vegan pasta-recept met linzen

Vegan pasta-recept: pasta met aubergine & linzen

  • 1 oktober 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Recepten veganizen is de laatste tijd helemaal mijn ding. Sinds ik lactose-arm moet eten, probeer ik steeds vaker pasta’s te maken zonder zachte kazen. Met linzen, noten en tahin lukt dat hartstikke goed. Je mist wat mij betreft niets qua smaak of eiwitten. Dit vegan pasta-recept is een van mijn favorieten van de laatste tijd. Hij heeft een heerlijk sausje van tomaten en aubergine uit de oven en smaakt door de toevoeging van zelfgemaakte amandelsaus lekker nootachtig. Als je nog twijfelt of je lekkere pasta’s kunt maken zonder kaas, het kan! Misschien weet dit recept je te overtuigen. 

vegan pasta-recept met linzen

Geen kaas, maar wel andere eiwitten!

Toen ik als 13-jarig meisje aan mijn ouders aankondigde nooit meer dieren te willen eten, werd me één ding op het hart gedrukt: “Let op je eiwitten!”. Nu komen er de laatste tijd wat verhalen op over eiwitmythes en dat je in het westen niet snel een eiwittekort zult oplopen als gemiddelde Nederlander. Of dat nu waar is of niet, ik let er zelf wel op dat ik genoeg eiwitten binnenkrijg. Uiteraard niet uit vlees en de laatste tijd ook zo min mogelijk uit zuivel, maar gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt ook prima eiwitten halen uit andere producten. 

Mijn favoriete eiwitbronnen als ik een keer geen vega-burger eet zijn:

  • Peulvruchten (bonen, kikkererwten of linzen: uit blik of gedroogd)
  • Tuinerwten (die uit de diepvries vind ik superlekker!), sperziebonen of peultjes
  • Noten of pinda’s
  • Tahin (=pasta gemaakt van sesam, geweldig spul!)
  • Pindakaas
  • Soja-kookroom of sojamelk (in producten als havermelk zit veel minder eiwit dan in sojaproducten)
  • Pompoenpitten of andere pitten en zaden

Er bestaan ook vegan kaassoorten. Die smaken regelmatig best goed, maar de hoeveelheid eiwitten kun je meestal verwaarlozen (1 gram per portie bijvoorbeeld). Dus persoonlijk gebruik ik die eerder als extraatje bij een gerecht dan als eiwitvervanger. 

Voor dit vegan pasta-recept ging ik voor een combinatie van amandelen en linzen. Het recept levert je dan ook meer eiwitten op dan de gemiddelde AVG-maaltijd met vega-burger. Fijn pluspuntje!

vegan pasta-recept met linzen

Vegan pasta-recept met aubergine

Aubergine is een groente die ik alleen lekker vind als hij echt goed bereid is. Dat houdt wat mij betreft vooral in dat de schil zacht wordt, waardoor je geen plasticachtige hap in je mond hapt. Nadat ik daar zelf ook heel lang mee heb gestruggled (met niet halvegare, maar halfgare aubergines tot gevolg), heb ik sinds kort eindelijk de truc ontdekt: bak of rooster de aubergine súperlang. Daarvoor rooster ik de aubergine eerst een tijdje in de oven en laat ik hem daarna nog even pruttelen in de pastasaus. Dat maakt dat de aubergine in dit vegan pasta-recept lekker smeuïg wordt. 

Daarnaast smaakt deze vegan pasta anders dan mijn meeste pasta’s. De pasta barst aan de ene kant van de groenten (een heel blik tomatenblokjes, wat cherrytomaten én een halve aubergine voor 2 personen). Aan de andere kant is de smaak romig en nootachtig. Echt een unieke pasta die ik niet goed kan omschrijven qua smaak, maar die je vooral eens zou moeten proeven. *wink wink*

vegan pasta-recept met linzen

Hoe maak je dit vegan pasta-recept?

Dat laatste is meteen een mooi bruggetje naar het recept voor de pasta. Met deze maaltijd ben je, zoals meestal bij mijn recepten, niet al te lang bezig. De aubergine moet een tijdje in de oven, maar die tijd kun je uiteraard gebruiken om een serie te kijken, de dag te overdenken of iets anders niet-kokerigs te doen. Daarna heb je na zo’n 25 minuten koken een stomende en Italiaans geurende pan op tafel staan. 

