Oeh la la, ik viel de afgelopen weken heel regelmatig met mijn neus in de (vegan) boter. Er zijn namelijk heel veel nieuwe vegan producten bijgekomen in de supermarktschappen. En over sommige daarvan ben ik echt enthousiast op het niveau tien met een griffel. En vooruit, uiteraard zaten er ook producten bij waar ik voortaan met een boog omheen loop. Tijd voor een nieuwe vegan review! Met dit keer mijn ongezouten mening over onder andere vegan kipstukjes, gevulde pasta zonder kaas en ei, plantaardige stroopwafels (halleluja!) en nep-salami die er bijzonder echt uitziet. Wat was een hit en wat een grote misser?

Garden Gourmet Chick’n Style Filet Pieces – € 3,29
Ik heb eigenlijk geen idee of deze nep-kipstukjes écht nieuw zijn of dat ze alleen een ander verpakkingsjasje hebben gekregen. Hoe dan ook, ik vond ze geslaagd! Het zijn heel neutrale kipstukjes die van zichzelf niet veel smaak hebben. Maar die kun je er met bijvoorbeeld sojasaus of kruiden nog heel goed zelf aan geven. De textuur is lekker mals en stevig. Ik vind deze kipstukjes een stuk lekkerder dan die van De Vegetarische Slager: ze zijn iets minder mals, maar wel steviger en makkelijk knapperig te bakken in de pan. Heel lekker door de nasi of door een curry bijvoorbeeld!
Cijfer: 7,5

Garden Gourmet Asian Style Pieces – € 4,29
Deze vegan kipstukjes hebben uiteraard verdacht veel weg van die hierboven. Het enige verschil is dat ze al voor je gekruid of gemarineerd zijn. Of ik dat een plusplunt vond? Mwah, niet zo. Bart en ik vonden de kipstukjes heel zoet smaken en daarmee een wat gekkige smaak hebben. Op de ingrediëntenlijst zag ik later staan dat er relatief veel suiker aan de kipstukjes is toegevoegd. Dat verklaart de smaak wat mij betreft wel en was voor mij zeker niet nodig geweest.
Nee, ik zou dan liever de ongekruide kipstukjes kopen van Garden Gourmet. Die zijn een stuk goedkoper en kun je wel helemaal naar eigen wens kruiden.
Cijfer: 6

Heüra Mediterranean Chunks – € 3,79
In het rijtje met vegan kipstukjes mogen ook deze “chunks” van het merk Heura niet ontbreken. Ze zijn niet zo knapperig en stevig als de vegan kipstukjes van Garden Gourmet, maar hebben juist een meer zachte textuur. Wel mals en “dradig” overigens, zoals je bij echte kip ook ziet. Een goede textuur in elk geval! Wij vonden de mediterraanse stukjes alleen qua smaak niet geweldig. Ik vond ze heel erg naar oregano en olijfolie smaken. Echt mediterraans-achtig wel, maar best overheersend. Daardoor kun je ze zeker niet met elk gerecht combineren. Daarnaast vind ik ze voor dit soort vegan stukjes wel heel prijzig. Dus nee, lekker voor een keer, maar niet om vaker mijn portemonnee voor te trekken!
Cijfer: 5,5

Albert Heijn Terra plantaardige balletjes – € 1,69
Oh, die prijs! Dat alleen al is reden genoeg om verliefd te worden op deze balletjes. Ook van deze balletjes vraag ik me trouwens af of ze nieuw-nieuw zijn of dat de Appie alleen een iets aangepaste receptuur heeft bedacht. Hoe dan ook, lekker vind ik deze balletjes sowieso. Sowieso een pluspunt voor het feit dat het balletjes zonder “stukjes” zijn. Dus geen harde “dingetjes” tussendoor! Wel zo lekker.
Verder zijn de balletjes zacht en mals van binnen en goed knapperig aan de buitenkant. Je kunt ze snel gaar krijgen en ze krijgen een heerlijk goudbruin jasje als je ze even in olijfolie bakt. De smaak is ook meer dan goed. Ik zou zeggen: goed gekruid, maar niet te aanwezig. Daardoor kun je de balletjes bijvoorbeeld prima door verschillende soorten pastasauzen gebruiken. Ja, dit is zeker een van de lekkerste soorten vleesvervangers die ik de laatste tijd heb geproefd!
Cijfer: 9

