vegan smoothie bowl met mango en ananas

Vegan smoothie bowl met mango, ananas en ander zomerfruit

 • 16 augustus 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Recepten

In de zomer is het fruit bij ons niet aan te slepen. Ik snack met niets zo graag als met aardbeien, blauwe bessen of stukjes mango. Maar los van die lekkere-trek-fruithapjes gaat de fruitvoorraad er ook rap doorheen sinds ik de smoothie bowls heb ontdekt. Op zomerse dagen is dat mijn standaardontbijt. Zeker als je het fruit direct uit de diepvries in de blender gooit, heb je een heel verfrissend ontbijtje. Van al mijn zomerontbijtjes ontdekte ik laatst mijn grootste favoriet: deze vegan smoothie bowl met een heleboel zomerfruit. Ananas, mango, aardbei, kokos… bijna al mijn lievelingsingrediënten zitten erin. Klinkt dat als iets waar jij ook een blije ontbijter van wordt? Lees dan verder voor het recept. 

Tropische smoothie bowl met veel fruit

Van alle fruitsoort vind ik typisch zomerfruit het allerlekkerst. Met ananas en mango als grote favoriet bovenaan de top 10-lijst! De combinatie van die twee vind ik al helemaal fantastisch. Ik krijg er meteen een soort met-je-sorbetijsje-op-een-Spaans-strand-gevoel bij. Geen verkeerd gevoel als je in werkelijkheid op een doodnormale dinsdag aan de eettafel je mail aan het afhandelen bent! Deze smoothie bowl is dan ook een combinatie van al mijn lievelingsingrediënten en barst vooral van het fruit. 

In deze vegan smoothie bowl gebruikte ik:

 • Banaan
 • Mango
 • Ananas
 • Kokoskwark

Ananas heeft op zich nogal een overheersende smaak, maar in combinatie met banaan en mango vind ik de smaak perfect. Wel tropisch, maar met een subtiel tintje. Een beetje zoals de fruitsmoothies in de supermarkt, maar dan wat romiger en steviger. De kokoskwark smaakt er heel lekker bij. Kokoskwark is net wat zachter van smaak dan sojakwark en kokos vind ik überhaupt een goede match met mijn tropische ontbijtkom. Een lekkere mix zo!

vegan smoothie bowl met mango en ananas

Hoe maak je een vegan smoothie bowl?

Smoothie bowls maken is supersimpel. Je hoeft er zelf niet veel meer voor te doen dan fruit uit de vriezer halen en dat in de blender gooien met wat (vegan) kwark of melk. Easy peasy!

Zelf maak ik altijd vegan smoothie bowls, omdat ik geen melk of kwark eet en drink. In het begin was het even zoeken hoe je hem lekker maakt en wat de juiste verhoudingen zijn. Inmiddels ben ik erachter dat ik smoothie bowls het lekkerst vind als ze iets steviger zijn. Dus niet een substantie die je zo uit een glas zou drinken, maar meer kwarkachtig. De truc daarvoor is om geen (vegan) yoghurt/melk, maar (vegan) kwark te gebruiken. Ik ga meestal voor sojakwark, maar kokoskwark is eigenlijk mijn grootste lieveling. Iets prijziger, maar zó lekker.

Daarnaast helpt banaan mee om de smoothie bowl niet te dun te maken. Verder zorg ik ervoor dat ik genoeg kwark toevoeg. Hoe meer kwark, hoe steviger de smoothie bowl wordt. 

Ga voor makkelijk, ga voor diepvriesfruit

Voor deze vegan smoothie bowl gebruikte ik mango en ananas uit de diepvries. Ik houd het fruit heel even onder de hete kraan, zodat mijn (niet al te krachtige) blender er makkelijker doorheen komt. Diepvriesfruit is om meerdere redenen ideaal voor smoothie bowls:

 1. Het scheelt je superveel tijd met snijden. Ik heb zelf echt een hekel aan mango’s schillen en snijden en dan met plakkerige vingers rondlopen. Bij diepvriesfruit is dat alvast voor je gedaan.
 2. Het is jaren houdbaar, waardoor je nooit het probleem hebt dat je nog fruit op te maken hebt. 
 3. Het is veel goedkoper. Mango’s en ananassen zijn vers zó duur. Vergeleken daarmee ben je met een diepvrieszak veel goedkoper uit. 

En in je smoothie bowl smaakt bevroren fruit nog lekker verfrissend ook. Dus ja, ik koop eigenlijk nooit verse mango of ananas. Speelt misschien ook mee dat ik niet de handigste ben met ananassen snijden. Bart vindt het zelfs al eng om me vanaf een afstand bezig te zien met een groot mes en een ananas (misschien heb ik ooit op de huisartsenpost gezeten met een dergelijk gênant snij-ongelukje, oeps!). Anyway, heel chill, dat diepvriesfruit! En het kan vingers redden 😉

vegan smoothie bowl met mango en ananas

Mango smoothie bowl met je eigen toppings

Het allerleukste aan smoothie bowls vind ik het om me helemaal uit te leven op de toppings. Dan trek ik alle kasten open en gooi ik van alles op de bowl waar ik die dag zin in heb. Voor deze smoothie bowl koos ik voor onder andere vers fruit uit de koelkast, nootjes, gepofte spelt, wat losse plakjes banaan en kokosrasp. Maar kijk vooral waar jij trek in hebt. Qua toppings kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Extra stukjes ananas of mango (wel even ontdooien van tevoren!)
 • Ander vers fruit (aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, passievrucht)
 • Granola
 • Pompoenpitten 
 • Noten of pinda’s
 • Kokosrasp (mijn grote favoriet: voor een prikkie te koop in kilozakken en je doet er eeuwig mee!)
 • Pindakaas
 • Stukjes chocola
 • Gepofte quinoa (van die schattige witte bolletjes)
 • Koekkruimels
 • Een schep extra kokoskwark
vegan smoothie bowl met mango en ananas

Hoe maak je deze vegan smoothie bowl?

