Pindakaasfanaten en Snickers-liefhebbers opgelet: je kunt heel makkelijk zelf pindakaasmuffins bakken. Met stukjes chocola tussendoor om het nóg beter te maken! Deze vegan pindakaasmuffins bestaan uit lekker smeuïg deeg met een verrukkelijke pindakaassmaak, stukjes pure chocola en ook nog een heerlijke pindatopping. En het beste is: de muffins bevatten alleen maar gezonde, pure ingrediënten. En ze zijn vegan en glutenvrij! Ook een heerlijke muffin om mee te ontbijten of lunchen, of om tussendoor even van te snoepen dus! Zo maak je ze zelf in maar 35 minuten.
Pindakaasmuffins, Snickers-muffins – lekker zijn ze zeker!
Je kunt het pindakaasmuffins noemen of Snickers-muffins of gewoon pindamuffins. Maar welke naam je er ook aan geeft, mega-lekker zijn deze muffins sowieso. Als je pindakaas net als ik een onweerstaanbaar broodsmeersel vindt, dan word je vast gelukkig van muffins die dezelfde goddelijke pindakaassmaak hebben. Dankzij de stukjes pure chocola hebben de muffins zelfs wat weg van Snickers. Ze zijn trouwens ook lekker zoet dankzij bananen, agavesiroop en vanille-extract. Zo heb je echt een lekkere zoete traktatie voor tussendoor, maar wel een stukje verantwoorder dan de gemiddelde muffin.
Wist je dat pindakaas bij uitstek een goed ingrediënt is om in muffins te gebruiken? Niet alleen omdat pindakaas nu eenmaal heel lekker is, maar ook omdat het van nature olie bevat en dus een goede vervanger is voor margarine. Een gezonde vervanger ook nog!

Gezonde, vegan & glutenvrije pindakaasmuffins
Bij muffins denk je misschien al snel aan een niet al te gezonde snack voor af en toe. Maar deze pindakaasmuffins zijn juist verrassend gezond. De belangrijkste ingrediënten zijn havermeel, amandelmeel, pindakaas, banaan en plantaardige melk. Allemaal voedzame ingrediënten dus! Daarnaast vervang ik suiker door agavesiroop. Een andere vloeibare suikervervanger zou ook prima kunnen trouwens!
De muffins zijn volledig vegan. Ei, melk en margarine komen er niet aan te pas! De pindakaas is een goede vervanger voor margarine. De bindende werking van ei creëer ik door bananen te gebruiken. En gewone melk kun je natuurlijk makkelijk vervangen door plantaardige melk, zoals sojamelk, havermelk of amandelmelk.
Verder zijn de pindakaasmuffins glutenvrij. In plaats van tarwemeel gebruik ik een mix van havermeel en amandelmeel. Havermeel geeft de muffins hun stevigheid. Amandelmeel zorgt voor een lekker smeuïg cakebeslag. Beide meelsoorten kun je gewoon bij de meeste supermarkten kopen. Eet je glutenvrij? Check dan wel of het havermeel glutenvrij is. Als het meel glutenvrij is, staat dat specifiek op de verpakking vermeld. Zelf gebruik ik meestal glutenvrij havermeel van Holland & Barrett.

Wat voor pindakaas kun je het beste gebruiken voor muffins?
Voor baksels gebruik ik altijd alleen maar 100% pindakaas. En dan het liefst een meer vloeibare variant. Dus geen Calvé, maar eerder een 100%-pindakaas van het huismerk. Die pindakaas-soorten kun je makkelijker door het beslag roeren en worden minder snel klef. En ze bevatten geen onnodige toevoegingen. Puur en alleen pinda’s, precies zoals het wat mij betreft het allerlekkerst is!
Tip: maak er met chocoladestukjes Snickers-muffins van
Met chocoladestukjes door de pindakaasmuffins heen vind ik ze zelf nóg veel lekkerder. Ze doen me dan denken aan Snickers: de reep die zijn heerlijkheid ook dankt aan de combinatie van chocola en pindakaas. Zelf roer ik door het muffinbeslag ongeveer 50 gram pure chocolade (in stukjes gehakt of kant-en-klare chocoladedruppels uit het bakschap). Je kunt natuurlijk ook voor méér gaan als je lekkere chocoladetrek hebt.
Houd je de vegan pindakaasmuffins liever vrij van geraffineerde suikers? Ook geen probleem! Ze zijn zonder de chocoladestukjes ook al heel lekker en zijn dan suikervrij.


