Oké oké, van alle pastarecepten die ik heb bedacht, vind ik dit absoluut de lekkerste. Stel je een ovenschaal vol gevulde pasta voor en dan met een heerlijk romige saus, de bite van paddenstoelen en mega-veel smaak dankzij pesto en zongedroogde tomaatjes. Deze vegan ravioli uit de oven heeft het allemaal. Het gerecht barst van de groenten en zit ook nog eens vol eiwitten. En dat zonder vleesvervangers en dankzij een beetje zijdetofu voor een heerlijk romige structuur. Klinkt bijzonder, is ontzettend lekker! Ontdek hoe je deze vegan ravioli zelf uit de oven tevoorschijn tovert om hoge ogen mee te gooien.
Vegan ravioli uit de oven met veel eiwitten
Met pasta-ovenschotels maak je mij altijd zielsgelukkig. Maar deze vegan ravioli uit de oven heeft een streepje bij mij voor door de verrukkelijk romige saus en de flinke hoeveelheid pesto. Het (nu niet meer zo) geheime ingrediënt in deze ovenschotel? Zijdetofu! Dat is de meer waterige en zachte variant van tofu zoals je die uit de supermarkt kent. Je koopt het bij de toko of Ekoplaza. En het is zo zacht dat je het makkelijk met de staafmixer tot een smeuïg sausje kunt blenden.
Gooi er tomatenblokjes, een scheutje plantaardige melk en pesto bij en er komt een goddelijke saus uit je staafmixer. Romig, smaakvol en dankzij de zijdetofu ook heel eiwitrijk. Tofu is namelijk een bron van eiwitten.
De andere smaakmakers: paddenstoelen, zongedroogde tomaat en pesto
Elke pasta smaakt wat mij betreft nóg lekkerder als je er een schep pesto doorheen roert. zo ook deze vegan ravioli uit de oven! Ik gebruik zelf de vegan pesto van Albert Heijn-huismerk of van Bertolli, maar je kunt – als je niet zo’n makkelijke kokkin bent als ik – ook zelf vegan pesto maken van pijnboompitten of cashewnoten.
De andere smaakgevers in dit gerecht zijn paddenstoelen (ik gebruik een mix van shiitake en kastanjechampignons) en zongedroogde tomaatjes. Beide geven het gerecht meer bite. En de zongedroogde tomaten hebben ook een verrukkelijke smaak. Echt een lekkere toevoeging aan dit gerecht! Mocht je geen pot in huis hebben of er geen groot fan van zijn, dan kun je de zongedroogde tomaten trouwens ook achterwege laten.
Waar koop je vegan ravioli?
Er zijn gelukkig steeds meer soorten vegan ravioli te koop. Zelf haal ik negen van de tien keer de ravioli van Albert Heijn (die is toevallig, naast vegan, ook glutenvrij). Jumbo heeft ook een vegan girasoli met vulling van cashewnoten, die je ook prima in dit gerecht kunt gebruiken. En bij Plus vind je een soortgelijke ravioli met cashewnoten.
Vegan ravioli schijn je ook makkelijk zelf te kunnen maken (bijvoorbeeld met dit recept). Maar ik kies liever voor de makkelijke weg en haal ravioli gewoon kant-en-klaar in de supermarkt.
Een andere optie zijn trouwens de vegan gevulde pasta’s van het merkt Smaakt. Zij hebben ook meerdere vegan varianten. Deze pasta’s zijn niet vers, maar gedroogd. Je moet ze dus wel iets langer koken.
