Rabarber is zo’n groente waar ik altijd straal voorbij liep. Ik had geen flauw idee wat ik met die rood/groene stengels aan moest. Maar omdat ik altijd in ben voor een bakuitdaging, gaf ik mezelf de opdracht om iets lekkers te maken met deze groentesoort. En wat is er nu lekkerder dan taart en cake?! Het werd dus een vegan rabarbercake. Eentje met het friszure van rabarber en appel, maar ook het romige van amandelen en uiteraard een zoet tintje erbij. Zelfs Bart – die al een vies gezicht trok toen ik het woord ‘rabarber’ uitsprak – stelde zijn mening bij toen ik hem een stukje van deze taart voorzette. Dus of je nu groot rabarberliefhebber bent of gewoon openstaat voor iets nieuws, zo maak je dit taartje binnen een mum van tijd.

Rabarber: verrassend lekkere roze voorjaarsgroente

Ten eerste: dat rabarber een groente is, was voor mij ook een eye-opener. Dus als je die roze stengels niet kunt vinden tussen de sinaasappels en mango’s, ga dan het hoekje om in de supermarkt en kijk bij de groenten. Daar heb je meer slagingskans. Ja, ik spreek uit ervaring!

En mocht je, net als ik voorheen, niet meteen “Hmm, lekker”-associaties hebben bij het woord ‘rabarber’, geef het dan toch eens een kans. Met zoetigheid erbij wordt deze roze groente erg lekker. Voor inspiratie kun je ook allerlei lekkere recepten met rabarber bekijken op Boodschappen.nl. Van taart tot crumble tot heerlijke rabarbersmoothies – er staan ideeën genoeg tussen om iets smakelijks met rabarber te maken.

Wanneer is rabarber in het seizoen?

Rabarber is in het seizoen van april t/m juli. Soms kun je rabarber al iets eerder kopen, bijvoorbeeld in maart al. Het rabarberseizoen duurt dus niet heel lang. Oftewel: grijp je kans als je deze friszure groente ook wel kunt waarderen of er gewoonweg benieuwd naar bent.

vegan rabarbercake 2

Glutenvrije en vegan rabarbercake met amandelmeel

Als je deze roze stengels eenmaal in huis hebt, kun je er een heerlijke vegan rabarbercake mee maken. Rabarber heeft in mijn ogen altijd een zoete tegenhanger nodig. Het is van zichzelf friszuur. Zonder toevoegingen vind ik dat persoonlijk niet geweldig lekker, maar heel lekker wordt het wél als je het mixt met een zoetig tintje. Dat is in deze taart ahornsiroop (en een klein schepje suiker over de bovenkant).

Daarnaast combineer ik rabarber met appel voor deze cake. Of beter gezegd: met appelmoes. Ook appel is fris en een tikkeltje zuur, dus dat matcht verrassend goed met de smaak van rabarber. Daarnaast dient appelmoes als bindmiddel (in plaats van ei) in deze rabarbercake. Een handige toevoeging dus!

Verder maak ik de rabarbercake van amandelmeel (en een beetje havermeel). Daarmee is de rabarbercake glutenvrij. Maar vooral geeft amandelmeel de cake zijn smeuïge typisch cake-achtige structuur en een romig smaakje. Om de amandelsmaak nog meer naar boven te halen, voeg ik ook een inimini-scheutje amandelextract toe. Een flesje daarvan vind je gewoon in de supermarkt, naast het vanille-extract, en geeft werkelijk elk baksel een verrukkelijk amandelachtig tintje.

vegan rabarbercake 5

Hoe gebruik je rabarber in deze rabarbercake?

Vaak wordt gezegd dat je rabarber eerst moet koken voordat je het kunt gebruiken. Dat is voor deze cake zeker niet nodig. In de oven gaart de rabarber al genoeg. Voor deze taart gebruik je rabarber in de taart én op de taart. Gebruik één stengel om in stukjes door het beslag te roeren. Snijd daarnaast één stengel in dunne plakjes om de bovenkant van de rabarbercake te versieren.

Ik heb zelf een patroontje gemaakt met de rabarberstukjes. Maar bedenk gerust een eigen patroon of leg de stukjes rabarber meer willekeurig neer. De smaak is er niet minder om 🙂

Let erop dat je de stukjes rabarber en de plakjes goed dun en klein snijdt. Anders heeft het beslag weinig houvast door de rabarberstukken. Ga uit van blokjes van 1×1 centimeter door het beslag.

vegan rabarbercake

Zo maak je deze rabarbercake vegan

Deze rabarbercake vegan maken is zeker niet moeilijk. Sterker nog: de cake is ook glutenvrij. En, op de lepel suiker bovenop na (die je overigens prima kunt weglaten!), is hij ook nog suikervrij. Om deze rabarbercake vegan te maken, doe ik drie wisseltrucs:

  • Gebruik appelmoes en 1 theelepel chiazaad + 1 eetlepel water als bindmiddel. Die twee hebben allebei dezelfde werking als ei qua binding.
  • Voeg 2 theelepels bakpoeder toe. In vegan baksels heb je vaak wat extra bakpoeder of baking soda nodig om het baksel goed te laten rijzen.
  • Gebruik kokosolie in plaats van margarine. Er bestaat natuurlijk ook plantaardige margarine. Maar ik vind kokosolie daar altijd een fijn alternatief voor. Verwarm de kokosolie in een pannetje als het gestold is, en verwerk het dan vloeibaar in het beslag.
vegan rabarbercake 4

Recept rabarbercake (glutenvrij en vegan)

Heb je al trek gekregen in deze vrolijke, luchtige en smeuïge taart met een roze tintje? Ik kan je verzekeren: hij is het kleine beetje werk in de keuken zeker waard. En veel bereidingstijd heb je ook niet nodig voor deze cake. De oven doet het meeste werk voor je. Dit is het recept om de rabarbercake zelf mee te maken:

vegan rabarbercake 4

Vegan rabarbercake met amandelmeel en appel (ook glutenvrij!)

