Ben je net zo gek op pistachenootjes als ik? Dan ga je van deze pistachemuffins gegarandeerd vrolijk worden! Deze smeuïge muffins met pistache zijn niet alleen superlekker, maar ook nog eens een stuk gezonder dan de gemiddelde muffin. Ze zijn plantaardig én vrij van geraffineerde suikers. Zoet? Dat zijn ze alsnog. Maar dan wel dankzij rijpe bananen, een scheutje agavesiroop en een vleugje vanille. Heb je toevallig nog pistachepasta en volkorenmeel staan? Ga dan zeker met dit lekkere recept aan de slag!
Gezondere en vegan pistachemuffins
Ik eet deze muffins met pistache zelfs weleens als ontbijt of lunch. Waarom niet? Ze vullen goed, smaken heerlijk hartig én zoet tegelijk, en zitten vol voedzame ingrediënten. Plus: zo zoet en ongezond zijn ze niet. Je maakt deze muffins namelijk met volkorenmeel, waardoor ze een ware vezelbom zijn. En de hoeveelheid suiker? Die valt alles mee. De muffins zijn namelijk gezoet met bananen en met agavesiroop als ongeraffineerd alternatief voor suiker. Extra lekker zijn ze (uiteraard) met een scheutje gesmolten pure chocola bovenop.

Wat maakt deze muffins met pistache een must-make?
Deze muffins zijn een feestje voor iedereen die de pistache-hype wel kan waarderen. Pistachenootjes zijn niet voor niets een hype: ze smaken heerlijk in heel veel baksels en andere culinaire creaties. En deze muffins zijn echt pistache op en top. Ze bevatten niet alleen fijngehakte pistachenootjes, maar ook 100% pure pistachepasta. Daardoor is de pistachesmaak zeker niet te missen.
Tip: pistachepasta vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Ik koop het altijd bij Albert Heijn, maar De Notenshop en Koro verkopen ook een 100% pistachepasta.
Verder zijn de muffins:
- Vegan: er komt geen zuivel of eieren aan te pas.
- Vrij van geraffineerde suikers: ze zijn gezoet met banaan, agavesiroop en vanille-extract.
- Vezelrijk: door het volkorenmeel.
- Heel geschikt als ontbijt of lunch: ze zijn voedzaam en vullend.
- Vol van smaak: smeuïg met een zachte textuur en een subtiele notensmaak.

Lekker als ontbijt, lunch of tussendoortje
Wanneer niet, zou ik bijna zeggen 😉 Maar serieus: deze muffins zijn ideaal als voedzaam ontbijt, als snelle lunch on the go of gewoon als gezond tussendoortje. Door de combinatie van noten, banaan en volkorenmeel zit je er lekker vol van en zijn ze tegelijkertijd zeker niet zwaar op de maag. En de smaak? Subtiel zoet, een tikkie hartig en héérlijk nootachtig.
Recept pistachemuffins van volkorenmeel
Veel heb je niet nodig om deze pistachemuffins te maken. Je maakt ze in één mengkom met voornamelijk volkorenmeel, agavesiroop, pistachepasta en plantaardige melk. En binnen 40 minuten staan ze al heerlijk geurend voor je neus! Maak ze met dit recept lekker zelf:

Vegan pistachemuffins van volkorenmeel
Equipment
- Metalen muffinvormen
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Mengkom
- Staafmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 225 gram volkorenmeel
- 130 gram agavesiroop
- 125 gram pistachepasta (pure pistachepasta zonder toegevoegde suikers, o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn of De Notenshop)
- 125 ml plantaardige melk
- 2 rijpe bananen
- 50 gram kokosolie (gesmolten!)
- 40 gram pistachenoten
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- Snufje zeezout
Optioneel als garnering:
- 25 gram pistachenoten
- 35 gram pure chocola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Vul de metalen muffinvorm alvast met de papieren muffinvormpjes.
- Doe de bananen in een staafmixer of in een keukenmachine en prak ze fijn. Voeg dan de pistachepasta, agavesiroop, plantaardige melk, kokosolie en het agavesiroop toe en roer nog eens door of doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine.
- Roer daarna het volkorenmeel en het snufje zout door het beslag met een spatel.
- Snijd de pistachenootjes voor door het beslag in kleine stukjes. Roer dan de stukjes pistachenoot, het bakpoeder en de baking soda door het beslag en spatel nog een laatste keer door. Laat even 5 minuten staan. Hak ondertussen de pistachenoten voor de garnering.
- Vul dan de papieren muffinvormpjes (in de metalen vorm) tot ongeveer de rand van de vormpjes met het beslag.
- Strooi dan de 25 gram pistachenoten over de muffins heen. Schuif de muffinvorm voor 25 minuten in de oven. Check daarna met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn.
- Laat de muffins nog 15 minuten in de muffinvorm afkoelen op een raster. Haal ze dan uit de vorm en laat nog 30 minuten buiten de vorm afkoelen. Smelt eventueel de chocolade au bain mairie en schenk over een paar muffins. Daarna zijn de muffins klaar om je tanden in te zetten.

