggen. Die staan bekend als “waterbommetjes”, omdat ze vooral waterig zijn en niet bijzonder veel smaak hebben. Geloof me: de iets duurdere mini-tomaatjes zijn het verschil echt waard.

pasta met kikkererwten

Recept vegan pasta met kikkererwten

Maar oké, hoe maak je die makkelijke en toch lekkere pasta met kikkererwten dan? Niets ingewikkelds aan, wel veel lekkers! Met dit simpele recept maak je de vegan pasta met kikkererwten in no-time zelf:

pasta met kikkererwten 6

Vegan pasta met kikkererwten en rode pesto

Romy
Maak een lekkere én supersimpele vegan pasta met kikkererwten. Deze pasta maak je met rode pesto, veel groenten en chewy zongedroogde tomaten. Een voedzame, vullende en ook nog razendsnelle maaltijd!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Kookpan
  • Wokpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram pasta (evt. glutenvrij)
  • 200 gram kikkererwten (= uitlekgewicht, uit blik)
  • 20 tomaatjes (bijvoorbeeld roma-tomaten)
  • 100 gram tuinerwten uit de vriezer
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 rode paprika
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 3 el edelgistvlokken
  • 2 el rode pesto
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een ½ limoen

Instructies
 

  • Snijd de paprika in blokjes en halveer de tomaatjes.
  • Fruit de knoflook aan in wat olijfolie en voeg dan de paprika toe. Bak 5 minuten mee. Schep dan de halve tomaatjes, de rode pesto, de Provençaalse kruiden, het paprikapoeder, de sojasaus en het uienpoeder bij de saus en roerbak nog eens 5 minuten.
  • Maak ondertussen de pasta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schep de edelgistvlokken bij de saus en roer ook de kikkererwten erdoorheen. Schenk de plantaardige melk en het limoensap erbij, en laat de saus nog ongeveer 5 minuten indikken.
  • Giet dan de pasta af en roer door de saus. Serveer met extra edelgistvlokken en eventueel met pijnboompitten.
Trefwoord Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Paprika, Pasta, Pastasaus, Pesto, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

Hoe lang kun je deze pasta bewaren?

Deze pasta met kikkererwten blijft in de koelkast zeker nog 2 dagen goed. Schep de pasta dan goed om met de saus, zodat de pasta niet hard wordt. Je kunt ook de saus apart maken en bewaren, en dan voor het serveren de pasta nog even koken. Dan heeft de pasta de meeste bite.

Wat is jouw favoriete snelle pasta?

Wil je dit recept bewaren? Sla het op Pinterest op via de afbeelding hieronder:

vegan pasta met kikkererwten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Maaike 4 november 2024 op 10:23 pm - Beantwoord

    Oh, dat ziet er heerlijk uit! <3

Beoordeling recept




Recente blogs

Vegan pompoenrisotto met krokante kikkererwten

17 oktober 2024|Recepten|

Pompoenrisotto was altijd al mijn favoriete risotto. Toen ik nog niet vegan at, maakte ik het met kookroom en feta. Maar gelukkig kun je ook een heerlijke vegan pompoenrisotto maken met dezelfde smeuïge smaak van pompoen, heerlijke kruiden en extra eiwitten. Deze vegan pompoenrisotto krijgt door de krokante kikkererwten bovenop een extra speciaal tintje. Het recept barst van de groente en is binnen drie kwartier te maken. Kortom: een vegan pompoenrisotto waar je zelf smakelijk van kunt eten én hoge ogen mee gooit bij gasten.

IJ-hallen shoplog | Pluizige jas, afritsbare blazer & kerstjurk

19 december 2019|Lifestyle|

Een dag binnen zitten is niet zo aan mij besteed. Gelukkig kan ik genoeg leuke activiteiten bedenken om achter de geraniums vandaan te blijven. Tweedehands winkelen bijvoorbeeld - heel verrassend! Afgelopen zondag deed ik dan ook weer eens een rondje IJ-hallen. Ik kwam dit keer met een bescheiden buit thuis, maar laat je mijn aankopen alsnog graag zien. Met dit keer onder andere een afritsbaar jasje en een leuke kerstjurk. Net op tijd voor kerst!