De traditionele pesto kennen we allemaal wel. Misschien at je als student niet anders dan deze simpele maaltijd. En misschien zet je het, net als ik, ook als volwassene nog met alle liefde op tafel vanwege de heerlijke smaak. Je neemt pasta, een potje pesto, wat groenten en een lading kaas en je maaltijd is al compleet. Traditionele pasta-pesto-recepten bestaan er al genoeg, maar ik daagde mezelf uit om een vegan pasta pesto te bedenken die net even anders is. In plaats van met vegan kaas te strooien, bak ik kikkererwten crunchy voor meer bite in de pasta. Daarnaast zitten in deze vegan pasta pesto veel groenten verstopt en maak je het extra lekker met pompoenpitten en oventomaatjes. Een lekker én makkelijk recept voor de pasta-pesto-liefhebber! Ik ben benieuwd of je er net zo blij van wordt als ik.
Hoe maak je pasta pesto vegan?
Pasta pesto vegan maken, is op zich niet ingewikkeld. Er staan tegenwoordig allerlei potjes met vegan pesto in de supermarkt. Zelfs Albert Heijn- en Jumbo-huismerk hebben daar prima betaalbare opties voor. Daarnaast kun je kaas vervangen door vegan kaas uit een pakje. Nu is het alleen zo dat ik van plantaardige geraspte kaas geen groot fan ben én dat er vrij weinig eiwitten in zitten om op te teren. Daarom ga ik zelf graag op zoek naar andere manieren om een vegan pasta pesto in elkaar te flansen.
Voor dit recept rooster ik kikkererwten zo’n 25 minuten in de oven op 200 graden (heteluchtstand!) met een beetje knoflookpoeder en komijn. Schenk er een scheut olijfolie bij en de kikkererwten komen na 25 minuten lekker knapperig uit de oven. Ze geven de pasta pesto iets lekkers om op te bijten en zijn een goede bron van eiwitten als je (een keertje of volledig) plantaardig eet. Voor nog meer eiwitten en voor de lekkere crunch gebruik ik daarnaast pompoenpitten en pijnboompitten. Rooster ze goudbruin in een pan en strooi er dan rijkelijk mee over je pasta.
Natuurlijk kun je daarna altijd nog een beetje vegan kaas over je pasta strooien. Ik vind zelf de vegan Parmezaanse kaas van Nurishh en die van Willicroft altijd een schot in de roos. Vooral die eerste trouwens! Dat is de enige vegan kaas die ik tot nu toe heb geproefd die ik écht op en top naar kaas vind smaken. Dikke tip!
Dit heb je nodig voor deze vegan pasta pesto met veel groenten
De studentikoze pasta pesto maak je met alleen pesto, pasta en een berg kaas. Dat vind ik persoonlijk alleen iets te weinig groenten om op te leven. Ik stop mijn vegan pasta pesto dan ook liever vol met lekkere groenten. Voor dit gerecht ga ik voor een mix van courgette en tuinerwten samen met tomaten uit de oven. Oventomaten vind ik altijd een heerlijke aanvulling op pastamaaltijden. Als je ze zo in de pan gooit, hebben ze niet veel smaak. Maar als je ze 10 minuten roostert in de oven, barsten ze opeens van de smaak én krijgen ze een heerlijk velletje.
Ga je deze pasta pesto maken? Dan hoef je niet heel veel ingrediënten bij elkaar te scharrelen. Je hebt genoeg aan het volgende:
- Pasta naar keuze. Ik gebruik graag penne of rigatoni, maar je kunt ook bijvoorbeeld spaghetti, tagliatelle of gevulde pasta gebruiken. Eet je glutenvrij? Haal dan glutenvrije pasta, zoals de glutenvrije spaghetti van Albert Heijn of een lekkere linzenpasta.
- Courgette. Een altijd-goed-ingrediënt in pasta’s wat mij betreft, zeker in een groene pasta als deze!
- Tuinerwten. Dit is zonder twijfel mijn lievelingsgroente. Ik gebruik altijd graag tuinerwten uit de diepvries. Die zijn na 1 minuut opwarmen al klaar, kun je oneindig lang bewaren én hebben meer vitamines behouden dan erwten uit blik.
- Tomaatjes. Geroosterd uit de oven zijn mini-tomaten een lekkere aanvulling op deze pasta. Koop bij voorkeur niet de standaard cherrytomaten, maar kies voor de iets duurdere tomaatjes aan een tak. De smaak daarvan is het extra geld eker waard.
- Kikkererwten. Gebruik ze gewoon uit blik voor het gemak. Even goed droogdeppen en ze zijn al klaar voor gebruik!
- Pompoenpitten en pijnboompitten. Of één van beide als je ze niet standaard allebei in huis hebt. Die geven kort geroosterd in een koekenpan een lekkere bite aan het gerecht en doen het ook gewoon goed op de pasta qua looks.
- Pesto. Duh, waar is pasta pesto zonder pesto? Je kunt kant-en-klare vegan pesto in de supermarkt kopen van onder andere de merken Puro, Costa Ligure en ook van AH- en Jumbo-huismerk. Of maak zelf een potje! Dat is niet moeilijk en wel heel lekker.
