De laatste tijd ben ik – net als volgens mij de helft van Nederland – helemaal in mijn pistache-periode. Wat ik ook maak, overal belandt een vleugje pistache in! Zo ontdekte ik een tijdje geleden hoe lekker pasta met pistache wel niet is. Deze pasta met een heerlijk smeuïge saus met pistachesmaak (en verstopte groenten) is één groot groen feest voor je smaakpapillen. Als je dol bent op simpele pasta’s die alsnog voedzaam en lekker zijn, dan is dit recept vast een goede kanshebber. Ontdek hier hoe je deze verrukkelijke vegan pasta met pistache lekker zelf maakt in maar 25 minuten.
Pasta met pistache en veel groenten
Het internet barst van de recepten voor pasta met pistache. Maar wat me vaak opvalt, is dat veel pasta’s wel heel weinig pistache bevatten. Er zit hooguit een paar nootjes in. Zelf gooi ik het liever over een iets rijkere boeg. Daarom barst deze pasta van de pistachenoten. Door de pasta roer je een saus gemaakt van pistache-pasta (= fijngemalen pistachenoten), maar ook groenten als courgette en prei. Daardoor is de pasta lekker rijk aan groenten zonder dat het er dik bovenop ligt.
De pastasaus is uiteindelijk heerlijk smeuïg (mede door de cannelini-bonen, die dienen voor extra eiwitten!) en vol van (pistache)smaak. Met lekker dikke tagliatelle erbij heb je een simpele maar toch verrukkelijke pasta op tafel staan. Binnen 25 minuten ook nog!

Waar koop je pistache-pasta?
Kant-en-klare potjes pistache-pasta vind je o.a. bij Albert Heijn (van het huismerk) of bij De Notenshop. Ik koop zelf altijd 100% pistache-pasta. Die is gemaakt van pure pistachenoten en bevat dus geen toegevoegde crème, suiker, etc. Als je een pistache-pasta met toevoegingen gebruikt, krijg je namelijk andere smaken in de pasta.
Eventueel kun je ook zelf pistache-pasta maken door pistachenoten met een blender fijn te malen. Daar heb je alleen wel een goed stevige blender voor nodig.
Tip: cannelini-bonen voor een eiwitrijke saus
Pistachenoten zijn op zich al een fijne eiwitbron. Maar wat mij betreft mag een gerecht altijd lekker rijk aan eiwitten zijn. Daarom doe ik er bij dit gerecht nog een schepje bovenop door ook cannelini-bonen in de saus te gebruiken. Zie je niets van, proef je weinig van, maar ze zitten er wel! Cannelini-bonen zijn – net als alle peulvruchten – een goede eiwitbom in gerechten. En ze dragen ook nog bij aan de smeuïgheid van deze pastasaus. Een dubbel handig ingrediënt dus!
Daarnaast gaan er een paar flinke scheppen edelgistvlokken in de pastasaus. Die zorgen voor een heel subtiel kazig tintje, maar dan zonder dat je er echte kaas voor nodig hebt. Tip: koop de edelgistvlokken van Holland & Barrett. Die zijn lekker van smaak, terwijl veel edelgistvlokken van andere merken een wat melige structuur hebben.

Lekker als toevoeging: vegan balletjes
Wil je “iets te kauwen” aan de pasta toevoegen en ben je niet vies van wat extra proteïne? Roer dan zeker extra vegan balletjes door de pastasaus. Dat maakt de saus nog lekkerder en maakt de pasta ook extra vullend.
Recept vegan pasta met pistache
Voor de pasta- en pistache-liefhebbers is deze pasta een dikke tip! Met dit recept maak je deze heerlijke vegan pasta makkelijk zelf:

