Dat paprika en tomaat een goede combinatie zijn, wist je vast al. Maar wist je ook dat je met een saus van paprika, tomaat en verstopte eiwitten een heerlijke risotto kunt maken? Er zitten onwijs veel groenten in verstopt en ook nog meer eiwitten dan je misschien denkt. Deze vegan risotto met paprika en tomaat is lekker romig, vol van smaak en ook nog eens niet moeilijk om te maken. Als je je partner, gezin of vriendenclub wilt verrassend met een restaurantwaardig recept dat toch lekker simpel is, is dit gerecht zeker een goede kanshebber.
Smeuïge risotto met paprika en tomaat
Op mijn site staat al een recept voor tomatenrisotto en ook een recept voor zoete paprikarisotto. Maar ik had die twee nog nooit met elkaar gecombineerd, totdat ik laatst dit recept bedacht. Deze risotto met paprika en tomaat is heerlijk smeuïg doordat je een deel van de bouillon vervangt door een sausje van tomatenpassata en gepureerde paprika. Je roostert de paprika eerst een tijdje in de oven, waardoor hij nog smaakvoller wordt. En doordat er ook limabonen door de saus gaan, wordt het tomaten-paprikamengsel nog romiger. Een heerlijk smeuïge risotto is dus het resultaat, maar dan zonder dat er room aan te pas komt!
Qua smaak doet de risotto een beetje denken aan pasta arrabiata maar dan met extra paprika. Er gaan veel Provençaalse kruiden en 3 knoflookteentjes door de risotto voor een lekker kruidige smaak. Ook voeg ik een beetje crispy chili-olie toe voor extra pit. Pijnboompitten, geroosterde tomaatjes en verse basilicum erbij en je feestelijke maaltijd is klaar om te serveren.

Vegan risotto die toch eiwitrijk is
Zelf word ik altijd een beetje sip van risotto waar alleen groenten in zit en waar je hooguit een klein beetje kaas overheen strooit. Bovendien eet ik zelf vegan en vind ik vegan kaas over het algemeen geen succes (en zitten daar vaak weinig eiwitten of andere voedingsstoffen in). Daarom zoek ik liever naar goede alternatieven. Zo maak ik deze vegan risotto eiwitrijk door limabonen door de saus te gebruiken. Die pureer je gewoon mee met de geroosterde paprika en passata. Je proeft er niets van, maar de bonen maken de risotto wel iets romiger en dus eiwitrijker.
Voor nog meer eiwitten, roer ik ook een paar flinke scheppen edelgistvlokken door de saus. Dat staat bekend als hét ingrediënt om zelf vegan kaas mee na te maken. Maar bovenal zijn die vlokken reuze-gezond als ik plantaardig diëtisten mag geloven. Er zitten veel eiwitten in en ook vezels en B-vitamines. Kijk, da’s mooi meegenomen. Daarnaast geven de vlokken een subtiel zout/umami-achtig tintje aan het gerecht, wat niet overheersend maar wel erg lekker smaakt.

Tip: rooster de paprika in de oven
Als ik risotto met paprika en tomaat maak, moet en zal ik de paprika altijd even roosteren in de oven. Als je de paprika roostert met olijfolie en paprikapoeder, krijgt hij namelijk een nog veel intensere paprikasmaak dan als je de paprika alleen even bakt in een pan. Ook kost het roosteren je maar 15 minuten, terwijl je ondertussen alvast de risotto op het vuur hebt staan. Geen extra tijd voor nodig dus, terwijl het wel veel extra smaak aan de paprika-en-tomaat-risotto geeft!

Recept vegan risotto met paprika en tomaat
Ben je, net als ik, een ware risottofan? En word je ook altijd erg gelukkig van de combinatie paprika en tomaat? Dan moet je deze risotto met paprika en tomaat zeker eens proberen. Zo maak je ‘m zonder al te veel gedoe zelf:

Vegan risotto met paprika en tomaat (eiwitrijk!)
Equipment
- Hapjespan
- Koekenpan
- Bakplaat met bakpapier
- Oven
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst
- 275 gram tomatenpassata
- 2 rode paprika's
- 400 ml bouillon
- 200 gram cherry- of romatomaatjes aan tak
- 100 gram lima-bonen
- ½ gele ui
- 3 el edelgistvlokken
- 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl crispy chili-olie
- 1 tl paprikapoeder
Ter garnering:
- Verse basilicum
- Pijnboompitten
- Verse limoen
Instructies
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte).
- Snipper de ui en snijd de paprika in reepjes. Ontdoe daarnaast de knoflookteentjes van hun schil.
- Verspreid de paprika en de (ongesneden) knoflookteentjes over de bakplaat. Leg ook de tomaatjes (nog aan de tak) op de bakplaat. Besprenkel met 1 el olijfolie en 1 tl paprikapoeder. Schuif de bakplaat dan voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Fruit de ui in wat olijfolie aan in een hapjespan. Voeg dan de risottorijst en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Schenk daarna de helft van de bouillon bij de rijst en wacht totdat de rijst het vocht allemaal heeft opgenomen. Blijf ondertussen regelmatig roeren. Schenk de rest van de bouillon erbij zodra al het vocht is opgenomen.
- Haal de paprika en tomaatjes uit de oven. Giet de limabonen af. Doe dan de knoflookteentjes samen met de paprika, tomatenpassata, edelgistvlokken, Provençaalse kruiden, limabonen en crispy chili-olie in de staafmixer of blender. Vermaal tot een vloeibaar geheel.
- Schenk de helft van dit mengsel bij de risotto en wacht totdat de rijst dit heeft opgenomen. Voeg dan het laatste beetje van de saus toe en laat de rijst ook die opnemen.
- Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan. Warm eventueel de tomaatjes aan tak nog heel kort op in de magnetron of in de koekenpan. Serveer de risotto dan met de tomaatjes, pijnboompitten, verse basilicum en limoen. Strooi er eventueel extra edelgistvlokken overheen.

Nog meer risottorecepten
Ben je net zo dol op risottorecepten als ik? Dan kan ik je ook deze heerlijke risottorecepten zeker aanraden:
- Herfstrisotto met ras el hanout
- Risotto met knolselderij en paddenstoelen
- Hazelnootrisotto met dille
- Vegan saffraanrisotto met geroosterde limabonen
Welke ingrediënten mogen voor jou niet ontbreken bij risotto?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Sollicitatietips | Dit zijn mijn 7 tips voor solliciteren!
Het zal je vast niet zijn ontgaan dat ik sinds een paar weken aan het werk ben. Maar voor die tijd heb ik eerst een tijdje moeten solliciteren. Ik heb nogal wat brieven geschreven en meerdere sollicitatiegesprekken gehad. Solliciteren was niet altijd makkelijk. Vaak werd hoop gevolgd door teleurstelling en twijfel aan mezelf. Toch kan ik achteraf zeggen dat het solliciteren me ook sterker heeft gemaakt en dat ik er veel van heb geleerd. Ben jij ook op zoek naar een baan of ga je binnenkort solliciteren? Dan wil ik je graag 7 tips meegeven op basis van mijn eigen ervaringen.
5 tips tegen doemdenken (Let it go, let it go…)
Wat nu als het misgaat? Of als ik het niet kan? Of als ik de verkeerde keuze heb gemaakt en alles in de soep loopt? Doemdenken dus. Betrap jij jezelf er weleens op dat je erop los fantaseert over alles wat verkeerd zou kunnen aflopen? Bijvoorbeeld over onvoorziene problemen en beslissingen die slecht uitpakken? Er zijn vaak talloze scenario's te bedenken waarin dingen anders lopen dan gehoopt. Zelf ben ik gelukkig niet zo'n doemdenker meer als een paar jaar geleden. Het lukt me beter om erop te vertrouwen dat het wel goed komt. Daarom wil ik je graag inspireren met 5 tips tegen doemdenken die mij helpen.
Mijn open kast inrichten | Het kleurrijke resultaat!
Wat doe je als je nog een lege hoek naast je tv-kast hebt? Juist, een open kast neerzetten. Net als zo'n beetje de helft van Nederland, moest en zou ook ik een open kast inrichten en een mooi plekje geven. En een feestje dat het was om de kast te vullen! Plantjes, kussens, fotolijstjes en heel wat andere decoratie (a.k.a. prullaria) wisten hun weg naar mijn open kast te vinden. Inmiddels is de kast helemaal naar mijn zin ingericht. Tijd om je een inkijkje te geven!
Risotto, paprika, tomaat… Ik word inderdaad ook heel blij van al deze onderdelen. Bonen en gepureerde groenten gebruiken in risotto heb ik nog nooit gedaan, maar het klinkt wel interessant! Ik ga het doorgeven aan mijn vriend, want die kookt tegenwoordig eigenlijk altijd, hahaha.
Superleuk om te horen dat je het recept naar de kok des huizes hebt gestuurd 😉 Gepureerde groenten in risotto zijn echt een aanrader. En bonen zijn dan een heel fijne manier om extra eiwitten in een pastasaus of risotto te sneaken 🙂
Oh, klinkt echt heerlijk! 😀