Klinkt niet verkeerd? Zo maak je dit vegan pasta-recept:

vegan pasta-recept met linzen

Vegan pasta-recept met linzen, aubergine & amandelen

Romy
Deze vegan pasta met aubergine, amandelen en tomaat zal je verrassen. Hij heeft een heerlijk nootachtige smaak door de zelfgemaakte saus van tomaat en amandelen, in combinatie met geroosterde aubergine. Echt een pasta om eens te proberen!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 150 gram penne (eventueel glutenvrij)
  • aubergine
  • 400 gram tomatenblokjes (=1 blik)
  • 100 gram linzen uit blik/zak
  • 60 gram ongeroosterde amandelen
  • 10 cherrytomaatjes of romatomaten (die aan een tak zijn het lekkerst!)
  • ½ gele ui
  • 2 tl tahin
  • 100 ml amandelmelk of andere (plantaardige) melk
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 2 tl zwarte peper
  • Mespuntje cayennepoeder
  • Zout
  • Olijfolie

Optioneel voor de garnering:

  • Verse basilicum
  • Vegan Parmezaanse kaas (ik gebruikte het blok 'Prosociano Wedge' van Violife)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd ⅔ aubergine in kleine blokjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met een beetje olijfolie en 1 tl zwarte peper en meng goed door. Schuif de bakplaat daarna in de oven voor zo’n 30 minuten. Haal de bakplaat halverwege uit de oven om de aubergineblokjes om te scheppen.
  • Breng als de aubergineblokjes zo’n 15 minuten in de oven staan een pan water aan de kook voor de pasta en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schuif ook de cherrytomaatjes in de oven en laat ze in zo’n 10 minuten garen. Ze zijn klaar zodra ze een beetje gaan “ploffen”.
  • Rooster de amandelen kort in een koekenpan totdat ze een beetje goud kleuren. Let op: het kan opeens hard gaan, dus blijf bij de pan voordat het aangebrand gaat ruiken. Haal de amandelen uit de pan zodra ze een beetje goud zien.
  • Houd ⅓ van de amandelen apart voor de garnering. Doe de andere ⅔ amandelen in een … samen met de (amandel)melk en de 2 tl tahin en zet de blender erin om er een fijn beslag van te maken. Het is geen ramp als er nog wat kleine stukjes amandelen te zien zijn.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en bak die samen met de knoflook 2 minuten aan in een scheutje olijfolie.
  • Zet het vuur terug naar iets lager. Voeg dan het blik tomatenblokjes toe aan de bakpan en strooi er 1 tl zwarte peper, 1 el Italiaanse kruiden en een beetje cayennepoeder bij.
  • Voeg na zo’n 3 minuten ook het amandelsausje toe. Haal de aubergine uit de oven en roer die samen met de linzen door de saus.
  • Laat de saus nog zo’n 5 minuten pruttelen en proef even of de aubergine goed gaar is naar jouw smaak. Voeg eventueel ook wat zout toe.
  • Roer de pasta door de saus heen en verdeel dan over de borden.
  • Hak de overgebleven amandelen in kleine stukjes voor de garnering, en leg eventueel voor de smaak en het vrolijke gezicht ook nog wat blaadjes basilicum op de pasta. Strooi als je dat lekker vindt nog wat vegan Parmezaanse kaas over de pasta. Eet smakelijk!
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Lactosevrij, Linzen, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pasta-recept met linzen

Mijn favoriete kaasvrije pasta

Pasta met amandelen was voor mij een nieuwe combinatie. Ik was gewend om nootjes vooral over curry’s en rijstgerechten te strooien. Maar sinds dit vegan pasta-recept ben ik verslaafd aan de mix van pasta met fijngehakte nootjes. De nootachtige smaak heeft wel wat romigs, maar op een andere manier dan bij kaaspasta’s. 

Overigens vind je op mijn blog nog meer pastarecepten. Ook deze pasta’s kun je prima kaasvrij en daarmee vegan maken:

Hasta la pasta, dat was het recept voor vandaag! 

