Pompoenrisotto was altijd al mijn favoriete risotto. Toen ik nog niet vegan at, maakte ik het met kookroom en feta. Maar gelukkig kun je ook een heerlijke vegan pompoenrisotto maken met dezelfde smeuïge smaak van pompoen, heerlijke kruiden en extra eiwitten. Deze vegan pompoenrisotto krijgt door de krokante kikkererwten bovenop een extra speciaal tintje. Het recept barst van de groente en is binnen drie kwartier te maken. Kortom: een vegan pompoenrisotto waar je zelf smakelijk van kunt eten én hoge ogen mee gooit bij gasten.

Vegan pompoenrisotto: ultieme comfortfood in de herfst

Risotto is wat mij betreft hét herfstgerecht. Als het buiten koud en guur is, doe ik niets liever dan al roerend ontspannen met een pan dampende risotto voor mijn neus. Risotto kost misschien wat tijd om te maken (zo’n drie kwartier), maar je hebt er weinig omkijken naar. Je hoeft alleen af en toe te roeren en extra bouillon toe te voegen. That’s it. Dat maakt het bij uitstek een gerecht waarbij ik de kooksessies op en top zenmakend vind.

Als je de risotto dan ook nog maakt met pompoen, wordt het nóg herfstiger. Deze vegan pompoenrisotto bevat maar liefst 400 gram pompoen voor 2 personen. Zo krijg je ongemerkt ook nog lekker veel groenten binnen, en dat zonder pakjes, zakjes of gekke toevoegingen. Deze risotto is alleen maar gemaakt met pure ingrediënten. Naast pompoen, gaan er tuinerwten en paprika in. Vind je dat nog niet genoeg groenten? Dan smaakt spinazie er ook erg lekker bij.

vegan pompoenrisotto

Hoe maak je vegan pompoenrisotto?

Deze pompoenrisotto maak ik vegan door kokosmelk en tahin in plaats van kookroom te gebruiken, en niet voor kaas maar voor krokante kikkererwten te kiezen. Er bestaat ook vegan kaas, maar ik ben daar zelf over het algemeen niet laaiend enthousiast over. Bovendien zitten er meestal weinig eiwitten of iets anders voedzaams in. Daarom kies ik liever voor kikkererwten als garnering bij de risotto. Die bak ik met veel kruiden krokant in de oven, waardoor ze de risotto ook nog een lekkere bite geven.

Zoek je een vegetarische risotto? Dan kun je ook mijn eerdere recept voor pompoenrisotto met feta proberen. Of maak hetzelfde recept met vegan feta en edelgistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas. Dan heb je ook een vegan pompoenrisotto te pakken. Maar zelf vind ik deze variant met extra kruiden en crispy kikkererwten al helemaal heel lekker.

Verder maak je deze risotto gewoon met blokjes pompoen. Die kook je en pureer je later samen met een paar andere ingrediënten. Deze pompoensaus gebruik ik, naast de bouillon, als vocht voor de risottorijst. Daardoor smaakt de risotto door en door naar pompoen en proef je niet alleen af en toe een stukje pompoen.

vegan pompoenrisotto 7

Welke pompoen kun je het beste gebruiken voor pompoenrisotto?

Zelf gebruik ik altijd bio-pompoen van de supermarkt voor pompoenrisotto. Flespompoen zou ook kunnen. De pompoenblokjes uit de diepvries raad ik zelf af; die zijn wateriger en hebben een andere smaak. Je kunt zowel een hele pompoen kopen als een zakje in blokjes gehakte pompoen uit het koelschap.

Wat voor vegan kaas bij risotto?

Bij risotto vind ik zelf de Parmezaanse kaas van Willicroft erg lekker. Ook de vegan feta van het merk Simply V kan ik aanraden. Persoonlijk vind ik vegan feta gemaakt van kokosvet geen aanrader. Daar zit weinig smaak aan en er zitten ook weinig voedingsstoffen in. Sommige mensen vinden de vegan feta van Violife wel goed smaken. Zelf vind ik er niet heel veel smaak aan zitten. Maar qua looks lijkt het wel erg op echte feta, dus die zou je kunnen gebruiken.

Ook een goede optie: gebruik edelgistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas. Dat lijkt erop en smaakt ook een beetje kaasachtig. Ik vind zelf de edelgistvlokken van Holland & Barrett het lekkerst.

vegan pompoenrisotto 4

Recept vegan pompoenrisotto

Deze vegan pompoenrisotto maak je in maar 45 minuten en met weinig moeite zelf! Zo krijg je deze heerlijk geurende en smakende risotto met pompoen zelf op tafel:

vegan pompoenrisotto 8

Vegan pompoenrisotto met krokante kikkererwten

Romy
Maak zelf een heerlijke vegan pompoenrisotto. Met een unieke smaak en bite dankzij de krokante kikkererwten bovenop! Deze pompoenrisotto is kruidig, smeuïg en barstensvol groenten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan of wokpan
  • Kookpan
  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 400 gram pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
  • 150 gram risotto-rijst
  • 1 rode paprika
  • 125 gram tuinerwten uit de vriezer
  • 400 ml bouillon
  • 100 ml kokosmelk
  • 3 el tahin
  • 1 el crispy chili-olie (laat weg als je niet zo van pittig houdt!)
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl harissa-poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 3 takjes tijm

Voor de krokante kikkererwten:

  • 250 gram kikkererwten (= uitlekgewicht, uit blik)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl harissa-poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • Schil de pompoen en snijd die in kleine blokjes. Vul een pan met water en kook in ongeveer 10-15 minuten de blokjes beetgaar. Giet ze dan af en houd apart.
  • Snipper de ui, en fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Bak de risottorijst 1 minuut mee. Voeg dan ⅓ van de bouillon toe aan de risotto en laat de rijst de bouillon opnemen. Voeg nog eens ⅓ bouillon toe zodra de risotto-rijst weer droog staat en doe dat nog eens met het laatste beetje bouillon.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden en snijd de paprika in dunne reepjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de paprika over een deel van de bakplaat. Besprenkel de paprika met olijfolie.
  • Giet de kikkererwten af, dep droog en verspreid over de bakplaat. Schenk er olijfolie overheen en strooi ook kerriepoeder, harissa-poeder, kurkuma en gedroogde koriander over de kikkererwten. Schuif de bakplaat dan voor 15-20 minuten in de oven, totdat de kikkererwten krokant zijn.
  • Doe de pompoenblokjes samen met de tahin, kokosmelk, kerrie, harissa-poeder, kurkuma en komijn in een bak voor de staafmixer. Mix tot een zachte saus.
  • Schenk dan de pompoensaus bij de risotto en roer goed door. Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng die ook met de risotto. Roer ook de crispy-chili-olie en tuinerwten door de risotto.
  • Haal de bakplaat uit de oven zodra de kikkererwten en paprika klaar zijn. Roer de paprika door de risotto. Serveer de risotto dan met de krokante kikkererwten. Garneer eventueel met pompoenpitten en vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken.
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Pompoen, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pompoenrisotto 11

Andere lekkere risotto-recepten

Risotto is een van mijn lievelingsgerechten. Het hele jaar door wel. ’s Zomers eet ik regelmatig risotto met erwten; in de herfst pompoenristto en ’s winters risotto met knolselderij. Kortom: risottovariaties genoeg! Ben jij ook zo’n risottofan? Dan zijn dit nog meer lekkere risotto-recepten om te proberen:

Wat is jouw favoriete type risotto?

simpele pompoenrisotto

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept