Als kind was ik al gek op ratatouille. Ik kende het nog uit de blikjes van Bonduelle. Maar toen ik ontdekte dat je ratatouille nóg lekkerder zelf kunt maken, werd het mijn go-to-recept om wekelijks op tafel te zetten. In mijn eerste jaar op mezelf kookte ik het soms wel twee keer per week. Inmiddels is mijn avondmenu iets gevarieerder, maar ik ben en blijf een ratatouille-fan. Het is gewoon een perfect gerecht om heel veel (lekker gekruide!) groenten binnen te krijgen en om snel klaar te maken. Deze vegan ratatouille maak je in de oven en serveer ik met geroosterde aardappelpartjes. Ik garandeer je een kleurrijk groentefeest op je bord (binnen 35 minuten!).
Vegan ratatouille: groentefeest op je bord
Ratatouille is een heerlijke ovenschotel gemaakt van courgette, aubergine, ui, knoflook en tomaat. In Frankrijk, waar het gerecht vandaan komt (zoals de Frans klinkende naam al doet vermoeden), eten ze het vaak als bijgerecht. De Fransen eten het zowel warm als koud, vaak met een Franse baguette erbij. Ikzelf eet ratatouille vooral als een heerlijke dinermaaltijd waarmee je op een zeer smakelijke manier een flinke lading groenten naar binnen schuift.
Traditioneel eet je ratatouille als een mooi opgemaakte ovenschotel met allerlei op elkaar gelegde plakjes groenten. Zelf hang ik liever de luie ratatouille-maakster uit door de groenten gewoon in stukjes te snijden en uitgespreid over een bakplaat te roosteren in de oven. Daarna mik ik alles in een pan met tomatenblokjes en laat ik het gerecht nog een paar minuten pruttelen. Et voilà, de geur van een heerlijke Provençaalse groenteschotel komt je tegemoet.
Ingrediënten voor ratatouille
Ratatouille bestaat in elk geval uit tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Daarnaast wordt het vaak gemaakt met Provençaalse kruiden, oregano, rozemarijn, peterselie of een mix van dat alles. Er bestaan trouwens ook kant-en-klare zakjes ratatouille-kruiden (die zeker heel lekker zijn!), maar ik maak de kruidenmix persoonlijk net zo lief zelf met de kruiden die ik nog in de kast heb liggen.
Je kunt op allerlei manieren een eigen twist geven aan ratatouille. Zelf maak ik deze vegan ratatouille met de volgende ingrediënten:
- Tomatenblokjes. Gewoon die uit blik! Daar zit meteen wat tomatensaus bij, waarmee je een lekker sappige ratatouille krijgt.
- Aubergine en courgette. Die twee zijn hét standaard ingrediënt in ratatouille. Door ze te roosteren in de oven worden deze groenten lekker zacht. Sprenkel er ook zeker flink wat olijfolie over. Daardoor smaken de stukjes aubergine en courgette nog lekkerder.
- (Punt)paprika. Deze groentesoort hoef je niet per se toe te voegen aan ratatouille, maar ik vind het zelf een lekkere groente-aanvulling. Zeker nadat je de paprika even in de oven hebt geroosterd! Persoonlijk vind ik puntpaprika bij deze vegan ratatouille het lekkerst smaken. Als je die niet in de koelkast hebt liggen, is een gewone rode paprika ook een prima optie.
- Rode ui. Dat is een heerlijke smaakmaker in dit gerecht. Ik vind rode ui persoonlijk net wat lekkerder smaken bij ratatouille dan zijn witte soortgenoot.
- Zongedroogde tomaat. Dit is geen must in ratatouille, maar ik vind het zelf een onmisbaar ingrediënt. Zongedroogde tomaat is véél smaakvoller dan gewone tomaat en geeft de ratatouille dus meteen veel extra smaak. Ik koop tegenwoordig deze potjes zongedroogde tomaten van Jumbo. Die zijn al voorgesneden, waardoor je niet zelf met je handen aan de vettige tomaatjes hoeft te zitten. Ideaal!
