Pasta pesto is dé klassieker die iedereen wel kent. Maar ook heel lekker is om een creatieve draai aan dit traditionele Italiaanse recept te geven. Maak eens pasta met pistache-pesto. Deze pesto is gemaakt van pistachenoten en broccoli. Veel verstopte groenten én de fantastische smaak van pesto dus! Met dit recept maak je met weinig moeite, met weinig ingrediënten én in weinig tijd een goddelijke pasta met pistache-pesto. Vegan kipstukjes erbij en je hebt een voedzame maaltijd waar je zeker een tijdje van vol zit!
Hoe maak je pistache-pesto?
Pistache-pesto is een pesto-achtige saus gemaakt van pistachenoten in plaats van pijnboompitten. Maar dat had je vast al geraden. What’s in a name?! Je kunt het op allerlei manieren maken. Voor dit gerecht maak ik de pestosaus niet alleen met pistachenoten, maar ook met onder andere broccoli. Daardoor zitten er stiekem heel veel onzichtbare groenten in dit gerecht. Verder roer ik door de pistache-saus edelgistvlokken als kaasvervanger en gaan er nog een paar andere ingrediënten in. Het resultaat is een lekker romige smaak waarin je de zoutige en notige pistachesmaak door en door proeft.
Dit heb je nodig om deze heerlijke romige saus met pistache-pesto (voor 2 personen) te maken:
- 50 gram pistachenoten
- 1/2 broccoli
- 1 el sojasaus
- 1/2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 el edelgistvlokken (tip: die van Holland & Barrett vind ik het lekkerst én zijn heel betaalbaar!)
- 100 ml plantaardige melk
- 1/2 tl peper
- sap van 1 limoen
- 50 ml sojaroom
- 1 tl knoflookpoeder
En ja, dat lijken heel veel ingrediënten. Maar los daarvan heb je ook bijna niets nodig voor dit gerecht. En je hoeft alleen de knoflook en ui even aan te fruiten, de broccoli te koken en dan alle ingrediënten samen te blenden. Schenk het bij de pasta en je gerecht is al haast klaar.
Pasta met pistache-pesto mét een bite
Deze pasta met pistache-pesto maak ik zelf het liefst met vegan kipstukjes erdoor. Dat geeft de pasta een lekkere bite en zorgt ook voor extra eiwitten (naast de eiwitten die je al uit de pistachenoten haalt). Daarnaast gebruik ik courgette in het gerecht, ook om “iets te kauwen” te hebben. Ik houd er zelf altijd wel van als je niet alleen maar pasta met saus eet, maar als er tussendoor ook nog iets te bijten valt. Dat zit bij dit pastagerecht dus helemaal goed.
Verder fleur ik de pasta wat op door er vegan Parmezaanse kaas (tip: gebruik die van Willicroft, superlekker!) overheen te strooien en het gerecht af te maken met wat pistachenootjes. Zo heb je deze heerlijke pasta al in 20 minuten klaar!
Hoe maak je deze pasta stap voor stap klaar?
De romige pesto-saus is supermakkelijk te maken. Je hebt er wel wat ingrediënten voor nodig. Maar als je die eenmaal hebt verzameld, staat de saus zo op tafel. Dit is hoe je deze pasta in no-time maakt:
- Kook de broccoli-roosjes in water totdat ze mooi groen zien.
- Maak de pasta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak ook de vegan kipstukjes goudbruin.
- Fruit ondertussen de ui en knoflook aan in een hapjespan en doe die alvast in de bak van de mixer of blender.
- Voeg aan de ui en knoflook de pistachenootjes, plantaardige melk, edelgistvlokken, limoensap, sojaroom, sojasaus, peper en knoflookpoeder toe. Doe ook de broccoliroosjes erbij zodra die beetgaar zijn. Mix dan met de staafmixer of blender tot een gladde saus.
- Roerbak de plakjes courgette met wat oregano in de hapjespan en schenk daar vervolgens de pistache-pesto-saus bij. Roer ook een theelepel maïzena door de saus, zodat die iets kan indikken.
- Schep dan de pasta door de saus, samen met de vegan kipstukjes. Smullen maar!
Het recept voor de pasta met pistache-pesto
Heb je al trek gekregen in dit gerecht? Hieronder vind je alle ingrediënten en de bereidingswijze nog eens overzichtelijk onder elkaar. Zo maak je de pasta met pistache-pesto:
Vegan pasta met pistache-pesto en broccoli
Equipment
- Hapjespan
- Kookpan
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 150 gram pasta evt. glutenvrij
- 1 courgette
- ½ broccoli
- 150 gram vegan kipstukjes
- 50 gram pistachenoten (zonder schil afgewogen)
- 100 ml plantaardige melk (ongezoet!)
- 50 ml sojaroom
- ½ gele ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 el edelgistvlokken
- 1 el oregano
- 1 el sojasaus
- 1 tl maïzena
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl peper
- Sap van een halve limoen
Instructies
- Snijd de broccoli in roosjes, hak de courgette in dunne plakjes en snipper de ui.
- Kook de broccoli in ongeveer 10 minuten beetgaar en breng ook alvast het water voor de pasta aan de kook. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Doe de ui en knoflook dan in een mengkom of een bak voor de mixer. Voeg daar ook de pistachenoten, edelgistvlokken, plantaardige melk, limoensap, sojaroom, sojasaus, knoflookpoeder en peper aan toe.
- Bak ondertussen de courgette 5 minuten in olijfolie totdat de courgette wat glazig ziet. Bak daarnaast de vegan kipstukjes in een koekenpan goudbruin.
- Giet de broccoli af zodra die klaar is en doe die dan bij de mengkom of mixerbak. Blend alles samen tot een gladde saus. Schenk de saus bij de courgette-stukjes. Roer ook de pasta, de vegan kipstukjes en een theelepel maïzena door de saus.
- Serveer de pasta dan met vegan Parmezaanse kaas en eventueel nog wat stukjes pistachenoot. Geniet!
Nog meer maken met pesto?
Potjes pesto vind ik altijd een magisch iets. Ze hebben de bijzondere gave om bijna alles meteen nóg lekkerder te maken. Mijn blog barst dan ook van de pestorecepten. Als je deze pasta met pistache-pesto lekker vindt, dan word je misschien ook hier blij van:
- Parelcouscous met pesto en zongedroogde tomaat
- Vegan pasta pesto met crunchy kikkererwten
- Vegan groene lasagne met tuinerwten
- Romige risotto met broccoli en erwten
- Gebakken gnocchi met pesto en limabonen
Heb jij nog meer heerlijke recepttips met pistachenoten?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…