Als zomermens ben ik zeker niet iemand die de dagen aftelt tot de herfst. Maar er is één herfstding waar ik wel elk jaar naar uitkijk: pompoenentijd. Het liefst zou ik het hele jaar door pompoen eten, maar ze zijn het lekkerst (en het betaalbaarst) in de periode waarin de bomen geel kleuren. Dus wist ik niet hoe snel ik een sprintje naar de supermarkt moest trekken, toen ik iets hoorde over pompoen in de schappen. Dat leek me de perfecte reden om iets zoets met pompoen te maken: een vegan pompoentaart. In Amerika zijn “pumpkin pies” dé Halloween-lekkernij. In Nederland is deze taart minder bekend. Maar daar mag in mijn ogen zeker verandering in komen. Houd jij ook zo van pompoen? Scrol dan zeker verder voor deze lekker zoete pompoentaart. Je maakt hem zonder eieren, roomboter of melk en hij is ook nog suikervrij!
Wat is pompoentaart (of pumpkin pie)?
De typische Amerikaanse pompoentaart heeft een zachte zanddeeg-achtige bodem en een vulling gemaakt van zoete pompoenpuree. De vulling heeft een typische pompoensmaak, maar wel in combinatie met wat zoetigheid, lekkere kruiden en een romige substantie. Je vork glijdt er (als je een goede pompoentaart te pakken hebt!) zo doorheen. De standaard pompoentaart wordt gebakken in de oven. Daardoor krijgt de korst het knapperige tintje dat je wilt en wordt de pompoenpuree ook steviger. Het levert bovendien een lekker soort “korstje” bovenop de taart op.
Vaak wordt pompoentaart versierd met toefjes slagroom, kaneel of pecannoten. Ik liet zelf de slagroom achterwege en koos voor alleen pecannoten in een cirkel rondom de taart. Hoe meer je de pompoen proeft, hoe beter in mijn ogen!
Pompoentaart maken met pompoenpuree of met echte pompoen?
Je maakt deze vegan pompoentaart met pompoenpuree. Dat betekent niet dat je per se op zoek hoeft te gaan naar blikjes pompoenpuree. Je kunt ook prima zelf pompoenpuree maken door een pompoen te schillen en snijden, dan te koken en vervolgens te pureren. Zorg er dan wel voor dat je echt alleen de pompoenblokjes pureert, niet ook nog een beetje water. Anders heb je kans dat de vulling te vochtig wordt.
Toen ik in Londen was, spotte ik kant-en-klare blikken pompoenpuree in de supermarkt. Ik vroeg me acuut af waarom de Nederlandse supermarkten dat nog niet aanbieden. Het is namelijk reuze-handig om niet met gevaar voor eigen handen (of ligt dat aan mijn onhandigheid?) een hele pompoen te moeten hakken, die vervolgens ook nog te moeten koken en daarna nog te pureren. Ik gebruikte voor deze taart dus een blikje pompoenpuree.
In Nederland ligt pompoenpuree helaas niet standaard in de Albert Heijn-schappen. Wel kun je het bij sommige toko’s vinden of bestellen bij webshops als Koro. Ook op de babyafdeling vind je soms potjes pompoenpuree. Gebruik dan wel een variant zonder toevoegingen.
Tip: Maak je de pompoenpuree zelf? Snijd dan in één keer de hele pompoen en kook en pureer die. Pompoenpuree blijft in de koelkast nog zeker een paar dagen goed en je kunt er meer lekkere dingen mee maken. Denk bijvoorbeeld aan pompoenrisotto, havermout met pompoen of pasta met pompoen. Ook deze pompoenmuffins vond ik zelf erg lekker.
Hoe maak je deze vegan pompoentaart?
In standaard recepten voor pompoentaart wordt vaak roomboter verwerkt in het deeg en gooi je flink wat slagroom in de pompoenvulling. Maar het is echt niet moeilijk om een vegan pompoentaart te maken door een paar ingrediënten te vervangen.
In plaats van slagroom en/of melk gebruik ik kokosroom in de pompoenvulling. Dat is het crèmeachtige deel van kokosmelk. Als je een blik kokosmelk een paar uur in de koelkast zet, zal je merken dat de crème bovenop blijft liggen en het kokoswater naar de bodem zakt. Je kunt de crème er dan zo uitlepelen. (En gooi het kokoswater zeker niet weg, dat is heerlijk in bijvoorbeeld smoothies of in plaats van melk of water in je havermout!). Er bestaan overigens ook pakjes met kokoscrème, waarin je dus alleen het roomgedeelte krijgt. Die kun je kopen bij de toko of bij grotere supermarkten.
Om de pompoenvulling steviger te maken, roer ik er wat maïzena doorheen. Dat onttrekt vocht uit het mengsel.
Verder gebruik ik voor de bodem plantaardige margarine in plaats van roomboter. Zo krijg je toch een smeuïge bodem, maar komen er geen melkproducten aan te pas. Handig voor als je vegan bent, lactosevrij eet of gewoon iets minder zuivel wilt gebruiken. Daarnaast verwerk ik onder andere amandelmeel in de taartkorst. Dat is een vettige meelsoort die de korst lekker smeuïg maakt.
Welke pompoen heb je nodig voor pompoentaart?
