Spaghetti bolognese is volgens mij dé spaghetti die bij veel Nederlanders regelmatig op tafel staat. Ook mijn vriend kan dit elke week wel drie keer eten. Maar voor een goede spaghetti bolognese heb je echt niet per se gehakt (of vega-gehakt) nodig. Eerder maakte ik deze traditionele pasta altijd met vega-gehakt, maar tegenwoordig heb ik in linzen en walnoten het perfecte alternatief gevonden. Het resultaat is een pasta boordevol groenten, met veel eiwitten en ook nog met vooral lekker betaalbare supermarktingrediënten. Met dit recept maak je heel makkelijk zelf een volle pan met deze pasta.
Hoe maak je vegan spaghetti bolognese?
Traditionele spaghetti bolognese maak je met onder andere tomatensaus, gehakt en spekjes. Voor een vegan spaghetti bolognese kun je uiteraard vegan gehakt en tomatenpassata gebruiken. Maar je kunt ook heel eenvoudig een versie zonder vleesvervangers uit pakjes maken. Voor deze vegan spaghetti bolognese gebruik je gedroogde linzen en walnoten als gehaktvervanger. De linzen kook je stuk in de tomatensaus en de walnoten geven daarnaast wat bite. Tuurlijk, een gehaktsmaak krijg je er niet mee. Maar de heerlijke bolognese-smaak en de goede bite (dankzij de walnoten) wel.
Ik heb aan Bart een uiterst kritische pastaproever. Hij is zo dol op zijn eigen ‘pasta bolognese’-recept dat hij zelfs de pasta bolognese in restaurants standaard overslaat, omdat het “alleen maar kan tegenvallen”. Je begrijpt dat Barts eerste blik niet bijzonder enthousiast stond toen ik dit gerecht presenteerde als vegan spaghetti bolognese. Maar zelfs mijn culinaire fijnproever was enthousiast. Zijn oordeel was “een van de betere vegan pasta’s”. Die stak ik in mijn broekzak. En ook ikzelf vond het gerecht bijzonder goed te pruimen. Het is een stevige pastamaaltijd met veel smaak, veel groenten en alleen maar pure ingrediënten. Bij dit gerecht heb je geen pakjes of zakjes nodig!
Vegan pasta bolognese met linzen
Hoe dol ik ook ben op vleesvervangers, regelmatig laat ik ze in mijn maaltijden plaatsmaken voor peulvruchten, noten of andere pure producten. Zo wissel je nog eens iets af. En peulvruchten en noten barsten ook nog eens van de eiwitten en goede stoffen. In deze vegan spaghetti bolognese zijn het de linzen die de hoofdrol inpikken. Gebruik voor de pasta gedroogde rode linzen. Laat ze bij voorkeur alvast een paar uur weken in wat water. Dan worden ze zachter en kook je ze straks sneller gaar. Daarna laat je ze garen in de tomatenblokjes en bouillon. Zo worden de linzen zacht. Ze maken de saus dan met hun structuur ook meteen lekker stevig.
Tip: gebruik in de bolognesesaus ook zeker een scheutje sojasaus. Normaal gehakt of vega-gehakt heeft vaak een wat zoutige smaak. Sojasaus is een perfecte manier om dat na te bootsen en de bolognesesaus op smaak te brengen. Daarnaast dankt de pasta zijn smaak aan de Provençaalse kruiden, oregano, bouillon, peper en knoflook en ui. Ook die mogen niet ontbreken.
Welke groenten gebruik je in deze bolognesesaus?
In mijn pastasauzen zitten meestal nogal veel groenten verstopt. Ik ben zelf gek op groenten en eet er het liefst lekker veel van bij mijn avondmaaltijd. Ook in deze vegan spaghetti bolognese zitten meer groenten dan je op het eerste gezicht zou denken. Voor 2 porties gebruik je:
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 1/2 gele ui
- 1 el tomatenpuree (tip: deze van Mutti uit tube vind ik het allerlekkerst én kun je veel langer in de koelkast bewaren dan de kleine blikjes)
Ben je niet zo dol op wortel of paprika? Dan kun je ook heel goed bleekselderij of courgette gebruiken in de pasta. Ook champignons of andere paddenstoelen zullen er heel lekker bij smaken. En heb je nog cherrytomaatjes of losse tomaten liggen? Gooi ze er gerust bij. Dit is bij uitstek een perfect gerecht om restjes groenten op te maken.
Recept voor vegan pasta bolognese
Genoeg gekletst over smakelijke pasta’s, bolognesesaus met linzen en andere lekkere dingen. Tijd voor het recept! Zo maak je deze vegan spaghetti bolognese zelf in ongeveer 40 minuten (waarvan de saus laten pruttelen op het vuur nog het grootste gedeelte van de tijd inneemt):
Vegan spaghetti bolognese met linzen en walnoten
Equipment
- Kookpan
- Wok- of roerbakpan
Ingrediënten
- 150 gram (volkoren) spaghetti of glutenvrije pasta
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 100 gram gedroogde rode linzen (goed schoongemaakt)
- 50 gram walnoten
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 400 ml bouillon
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- Peper naar smaak
- Vegan Parmezaanse kaas = optioneel
Instructies
- Snijd de wortel in halve maantjes en de paprika in blokjes. Snipper daarnaast de ui.
- Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie en voeg dan de tomatenpuree, paprika, wortel, oregano en Provençaalse kruiden toe aan de pan. Roerbak 5 minuten mee.
- Schenk dan de bouillon en tomatenblokjes bij de pan en doe ook de linzen erbij. Zet het vuur laag en laat de saus pruttelen, terwijl je hem af en toe omroert. De saus heeft zo'n 25 minuten nodig om gaar te worden. Laat de pan staan totdat de linzen helemaal zacht zijn.
- Breng ondertussen de pasta aan de kook en bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verpulver de walnoten en voeg ongeveer 5 minuten voordat de saus klaar is toe aan de pan. Roer ook de sojasaus door de pan. Proef even of je nog peper of zout mist en strooi zo nodig over het gerecht.
- Giet de pasta af en roer door de saus. Serveer dan op twee borden en garneer eventueel met vegan Parmezaanse kaas of blaadjes basilicum.
Notities
Nog meer perfecte pasta’s
Met een bord pasta kun je bij mij (bijna) altijd wel aankomen. Ik ben er gek op en eet het in allerlei variaties. Soms met tomaat, soms met pesto, soms met meer exotische ingrediënten of een flinke scheut room. Hoe dan ook, dit zijn nog meer vegan pasta’s waar ik zelf erg warm van wordt (en jij misschien ook):
- Vegan pasta pesto met crunchy kikkererwten
- Vegan Mac and Cheese
- Tagliatelle met romige saus (vegan)
- Pasta met spinazie en balsamico-crème
- Pasta met falafel en romige harissasaus
Welke pasta belandt het vaakst op jouw bord?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Volkswagenbus huren | Onze ervaring met een Oldtimer-roadtrip
Na een paar weken van verheugkriebels was het zaterdag dan eindelijk zover: een Volkswagenbus huren voor een dag stond op de planning. We zouden een dag lang mijn vertrouwde Ford Ka verruilen voor een vierwieler die bijna drie keer zo groot is. Inclusief bloemetjes voor de ruiten, kleedjes op de achterbank en een totaal nieuwe schakelervaring. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen.
Ziet er heel lekker uit 😀