- Beluga-linzen. Die gebruik ik als eiwitbron in deze vegan ratatouille. In niet-vegan ratatouilles zie je vaak mozzarella of andere kaas terug. Maar ik vind het gerecht persoonlijk met linzen zelfs nog lekkerder. Ik gebruik beluga-linzen (kleine donkerbruine linzen), maar uiteraard kunnen gewone lichtbruine linzen uit blik ook.
- Provençaalse kruiden en rozemarijn. Met Provençaalse kruiden en rozemarijn geef je deze vegan ratatouille zijn =typische smaak. Je kunt trouwens ook oregano of peterselie gebruiken (in gedroogde vorm). Versie rozemarijn smaakt er trouwens ook erg lekker bij. Dat gebruik ik graag als garnering voor de ratatouille.
- Knoflookpoeder. Verder strooi ik rijkelijk met knoflookpoeder over de ratatouille-groenten. Je kunt ook verse knoflook gebruiken, maar ik kreeg eens de tip dat knoflookpoeder milder is voor je darmen als je een gerecht in de oven bereidt. Vanwege mijn prikkelbare-darm-syndroom kies ik daar dus meestal voor bij ovengerechten.
Serveer de ratatouille met gepofte aardappelpartjes
Je kunt ratatouille bij perfect combineren met rijst, couscous of (geroosterd) brood. Zelf eet ik het graag met gepofte aardappelpartjes. Daarvoor snijd ik een paar aardappels met schil in kleine partjes en rooster die mee met de groenten. Strooi vooral rijkelijk met de kruiden over de aardappelpartjes en schenk er wat olijfolie overheen. Dat maakt ze extra lekker als ze straks uit de oven komen.
Het recept voor de vegan ratatouille
Heb je zelf zin in dit gerecht met een Frans tintje en heel veel verse groenten? Dit is hoe je de vegan ratatouille maakt:
Vegan ratatouille uit de oven met aardappelpartjes
Equipment
- Oven
- Bakplaat + bakpapier
- Koekenpan, wokpan of stoofpan
Ingrediënten
- 6 kleine aardappels
- 1 courgette
- 1 puntpaprika of gewone rode paprika
- ⅔ aubergine
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 60 gram zongedroogde tomaten uit pot
- 100 gram linzen uit een blikje
- ½ rode ui
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl peper
- Snufje zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Snijd elke aardappel in vier kleine partjes en leg ze op de bakplaat. Snijd daarnaast de paprika in stukjes en de courgette en aubergine in halve plakjes. Snipper de rode ui. Spreid alle groenten uit over de bakplaat.
- Strooi nu knoflookpoeder, peper, Provençaalse kruiden en rozemarijn over de groenten en aardappeltjes. Bestrooi daarnaast de aubergine met een beetje zout. Schenk ook een flinke scheut olijfolie over alles wat op de bakplaat ligt.
- Schuif de groenten en aardappeltjes in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
- Zet 2 minuten voordat de oven klaar is een pan op het vuur waarin je de tomatenblokjes uit blik schenkt. Doe ook alle groenten van de bakplaat bij de pan als die klaar zijn. Laat op laag vuur zo'n 3 minuten sudderen. Roer daarna de linzen en zongedoorgde tomaat erdoorheen, laat nog 1 minuut pruttelen en haal dan de pan van het vuur.
- Serveer de ratatouille met de aardappelpartjes en eventueel met wat verse kruiden. Eet smakelijk!
Andere lekkere groentemaaltijden
Bart en ik eten allebei nogal veel groenten weg op een dag. We vinden het simpelweg allebei erg lekker en houden van een niet te karig gevuld bord. Zoek jij ook nog een lekker recept waarmee je veel groenten op tafel zet in de vorm van een smaakvolle maaltijd? Probeer ook deze recepten eens:
- Gnocchi met tomatensaus
- Simpele ravioli met veel groenten
- Couscous met geglaceerde wortels
- Orzo met tomaat
- Groene risotto met erwten
Hoe maak jij ratatouille graag klaar?
Ziet er heerlijk uit en ga ik zeker eens maken!