Mede-pindakaasliefhebbers opgelet: als je van pindakaas houdt, dan is dit misschien wel je nieuwe lievelingstaart. De mijne is het sowieso! Deze vegan pindakaastaart heeft de perfecte mix van een chocolade-achtige bodem, een verrukkelijk romige pindakaaslaag à la kwarktaart en dan nog chocola en knapperige pinda’s bovenop. De smaken van Snickers en dan verwerkt in een taart die ook nog eens nauwelijks suiker bevat? Dat klinkt als een droomtaart, toch? Ik heb deze taart inmiddels al 5x gemaakt en ben altijd in voor een stukje. Jij misschien ook? Maak deze makkelijke vegan en glutenvrije pindakaastaart zelf met het recept hieronder.
Vegan pindakaastaart voor de echte pindakaasliefhebbers
Ik weet dat ik niet het enige pindakaasgekkie ben dat gerust in staat is pindakaas met een eetlepel rechtstreeks uit de pot op te smikkelen. Ik vind dit smeerbare goedje zó lekker dat ik het lang niet alleen maar op brood eet. Je kunt er ook heerlijke curry’s en sauzen mee maken. Of wat dacht je van pindakaasbrood? Maar sinds een paar maanden heb ik er een nieuwe pindakaashit bij: deze vegan pindakaastaart. Ik heb hem al aan heel wat mensen voorgeschoteld en elke tester was erg enthousiast. Als jij een grote pindakaas- of Snickers-voorliefde hebt, dan kan het haast niet anders dan dat je van deze taart zielsgelukkig wordt.
En voor de duidelijkheid: de pindakaas is serieus aanwezig in deze taart. In de crèmelaag gaat 200 gram pindakaas (een halve kleine pot!), en ook in de bodem zijn pinda’s verwerkt. Het is best een machtig taartje dus, maar wel ontzettend lekker. En als je er snel vol van zit, kun je altijd nog een iets kleiner stukje snijden natuurlijk. Dan kunnen er alleen maar nog meer mensen van genieten (of heb je zelf taart over voor een later moment).

Geen oven voor nodig én ook niet veel tijd
Mijn lievelingstaarten zijn de taarten die niet eens in de oven hoeven en waar je ook niet een heel uur voor moet uit trekken om ‘m te maken. Dat zit met deze vegan pindakaastaart helemaal goed. Dit is een no-bake taart die je in de koelkast in plaats van de oven maakt. Je hoeft alleen maar de ingrediënten voor de bodem en later die voor het beslag bij elkaar te gooien en door te roeren. Daarna stop je alles in een springvorm in de koelkast en doet de koelkast al het werk voor je. Lekker makkelijk!
Ook fijn is dat je voor de taart niet heel veel ingrediënten nodig hebt. Ingrediënten als pinda’s, pindakaas en havermout heb je vast al wel in huis. Daarnaast heb je maar een paar dingen nodig om deze heerlijke taart op tafel te toveren. Zo gaat er ahorn- of agavesiroop in als zoetmiddel en kokosolie als bindmiddel. Verder heb je alleen vanille-extract, plantaardige kwark en kokosroom nodig. Dat laatste ingrediënt is trouwens gewoon kokosmelk uit blik. Als je dat blik 24 uur (of langer) in de koelkast laat staan, kun je het room er zo uitscheppen.

Een suikervrije versie van deze taart maken?
Wil je deze pindakaastaart vrij van geraffineerde suikers maken? Dat is niet moeilijk! De taart zelf bevat al geen geraffineerde suikers. Je gebruikt namelijk ahorn- of agavesiroop en vanille-extract als zoetmiddelen. Alleen de pure chocola bovenop de taart bevat echte suiker. Mag of wil je geen suiker eten? Gebruik dan suikervrije chocola of laat de chocolade op de taart weg. Je kunt trouwens ook een mengsel van pindakaas en ahornsiroop als versiersel op de taart gebruiken. Dat smaakt ook erg goed bij de pindakaastaart.
Hoe lang kun je de vegan pindakaastaart bewaren?
Laat ik vooropstellen dat de taart zó lekker is dat hij er bij ons thuis, als we visite hebben, razendsnel doorheen gaat. Maar als je stukjes overhoudt of niet zo veel mee-eters hebt, kun je de taart ook prima in de koelkast bewaren. Doe dat dan in de springvorm en dek die af met aluminiumfolie of cellofaan. Of gebruik een goede afsluitbare tupperwarebak of glazen bak waarin de taart past. De taart blijft dan nog zeker 3 dagen goed én lekker. De pinda’s bovenop de taart worden wel ietsje zachter als je de taart een tijdje in de koelkast zet. Dus je kunt ook overwegen om de pinda’s of pindakruimels er steeds pas voor het serveren overheen te strooien.

