Wie mij al langer volgt, weet dat ik één belangrijke eetbare zwakte heb: pindakaas! Als het kon, zou ik óveral pindakaas doorheen roeren. In sommige combinaties smaakt dat ook echt verrassen goed. Zo is pindakaasijs een combinatie die je absoluut eens moet proberen! Dit vegan pindakaasijs is onwijs vol van smaak en wordt nog lekkerder met een vleugje chocola erbij. Ook is het een makkie om te maken en nog relatief gezond ook. Geen ijsmachine voor nodig! Maak dit heerlijke toetje dus zeker lekker zelf als tussendoortje of als fabulous dessert om hoge ogen mee te gooien.
Zelf pindakaasijs maken
Pinda’s en chocola zijn niet alleen in Snickers-repen een topcombinatie. Ook in ijs gaan die twee verrassend goed samen. In dit pindakaasijs proef je de smaak van pindakaas maar al te goed. Er gaat namelijk nogal een flinke schep pindakaas door het ijs. En het fijne is: dit ijs is reuze-makkelijk te maken. Je maakt het vooral door plantaardige yoghurt, plantaardige melk, banaan en pindakaas met elkaar te combineren en goed te blenden. En met een scheutje agavesiroop en vanille-extract erbij voor de zoetige smaak!
Voor dit pindakaasijs heb je bovendien geen blender of ijsmachine nodig. Een keukenmachine of handmixer is genoeg!

Hoe maak je vegan pindakaasijs?
Het is niet moeilijk om pindakaasijs vegan te maken. Dit ijs maak je gewoon met plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld sojayoghurt) en plantaardige melk in plaats van normale melk. Verder heb je alleen maar producten nodig die van zichzelf al vegan zijn, zoals pindakaas en agavesiroop.
Als je het ijs ook suikervrij wilt maken, kun je de pure chocola bovenop uiteraard weglaten. Alhoewel dat het ijs wel sowieso nóg lekkerder maakt. Verder zit er agavesiroop in het huis. Geen geraffineerde suikers dus!

Hoe schep je het ijs makkelijk uit de bak?
Zelfgemaakt ijs is vaak net wat lastiger scheppen dan ijs uit de supermarkt. Dat komt niet omdat je iets fout doet, maar omdat de bekende supermarkt-ijsmerken heel veel toevoegingen door hun ijs roeren. Gelukkig zijn er een paar trucjes om ook zelfgemaakt schepijs makkelijker schepbaar te maken:
- Zet de ijsbak al 10 minuten voor het serveren buiten de vriezer, zodat het een héél klein beetje kan ontdooien voordat je het gaat scheppen.
- Of zet het ijs 30-60 minuten voor het serveren in de koelkast en laat het op die manier een beetje ontdooien.
- Houd de ijsschep onder heet water voordat je ermee schept. Dan krijg je ook mooiere ronde bolletjes.
- Dompel de bodem van de ijsbak heel kort onder in warm water. Dat kan helpen om de rand van het ijs los te krijgen, zonder dat het ijs meteen smelt.
- Gebruik een ijsschep in plaats van een gewone lepel. Inkoppertje, maar dat maakt voor mij echt het verschil tussen random stukjes ijs en mooie ronde bollen.

Recept vegan pindakaasijs met chocola
Goed, genoeg gekletst! Heb jij al lekkere trek gekregen in een bakje vol met ijskoude ijsbolletjes mét pindakaassmaak? Maak dan als de wiedeweerga het pindakaasijs zelf met dit recept. Na 3 uur kun je al aanvallen!