Recept voor vegan ravioli uit de oven met pesto
Heb je al lekkere trek gekregen in deze romige ravioli uit de oven? Het goede nieuws is dat hij ook niet veel tijd kost om te maken. Je roert een minuut of 10 in een pan en schuift de pasta dan hooguit 10 minuten in de oven. Fluitje van een cent dus! En zo kun je al razendsnel aanvallen bij een gerecht dat er wel uitziet alsof er heel veel moeite en liefde in is gestoken. Met dit recept maak je deze verrukkelijke vegan ravioli zelf:
Vegan ravioli uit de oven met spinazie en paddenstoelen
Equipment
- Grote ovenschaal
- Oven
- Staafmixer
- Kookpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 250 gram verse vegan ravioli (van gedroogde ravioli heb je per 2 personen 150 gram nodig)
- 300 gram tomatenblokjes uit blik
- 200 gram diepvriesspinazie
- 200 gram zijdetofu te koop bij de toko of bio-winkel
- 200 gram paddenstoelen zoals kastanjechampignons en shiitake
- 100 ml plantaardige melk
- 6 zongedroogde tomaten
- 3 el pesto
- ½ ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Provençaalse kruiden
- Peper en zout naar smaak
Optioneel als garnering:
- Vegan Parmezaanse kaas
- Pijnboompitjes
- Verse basilicum
- Gehalveerde cherrytomaatjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakjes en snipper de ui. Hak daarnaast de zongedroogde tomaten in kleine reepjes.
- Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de paddenstoelen toe aan de pan en bak een minuut of 3 mee totdat ze flink geslonken zijn.
- Doe de zijdetofu, plantaardige melk, tomatenblokjes, Provençaalse kruiden en pesto samen in een kom en zet de staafmixer erin. Mix totdat je een gladde saus hebt.
- Roer nu de diepvriesspinazie, de zongedroogde tomaten en de saus door de champignons en laat nog zo'n 5-7 minuten meesudderen totdat de diepvriesspinazie volledig is ontdooid.
- Kook ondertussen de verse ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer dan door de saus.
- Vul nu de ovenschaal met het ravioli-mengsel. Zorg ervoor dat de ravioli zo goed mogelijk bedekt is met saus; anders kunnen de randjes iets te knapperig worden. Garneer de ovenschotel eventueel met vegan Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en gehalveerde tomaten. Schuif dan in de oven voor 15 minuten.
- Verdeel de ravioli over borden en serveer met verse basilicum. Buon appetito!
Nog meer heerlijke pastagerechten
De Italiaanse keuken is één van mijn favorieten. Met een goed bord pasta kun je mij op elk tijdstip van de dag blij maken. Nou ja, om 8 uur ’s ochtends zal ik het afslaan. Maar vanaf de lunch gaat pasta er bij mij áltijd goed in. Ben jij al net zo’n pastafanaat? Dan lik je misschien ook je vingers af bij een paar andere pasta-favorieten van mij:
- Vegan pasta pesto met crunchy kikkererwten
- Vegan groene lasagne met pesto
- Vegan paddenstoelenlasagne
- Tagliatelle met roomsaus
- Pasta harissa met vegan balletjes
- Gebakken gnocchi met paprikasaus
Wat is jouw favoriete pasta uit de oven?
Mijn favoriet is een schotel met broccoli en vegetarische kipstukjes: Broccoli (voor 2 personen 500 gram) kort koken en de roosjes eraf halen, de rest kun je gebruiken voor roerbak of soep. Gedroogde pasta naar keuze koken, pasta, broccoliroosjes en kipstukjes (klein pakje van AH) in een schaal en vermengen met 3 eetlepels pesto (gewoon of vegan) en 25 ml. melk (kan uiteraard ook plantaardig). Alles goed vermengen met in blokjes gesneden brie (wij zijn niet vegan, maar ik zag dat er ook een vegan variant van brie bestaat bij Ekoplaza). Doe alles in een ingevette ovenschaal en bestrooi rijkelijk met geroosterde geschaafde amandelen. Ca. 25 minuten in de oven op 180 graden. Als variatie is het ook lekker om er nog 200 gram tomaatjes in te doen: (kerstomaatjes in vieren snijden, in een schaal besprenkelen met wat olie, peper en provencaalse kruiden half uurtje in de oven op 180 graden) en erdoorheen mengen. Wij vinden dit een absolute favoriet maar ik weet natuurlijk niet hoe het uitpakt met vegan brie, die overigens Joséphine heet van Jay en Joy maar het gerecht wel naar een erg hoog prijsniveau tilt. Ik denk dat het ook kan met plantaardige rasp van Appie of een ander merk en dan juist die tomaatjes erdoor voor extra smaak.
Wat een heerlijke receptinspiratie, dank je wel! 🙂 En goede tip van die vegan brie! Die kende ik nog niet.