Meer bakken met pistache?
Sinds ik de pistachepasta van Albert Heijn heb ontdekt, bak ik wat af met pistache. Je kunt dan ook heel wat kanten op met deze smeuïge notenpasta (nog los van het feit dat een lepel hiervan snoepen óók heel lekker is!). Naast deze pistachemuffins, zijn ook dit heerlijke hartige en zoete receptideeën met pistache:
- Pistache cheesecake mini bites
- Vegan pasta met pistache en balletjes
- Vegan pasta met pistache-pesto en broccoli
- Vegan pistachecake met aardbeien
- Pistache-havermout met kokos en framboos
Heb jij al eens iets gebakken met pistache?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Inkiekje #104 | Verrassende Valentijnscadeaus, verbouwde trappen & volksverhuizingen met plant
Van interviewen en verhalen schrijven vanaf mijn kantoorzolder tot muren verven in mijn vlekkerige joggingbroek. Dat is zo'n beetje hoe mijn weken er nu voornamelijk uitzien. Hopelijk ben je mijn inkiekjes vol verbouwfoto's nog niet zat, want ook de afgelopen weekenden klusten we er weer op los. Maar los van ons eigen kluswerk gebeurde er nog een hoop. Zo werd onze trap in een week tijd omgetoverd tot iets compleet anders, trakteerden Bart en ik elkaar dit jaar op wel heel bijzondere (vervroegde) Valentijnscadeaus, ontdekten we eindelijk of er een romance in zit tussen Pippa en de brutale buurkat en viel ik als een blok voor een flauwe woordgrap op een waszak. Spiek je mee in mijn afgelopen twee weken?
Shoplog | Mijn tweedehands aankopen bij de IJ-hallen
Al maandenlang fantaseerde ik over een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik stelde me een enorme hal voor met talloze kraampjes waar ik net die ene mooie vintage jurk zou tegenkomen. Lianne kwam met het leuke idee om er samen naartoe te gaan, dus dat deden we. Met een extra plastic zak in onze tas (ja, wij hadden grootse plannen!) gingen we op stap. Uiteindelijk waren we beide zo goed geslaagd dat we onze armspieren flink hebben getraind met alles wat we meesjouwden. Maar het was het meer dan waard en we hadden een hele gezellige dag! Wat ik allemaal kocht? In deze shoplog laat ik je mijn tweedehands aankopen bij de IJ-hallen zien.
Zo maak ik een realistische planning! (9 tips)
Ongetwijfeld zal je weleens taken hebben waarbij een planning goed van pas komt. Een realistische planning bij voorkeur. Ik ben zelf altijd al iemand geweest die blij wordt van lijstjes, agenda's en heldere schema's. Maar een realistische planning maken? Dat is dan weer een ander plakje cake. Het liefst zou ik 30 uur in 24 uur proppen. Met als resultaat dat er vaak nog aardig wat punten onafgevinkt op mijn lijst bleven staan. Gelukkig heb ik mezelf een paar handvatten aangeleerd om mijn planning wél realistisch te houden. Dit zijn 9 tips voor een realistische planning.
Even een dikke tip; de pistachepasta van So vegan so fine is nu in de aanbieding bij de plus. T/m dinsdag betaal je slechts de helft van de prijs