Jumbo plantaardige cashew-spinazie-girasoli – € 2,79
Normaal gesproken grijp ik standaard naar de vegan ravioli van Albert Heijn met spinazievulling, maar ik was reuze-benieuwd naar deze variant van concurrent Jumbo. In tegenstelling tot de vegan ravioli van Albert Heijn, is deze vegan pasta van Jumbo niet glutenvrij. Persoonlijk vind ik dat (als niet-glutenvrije eter) wel een pluspunt: de pasta zelf is daardoor steviger en minder plakkerig. En de vulling? Die smaakt heel subtiel romig en spinazieachtig. Zeker niet heel overheersend! De spinaziesmaak is heel licht aanwezig, veel minder duidelijk dan bij de vegan pasta van Albert Heijn. De cashewnoten in de vulling proef je bijna niet. Ze geven wel iets romigs.
Ja, ik vond dit zeker een lekkere gevulde pasta! Stiekem zelfs nog ietsje lekkerder dan de spinazie-ravioli van Albert Heijn!
Cijfer: 8

Albert Heijn plantaardige ravioli arrabbiata – € 3,19
Ook Albert Heijn heeft weer een nieuwe plantaardige (en glutenvrije) gevulde pasta in de supermarkt liggen. De gevulde pasta met spinazie is een oude bekende. Maar daar is nu een alternatief bijgekomen: ravioli gevuld met tomaat, paprika en pittige chili. Echt pittig is deze ravioli niet. Een klein beetje maar. Smaakvol is de ravioli zeker wel. De pasta zelf is wat plakkerig, omdat hij van maïsmeel is gemaakt. Op zich voor een glutenvrije pasta (ik ken ze omdat Bart glutenvrij eet!) niet slecht. Maar als je gewend bent aan gewone witte pasta of volkoren pasta, word je er misschien niet laaiend enthousiast van. De vulling vind ik wel onwijs lekker. Kruidig, licht pittig en heel smaakvol. Zeker lekker bij bijvoorbeeld een pasta met tomatensaus!
Cijfer: 7

Verdino plant-based salami (verkrijgbaar bij Jumbo) – € 2,99
Deze vegan salami kocht ik eigenlijk speciaal voor Bart. Al voordat ik vega (en later vegan) at, vond ik salami namelijk niet te pruimen. Ik kon me dan ook niet voorstellen dat ik van een vegan variant daarop wél enthousiast zou worden. Nou, dat viel op zich mee! Maar niet per se met een positieve reden. Deze salami smaakt meer naar een soort boterhamworst met een rokerige smaak. Bart vond het allemaal totaal geen succes. En ik? Ik vond het er wel mee doorkunnen, maar zou hier zeker niet vrijwillig mijn brood mee beleggen. Als je iets salami-achtigs zoekt, zou ik snel verder zoeken. Als je alle nep-worstachtige broodbelegsels wel kunt waarderen, vind je dit misschien wel een succes.
Cijfer: 5

