Een stukje cake bij de thee is nooit weg op gure herfstdagen, toch? En deze heerlijke cake pakt vrolijk oranje uit, doordat mijn favoriete herfstingrediënt erin is verwerkt: pompoen. Als je net zo gek bent op pompoen, kaneel en alles wat naar herfst ruikt en smaakt, dan word je vast heel blij van deze vegan pompoencake. Hij is heerlijk smeuïg en zacht van binnen, maar heeft ook een lekker knapperige crumble-topping met pecannoten. En het beste van het beste: in de pompoencake zit ook nog chocola verwerkt. Trek in een herfstige snack die bovendien niet zo ongezond is als je zou denken? Maak deze cake met pompoen heel makkelijk zelf.
Herfstige vegan pompoencake met kaneel
Als er een baksel is dat op en top herfst ademt, dan is het deze vegan pompoencake wel. Het belangrijkste ingrediënt is pompoenpuree, waardoor deze cake echt een goede pompoensmaak krijgt. Daarnaast roer ik flink wat kaneel en koek- en speculaaskruiden (en een klein beetje nootmuskaat) door de cake: dé herfstkruiden waar je in dit seizoen niet zonder kunt. En oh ja, bovenop de cake strooi je ook nog een lekkere crumble met onder andere pecannoten. Pompoen en pecannoten zijn wat mij betreft een perfecte match, en ook in deze cake smaken ze heerlijk samen.
De pompoencake is niet te machtig en lekker zoet met een subtiel hartig tintje door de pompoen. De stukjes pure chocolade zijn daarbij een lekkere tegenhanger. Kortom: dit is een snack waar je bij je kopje herfstthee wel van kunt blíjven eten. En het mooie is: de cake is minder ongezond dan je zou denken. Er komt maar een klein beetje olie aan te pas en er zit geen geraffineerde suiker in (op de stukjes pure chocola na, maar die zijn optioneel!).
Hoe maak je glutenvrije en vegan pompoencake?
Deze pompoencake is vegan en glutenvrij. En dat is gelukkig niet moeilijk voor elkaar te krijgen! De pompoenpuree heeft een bindende werking, net als de plantaardige melk en kokosolie in het recept. Daardoor heb je geen eieren, melk of margarine nodig. Verder roer ik extra veel baking soda + appelazijn en bakpoeder door de vegan pompoencake. Dan rijst de cake ook zonder eieren goed in de oven.
Hoe je de pompoencake ook glutenvrij maakt? Dat doe je door in plaats van bloem of volkoren meel een combinatie van havermeel en amandelmeel te gebruiken. Amandelmeel zorgt voor de vettige cake-achtige structuur, en havermeel geeft je cake een stevig fundament om uit elkaar brokkelen te voorkomen. Eet je vanwege een allergie of intolerantie glutenvrij? Dubbelcheck dan op het etiket of je echt glutenvrije havermeel te pakken hebt.
Pompoencake-recept: je herfstige bananenbrood-variant
Als ik in het weekend iets bak om de hele week van te lunchen, valt mijn keuze bijna altijd op bananenbrood. Meestal wordt het dan mijn favoriete vegan bananenbrood of ga ik voor bananenbroodmuffins. Maar in de herfst is pompoencake een heerlijk alternatief als je klaar bent met bananenbrood of daar misschien helemaal niet zoveel mee hebt.
Deze pompoencake smaakt op en top naar pompoen met een zoet tintje. Als je van pompoen houdt, ga je er sowieso blij van worden! En doordat je de pompoencake maakt in een brownievorm, kun je er ook nog handzame hapjes van snijden. Ideaal om in een bakje mee te nemen en af te happen! Dat doe ik zelf ook regelmatig.
Hoe maak je zelf pompoenpuree?
Pompoenpuree kun je heel makkelijk zelf maken. Koop een bio-pompoen (die vind ik qua smaak zelf het lekkerst!) of koop een zakje voorgesneden bio-pompoen uit het koelschap. Heb je een hele pompoen? Schil hem dan, verwijder het vruchtvlees en snijd de pompoen daarna in blokjes.
Kook de pompoenblokjes vervolgens zo’n 15 minuten in water. Giet ze af en pureer dan met een staafmixer. Daarna heb je een pompoenpuree die je goed kunt gebruiken voor deze cake.