Voor deze pompoentaart kun je het beste flespompoen of een ronde oranje pompoen kopen. Ga bij een ronde oranje pompoen het liefst voor de biologische variant (of koop de bio-pompoenblokjes uit het koelschap van Albert Heijn). Misschien ben ik een iets te kritische pompoen-fijnproever, maar ik vind deze twee typen pompoenen écht het lekkerst smaken in zoete gerechten. Gek genoeg proef ik zelf altijd smaakverschil met niet-biologische ronde pompoen. Die vind ik persoonlijk minder geslaagd in baksels of gerechten.
Houd er rekening mee dat de pompoentaart gemaakt van flespompoen iets minder oranje zal uitvallen. Flespompoen is namelijk iets geliger. Met een ronde oranje pompoen krijg je de mooiste oranje pompoentaart.
Zo maak je de vegan pompoentaart
Heb jij al zin gekregen in een stukje vegan pompoentaart? Dat komt mooi uit! Met dit recept voor pompoentaart bak je maar liefst 10-12 stukken van deze taart. Meer dan genoeg om een heleboel mensen te kunnen uitnodigen of om er zelf heel veel stukjes van te genieten! Zo maak je deze vegan pompoentaart in ongeveer 1 uur tijd:
Vegan pompoentaart met pecannoten (suikervrij!)
Equipment
- Quichevorm van ongeveer 25 cm
- Oven
- Keukenmachine of anders een handmixer
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 110 gram havermeel
- 100 gram amandelmeel
- 75 gram plantaardige margarine
- 60 gram ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- Plantaardige margarine om de taartvorm in te vetten
Voor de pompoenvulling:
- 400 gram pompoenpuree (kant-en-klaar gekocht of zelf gemaakt door een oranje pompoen te snijden, koken en pureren)
- 300 gram kokosroom (het romige gedeelte uit een blik kokosmelk – laat hiervoor 2 blikken kokosmelk een nachtje in de koelkast staan; dan kun je het er zo uitscheppen)
- 90 gram ahornsiroop
- 3 el maïzena
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- ½ tl gember
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Ter garnering:
- Bakje ongezouten pecannoten
- Kokosrasp = optioneel
- Extra ahornsiroop = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand). Begin alvast met het maken van de taartbodem. Doe hiervoor de ingrediënten voor de bodem bij elkaar in de keukenmachine of maak er met de mixer een glad beslag van.
- Vet de quichevorm in met margarine en bekleed de bodem en de randen volledig met het deeg. Schuif de bodem dan in de oven voor ongeveer 15 minuten.
- Maak ondertussen de pompoenvulling. Schep hiervoor de kokosroom uit het blik in de keukenmachine of in een kom (als je een handmixer gebruikt) en voeg daarna de overige ingrediënten toe. Doe de maïzena er als laatste bij. Laat de keukenmachine er een glad mengsel van maken of mix de pompoenvulling zelf met de handmixer.
- Check even of de pompoenvulling stevig genoeg is. Zo niet, dan kun je extra pompoenpuree of maïzena toevoegen.
- Haal de taartbodem uit de oven en schep de pompoenvulling erin. Schuif dan terug in de oven en laat nog ongeveer 35 minuten garen.
- Haal de taart na die 35 minuten uit de oven en versier met pecannoten en eventueel met kokosrasp of met wat extra ahornsiroop bovenop de taart.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je er stukjes van snijdt. Het beste is het om de taart nog even in de koelkast te zetten na het afkoelen. Dan kan de pompoenvulling verder opstijven. Snijd er daarna stukjes van en geniet van je zelfgemaakte pompoentaart.
Tip: deze taart is ook lekker met ‘pumpkin spice’-kruiden
In plaats van kaneel, gember en koek- en speculaaskruiden kun je ook 1 eetlepel pumpkin spice-kruiden gebruiken. Die kun je tegenwoordig kopen van het merk Versteegen. Dit zijn de échte pumpkin spice-kruiden zoals je die ook van de bekende lattes van Starbucks kent. Hoewel de kruidenmix die ik gebruik ook erg lekker smaakt bij deze taart, zijn de pumpkin spice-kruiden ook zeker een aanrader om de vegan pompoentaart extra lekker te maken.
Kun je pompoentaart invriezen?
Je kunt deze pompoentaart eventueel in stukjes invriezen. Dan blijft de taart zo’n 3 maanden goed. Houd er wel rekening mee dat de bodem en vulling dan vaak iets minder lekker zijn. Zo wordt de vulling ingevroren iets zompiger dan als je de taart vers eet.
Als je de taart niet direct helemaal opeet, kun je hem ook prima in de koelkast bewaren. In de koelkast blijft de vegan pompoentaart zeker nog 3-4 dagen goed. Maar ik moet zeggen: de vegan pompoentaart eet erg lekker weg, dus wij hadden zelf totaal geen moeite om de taart (met hulp van visite) binnen die tijd op te krijgen.
Andere taartsuggesties
Ben je niet zo van de pompoen? Dan is het op zich best knap dat je helemaal tot hier bent gekomen in dit recept voor vegan pompoentaart 😉 Maar ik heb dan wel nog wat andere taartreceptideeën waar geen kruimel pompoen aan te pas komt. Zelf zijn wij ook dol op deze taarten:
- Vegan kersentaart met chocola
- Dadeltaart met Oreo’s
- Vegan chocoladetaart met hazelnoten
- Vegan cheesecake met vers fruit
Heb jij al eens pompoentaart/pumpkin pie gegeten?
Dit klinkt lekker zeg! Ik heb nog nooit pumpkin pie gegeten, maar ik zie het wel altijd voorbij komen in Amerikaanse series… Goed idee om dit zelf een keer te proberen te maken 🙂