De pepernoten lagen al een paar weken naar mij te lonken vanuit de voorraadkast. En toen ik me écht niet meer kon inhouden om ervan te snoepen, ontstond meteen een nogal extravagant taartidee. Want hoe maak je Pakjesavond nou nog leuker? Met een over-de-top-taart natuurlijk. En op die taart mogen chocoladepepernoten zeker niet ontbreken. Zo werd deze vegan pepernotentaart met chocolade en een “cheese”-laag geboren. Ik kan je zeggen: het is mijn favoriete taart ooit. Verwacht een brosse bodem, een smeuïge “cheese”-laag (zonder cheese), een dikke laag smeuïge chocola bovenop en dan een flinke lading chocoladepepernoten.
Pepernotentaart met chocola en héél veel smaak
Oh, als er een taartenhemel zou bestaan, dan zou deze taart daar zéker te vinden zijn. Ik bedoel: met speculaassmaak, een vleugje amandel, chocola én pepernoten in één taart kun je toch de plank niet misslaan? Deze pepernotentaart heeft het allemaal.
De onderste laag is een lekker brosse, stevige laag gemaakt van met name haver- en amandelmeel, een flinke schep koek- en speculaaskruiden en dadelstroop voor een écht herfstige smaak. De dikke “cheese”-laag is gemaakt van stevige plantaardige kwark (ik gebruik de ongezoete variant van Alpro!), een beetje kokosroom (de romige laag uit een blik kokosmelk) en agar agar. Agar agar is het vegan alternatief voor gelatine en je gebruikt het op een soortgelijke manier: even met water verwarmen in een pannetje en dan de vloeistof nog even meekoken. Ook deze “cheese”-laag dankt zijn smaak met name aan koek- en speculaaskruiden en dadelstroop. Plus: er gaat een klein scheutje amandelextract in voor een subtiel aanwezige amandelsmaak.
De bovenste laag is gemaakt van pure chocola en kokosmelk. Die twee smelt je samen au bain mairie in een pan en schenk je dan over de taart in de springvorm. Zo krijg je een smeuïge chocoladelaag die niet hard wordT in de koelkast. En daarbovenop? Daar strooi je natuurlijk rijkelijk met pepernoten. Ik koos voor vegan en glutenvrije chocoladepepernoten (deze!). Maar gebruik vooral de pepernoten die jij nog hebt liggen en die jij lekker vindt.
Hoe maak je een vegan pepernotentaart met agar agar?
Dat is een makkie! Voor deze taart heb je geen eieren, melk, boter of gelatine nodig. De margarine vervang ik door kokosolie. In de bodem gebruik ik 1 el lijnzaad gemengd met 3 el water als vervanger voor ei. En de “cheese”-laag kun je heel goed vegan maken door plantaardige kwark en agar agar te gebruiken. De eerste keren dat ik met agar agar werkte in taart (bij deze vegan kwarktaart met kersen) moest ik wel even goed uitzoeken hoe het werkt. Maar het is écht niet lastig. Agar agar is, net als gelatine, een poeder dat je in combinatie met water even verwarmt en dat dan je vloeistof verstevigt.
Agar agar gebruik je als volgt:
- Verwarm voor deze taart 4 gram agar agar samen met 100 ml water in een steelpan. Roer ondertussen continu door, zodat het mengsel niet aan de bodem van de pan plakt. Doe dit ongeveer 5 minuten lang.
- Schenk dan het plantaardige-kwark-mengsel (plantaardige kwark in combinatie met kokosroom, dadelstroop, koek- en speculaaskruiden, vanille-extract en amandelextract) bij de agar agar. Roer direct goed door en verwarm nog zo’n 2 minuten mee. Het is belangrijk dat je ook de vloeistof voor de taart even meekookt. Anders wordt de bindende werking van de agar agar niet geactiveerd.
- Schep dan het mengsel uit de pan op de taartbodem. Zet de springvorm direct in de koelkast. Dan kan de taart verder opstijven.
- Laat de taart nog zeker 3-4 uur in de koelkast staan voordat je hem aansijdt.
Verder bestaat de vegan “cheese”-laag voornamelijk uit plantaardige kwark en kokosroom. Gebruik een ongezoete plantaardige kwark. Dan bepaal je zelf hoe zoet de vulling wordt. Ik vind daarvoor zelf de ‘No sugar’-kwark van Alpro heel fijn. Als je geen soja eet, kun je eventueel ook stevige kokoskwark gebruiken. Gebruik hoe dan ook geen plantaardige yoghurt; dat is veel dunner van structuur. Daarnaast gebruik ik kokosroom in de “cheese”-laag. Dit is de stevige, romige laag die ontstaat als je een blik kokosmelk 24 uur in de koelkast laat staan. Zet hiervoor het blik op tijd in de koelkast en open het direct voor gebruik. Dan is de room naar boven gedreven en kun je het er zo uit scheppen. Ik vind hiervoor zelf de blikken van Fair Trade het fijnst.
Verder dankt de “cheese”-laag zijn smaak aan dadelstroop en koek- en speculaaskruiden. Wees zeker niet te zuinig met die laatste. Zo krijgt ook dit deel van de taart een lekkere pepernotensmaak. Gebruik ook amandelextract – een heel klein beetje maar – voor een subtiele amandelspijsachtige smaak. Houd je daar niet zo van? Laat dit dan gerust weg.
