‘Pasta e ceci’ wordt het ook wel genoemd. Toegegeven: dat klinkt meteen een stuk aantrekkelijker dan ‘pasta met kikkererwten’. Maar de smaak is er zeker niet minder om als je de Nederlandse benaming gebruikt. Met dit recept maak je een heerlijke vegan pasta met kikkererwten, rode pesto en een romig sausje. Een goed vullende, eiwitrijke pasta met bijna alleen maar pure ingrediënten en vooral met ontzettend veel smaak. Zoek je een pesto-pasta die eens anders is dan je standaard-recept daarvoor? Probeer dan deze pasta met rode pesto die barst van de kikkererwten, kruiden, groenten en smaak.
Pasta met kikkererwten: gek maar lekker!
Een blik kikkererwten door je pasta gooien, klinkt misschien niet als je meest standaard-combinatie voor een avondmaal. Maar geloof me: lekker is het zeker! Kikkererwten barsten zo lekker open als je erop kauwt en geven daardoor een goede bite aan het gerecht. Doordat je er ook rode pesto doorheen roert, krijgt het gerecht in één keer heel veel smaak. En als je dan ook nog gehalveerde tomaatjes en paprika met de saus mengt, heb je meteen een groenterijke maaltijd. Alleen al dát maakt dit gerecht hier thuis favoriet.
Verder dankt deze vegan pasta met kikkererwten zijn smaak aan een heerlijke vegan kaas-achtige roomsaus die ik naast de rode pesto als smaakbasis gebruik. Hiervoor roer ik plantaardige melk, edelgistvlokken, sojasaus en uienpoeder door de saus. Edelgistvlokken zijn een goede kaas-look-a-like qua smaak, zeker als je ze mixt met andere ingrediënten met een umami smaak (zoals sojasaus) en een beetje vloeistof (zoals plantaardige melk).

De meest simpele maar toch lekkere pastamaaltijd
Ik vind het altijd fijn om een paar pastarecepten op de plank te hebben liggen voor als ik weinig kooktijd heb. Deze pasta met kikkererwten is er zo één. Je hoeft alleen wat tomaatjes en paprika te snijden, kikkererwten uit een blik te schudden en vervolgens een paar potjes open te trekken. Na 15 minuten koken is je pastamaaltijd al klaar om te serveren. Wat een luxe!
Zoek je nog meer simpele pastarecepten? Misschien vind je deze recepten net zo lekker:

Welke rode pesto is vegan?
Bij deze pasta met kikkererwten gebruik ik dus rode pesto. Nu is pesto alleen niet standaard vegan. De meeste soorten rode pesto zijn gemaakt van zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum. Maar je kunt ook rode pesto’s zonder Parmezaanse kaas in de supermarkt vinden. Zelf ga ik meestal voor de vegan rode pesto van Costa Ligure of die van AH-huismerk.
Je kunt ook zelf vegan rode pesto maken, bijvoorbeeld met het recept van BE Vegan.
Welke tomaten zijn het lekkerst bij pasta?
Ik ben zelf een tomatenfreak die vindt dat het écht uitmaakt welke tomaten je kiest. Zelf gebruik ik bij pasta of risotto altijd het liefst roma-tomaten. Bij voorkeur de mini’s aan tak. Die zien er zo gezellig uit bij een gerecht, of je ze nu met tak en al roostert in de oven of gehalveerd door de saus roert. Juanita-tomaten (die vaak naast de roma-tomaten liggen) vind ik ook erg smakelijk trouwens.
De gewone cherrytomaten zou ik persoonlijk links laten liggen. Die staan bekend als “waterbommetjes”, omdat ze vooral waterig zijn en niet bijzonder veel smaak hebben. Geloof me: de iets duurdere mini-tomaatjes zijn het verschil echt waard.