Kies je liever voor makkelijk? Dan kun je in de Nederlandse supermarkt vaak ook in het schap met babyproducten kant-en-klare pompoenpuree kopen. Kies wel voor een pompoenpuree zonder toevoegingen. Anders pakt de cake qua smaak heel anders uit.
Wat voor bakvorm gebruik je voor de pompoencake?
Deze pompoencake bak je in een vierkante brownievorm van ongeveer 20 x 20 centimeter. Ik raad overigens niet aan om de cake in een gewoon cakeblik te bakken. Dan blijft de cake namelijk erg laag. Ook is deze cake door het compacte beslag meer geschikt om in stukjes te snijden in plaats van in plakken. De binnenkant is wat smeuïger en minder cakeachtig dan je van bijvoorbeeld bananenbrood gewend bent.
Recept pompoencake met crumble van pecannoten
Heb jij al lekkere trek gekregen in een pompoenachtige snack voor bij de thee, om on the go van te snoepen of om zelfs bij de lunch van te eten? Ontdek dan hieronder het recept voor de pompoencake met knapperige crumble bovenop. Je hebt hem in no-time zelf gemaakt.
Vegan pompoencake met crumble & pecannoten
Equipment
- Brownievorm van ongeveer 20 x 20 cm
- Bakpapier
- Oven
- Staafmixer
- Mengkom en spatel
Ingrediënten
- 200 gram pompoenpuree (maak zelf door pompoenblokjes 15 minuten te koken, ze af te gieten en dan met de staafmixer te pureren) let op: voor 200 gram pompoenpuree heb je zo'n 300 gram pompoenblokjes nodig
- 150 ml ongezoete plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk
- 140 gram havermeel
- 135 gram amandelmeel
- 100 gram ahornsiroop
- 85 gram kokosolie (gesmolten!)
- 50 gram pure chocola (= optioneel)
- 2 tl kaneel
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl nootmuskaat
Voor de crumble-laag:
- 50 gram amandelmeel
- 40 gram pecannoten
- 35 gram kokosolie (gesmolten!)
- 20 gram ahornsiroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand) en bekleed de brownievorm alvast met bakpapier.
- Doe de pompoenpuree, plantaardige melk, gesmolten kokosolie, vanille-extract en ahornsiroop bij elkaar in een mengkom. Spatel goed door.
- Voeg dan het amandelmeel en havermeel en het kaneel, de nootmuskaat en de koek- en speculaaskruiden toe en roer opnieuw goed door. Doe dat totdat je geen klontjes meer ziet.
- Hak de pure chocolade in blokjes (of gebruik chocoladedruppels) en roer ook die door het beslag. Voeg als laatste bakpoeder, baking soda en appelazijn toe en roer nog een laatste keer door.
- Verspreid het beslag over de brownievorm en strijk glad. Maak dan de crumble door de pecannoten fijn te hakken en met de andere ingrediënten voor de crumble te mengen. Verdeel de crumble over de het cakebeslag en schuif de cake 45 minuten in de oven.
- Check na 45 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. Laat hem dan nog 15 minuten in de brownievorm afkoelen en wacht daarna zeker 30 minuten voordat je hem aansnijdt. Snijd er daarna zoveel stukjes van als je maar wilt.
Notities
Wat kun je nog meer maken met pompoenpuree?
Pompoenpuree kun je voor heel veel soorten gerechten en baksels gebruiken. Dit zijn nog een paar dingen die je ermee kunt maken:
- Vegan pompoentaart met pecannoten
- Vegan pompoenrisotto met krokante kikkererwten
- Romige pompoen-pindasoep (als je hiervoor pompoenpuree gebruikt, voeg je die net toe voordat je de blender in de soep zet)
- Smoothie bowl met pompoen
En wist je dat je pompoenpuree makkelijk in een bakje in de koelkast kunt bewaren. Dan blijft het nog zo’n 3-5 dagen goed. Invriezen is ook nog een optie als je de puree niet binnen die tijd op krijgt. Maar zelf ben ik zo’n grote pompoenfan dat ik altijd zonder moeite in no-time door mijn voorraadje heen ben.
Wat is jouw favoriete gerecht of baksel met pompoen?
Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Sla het op via de afbeelding hieronder:
Ik ben benieuwd wat jij vindt…