Wat is jouw lievelings-pastarecept?

pasta met linzen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Rianne 2 oktober 2022 op 1:31 pm - Beantwoord

    Mijn lievelingspasta is glutenvrije macaroni van AH met paprika, courgette, ui of prei, verse tomaten in stukjes en een potje limabonen evt nog aangevuld met champignons. En dan met de italian pasta blend van verstegen en zelf een gram zout nog toevoegen. Jammie jammie 🙂 Toevallig ga ik het straks nog maken als lunch.

  2. Melanie 3 oktober 2022 op 8:34 am - Beantwoord

    Ik ben zelf geen pastafan maar de mannen hier in huis wel. Meestal is dat een simpele pasta met saus op tomatenbasis. Maar onlangs heb ik op basis van zijden-tofu een witte crème-achtste saus gemaakt. Dat beviel goed! De zijden-tofu in de blender met een scheutje koolwaterstof van de pasta en de aangefruite ui + knoflook. Erbij had ik groene groenten gewokt en dat uiteindelijk allemaal door elkaar. Voor de ‘ kaas’ liefhebbers nog wat edelgistvlokken erdoor en voor de kaashater gewoon zonder. Minpunt: ik woning een middelgrote gemeente en noch de supermarkten noch de toko verkopen zijden-tofu 🙁

  3. Giovanna Jansen 9 oktober 2022 op 8:14 pm - Beantwoord

    O lekker! Altijd op zoek naar nieuwe pastarecepten. 🙂

Beoordeling recept




Recente blogs

Review vleesvervangers | De Vegetarische Slager, Albert Heijn Terra & Lidl

1 maart 2024|Groen doen, Lifestyle|

Zet mij met een mandje in de supermarkt en je kunt ervan uitgaan dat ik binnen no-time bij het koelschap met vleesvervangers sta. Zodra er mogelijk nieuwe producten te scoren zijn, ben ik er als de kippen bij. De laatste tijd viel ik met mijn neus in de boter, want meerdere supermarkten hebben er veel nieuwe vega(n) producten bij. Ik probeerde héél veel vleesvervangers van De Vegetarische Slager, Albert Heijn en Lidl. Zo testte ik falafel met rode biet, ontdekte ik de eerste vegan spekjes die ik wél kon waarderen, bleek één groenteburger-geval te smerig voor woorden en werd ik van een namaak-kaasburger dan weer wél heel gelukkig. Zie hier mijn ongezouten oordeel over deze vleesvervangers.

Positief denken | Denken in "wat als?"

2 juni 2017|Positiviteit|

In de bus komen soms opeens ideeën in me op. Ik ging een beetje diep nadenken. Of filosoferen. Of hoe je het ook wilt noemen. Daarbij realiseerde ik me plotseling hoe grappig het eigenlijk is dat zoveel dingen in het leven op toeval berusten. Of nou ja, dat zoveel dingen in mijn leven eigenlijk zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en dat dat best positief heeft uitgepakt. Ik deed aan positief ‘wat als’-denken. Wat zou er gebeurd zijn als dit niet op mijn pad was gekomen? Wat als ik die persoon niet zou hebben ontmoet? Of wat als ik niet op dat tijdstip op die plek was geweest? De vraag "wat als?" hielp mij om eens dankbaar te zijn en om positief te denken. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen.

Ik hou van Holland (ja, echt!) en dit is waarom!

27 april 2018|Persoonlijk|

Elk jaar op 27 april hijs ik mezelf weer in mijn oranje T-shirt ter gelegenheid van Koningsdag. Om daar met rood-wit-blauw gelakte nagels te struinen over de vrijmarkt en te genieten van koekhappende, spijkerpoepende en oranje-tompouce-etende landgenoten. En elk jaar realiseer ik me op dat moment weer hetzelfde: ik houd van Holland (ja, echt!). Iets meer zonnige dagen zouden uiteraard fijn zijn, evenals meer vrolijk gekleurde huisjes en iets minder recht-voor-zijn-raapheid op z'n tijd. Maar buiten dat zie ik mezelf absoluut niet snel emigreren naar een ander land. Ik zal je vertellen waarom ik met veel plezier in Nederland woon.

Ga naar de bovenkant