Vegan pindakaasijs met chocola
Equipment
- IJsbak of ovenschaal
- Keukenmachine of handmixer
Ingrediënten
- 350 gram pindakaas
- 315 ml plantaardige melk
- 175 gram plantaardige yoghurt (zoals sojayoghurt of kokosyoghurt)
- 100 gram agavesiroop
- 1 rijpe banaan
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Voor de garnering:
- 35 gram pure chocola
- Fijngehakte pinda's
- Frambozen
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het ijs bij elkaar in de keukenmachine of in een mengkom. Maak er dan met de keukenmachine of handmixer een vloeibaar geheel van.
- Schenk dit mengsel in een ovenschaal of ijsbak en schuif voor minimaal 3 uur in de diepvries. Zorg dat de bak rechtop staat en dat er niets bovenop ligt.
- Haal de ijsbak er na 3 uur uit. Maak de ijsschep warm onder de kraan en schep bolletjes uit de ijsbak. Serveer die in een bakje. Smelt een beetje pure chocola au bain mairie in een pan en schenk over de chocola. Strooi er ook stukjes pinda overheen.Schuif het ijsbakje eventueel 2 minuten terug in de vriezer om de chocola te laten stollen. Val daarna lekker aan en serveer waar nodig met pinda's en frambozen.

Nog meer heerlijke toetjesrecepten
Heb je nog meer lekkere toetjestrek? Dan zijn dit nog een paar heerlijke ideeën om een spectaculair én lekker toetje voor jezelf en je gasten te maken:
- Gezond chocolade-ijs
- Vegan chocolademousse met een verrassend ingrediënt
- Gezonde chocolademousse van avocado
- Vegan mango-mousse
Wat is jouw favoriete chocoladetoetje?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
5 fijne tips om vandaag EXTRA lief voor jezelf te zijn
14 februari. Dé dag waarop je je dierbaren eens flink in het commerciële zonnetje kunt zetten. Of niet, omdat je het te veel commercieel gedoe vindt. Dat kan natuurlijk ook! Maar hoe zit het nu eigenlijk met jezelf? Of je nu je leven deelt met een partner die je vandaag overlaadt met Valentijnscadeaus of juist hoopvol naar de brievenbus staart als single vrouw, je hebt alle reden om jezelf eens liefdevol in het voorzichtige lentezonnetje te zetten. En daarom stelde ik een stappenplan op met 5 lekker concrete tips waarmee jij vandaag EXTRA lief voor jezelf kunt zijn.
Doei 2023, hallo 2024! | Van loslaten naar landen
Hoera, 2024 is hier! Met de poedersuiker (van de oliebollen) weer van mijn gezicht gepoetst en een jaarplanner vol lege pagina's voor me, trap ik het nieuwe jaar af. Ik vind het altijd wel wat hebben, zo'n blanco jaar. Een frisse start, een moment om loze bagage achter te laten in het oude jaar. En een moment om te kijken naar wat ik anders wil, wat ik meeneem, waar ik sta, waar ik wil staan en vooral wat ik nodig heb. Ik hoop dat 2024 jou ontzettend veel mooie lichtpuntjes brengt. Veel liefde, geluk en gezondheid en ook support van anderen én van jezelf op de momenten dat het geluk verder te zoeken is. Lieve jij, op een sprankelend 2024! Ik trap dit jaar af met een stukje reflectie. Dit jaar geen lange doelenlijst, maar één woord voor het nieuwe jaar: landen.
Rust vinden in een doordenderende wereld – 15 tips
Het lijkt soms een eindeloze zoektocht. Die naar rust vinden in een wereld waarin we gewend zijn te haasten en racen. De meditatiegoeroes die zijn verhuisd naar Bali kunnen er wat van. Monniken zijn er steengoed in. En de stresscoaches op Instagram ook. Maar hoe kun je, ook zonder yogaretraites te boeken, rust vinden in een drukke wereld? Het kan écht. Ook ik dacht dat ik gedoemd was een stresskip te zijn en dat mijn standaard tempo nu eenmaal op ik-moet-de-bus-nog-halen-niveau lag. Maar inmiddels heb ik door dat rust vinden heus kan. Ook zonder radicale ommezwaaien. Dit zijn 13 dingen die ik doe om me rustig(er) te voelen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…