Recept vegan pasta met kikkererwten
Maar oké, hoe maak je die makkelijke en toch lekkere pasta met kikkererwten dan? Niets ingewikkelds aan, wel veel lekkers! Met dit simpele recept maak je de vegan pasta met kikkererwten in no-time zelf:

Vegan pasta met kikkererwten en rode pesto
Equipment
- Kookpan
- Wokpan
Ingrediënten
- 150 gram pasta (evt. glutenvrij)
- 200 gram kikkererwten (= uitlekgewicht, uit blik)
- 20 tomaatjes (bijvoorbeeld roma-tomaten)
- 100 gram tuinerwten uit de vriezer
- 100 ml plantaardige melk
- 1 rode paprika
- 6 zongedroogde tomaten
- 3 el edelgistvlokken
- 2 el rode pesto
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el sojasaus
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- Sap van een ½ limoen
Instructies
- Snijd de paprika in blokjes en halveer de tomaatjes.
- Fruit de knoflook aan in wat olijfolie en voeg dan de paprika toe. Bak 5 minuten mee. Schep dan de halve tomaatjes, de rode pesto, de Provençaalse kruiden, het paprikapoeder, de sojasaus en het uienpoeder bij de saus en roerbak nog eens 5 minuten.
- Maak ondertussen de pasta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep de edelgistvlokken bij de saus en roer ook de kikkererwten erdoorheen. Schenk de plantaardige melk en het limoensap erbij, en laat de saus nog ongeveer 5 minuten indikken.
- Giet dan de pasta af en roer door de saus. Serveer met extra edelgistvlokken en eventueel met pijnboompitten.
Hoe lang kun je deze pasta bewaren?
Deze pasta met kikkererwten blijft in de koelkast zeker nog 2 dagen goed. Schep de pasta dan goed om met de saus, zodat de pasta niet hard wordt. Je kunt ook de saus apart maken en bewaren, en dan voor het serveren de pasta nog even koken. Dan heeft de pasta de meeste bite.
Wat is jouw favoriete snelle pasta?
Wil je dit recept bewaren? Sla het op Pinterest op via de afbeelding hieronder:

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vrolijke cadeautip: HEMA Happiness Planner
Deze week gooide een vriendin een onwijs lief cadeautje bij mij door de brievenbus: de HEMA Happiness Planner. Er zat een heel lief briefje bij, waarin ze vertelde dat ze mijn blog graag las en bij deze planner meteen aan mij moest denken. Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht door dit spontane, persoonlijke cadeau en het lieve briefje. Die glimlach werd nog groter toen ik de Happiness Planner opensloeg en de inhoud bekeek. In dit artikel laat ik je meekijken in dit vrolijke notitieboekje.
Gezond chocolade-ijs zonder ijsmachine (vegan, suikervrij)
Als de temperaturen hoog liggen, raakt onze vriezer vanzelf meer gevuld met allerlei lekkere verkoelende dingen. Ook ijs mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Kant-en-klare vegan Magnums of Cornetto's kopen doe ik nauwelijks. Je kunt namelijk ook heel makkelijk zelf vegan ijs maken. En met dit recept is je portie ijs nog gezond ook! Met bevroren bananen kun je namelijk gezond chocolade-ijs maken. Zonder geraffineerde suikers, zonder melk en ook zonder vettige ingrediënten. Je krijgt met deze portie ijs ongemerkt veel fruit binnen, terwijl het smaakt alsof je je hap in een goddelijk chocoladetoetje zet. Ideaal om de lekkere trek te stillen op een zwoele zomeravond of eigenlijk gewoon het hele jaar door. Met dit recept maak je het vegan chocolade-ijs zelf met maar een paar ingrediënten én met weinig moeite.
Moeilijke tijden? Dit is wat mij helpt!
We maken allemaal weleens een lastige periode mee, om welke reden dan ook. Laat ik eerlijk zijn: de afgelopen weken waren niet altijd even makkelijk. Het verlies van mijn schoonmoeder is heel verdrietig en de coronatijd helpt niet per se mee. Gelukkig weet ik inmiddels wat mij wél helpt in moeilijke tijden. Ik heb een paar dingen die mij op haast magische wijze door moeilijke tijden heen kunnen slepen. En waar ik meteen wat ballast armer en een glimlach rijker van word. Tijd voor een lijstje met tips!
Oh, dat ziet er heerlijk uit! <3