- Ui en knoflook. Bijna geen van mijn maaltijden ontkomt aan dit magische duo. Wat je ook maakt, ui en knoflook doen een hoop voor de extra smaak!
- Komijn, knoflookpoeder en olijfolie. Die drie strooi ik over de kikkererwten voordat ik ze de oven in schuif. Ze geven de kikkererwten meer smaak.
Nog meer lekkere recepten met pesto
Dat ik gek ben op pesto, heb je misschien al gemerkt aan mijn receptenpagina. Er staan al best wat recepten met pesto online. Naast deze vegan pasta pesto, word je als pestoliefhebber misschien ook blij van deze maaltijden:
Het recept voor de vegan pasta pesto
Genoeg gekletst over pasta, pesto en alles wat je door je pasta kunt roeren! Ik deel graag mijn nieuwe lievelingsrecept voor vegan pasta pesto met je. Komt-ie!
Vegan pasta pesto met crunchy kikkererwten (net even anders!)
Equipment
- Kleine ovenschaal of bakplaat met bakpapier
- Oven
- Wokpan of hapjespan
- Kookpan voor de pasta
Ingrediënten
- 150 gram pasta naar keuze eventueel glutenvrij
- 1 courgette
- 150 gram tuinerwten
- 150 gram kikkererwten = uitlekgewicht, uit blik
- 10 kleine tomaatjes aan tak
- 2 el pesto
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- Handje pompoenpitten en pijnboompitten of gebruik één van beide
- 1 tl peper
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Haal de kikkererwten uit het blik, giet af en dep de kikkererwten die je gebruikt goed droog met een theedoek of keukenpapiertje. Zo kun je de kikkererwten makkelijker knapperig krijgen in de oven.
- Spreid de kikkererwten uit over de bodem van een ovenschaal of over een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi 1 tl knoflookpoeder en 1 tl komijn over de kikkererwten en schenk er ook een beetje olijfolie bij. Schuif ze 25 minuten in de oven zodra de oven voorverwarmd is. Zet alvast een wekker op een kwartier om straks de tomaten in de oven te doen. Rooster de tomaten de laatste 10 minuten mee.
- Snijd ondertussen de courgette in halve plakjes en snipper de ui. Breng ook alvast een pan met water aan de kook voor de pasta. Maak de pasta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie in een wokpan. Voeg daarna de stukjes courgette toe en roerbak die mee op laag vuur. Strooi wat peper over de courgettestukjes en voeg na 5 minuten bakken ook de pesto toe. Roerbak nog even totdat de courgette gaar is. Voeg dan ook de tuinerwten toe en verwarm 1 minuut mee.
- Giet de pasta af en roer die door het groentemengsel met pesto. Roer ook de kikkererwten erdoorheen zodra die klaar zijn.
- Rooster de pompoenpitten en pijnboompitten kort aan in een droge koekenpan totdat ze goudbruin kleuren. Serveer de pasta dan op twee borden. Maak af met de tomaten uit de oven, de pompoen- en pijnboompitten en eventueel wat verse basilicum en vegan Parmezaanse kaas.Buon appetito!
Welke vegan pesto bestaat er?
Zelf kies ik meestal uit pure gemakzucht voor pesto uit een potje. In de supermarkt staan tegenwoordig volop opties voor vegan pesto, waarin dus geen Parmezaanse kaas is verwerkt. Dit zijn de vegan pesto’s die ik zelf ken:
- Puro Vegan Pesto alla Genovese
- Jumbo Biologisch Groene Pesto Vegan
- Costa Ligure Pesto alla Genovese
- Albert Heijn vegan pesto van het huismerk
Je kunt natuurlijk ook prima zelf pesto maken met basilicum, pijnboompitten of cashewnoten, olijfolie en knoflook. Op Living the Green Life vind je een paar vegan-pesto-recepten voor als je het leuk vindt om zelf een potje te maken. Is wel een stuk goedkoper dan de kant-en-klare varianten! Alhoewel ik zelf dan toch liever lui dan moe ben en voor de kant-en-klare pesto ga. Zo blijft er toch nog een beetje een typische pasta-pesto-student in mij schuilgaan 😉
Hoe maak jij pasta pesto het liefst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Kerstknutsels, kerstpret & een kerstwens voor jou
De dag voor kerst begon gisteren met lange rijen bij de supermarkt. Half Nederland leek zich last minute te willen klaarmaken voor kerst. Heel wat kerststollen, (vega)rollades en de lekkerste hapjes vlogen als warme broodjes over de toonbank. Ook ik begaf me tussen het stressende winkelpubliek om me voor te bereiden op twee heerlijke dagen gevuld met liefde en familie. De kerstkaartjes zijn de deur uit en mijn kerstjurk hangt klaar. Zelfs ons geïmproviseerde kerstmaal staat al in tupperwarebakjes te wachten om morgen op het kerstdiner te verschijnen. Maar dat doe ik natuurlijk niet voordat ik - in dit artikel - mijn kerstwens voor jou met je deel.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…