Heb je zin om je tanden in een verfrissend en lekker ontbijtje te zetten? Je maakt deze vegan smoothie bowl binnen 5 minuten. Dit is het recept:

vegan smoothie bowl met mango en ananas

Vegan smoothie bowl met mango en ananas

Romy
Deze vegan smoothie bowl met een tropisch tintje is er één waar je blij van wordt op een warme zomerdag. Hij barst van het tropische fruit: ananas, mango en banaan, heeft een subtiele kokossmaak en je kunt er alle toppings overheen strooien waar je maar zin in hebt.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 bowl

Equipment

 • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de smoothie bowl:

 • banaan
 • 75 gram mango uit de diepvries
 • 75 gram ananas uit de diepvries
 • 150 gram kokoskwark

Voor de topping:

 • banaan
 • Blauwe bessen
 • Paar aardbeien
 • Kokosrasp
 • Cashewnoten
 • Gepofte spelt (of granola of andere granen)
 • Cacao nibs

Instructies
 

 • Haal de mango en ananas uit de vriezer en houd ze in een zeef of boven een vergiet 10 seconden onder warm water. Dan kan het fruit iets ontdooien en kom je er straks makkelijker doorheen.
 • Doe ⅔ banaan samen met de kokoswark, de mango en de ananas in de blender en maak er een gladde smoothie van.
 • Schenk de smoothie in een kom en versier met de resterende banaan in plakjes gesneden en andere toppings naar keuze.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Mango, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

vegan smoothie bowl met mango en ananas

Ontbijtinspiratie voor een zomerdag

Ik hoor weleens dat mensen op een zomerdag nauwelijks nog trek hebben in ontbijt. Heb ik eigenlijk nooit last van! Ik kan me niet eens meer de laatste keer herinneren dat ik zonder ontbijt de deur uit ging. Wel stem ik mijn ontbijtjes graag af op de hitte als het echt warm is buiten. Voor zomerse dagen heb ik een paar favoriete recepten om de dag mee te starten. Misschien zit er iets bij waar jij ook gelukkig van wordt:

 • Smoothie bowl met kersen: als je dol bent op kersen, dan is de combinatie van kersen en chocola vast iets voor jou. 
 • Smoothie bowl met cacao: een verfrissende smoothie bowl met veel fruit en met de smaak van chocola (wat mij betreft altijd een gouden combinatie!). 
 • Havermout met mango: wel een warm ontbijtje, maar met de tropische smaak van mango.

En heb je echt geen zin om zelf iets te blenden of maken? Probeer dan eens de aardbeien-sojakwark van Alpro. Die kwam ik laatst tegen en ik ben sindsdien verslaafd. Wat granen en fruit eroverheen strooien en je hebt al helemaal zonder moeite een zomers ontbijt klaarstaan!

Waar ontbijt jij mee in de zomer?

mango-ontbijt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 augustus 2022 op 6:29 am - Beantwoord

  Een heerlijk fris recept. Ik heb net ontbeten maar krijg wel trek 🙂

 2. Johanna 16 augustus 2022 op 4:17 pm - Beantwoord

  Ziet er mooi uit. Overigens gebruik ik hoog uit zelf-ingevroren diepvries fruit, anders vind ik het niet ecologisch. En veel ander fruit komt ook van heinden en ver alhoewel het hier ook groeit. Invriezen is zo gedaan. Schoonmaken wassen afdrogen en in de vriezer. Succes met je ontbijtjes.

 3. Nynke 17 augustus 2022 op 1:24 pm - Beantwoord

  Het ziet er super lekker uit!
  Ik vraag me al een tijdje oprecht af, of wat ik op de foto zie echt is wat je dan eet, of dat je er nog wat meer granola doorheen gooit.
  Zelf eet ik een groot ontbijt en zou ik het echt niet redden tot 12 uur op een smoothie met toppings.

  • Romy 13 september 2022 op 7:52 am - Beantwoord

   Yup, dit is wel echt wat ik eet 🙂 Soms gooi ik er naderhand nog wat extra nootjes of pindakaas bij (of bij avondeten een schep extra saus), maar deze smoothie was van zichzelf al aardig vullend.
   Maar een extra schep granola erbij kan natuurlijk altijd 🙂

 4. Anouk 21 augustus 2022 op 12:06 pm - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit! Ik maak nooit bowls maar wel vaak smoothies en dan is diepvriesfruit ook zo’n uitkomst, ideaal.

Beoordeling recept
Recente blogs

Outfit | Roze jurk met bloemen

3 augustus 2017|Outfits|

Mijn voorliefde voor roze steek ik niet bepaald onder stoelen of banken. Zeker op mijn blog is de kleur roze overal te vinden. Juist daarom zal het je misschien verbazen dat ik nauwelijks roze in mijn kledingkast heb hangen. Mijn roze zomerjas en één roze jurkje waren wel toe aan meer roze gezelschap. Kun je je voorstellen hoe enthousiast ik raakte toen ik laatst hét roze zomerjurkje tegenkwam? Compleet versierd met bloemen en vlinders (mijn andere voorliefdes!). Afgelopen weekend trok ik het jurkje voor het eerst aan in plaats van het alleen te bewonderen. Kijk je mee naar mijn outfit?