Recept vegan pindakaasmuffins met chocola
Kun jij ook niet genoeg krijgen van pindakaas, ook op andere manieren dan als broodbeleg? Deze vegan pindakaasmuffins met chocola zijn dé manier om je pindakaastrek te stillen op een écht lekkere manier. ZO maak je deze heerlijke pindakaasmuffins zelf:

Vegan pindakaasmuffins met chocola (glutenvrij)
Equipment
- Metalen muffinbakvorm
- papieren muffinvormpjes
- Mengkom
- Oven
Ingredients
- 150 gram havermeel
- 55 gram amandelmeel
- 140 ml plantaardige melk
- 110 gram pindakaas (100% pindakaas, geen Calvé)
- 2 rijpe bananen
- 70 gram agavesiroop of een andere vloeibare suikervervanger
- 50 gram pure chocola
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 2 tl appelazijn
Optioneel:
- Pinda's in kleine stukjes gehakt
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de chocolade alvast in kleine stukjes.
- Prak de 2 bananen zo fijn mogelijk met een vork (of blend ze met een staafmixer tot een papje). Meng de bananen dan met de pindakaas, de plantaardige melk, de agavesiroop en het vanille-extract.
- Roer dan het havermeel en het amandelmeel door de vloeibare ingrediënten. Schep ook de kaneel en de stukjes chocola door het beslag heen.
- Spatel als laatste de baking soda en het appelazijn tegelijkertijd door het beslag.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Vul ze tot net onder de rand met beslag. Hak dan de pinda's zo fijn mogelijk en strooi de pindakruimels over de muffins.
- Schuif dan de muffinvorm in de oven voor 25 minuten. Check na 25 minuten met een satéprikker om de muffins goed gaar zijn. Haal ze dan uit de oven.
- Laat de muffins nog 10 minuten in de metalen vorm afkoelen en daarna nog 30 minuten buiten de vorm. Daarna zijn ze klaar om je tanden in te zetten.

Andere pindakaasrecepten
Heb jij dezelfde pindakaasvoorliefde als ik? Dan word je misschien ook wel blij van deze recepten waarin pindakaas de hoofdrol speelt:
- Glutenvrij pindakaasbrood (en dan dus geen boterham met pindakaas ;))
- Rode-linzen-dahl met pindakaas
- Vegan kip met aubergine in pindasaus
- Brownies van dadels met pinda’s
- Havermout met mokka, banaan en pindakaas
Zijn er meer grote pindakaasliefhebbers hier? 🙂

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vegan groene lasagne met pesto, erwten en edamame
Lasagne is zo'n gerecht dat hier thuis altijd met luid gejuich ontvangen wordt. Meestal maak ik een vegan paddenstoelenlasagne of een tomatenvariant met linzen. Maar een creatieve twist is nooit weg. Daarom laat ik je graag onze nieuwe favoriet zien: een vegan groene lasagne met pesto en veel groenten. Laat je niet afschrikken door de Hulk-achtige kleur. Deze lasagne verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar heeft de eretitel 'overheerlijk' zeker wél verdiend. Verwacht een intense pestosmaak in combinatie met lekkere groene groenten: erwten, edamame-boontjes en spinazie. Je hoeft maar 10 minuten in een pan te roeren. Daarna maakt de oven deze verrukkelijke lasagne voor je en kun je al na 35 minuten aanschuiven. Een feestmaal is het zeker!
Bijna vakantie! | Mijn plannen voor mijn staycation
Ja ja, over nog maar één dag gaat mijn vakantie officieel van start. Mijn vorige "vakantie" was in maart en hield zoveel in als twee weken lang klussen in mijn nieuwe woning. De komende vakantie is dan ook meer dan welkom. Ik heb geen tropische vakanties op de planning staan, maar heb genoeg leuke plannen om me tijdens deze staycation geen moment te hoeven vervelen. Ik neem je graag mee in mijn plannen voor de komende twee weken.
Angst loslaten – ook jij kunt het! (met 8 niet-zweverige tips)
Daar sta je dan. Op het punt om iets spannends te doen. Je drukt op de 'Send'-knop voor een alles-veranderende e-mail, gaat bijna 'ja' zeggen in een witte outfit voor een altaar, hakt de knoop door over een nieuwe werkuitdaging of gaat over één minuut in de schijnwerpers een presentatie geven. "Nee joh, dit kun jij helemaal niet!" of "Wat als de keuze niet goed uitpakt?", is wat je angst je wijsmaakt. "Houd je mond!", wil je schreeuwen. Maar het werkt niet. De angst blijft. De vraag is alleen: ga je erin mee of laat je je er niet de mond door snoeren? Dit zijn 8 tips voor angst loslaten. Geen zweverigheid, wel praktische anti-angst-handvatten.
Zo, hallo! Dit ziet er heerlijk uit. Ik houd echt van pindakaas. Eet het graag op brood, met wat sambal erbij. Ook vind ik de KitKat met pindakaas top (zit in die verpakking met KitKat-mini’s). Denk dat ik deze muffins ook heerlijk zou vinden! Ik weet wel dat ik ooit op de middelbare school eens Reese’s had gekocht bij de Jamin. Die vond ik dan wel weer te heftig. Maar wie weet vind ik ze nu lekkerder (er zijn immers ook al minstens 10 jaren voorbij).