Vegan pasta met pistache en veel groenten
Equipment
- Kookpan
- Hapjespan
- Blender of staafmixer
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram volkoren pasta naar keuze (of eventueel glutenvrije pasta)
- ⅓ prei
- 1 courgette
- 175 gram cannelini-bonen
- 90 gram pistache-pasta (van 100% pistachenoten, bv. van Albert Heijn)
- 90 ml plantaardige melk
- 50 gram boerenkool
- 4 el edelgistvlokken
- 30 gram pijnboompitten
- 15 gram verse basilicumblaadjes
- 6 zongedroogde tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl peper
- 1 limoen (het sap daarvan)
- Snufje zout
Optioneel:
- 140 gram vegan balletjes
Als garnering:
- Extra pistachenoten
- Verse basilicum
- Edelgistvlokken of vegan Parmezaanse kaas
Instructies
- Was de prei en snijd in dunne ringen. Snijd daarnaast de courgette in blokjes en hak ook de basilicumblaadjes fijn.
- Bak eerst de pijnboompitten kort in een droge koekenpan, totdat ze goudbruin kleuren. Zet even apart.
- Fruit kort de knoflook aan in een koekenpan. Voeg dan de prei toe en bak 2 minuten mee. Doe daarna ook de courgette en boerenkool erbij en bak nog eens zo'n 7 minuten met een scheutje extra olijfolie. Haal dan de pan van het vuur en laat even apart staan.
- Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe dan de courgette, prei en knoflook in een kom voor de staafmixer of blender. Voeg hier de pistachepasta, het limoensap, de cannelini-bonen, de plantaardige melk, edelgistvlokken, basilicum, olijfolie en geroosterde pijnboompitten aan toe. Voeg ook peper en zout toe. Mix dan tot een zo glad mogelijke saus.
- Schenk, zodra de pasta klaar is, de saus in een hapjespan. Doe de boerenkool erbij. Snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes en roer die ook door de saus. Giet de pasta af en roer ook die door de saus. Verwarm nog zo'n 1-2 minuten.
- Maak je er vegan balletjes bij? Bak die dan in een paar minuten goudbruin in een koekenpan.
- Serveer de pasta met fijngehakte pistachenoten, edelgistvlokken en verse basilicum.

Nog meer simpele pasta’s
Voor de mede-fans van lekkere maar toch makkelijke pasta-recepten, zijn dit nog een paar heerlijke aanraders:
- Vegan pasta met pistache-pesto en broccoli
- Vegan pasta met linzen en aubergine
- Vegan pasta met tomatensaus en aubergine
- Smeuïge noedels met tahin en bimi
Eet jij weleens pistache bij hartige gerechten? Wat voor recept is jouw favoriet?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Perfectionisme loslaten | 14 oefeningen voor minder drang naar perfectie
"Dat kan beter, hoor!", "Een fout? Hoe kun je nu een FOUT maken? Stommerd!" of "Nee joh, begin daar nou maar niet aan. Dat kun je toch niet!". Elk van die uitspraken zou zomaar uit de mond van je innerlijke perfectionist kunnen komen. Je weet wel: dat in je oor tetterende stemmetje dat vindt dat het altijd beter kan. Of nee, dat het beter móet zelfs. Perfectionisme loslaten klinkt meteen als een grote, onmogelijke missie. Maar ik heb gemerkt dat juist kleine uitdagingen al kunnen helpen om je perfectionistische stem te laten dimmen. Dit zijn 14 simpele oefeningen om je perfectionistische kant meer naar de achtergrond te sturen.
Beter in je vel zitten? Dit zijn 9 simpele tips!
Altijd positief en 100% een blij ei? Dat is vast niemand. We hebben allemaal wel van die dagen waarop je niet met een glimlach van oor tot oor de dag doorkomt en gewoon niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld omdat er iets vervelends is gebeurd of omdat je ergens tegenop ziet. Als ik niet goed in mijn vel zit, zijn er een paar dingen die mij helpen om mezelf bij elkaar te rapen. Soms kan iets heel simpels al helpen om beter in je vel te zitten. Wat dat dan precies is? Ik deel 9 tips die mij helpen.
November 2018 | Makelaars, ziekenhuishumor & Blond-verrassing
Bij het schrijven van ieder maandoverzicht komt dezelfde gedachte in me op: "Hoe kan de maand nu alweer voorbij zijn?!" Dit keer zal ik je dat cliché besparen, want clichés hebben we vast al genoeg in de decembermaand met de All You Need Is Love-kerstspecial, het jaarlijkse kerstdiner en de kitsch kerstballen die weer van zolder worden gehaald. Nee, ik neem je mee in mijn verslag met noemenswaardige dingen over de maand november. En dat varieert dit keer van een update over mijn huisbezichtigingen tot hilarische Sintcadeaus en een dosis ziekenhuishumor.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…