Laatst las ik ergens dat pistachenoten dé hype van dit moment zijn. Nu was ik me er niet van bewust dat ik met mijn doosje pistachenoten in de la helemaal hip ben. Ik koop ze vooral om de smaak én omdat je er de lekkerste dingen mee kunt maken. Mijn favoriet? Deze vegan pistachecake met aardbeien! Een lekkere én gezonde cake zonder geraffineerde suikers, met lekker veel smaak en met een feestelijke laag met aardbeien erbovenop. Zelf maken? Ontdek het recept voor deze pistachecake hieronder!
Makkelijke én gezonde pistachecake
Ik ben altijd dol op cakes die er overdadig uitzien, maar tegelijkertijd gezonder zijn dan je zou denken. Dat gaat zeker op voor deze pistachecake! Hij bevat geen geraffineerde suikers of een half pakje margarine, maar is toch hartstikke lekker en smeuïg. Je maakt de pistachecake met onder andere pistachenoten (duh!), amandelmeel, havermeel en banaan. Als zoetmiddel gebruik je agavesiroop. Het resultaat is een lekker smeuïge cake met de heerlijke smaak van pistache in combinatie met een zoetig tintje. Smeer er een laag “room” bovenop en je cake wordt nóg lekkerder.
Deze pistachecake is ietsje minder zoet dan de meeste cakes, omdat de pistachenoten een subtiel hartig tintje geven. En er gaan niet een paar pistachenoten doorheen. Nee, voor één cake gebruik je 125 gram van deze heerlijke noten. Zo proef je ze zéker! En met de lekker romige laag over de cake heen en wat agavesiroop en bananen door het beslag heb je er ook nog een zoete tegenhanger bij.
Tip: hak de pistachenoten vooraf heel fijn
Mijn eerste poging tot deze cake was een minder groot succes. De cake smaakte goed en het beslag was zeker luchtig. Maar ik had de pistachenoten in zijn geheel in de keukenmachine gegooid toen ik alle vloeibare ingrediënten al had gemengd. Dat vond de keukenmachine alleen minder leuk, waardoor niet alle noten goed fijngemalen werden. Dus mijn tip voor jou (uit eigen ervaring): gooi de pistachenoten eerst even samen in de keukenmachine en laat ze fijn hakken totdat het een bijna meelachtige substantie is. Roer er later een paar halve pistachenoten doorheen, zodat je wel nog een lekkere bite hebt in het beslag.
Wat heb je nodig voor deze vegan pistachecake?
De hoeveelheid ingrediënten valt alles mee. Je hebt het volgende nodig om deze heerlijke vegan pistachecake te maken:
- Havermeel en amandelmeel. De cake is voornamelijk gemaakt van havermeel: een fijne stevige meelsoort die iets voedzamer is dan gewone bloem en die je ook glutenvrij kunt krijgen. Het amandelmeel geeft daarnaast smeuïgheid aan de cake.
- Pistachenoten. Uiteraard! Anders mag het geen ‘pistachecake’ heten. Doe jezelf een plezier door gepelde pistachenoten te kopen. Anders heb je heel wat noten te pellen voordat je met de pistachecake aan de slag kunt gaan. Tip: bij De Notenshop kun je pistachenoten véél goedkoper scoren dan in de supermarkt (gekeken naar de kiloprijs).
- Sojamelk. In dit recept gebruik je “butter milk”, maar dan de plantaardige versie daarvan. Daarvoor schenk je een beetje appelazijn bij sojamelk en laat je die twee vervolgens 5 minuten staan. De sojamelk gaat dan een beetje schiften en wordt iets lobbiger. Perfect om de cake luchtigheid te geven! Let op: gebruik geen andere plantaardige melk dan sojamelk. Ik durf niet te garanderen dat dit met andere plantaardige melksoorten net zo goed werkt.
- Kokosolie. Dat gebruik ik als alternatief voor margarine. Het helpt om de cake te binden.
- Banaan. Door de pistachecake gaan 2 bananen. Die dienen als vegan bindmiddel in plaats van ei én geven de cake ook een zoeter (en gezonder) tintje. Gebruik wel rijpe bananen. Die binden het beste en smaken het lekkerst in de cake.
- Agavesiroop. Daarmee geef ik de cake een zoeter tintje zonder geraffineerde suiker te gebruiken. Je kunt ook rijstsiroop gebruiken als je dat toevallig in huis hebt.
- Baking soda en bakpoeder. Ik vind baking soda vaak net wat beter werken om cakes te laten rijzen dan bakpoeder. Bakpoeder helpt tegelijkertijd (door het zuur dat erin zit) om de baking soda zijn werk te laten doen. Daarom heb je beide nodig in dit recept.
