Volgens mij zijn er maar weinig mensen die pasta met tomatensaus niet lusten. Dit is zo’n typische altijd-goed-maaltijd waarmee je vaak ook de allerkleinsten blij maakt. Maar soms is het fijn om eens iets anders dan je standaard tomatenpasta op tafel te zetten. Voor die momenten heb ik deze vegan pasta met tomatensaus, paprika en aubergine bedacht. Heerlijk smeuïg door de tomatensaus. Met een lekkere bite door de linzen en geroosterde paprika. En voedzaam dankzij de grote hoeveelheid groenten. Wil je een supersimpele en vullende pasta maken voor een romantisch diner voor 2, om in je eentje in alle rust op te eten of voor het hele gezin? Maak dan deze heerlijke vegan pasta met tomatensaus zelf.

Ga direct naar het recept.

Pasta met tomatensaus en veel groenten

Ik heb altijd de tikkeltje vreemde gewoonte dat ik nooit maar één groentesoort bij de maaltijd wil eten. Mij maak je dan ook (helaas) niet heel blij met stamppotten of AVG’tjes. Veel liever eet ik een mix van heerlijke groenten. Vandaar ook deze vegan pasta met tomatensaus én veel andere groenten. Voor de pastasaus gebruik je tomatenblokjes en daarnaast paprika, aubergine en geroosterde paprika uit pot. Die laatste zijn ideaal als je niet de tijd hebt om zelf paprika’s in de oven te roosteren. De fabrikant heeft dat al voor je gedaan, waardoor je wel de geroosterde smaak hebt, maar niet uitgebreid op de oven hoeft te wachten.

Deze tomatensaus is subtiel geïnspireerd op een van mijn lievelingsgerechten: ratatouille. Dat is een heerlijk Frans gerecht waarbij je aubergine, paprika en tomaat in de oven roostert met een tomatensausje erbij. Ook voor deze vegan pastasaus gebruik je een mix van aubergine, paprika en tomatenblokjes. Zo krijg je met 1 portie van dit gerecht zeker 400 gram groente binnen. Yup, ik ben nogal een groentefanaat. Dus wat mij betreft kun je altijd beter te veel dan te weinig groenten door een saus roeren.

vegan pasta met tomatensaus

Vegan pasta met veel eiwitten

Deze pasta met tomatensaus is vegan, maar bevat toch lekker veel eiwitten. Ik gooi er namelijk een flink blik met linzen doorheen. Een supersimpele en betaalbare proteïnebron. Dankzij linzen en andere peulvruchten kun je prima vegan eten zonder een kant-en-klare vega-burger te halen in de supermarkt. Zelf gebruik ik het liefst beluga-linzen. Die zijn iets knapperiger en minder papperig dan gewone linzen. Je vindt ze gewoon in de supermarkt van bijvoorbeeld AH-huismerk of Bonduelle.

Ben je geen linzen-fan? Dan kun je in plaats daarvan ook cannelini-bonen of lima-bonen gebruiken. Ook die zijn wat mij betreft heerlijk (en een beetje “boterig”) in een smeuïge pastasaus.

vegan pasta met tomatensaus 3

Welke pasta past bij deze tomatensaus?

Je kunt deze pasta met tomatensaus in principe eten met elke pastasoort die je lekker vindt. Zelf ben ik vooral groot fan van ravioli. Ik koop altijd de vegan (en toevallig ook glutenvrije) ravioli van het huismerk van Albert Heijn. Die smaakt er onwijs lekker bij. Ook het merk Smaakt heeft trouwens vegan ravioli’s. Maar als je niet zo van gevulde pasta houdt of het gerecht liever iets goedkoper maakt, kun je ook prima gewone pasta gebruiken. Kies dan bijvoorbeeld voor fusilli of penne. Je zou het gerecht eventueel ook met orzo kunnen maken. Dat is pasta in de vorm van (grote) rijstkorrels.

Vind je het belangrijk om veel vezels binnen te krijgen? Kies dan voor een volkoren pasta.

En eet je glutenvrij? Haal dan een glutenvrije pastasoort. Ik ben zelf het meest fan van linzenpasta’s (wel de versie met linzen als hoofdingrediënt), omdat die wat voedzamer en vullender is dan pasta gemaakt van maïsmeel. Er bestaan dus ook glutenvrije ravioli’s, zoals die van AH-huismerk. Wat mij betreft een dikke tip, ook als je (zoals ik) niet glutenvrij eet trouwens.

Nog meer gezonde vegan pasta’s

Kun jij een goede pastamaaltijd ook altijd wel waarderen? Goed nieuws: op mijn blog heb ik nog meer gezonde recepten voor pasta’s staan. Dit zijn nog een paar vegan pastafavorieten van mij:

vegan pasta met tomatensaus 2

Recept pasta met tomatensaus en aubergine

Wil je deze heerlijke pasta met tomatensaus zelf maken en zo veel groenten binnenkrijgen én lekker eten? Maak de pasta met dit recept zelf binnen ongeveer 25 minuten:

vegan pasta met tomatensaus 4

Vegan pasta met tomatensaus, aubergine en paprika

Romy
Wil je een unieke twist geven aan je pasta in tomatensaus? Deze pasta met tomatensaus bevat nog veel meer lekkere groenten, zoals aubergine en paprika. Ontdek hoe je deze groenterijke pasta in maar 25 minuten zelf maakt.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram pasta (gebruik pasta naar keuze, evt. glutenvrij; 250 gram verse gevulde pasta kan ook)
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 2 geroosterde paprika's uit pot
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 gram beluga-linzen (= uitlekgewicht, uit blik)
  • 50 gram verse spinazie
  • 50 gram tomatenpassata
  • ½ rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el oregano
  • 2 tl crispy chili-olie (of gebruik naar smaak gewone peper als je niet zo van pittig houdt)

Ter garnering:

  • Vegan Parmezaanse kaas
  • Peterselie of basilicum

Instructies
 

  • Snijd de aubergine, paprika en geroosterde paprika in kleine blokjes. Snipper daarnaast de rode ui.
  • Fruit in een hapjespan de ui en knoflook aan in een scheutje olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de crispy chili-olie en aubergine-blokjes toe en roerbak 5 minuten mee. Doe dan ook de paprika in de pan en bak nog eens 5 minuten.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schenk de tomatenpassata en tomatenblokjes bij de groenten. Voeg ook de geroosterde paprika, oregano en spinazie toe. Laat nog zo'n 5-7 minuten pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Roer in de laatste minuut de linzen door de pastasaus, nadat je die eerst goed hebt schoongespoeld.
  • Serveer de pasta met de pastasaus en eventueel met vegan Parmezaanse kaas en peterselie.
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Pasta, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pasta met tomatensaus 4

Deze groenten passen ook bij de pasta met tomatensaus

Het ideale aan pastasauzen met tomaat is dat je er vaak allerlei soorten groenten in kwijt kunt. Zo kun je deze pasta met tomatensaus ook prima maken met allerlei andere soorten groenten. Gebruik er bijvoorbeeld ook gerust courgette, verse boerenkool (in plaats van de spinazie), kleine roma-tomaatjes of extra paprika in. Zo kun je het gerecht helemaal aanpassen op de inhoud van jouw koelkast.

Wat is jouw favoriete pastasaus?

vegan pasta met tomatensaus

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ria 8 januari 2025 op 11:42 pm - Beantwoord

    5 sterren
    Klinkt heel lekker, ga ik zeker een keertje proberen.

    • Romy 18 januari 2025 op 10:07 am - Beantwoord

      Onwijs leuk om te horen 🙂

5 from 1 vote
Beoordeling recept