Eén van de taarten waarvan ik zelfs ’s ochtends om acht uur nog een stukje zou kunnen waarderen, is pecan pie. Deze heerlijk zoete taart met karamelachtige saus en pecannoten gaat er bij mij áltijd in. Toen ik me bedacht dat ik nog nooit zelf een pecan pie had gemaakt, vond ik het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. In plaats van één grote pecan pie, maakte ik kleine vegan pecan pie cupcakes. De buitenkant is lekker krokant en heeft een hartig cacaotintje. De binnenkant is zoet en smeuïg zoals je die van pecan pie kent. Als je nog iets lekkers wilt maken voor het weekend, een feestje of gewoon omdat je daar zin in hebt, dan word je hopelijk net zo blij van dit recept als ik.
Zelf pecan pie maken
Pecan pie is een geliefde Amerikaanse taart. Hij staat bekend om de karamelachtige vulling met veel zoetstof en – uiteraard – pecannoten in een krokante korst. Zelf maak ik de taart zonder suiker, maar met ahornsiroop. Dat is een goed alternatief voor corn syrop (het ingrediënt dat in de VS standaard voor pecan pie wordt gebruikt).
Je kunt pecannotentaart op allerlei manieren maken. Soms wordt de karamelvulling met pecannoten meegebakken in de oven. Zelf doe ik dat liever niet, omdat je kans loopt dat de pecannoten aanbranden bij hoge temperaturen. Ik bak liever alleen de korst in de oven en vul die daarna met de vulling. De vulling laat ik dan in de koelkast opstijven. Dat werkt perfect en scheelt ook nog oventijd!
Vegan pecan pie muffins: pecannotentaart in mini-vorm
Zelf heb ik een zwak voor muffins, cupcakes of hoe je ze ook wilt noemen. Ik noem het eerder taart in een klein vormpje. Een hele taart op tijd op krijgen is soms best een uitdaging met z’n tweeën. Cupcakes of muffins zijn dan wat behapbaarder én kun je prima invriezen als je ze niet op tijd tot de laatste kruimel op hebt. Daarnaast vind ik het er wel schattig uitzien, zo’n mini-dingetje op je bord. En nog een voordeel bij pecan pie in mini-vorm: je hebt extra veel van de lekkere korst.
Het maken van deze vegan pecan pie muffins gaat eigenlijk hetzelfde als bij een grote pecan pie:
- Maak het deeg voor de korst van amandelmeel, (glutenvrije) havermout, plantaardige margarine en een snufje kaneel. Schep ook wat cacaopoeder door het deeg voor een subtiel chocoladetintje. Mix dit tot een stevige deegbal.
- Verdeel het korstdeeg over een metalen muffinvorm (ingevet met boter). Druk het deeg in elk muffinvormpje met je vingers aan en vorm er randjes mee. Maak in het midden een kuiltje, dat je dat later met de pecan-karamelsaus kunt vullen.
- Schuif de muffinvorm 20 minuten in de voorverwarmde oven (op 180 graden), zodat de korstjes hard kunnen worden.
- Maak, zodra de korstjes klaar zijn, de pecan-karamelvulling. Maak eerst de karamelsaus door plantaardige margarine, kokosmelk, ahornsiroop, vanille-extract en kaneel in een pannetje te verwarmen op laag vuur. Is de saus egaal en goed warm? Roer dan de pecannoten door de saus heen.
- Schenk de pecan-karamelvulling in de korstjes en laat ze nog ongeveer 30 minuten buiten de koelkast afkoelen.
- Zet daarna de muffinvorm nog minimaal 3 uur in de koelkast. Dan kan de karamelvulling goed opstijven. Daarna zijn ze klaar om uit de muffinvorm te halen en je tanden in te zetten. Hoera!
Tips voor deze glutenvrije en vegan pecan pie muffins
De vegan pecan pie muffins zijn eivrij, glutenvrij en lactosevrij. Oh ja, en er zit geen suiker in. Wel een boel ahornsiroop, dus echt gezond zou ik ze niet noemen. Lekker wel overigens! Wil je de vegan pecan pie muffins extra lekker klaarmaken? Dit zijn een paar tips voor het maken ervan:
- Gebruik alleen een metalen muffinvorm, geen papieren muffinvormpjes. Vet de metalen muffinvorm goed in en duw het korstbeslag daarin. Met papieren muffinvormpjes wordt het nogal een knoeiboel als je zelf kuiltjes in het beslag moet drukken, zeker omdat het beslag vrij plakkerig is.
- Hak of breek de pecannoten in stukjes voor de saus. Dan heb je niet een hele hap noot in je mond én is de saus makkelijker over de vormpjes te verdelen dan als je hele noten gebruikt.
- Gebruik cacaopoeder in de korst. Dat geeft de vegan pecan pie muffins hun bruine kleur en subtiele chocolade-tintje. Heb je geen cacaopoeder in huis? Laat deze stap dan weg en gebruik extra kaneel of koek- en speculaaskruiden.