Albert Heijn Terra stroopwafels – € 2,49
En ik eindig met de absolute topper: de nieuwe vegan stroopwafels van Albert Heijn. Ik zal eerlijk zijn dat stroopwafels één van mijn lievelingskoeken waren voordat ik vegan werd. Het gemis was soms tamelijk groot. Maar nu dus niet meer, want Albert Heijn heeft een geniale vegan look-a-like gemaakt voor echte roomboter-stroopwafels. En jemig, wat zijn deze goed gelukt! Ik denk dat ik na 2,5 jaar vegan eten nog best wel een goed beeld heb van hoe echte stroopwafels smaken. Deze vegan exemplaren lijken verdacht veel op the real deal. De karamel is heerlijk zoet en sticky. De koek is goed knapperig, maar ook weer niet te stevig. Ja, dit is echt fantastisch spul!
Een vriendin had de stroopwafels speciaal voor mij in huis gehaald toen ik daar op bezoek kwam, en ook zij was er erg over te spreken (terwijl ze niet vegan eet). Ja, dit is echt een blijvertje die ik vaker in huis ga halen en die ik ook met liefde aan visite voorschotel!
Cijfer: 9
Wat was jouw laatste vega(n) ontdekking?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Blij Lijstje #57 | Brabantse wandelingen, boodschappenmazzeltjes & de beste nieuwe keukenaanwinst
Oh boy, is het al woensdag? Dan wordt hier iets bezorgd dat mijn leven zéker weten nog veel leuker gaat maken. Iets keukenachtigs waar ik al laaiend enthousiast over ben voordat ik het überhaupt in huis heb. Daarnaast werd ik blij van een vriendin opzoeken in Brabant, de eerste tekenen van de herfst (ja, ook als zomermens kan dat!), zeldzame bingewatchsessies en van eindelijk een diagnose krijgen na twee jaar strugglen met buikklachten. Soms gooit het leven een kleine rotte tomaat naar je, maar er zijn ook dan altijd blije momenten om te koesteren. Die waren er gelukkig de afgelopen maand meer dan genoeg. Van grappige besefmomentjes bij de glasbak tot laatste beetjes paarse heide - dit is mijn Blije Lijstje.
Ik kreeg een Sustainable Fashion Gift Card en dit is wat ik kocht (+ duurzame kledinginspiratie)
Een steeds groter deel van mijn garderobe is duurzaam of tweedehands. Ooit dacht ik dat duurzame kleding gelijk stond aan saaie witte gewaden en beige rokken van linnen. Niet mijn kleurrijke kopje thee, dacht ik zo. Gelukkig weet ik nu al een paar jaar dat niets minder waar is. Duurzaam, kleurrijk en vrolijk kunnen prima samengaan. Dat mocht ik weer eens ervaren toen ik van de Sustainable Fashion Gift Card iets moois en duurzaams kon uitzoeken. Mag ik je voorstellen aan... mijn lila rok? En aan een collage vol duurzame-kleding-inspiratie?
Industrieel wonen mét kleur? 9 tips voor een vleugje industrieel in huis!
Bij industrieel wonen denk je misschien al snel aan zwarte banken, donkere houten tafels en bakstenen muren. Stoer, robuust en een tikkeltje donker. Niet meteen de stijl die je bij mij als kleurenliefhebber zou verwachten. Toch vind ik een industrieel tintje in huis mega-mooi. Ja, ik houd van kleur. Ik ben gek op zachte materialen. En ik ben dol op licht hout. Maar dat alles vind ik juist mooi door het af te wisselen met stoere details. Een vleugje industrieel kan ik dus zeker waarderen. Dat kan hem al zitten in subtiele accenten bij meubels, in woonaccessoires of in iets anders kleins. Daarom 9 tips om je huis een industrieel tintje te geven, terwijl je toch je eigen (kleurrijke?) woonsmaak aanhoudt.
De AH balletjes zijn inderdaad erg lekker. Ik dacht dat er ook een spicy versie was, maar misschien waren dat falafal balletjes. Ik ben heel matig met vleesvervangers die proberen op vlees te lijken. Het is zo over-geproduceerd. Ik kijk zelf eerder naar extra broccoli, linzen, veldertjes, of ik gebruik yogurt of kwark (niet vegan natuurlijk). Minder vlees eten kan prima zonder vervangers, als je een beetje op de balans let.
Maar makkelijk is het wel. Vandaar dat die balletjes ook echt wel op het menu staan hier. Maar ik maak net zo lief courgette fritters.
Sommige vleesvervangers zijn zó lekker gemaakt, maar vind die merken wel erg duur. Dus neem eerder de huismerken. Die balletjes van AH ga ik ook proberen!
Die Asian style kipstukjes zijn er al langer, maar misschien is de receptuur veranderd (de vorm sowieso als ik het zo zie, eerder waren ze vierkanter). Ik heb nog niet geproefd, dus geen idee of ze anders smaken, maar eerder vond ik ze in ieder geval wel lekker. De balletjes en de pasta ga ik zeker een keer proberen! Goeie vegan salami vind je trouwens in Duitsland, dus als je daar wel eens komt of iemand kent die het voor je mee kan nemen, aanrader.