Het recept voor de pindakaastaart
Snak je naar je eigen stukje (of twee of drie stukken) van deze pindakaastaart? Goed nieuws: je maakt er heel eenvoudig je eigen exemplaar van. Met dit recept heb jij na 20 minuten werk (en 3 uur wachten op de koelkast) je zelfgemaakte pindakaastaart klaarstaan:

Vegan pindakaastaart met chocola (ook glutenvrij!)
Equipment
- Springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Handmixer
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 125 gram pinda's (ongezouten!)
- 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 60 gram kokosolie (gesmolten!)
- 60 gram ahorn- of agavesiroop
- 25 gram cacaopoeder
Voor de pindakaaslaag:
- 200 gram pindakaas (de 100%-variant)
- 175 gram kokosroom (= het romige gedeelte uit een blik kokosmelk: laat hiervoor het blik kokosmelk 24 uur in de koelkast staan)
- 90 gram stevige plantaardige kwark (zoals soja-kwark of kokoskwark)
- 80 gram ahorn- of agavesiroop
- 50 gram kokosolie (gesmolten!)
- 1 tl vanille-extract
Als versiering op de taart:
- 35 gram pure chocola
- Extra pinda's (ongezouten!)
Overig:
- Plantaardige margarine om in te vetten
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet daarnaast de randen van de springvorm in met plantaardige margarine.
- Doe de ingrediënten voor de taartbodem samen in een keukenmachine en maak er een zo fijn mogelijk beslag van. Het is oké als je nog wat stukjes havermout of pinda ziet.
- Druk dan het mengsel stevig aan op de bodem van de springvorm. Strijk met de achterkant van een lepel glad. Zet de springvorm dan in de koelkast en ga ondertussen verder met de pindakaaslaag.
- Schep de kokosroom uit het blik kokosmelk. Doe samen met de plantaardige kwark, de pindakaas, de ahornsiroop, kokosolie en vanille-extract in een mengkom. Meng met een handmixer goed door totdat je een glad en luchtig mengsel hebt.
- Schenk dit pindakaasmengsel in de springvorm, op de taartbodem. Laat nu minimaal 3 uur rusten in de koelkast. Dan kan de pindakaastaart opstijven.
- Haal na 3 uur uit de koelkast om de taart te versieren. Smelt daarvoor de chocola au bain mairie en schenk dan over de taart. Strooi daarnaast (fijn gesneden) pinda's over de taart om het af te maken.
Notities

Nog meer lekkers met pindakaas?
Je kunt mijn pindakaasliefde gerust een verslaving noemen. Er gaat geen dag voorbij dat ik geen pindakaas eet. Zelfs op vakantie sneak ik altijd een pot mee in mijn koffer. Koester jij net zo’n grote liefde voor dit oer-Hollandse smeersel? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten op mijn blog staan met pindakaas in de hoofdrol:
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Glutenvrij pindakaasbrood
- Chiapudding-ontbijt met pindakaas en banaan
- Pindacurry met veel groenten
- Kruidige pindarisotto
Wat is jouw favoriete pindakaas-recept? Heb je nog aanraders voor mij?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Succes | Waarom ook jij succesvol bent!
Je hoeft maar één blik te werpen op de populairste boeken en je komt al niet onder de succesvolle ondernemers uit. Er zijn boeken voor zzp'ers, handleidingen om het online helemaal te maken en biografieën van mensen met een eigen miljoenenbedrijf. Ook ik vind het inspirerend als vrouwen opklimmen naar de top en hun ambitieuze dromen waarmaken. Toch is succes in mijn ogen niet hetzelfde als een groot bedrijf runnen of in een Chanel-mantelpakje op stiletto's je eigen kantoor binnenstappen. Ik weet zeker dat ook jij zonder dat alles succesvol kunt zijn (en zelfs nu al bent!). Daarom een klein pleidooi voor waarom ook jij succesvol bent.
Minderen met mail | E-mail verwerken in minder tijd (mijn 10 tips)
De mailbox. Ik heb er altijd een haat-liefdeverhouding mee gehad. Aan de ene kant kan ik dolenthousiast worden als een leuke mail zijn weg naar mijn inbox heeft gevonden. Aan de andere kant ben ik er soms meer tijd aan kwijt dan nodig. Sinds ik ondernemer ben, pak ik e-mail verwerken gelukkig een stuk efficiënter aan. Minderen met mail blijkt best leuk én haalbaar. Heb jij nou ook een dagtaak aan je volle mailbox? Dan heb je misschien iets aan deze 10 tips.
Mijn collectie dierproefvrije nagellak
Alhoewel ik nog geen kasten vol heb, heb ik inmiddels een bescheiden voorraad nagellak in allerlei soorten en kleuren opgebouwd. Toen ik onlangs de keuze maakte om alleen nog dierproefvrije cosmetica te gebruiken, was ik positief verrast dat bijna al mijn nagellak gewoon dierproefvrij is. Mijn beautycase staat ook nu dus nog vol met mooie lakjes. Omdat ik dol ben op kleuren en vrolijk word van zoveel lakjes bij elkaar, geef ik vandaag een kijkje in mijn stash dierproefvrije nagellak.
Kun je de kokosroom ook vervangen door cream cheese?
Goede vraag! Ik denk dat dat wel kan, maar durf niet met zekerheid te zeggen of je dan hetzelfde resultaat qua stevigheid en structuur krijgt.