- Let goed op bij het doorroeren van de karamelsaus. Dit kan best snel zijn en je wilt het liefst niet dat de saus volledig kookt. Roer alle ingrediënten door elkaar en zet het vuur zachtjes aan. Roer de pecannoten pas door de saus zodra de saus klaar is.
- Geef de vegan pecan pie muffins uitgebreid de tijd om af te koelen. De karamelvulling wordt stijf in de koelkast als je de muffins daar lang genoeg in laat staan. Na zo’n drie uur is de vulling op z’n best. De muffins én vulling zijn dan lekker stevig.
- Versier ze eventueel met chocola. Wil je de vegan pecan pie muffins een extra feestelijk tintje geven. Dan is chocola je beste vriend (who else?). Smelt chocola au bain mairie en schenk of “drizzle” die, nadat de muffins volledig zijn afgekoeld en opgestijfd, over de muffins.
Het recept voor de vegan pecan pie muffins
Heb je zin in iets feestelijks en relatief simpels voor een verjaardag, high tea of gewoon voor de lekkere trek tussendoor? Dan zijn deze vegan pecan pie muffins helemaal leuk (en lekker!) om te maken. Dit is het recept:
Vegan pecan pie muffins (suikervrij & glutenvrij)
Equipment
- Metalen muffinvorm
Ingrediënten
Voor het korstdeeg:
- 100 gram havermout evt. glutenvrij
- 75 gram amandelmeel
- 60 gram plantaardige margarine op koelkasttemperatuur
- 60 gram ahornsiroop
- 15 gram cacaopoeder
- 1 tl kaneel
Voor de pecan-karamelvulling:
- 100 gram pecannoten ongezouten
- 80 ml volvette kokosmelk uit blik (goed doorgeroerd, dus niet alleen het roomgedeelte)
- 75 ml ahornsiroop
- 40 gram plantaardige margarine
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de ingrediënten voor het korstdeeg bij elkaar in een kom en mix of kneed tot een deegbol. Ga door totdat er geen stukjes boter meer te zien zijn.
- Vet de cupjes van de metalen muffinvorm in met wat boter. Duw in elk cupje een deel van het beslag. Bekleed de bodem en randen van de cupjes met het korstdeeg. Duw een kuiltje in het midden.
- Schuif de muffinvorm dan voor 20 minuten in de oven, zodat de korstjes krokant kunnen worden.
- Laat de cupjes afkoelen op een rooster en ga ondertussen direct aan de slag met de pecan-karamelvulling. Doe daarvoor de ahornsiroop, kokosmelk, plantaardige margarine, 1 theelepel vanille-extract en 1 theelepel kaneel in een steelpan en verwarm op laag vuur. Roer ondertussen goed door, zodat een karamelachtige saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
- Zet dan het vuur uit. Snijd de pecannoten in kleine stukjes en roer die door de karamelsaus. Schenk de pecan-karamelsaus in het midden van de korstjes.
- Laat de muffinvorm dan nog zo'n 30 minuten op het aanrecht afkoelen en zet vervolgens voor minimaal 3 uur in de koelkast. Zo kan de pecanvulling goed opstijven. Snijd vervolgens voorzichtig met een mesje langs de randjes, zodat je de pecan pie muffins uit de vormpjes kunt wippen. Nu zijn ze klaar om je tanden in te zetten!
Hoe lang kun je de pecan pie muffins bewaren?
De pecan pie muffins zijn zeker een dag of 3-4 houdbaar in de koelkast. Krijg je ze in die tijd niet op (wat een prestatie op zich is ;))? Dan kun je ze ook invriezen. Op die manier kun je de muffins zeker nog een maand bewaren. Zo heb je altijd een lekkere snack bij de hand, als je de muffin maar wel op tijd uit de vriezer haalt om te laten ontdooien.
Andere muffin- en taartrecepten
Muffins en taarten bakken is voor mij een nieuw ontdekte hobby. Op mijn blog heb ik dan ook een hele bups aan recepten staan inmiddels. Ook deze muffin- en taartrecepten vind ik zelf stuk voor stuk heerlijke aanraders:
- Vegan cheesecake met aardbeiensaus
- Gezonde aardbeiencake
- Vegan chocoladetaart met hazelnoten
- Earl Grey-muffins met blauwe bessen
- Vegan kersentaart met chocola
Houd jij ook zo van pecan pie?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Van deze 15 dingen word ik enthousiast!
Thee, altijd een goed idee! Zeker sinds verschillende merken de theelabels hebben voorzien van leuke vragen. Laatst trof ik bij mijn eerste kop thee in de ochtend een wel héél vrolijke vraag aan: "Waar word jij enthousiast van?". Enthousiast geworden door die vraag sloeg ik aan het nadenken. Voordat ik het wist, had ik een wel heel lang lijstje met dingen op papier neergepend. Een goed teken! Daarom deel ik graag vol enthousiasme mijn lijstje met 15 dingen waar ik altijd enthousiast van word.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…