Romy
Deze glutenvrije en vegan rabarbercake heeft een friszuur tintje en is tegelijkertijd heerlijk zoet, smeuïg en luchtig. Echt een cake waar je van kunt blijven eten vanwege de lekkere smakencombinatie! Zo maak je 'm zelf!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 8 porties

Equipment

  • Taartvorm van 20 cm doorsnee
  • Bakpapier
  • Oven
  • Mengkom

Ingrediënten
  

  • 175 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 150 gram appelmoes (100% appelmoes)
  • 125 gram agavesiroop
  • 110 ml kokosmelk (niet light)
  • 50 gram kokosolie gesmolten
  • 2 stengels rabarber
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl amandelextract
  • 1 tl chiazaad
  • Amandelschaafsel
  • Kristalsuiker = optioneel (laat weg voor een suikervrije variant)
  • Plantaardige margarine om in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige margarine.
  • Snijd 1 stengel rabarber in kleine stukjes (van ongeveer 1 x 1 centimeter).
  • Meng 1 theelepel chiazaad met 1 eetlepel water in een mengkom. Voeg daar dan de appelmoes, (gesmolten) kokosolie, agavesiroop, kokosmelk en het amandelextract aan toe. Roer goed door.
  • Doe nu het havermeel en amandelmeel bij de vloeibare ingrediënten en roer nog eens door.
  • Voeg het bakpoeder en de stukjes rabarber (dus niet de plakjes rabarber) toe. Roer alles door elkaar.
  • Snijd de andere stengel rabarber in dunne plakjes. Gebruik daarvoor bij voorkeur een roze stengel (vanwege de kleurige looks daarvan). Verdeel nu de plakjes rabarber over de cake. Duw ze een klein beetje in het beslag.
  • Verdeel amandelschaafsel over de bovenkant van de cake. Schuif de taartvorm nu voor 55 minuten tot 1 uur in de oven. De tijd kan per oven verschillen, dus check zeker na 55 minuten met een satéprikker of de cake al gaar is.
  • Laat de cake nog 15 minuten in de bakvorm afkoelen. Verwijder dan de randen van de taartvorm en laat de taart nog zeker 30 minuten rusten op een raster. Versier eventueel met kristalsuiker. Snijd de cake aan zodra hij volledig is afgekoeld.
Trefwoord Appel, Glutenvrij, Lactosevrij, Rabarber, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan rabarbercake 3

Ook deze vegan cakes zijn verrukkelijk

Een smeuïge en luchtige cake gaat er altijd wel in, toch? Op mijn blog heb ik, naast deze vegan rabarbercake, nog veel meer heerlijke cakerecepten staan. De meeste zijn ook gluten- en suikervrij. Probeer bijvoorbeeld ook deze heerlijke cakerecepten:

Eet jij weleens rabarber? En zo ja, wat is jouw favoriete rabarber-recept?

1 1
1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ilona 28 april 2024 op 7:16 am - Beantwoord

    Lekker ik ga ‘m misschien een keer proberen maar dan ‘gewoon’ als de cake die ik normaal bak met kwark en veel minder boter. Koop ook vaak niet al te mooie aardbeien op de markt en maak dan van half rabarber en half aardbeien een soort saus (zonder extra toevoegingen) die ik door mijn ontbijt van kwark of yoghurt met granola roer. Is ook lekker bij sorbetijs of over een stuk gewone cake en je kunt er een mooi laagjestoetje mee maken met verkruimelde (haver) koek, rabarber/aardbeienmoes, kwark etc. etc. Ik doe er nooit extra suiker in maar het kan natuurlijk wel. Invriezen van de rabarber/aardbeienmoes gaat ook prima in van de hersluitbare Ikea zakjes.

  2. Daenelia 29 april 2024 op 9:00 am - Beantwoord

    Rabarber! Het is zo lekker en zo simpel (en extra groente voor je toetje, hoe kan het beter!). Ik ben zelf erg voor de simpele rabarber-crumble. Maar je kunt ook heel goed ‘gewoon’ rabarber koken met water en suiker. En dan lekker door de vla. Ik weet, vla is allemaal niet erg vegan, maar rabarber is echt een heel simpele groente die gewoon bijna niet meer gebruikt wordt. Jammer. Mijn oma maakte de meest heerlijke toetjes met rabarber.
    Ik denk dat ik Ilona’s idee van rabarber en aardbeien nog niet gehad heb, dus die ga ik ook proberen!

  3. Dini 29 april 2024 op 2:55 pm - Beantwoord

    Cake ziet er lekker uit. Ik ga het zeker maken.
    Wil je nog wel even melden hoeveel bakpoeder er in het recept gaat.
    Bvd
    vr groet Dini

    • Romy 29 april 2024 op 3:08 pm - Beantwoord

      Superleuk om te horen! En goed dat je het vraagt! Ik zie dat ik de bakpoeder was vergeten te vermelden bij de ingrediënten. Voor dit recept heb je 2 theelepels bakpoeder nodig 🙂

Beoordeling recept