Saffraan is zo’n goedje dat ik altijd zag als het duurste kruid ooit. Dat je deze “rode draadjes” koopt in een glazen busje en voor 10 mini-draadjes € 1,- afrekent, zegt genoeg. Máár sinds kort snap ik de saffraanhype een stuk beter. En aangezien je aan dat ene potje genoeg heb voor 2 personen, hoef je er gelukkig niet je bankrekening voor te plunderen. Deze saffraanrisotto dankt zijn vrolijke gele kleur en heerlijk kruidige smaak grotendeels aan de saffraan. Door de geroosterde limabonen, rozijnen, tuinerwten en heerlijke roomsaus erbij heb je een topgerecht met een lekker smeuïge structuur. Ontdek hieronder hoe je deze smakelijke risotto zelf maakt.

Risotto met saffraan maken

Risotto met saffraan is een combinatie die ik al vaker voorbij had zien komen. En aangezien ik dol ben op risotto én op warme, kruidige gerechten, kon ik niet achterblijven. Ik moest die combinatie zelf eens maken. En verrek, dit is dus écht heel lekker! Saffraan past heel goed bij onder andere rozijnen, kerrie, kaneel en andere mediterraans-achtige ingrediënten. Voor deze saffraanrisotto trok ik alle mediterraanse ingrediënten uit mijn keukenkast om een warm, herfstachtig gerecht in elkaar te flansen. Met lekker veel groenten én eiwitten (zonder vlees of kaas) én met vooral ontzettend veel smaak.

Deze vegan saffraanrisotto smaakt extra lekker door de romige saus (gemaakt van sojamelk gemixt met bouillon en een klontje plantaardige margarine). Daarnaast heeft het gerecht een goede bite. Dat komt vooral door de gele paprika, tomaatjes en limabonen uit de oven. Je roostert de limabonen in de oven om ze ietsje steviger te maken. En dankzij de kruiden zijn ze zo smaakvol als maar kan zijn. Ook de tomaatjes komen met extra veel smaak uit de oven. Ze krijgen dan een knapperig schilletje dat een klein beetje openbarst door de hitte. Onwijs lekker!

saffraanrisotto 8

Vegan saffraanrisotto met rozijnen

“Zitten er nu alwéér rozijnen doorheen?”, vraagt Bart mij weleens als ik hem het zoveelste avondeetgerecht met rozijnen voorschotel. Maar bij dit gerecht mogen de rozijnen écht niet ontbreken. Ze passen goed bij de honingachtige smaak van de saffraan en bij de andere warme kruiden in het gerecht. Roer ze een paar minuten voor het eind door de risotto, zodat de rozijnen lekker zacht kunnen worden.

Verder zijn knoflook, ui, kerrie en een scheutje limoensap de belangrijkste smaakmakers. Oh ja, en bouillon uiteraard! Dat mag in risotto niet ontbreken. Overigens gebruik ik zelf altijd bouillonblokjes met minder zout (zoals deze) of werk ik met halve in plaats van hele bouillonblokjes. Als je ook op je zout wilt letten, is dat een goede optie om met dit gerecht je zouttax niet te overschrijden.

vegan saffraanrisotto 2

Nog meer risotto-recepten proberen?

Vind jij risotto ook altijd een heerlijke kom vol comfortfood? Dan kan ik je misschien ook blij maken met deze risotto-recepten:

saffraanrisotto 5

Recept vegan saffraanrisotto met geroosterde limabonen

Wil je “het rode goud” ook eens proberen en dan specifiek in een lekker kruidig gerecht met veel groenten en met limabonen als geslaagde eiwitbron? Met dit recept maak je deze heerlijke vegan saffraanrisotto met limabonen en rozijnen heel makkelijk zelf:

saffraanrisotto

Vegan saffraanrisotto met geroosterde limabonen en rozijnen

Heb jij al eens een heerlijke saffraanrisotto met romige saus, veel kruiden en een flinke hoeveelheid groenten gemaakt? Met dit recept maak je zelf de lekkerste saffraanrisotto. Met geroosterde limabonen, rozijnen voor een zoetig tintje en opengebarsten tomaatjes uit de oven.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan
  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