- Vanille-extract. Mijn magische middeltje in bijna al mijn baksels. Eén theelepel is genoeg voor een heerlijke vanillesmaak in je cake.
- Handje spinazie. Geen zorgen: de cake smaakt zéker niet naar spinachie. Maar spinazie helpt om de cake ietsje groener te maken. Je hebt er maar een piepklein beetje van nodig. Heb je geen spinazie in huis? Dan kun je het ook weglaten.
Hoe maak je de romige laag bovenop?
De romige laag op deze pistachecake is ook gezonder dan je misschien denkt. Ik gebruik er sojakwark (de suikervrije van Alpro!) voor in combinatie met een paar scheppen maïzena en een scheutje agavesiroop. Daardoor wordt de kwark steviger en kun je hem goed uitsmeren over de cake. Je kunt ook een stevige kokoskwark gebruiken. Die blijft uit zichzelf al op de cake liggen.
Leg daarnaast een paar aardbeien op de cake en strooi wat stukjes pistachenoot in de room. Daardoor ziet de cake er meteen nóg lekkerder uit en heb je ook een zoete tegenhanger als je een hap van de cake neemt.
Recept voor deze pistachecake
Heb je nog veel pistachenoten liggen of houd je gewoon heel erg van deze lekkere groene nootjes? Maak dan deze heerlijke pistachecake voor jezelf. Met dit recept maak je de pistachecake zelf:
Vegan pistachecake met aardbeien (gezond en glutenvrij)
Equipment
- Cakevorm
- Oven
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Garde
Ingrediënten
- 200 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 75 gram amandelmeel
- 250 ml sojamelk ongezoet
- 125 gram pistachenoten gepeld en ongezouten
- 125 ml agavesiroop
- 100 gram kokosolie (gesmolten!)
- 2 rijpe bananen
- 15 gram verse spinazie = optioneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl appelazijn
- ½ tl baking soda
Voor de "roomlaag":
- 100 gram plantaardige kwark
- 2 ½ el maïzena
- 1 tl agavesiroop
- Aardbeien
- Extra pistachenoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand).
- Doe 100 gram pistachenoten in de keukenmachine en hak ze fijn totdat je een meelachtige substantie hebt. Houd de andere 25 gram noten apart. Zet de gemalen pistachenoten ook apart in een bakje.
- Schenk nu de sojamelk en appelazijn bij elkaar. Roer door en laat 3 minuten staan, zodat de sojamelk iets gaat schiften.
- Doe nu de sojamelk, (gesmolten!) kokosolie, bananen, agavesiroop, vanille-extract en spinazie bij elkaar in de keukenmachine. Laat de keukenmachine er een glad mengsel van maken.
- Spatel het amandelmeel, de fijngemalen én hele pistachenoten en het havermeel erdoorheen. Spatel door totdat je een stevig beslag hebt. Roer als laatste de baking soda en het bakpoeder door het beslag. Laat het beslag dan 5 minuten rusten.
- Bekleed de cakevorm met bakpapier en schenk het beslag erin. Schuif de pistachecake dan voor 40 minuten in de oven. Check na 40 minuten met een satéprikker of de cake gaar is.
- Laat de cake nog 10 minuten in de vorm afkoelen en laat hem dan nog minstens 30 minuten op een rooster rusten totdat de cake volledig is afgekoeld.
- Maak ondertussen de roomlaag door maïzena en agavesiroop door de plantaardige kwark te kloppen met een garde. Ga door totdat je wat bubbeltjes ziet. Smeer dan op de pistachecake en versier de cake verder met pistachenootjes en aardbeien.
Hoe lang kun je de pistachecake bewaren?
In de koelkast kun je deze pistachecake nog wel zo’n 3 dagen bewaren. Let op: maak de roomlaag het liefst ter plekke klaar of schep die van de cake af als je een deel van de cake wilt bewaren. De cake blijft langer goed zonder de kwarklaag bovenop.
Als je de cake zonder de roomlaag maakt, kun je hem eventueel ook invriezen. Dan kun je er nog langer van genieten en blijft hij zeker 2 maanden goed. De structuur van de cake is vaak wel wat anders als je hem ontdooid eet dan als je hem vers eet.
Nog meer gezonde cakerecepten
Ik ben dol op cakerecepten die goed smaken, maar ook gezonder zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook zonder geraffineerde suikers of heel veel margarine kun je absoluut een lekkere cake maken. Dit zijn nog meer gezonde(re) cakerecepten op mijn blog:
- Gezondere vegan chocoladecake
- Vegan mangocake
- Gezonde perenmuffins met amandelen
- Amanadelcake met frambozensaus
- Mijn favoriete vegan bananenbrood
Wat is jouw favoriete (semi-)gezonde cake?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…