Nog meer versiertips voor de taart
De pepernotentaart ziet er al aardig feestelijk versierd uit. Maar als het wat jou betreft nog een tikkeltje meer over de top en feestelijk mag, doe zeker je ding! Zo vaak is het tenslotte niet 5 december. Je kunt bijvoorbeeld ook gesmolten chocola “drizzelen” over de taart. Of maak een heerlijke karamelsaus en schenk daar een scheutje van over de taart. Of je kunt toefjes (plantaardige) slagroom bovenop toevoegen of nóg rijkelijker strooien met pepernoten, zodat de hele bovenkant bedekt is.
De pepernotentaart is ook ideaal om samen met de kleinste pakjesavondvierders te maken. Roep vooral de hulp in van je eigen hulppietjes. Die worden ongetwijfeld ook heel blij van mee helpen met roeren, mixen en versieren. Alhoewel je met een kind erbij geen garantie hebt dat alle pepernoten daadwerkelijk óp de taart in plaats van in een mini-maag belanden 😉
Tip: voeg de chocolade-pepernoten en pepernootkruimels pas toe aan de taart voordat je hem serveert. In de koelkast worden ze namelijk minder knapperig.
Nog meer showstoppers van taarten
Op z’n tijd vind ik het fan-tas-tisch om een nogal over de top taart te maken en daarbij helemaal los te gaan met smaken, versiersels en (bijna altijd) een beetje chocola. Dit zijn nog een paar showstopper-taarten die ik je zeker kan aanraden (voor pakjesavond, voor een verjaardag of gewoon zomaar):
- No-bake mokkataartjes met chocola
- Vegan aardbeientaart met custard
- Vegan chocolade-cheesecake met Oreo’s
- Vegan pompoentaart met pecannoten
Recept vegan pepernotentaart met chocola
Wil jij jezelf en je gasten op pakjesavond verrassen met een wel heel lekker baksel? Duik dan de keuken in om deze glutenvrije en vegan pepernotentaart met chocola te maken. Enne, het lijkt misschien veel werk, maar dat valt alles mee. Bij het maken van deze taart wordt vooral een tijdje je geduld op de proef gesteld, omdat de taart zo’n 4 uur in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Maar it’s worth it.
Vegan pepernotentaart met chocola (ook glutenvrij!)
Equipment
- Kleine springvorm van 20 cm doorsnee
- Bakpapier
- Oven
- steelpan
- Handmixer
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 50 gram (glutenvrij) havermeel)
- 50 gram amandelmeel
- 85 gram kokosolie (gesmolten)
- 40 gram dadelstroop
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 el lijnzaad
- 3 el water
Voor de "cheese"-laag:
- 300 gram stevige, plantaardige kwark (ongezoet) (ik gebruik suikervrije sojakwark van Alpro)
- 125 gram kokosroom (laat hiervoor een blik kokosmelk 24 uur in de koelkast staan; dan kun je de room uit het blik scheppen)
- 75 gram dadelstroop
- 4 gram agar agar
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl amandelextract (= optioneel)
- 1 el koek- en speculaaskruiden
Voor de toplaag:
- 125 gram pure chocola
- 125 gram kokosmelk
- 1 el dadelstroop
- Vegan (chocolade)pepernoten (evt. ook glutenvrij)
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de springvorm in met plantaardige margarine.
- Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtstand).
- Meng 1 el lijnzaad met 3 el water en roer goed door. Roer de andere ingrediënten voor de taartbodem door elkaar en roer als laatste het lijnzaadmengsel erdoorheen. Verdeel dit beslag over de bodem van de springvorm en duw goed aan.
- Schuif de springvorm voor 20 minuten in de oven. Begin in de laatste 10 minuten oventijd aan de "cheese"-laag.
- Roer de plantaardige kwark, kokosroom, vanille-extract, amandelextract, dadelstroop en koek- en speculaaskruiden kort door.
- Doe dan de agar agar samen met 100 ml water in een steelpan en verwarm op laag vuur. Verwarm zo'n 4 minuten en roer ondertussen voortdurend goed door.
- Schep na die 4 minuten het kwarkmengsel bij de agar agar en verwarm 2 minuten mee. Roer opnieuw steeds door.
- Haal dan het mengsel van het vuur en klop het met een handmixer wat luchtiger. Zo'n 1 minuut mixen is voldoende. Schenk dan de "cheese"-laag op de taartbodem en zet de springvorm 2 uur in de koelkast.
- Smelt dan de pure chocola samen met de kokosmelk en dadelstroop au bain mairie in een steelpan. Schenk op de "cheese"-laag en zet de springvorm nog 2 uur in de koelkast om verder op te stijven.
- Versier de taart vlak voor het serveren met chocolade-pepernoten en pepernotenkruimels. Snijd hem daarna aan met een scherp mes dat je even onder een warme kraan houdt. Zo krijg je de mooiste stukjes.
Hoe lang kun je de taart bewaren?
Als je de taart in een afgesloten bakje in de koelkast bewaart, blijft hij nog zeker 4-5 dagen goed.
Kun je deze pepernotentaart ook suikervrij maken?
Ja, je zou suikervrije chocola en suikervrije pepernoten kunnen gebruiken. Dan is de taart suikervrij. De taartbodem en cheese-laag zijn sowieso al vrij van geraffineerde suikers. Daarin gebruik ik alleen dadelstroop als zoetmiddel.
Wat is jouw favoriete baksel om voor Sinterklaas te maken?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…