  • 150 gram arborio-rijst
  • 500 ml bouillon
  • 100 ml plantaardige melk
  • 200 gram lima-bonen (= uitlekgewicht)
  • 100 gram tuinerwten
  • 2 takjes tomaten aan steel
  • 1 gele paprika
  • ½ gele ui
  • 1 el rozijnen
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van ½ limoen
  • 0,05 gram saffraan
  • Klontje plantaardige margarine

Voor de lima-bonen

  • 1 tl kerrie
  • 1 tl oregano
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand). Snijd ondertussen de paprika en snipper de ui. Kneus de draadjes saffraan door ze in de kom met bouillon tegen de zijkant aan te drukken.
  • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie in een hapjespan. Voeg dan de risotto-rijst toe en bak 1 minuut mee. Schenk dan ⅓ van de bouillon bij de risotto en laat de risotto die opnemen.
  • Verspreid, zodra de oven is voorverwarmd, de limabonen en paprika over een bakplaat. Bestrooi de bonen met oregano, kerrie en peper. Besprenkel de bonen en de paprika met olijfolie. Schuif in eerste instantie voor 20 minuten in de oven.
  • Schenk dan nog ⅓ van de bouillon bij de risotto en laat de rijst die opnieuw opnemen. Herhaal dat vervolgens met de rest van de bouillon.
  • Haal de bonen en paprika na die 20 minuten uit de oven. Leg dan ook de tomaatjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Zet de bakplaat nog eens 10 minuten in de oven.
  • Voeg, als alle bouillon is opgenomen, de plantaardige melk, het limoensap, het klontje boter en de tuinerwten toe aan de risotto. Haal ook de bonen, paprika en tomaatjes uit de oven. Roer de bonen en paprika door de risotto.
  • Serveer de risotto met de tomaatjes en eventueel met verse peterselie.
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Lima-bonen, Paprika, Saffraan, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
saffraanrisotto

Wat is saffraan?

Saffraan is een kruid dat ook wel “het rode goud” wordt genoemd. Wat het precies is? De draadjes van de stamper van een zeldzame bloem die met name in Iran groeit. Het is de duurste specerij die er bestaat, omdat iedere bloem maar 8 dagen per jaar bloeit en maar 3 stampers per bloem heeft. Maar het kruid geeft dan wel ontzettend veel smaak af. De smaak is warm en wat honingachtig. Ook geeft saffraan je gerecht een gelige kleur. Je hebt er dus maar een heel klein beetje van nodig om je gerecht op smaak te brengen. Daarmee is het een geliefde smaakmaker voor onder andere risotto, mediterraanse rijstgerechten en paella.

Waar koop je saffraan?

Dat is gelukkig lekker makkelijk! Je kunt saffraan gewoon kopen in de supermarkt. Ik koop altijd deze saffraan van Verstegen. Je kunt saffraan ook bij biologische winkels of bij diverse webshops met voedingswaren kopen. Het is zelfs verkrijgbaar in poedervorm.

Hoe kan je saffraan het beste gebruiken?

Je hebt aan een paar draadjes saffraan genoeg om je gerecht de heerlijke smaak van saffraan te geven. Voeg de saffraan vooral al vroeg toe aan het vocht dat je in het gerecht gebruikt. Dan heeft de saffraan genoeg tijd om zijn smaak af te geven aan het gerecht. Het beste kun je de draadjes met een lepeltje tegen de wand van een kommetje drukken en dan 10-15 minuten laten weken in een deel van de bouillon, plantaardige melk of ander vocht dat je in het gerecht gebruikt.

Een andere optie is om saffraan te bakken in boter of olie en daarna de andere ingrediënten toe te voegen. Dit is vooral een handige methode als bepaalde andere ingrediënten in het recept al een sterke smaak hebben.

Gebruik jij weleens saffraan en wat is jouw favoriete gerecht ermee?

recept risotto met saffraan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept