Dé tijd van het jaar is weer aangebroken: tijd om speculaasjes in je dampende kop thee te dopen. En tijd om überhaupt die lekkere thee-koekjes weer vaker uit de koektrommel te pakken. Én om met de smaak van datzelfde koekje smakelijke muffins te maken. Speculaasmuffins dus! Ze stonden al tijden op mijn lijstje om een bakexperiment mee te starten. Sinds ik er eenmaal aan begonnen ben, kan ik niet genoeg voorraad aan speculaasmuffins hebben. Ze zijn lekker zoet, een tikkeltje herfstachtig én zeker goed bij de thee. Misschien nog wel meer dan een echt speculaasje. Met dit recept maak je de vegan speculaasmuffins zelf!
Lotus-koekjes + muffins = dé theelekkernij
Misschien ligt het aan mij, maar als kind vond ik speculaasjes altijd een tikkeltje karig bij de thee. Doe mij dan maar een muffin! Dat is feestelijker, lekkerder en beter vullend. Daarom paste het idee van speculaasmuffins helemaal in mijn straatje. Het zijn muffins met een heerlijke cakestructuur, stukjes speculaas tussendoor en ook nog een heerlijke speculaassmaak door de speculoospasta en koek- en speculaaskruiden. Dus ja, als je houdt van speculaas (of dat nu sompig geworden door je thee is of absoluut los ernaast), dan vind je deze muffins vast een geslaagde lekkernij bij je theemoment.
Oh ja, kleine kanttekening. Het zijn eigenlijk geen speculaas-, maar speculoosmuffins. Ik gebruik er namelijk (vegan) speculoospasta in, wat de muffins een lekkere zoete speculoossmaak geeft. Daarnaast kies ik voor Lotus-koekjes in plaats van speculaasjes. Lotus-koekjes zijn vegan, terwijl veel speculaasjes melk bevatten. En eigenlijk vind ik Lotus-koekjes ook net iets lekkerder. Ze zijn zoeter en minder kruidig dan de standaard speculaasjes die je kent.
Hoe maak je de speculaasmuffins vegan?
Voor deze vegan speculaasmuffins gebruik ik mijn oude vertrouwde ei-vervanger: banaan in combinatie met een extra schepje bakpoeder. Banaan is een goed ingrediënt om het beslag te binden en het bakpoeder zorgt ervoor dat het cakedeeg straks mooi rijst. Je kunt in plaats van bakpoeder ook een theelepel baking soda in combinatie met één eetlepel appelazijn gebruiken. Dat heeft dezelfde werking als bakpoeder en laat het deeg vaak nog iets extra rijzen zelfs.
Verder gebruik ik vegan speculoospasta. Niet alle speculoospasta’s zijn vegan. Ik gebruik er één uit de webshop van Koro, maar de speculoospasta van Lotus is ook vegan. Daarnaast roer ik een scheutje plantaardige melk door het beslag. Eigenlijk werken veel typen plantaardige melk hier wel prima voor. Ik heb meestal ongezoete amandelmelk staan, maar havermelk, sojamelk, erwtenmelk of rijstmelk werkt ook prima.
De andere ingrediënten zijn o.a. amandelmeel, havermeel, agavesiroop, vanille-extract en koek- en speculaaskruiden. Die laatste zijn trouwens echt een aanrader om standaard in je keukenkastje te hebben. Je geeft er ieder baksel (of bakje havermout) een heerlijke speculaasachtige smaak mee, zonder dat er echte speculaaskoekjes aan te pas.
Tip: zo maak je de muffins glutenvrij
Eet je glutenvrij? Dan kun je de muffins met een paar kleine aanpassingen ook maken. Vervang dan de speculooskoekjes door glutenvrije speculaasjes. Die kun je bij diverse supermarkten van het huismerk vinden. Gebruik daarnaast notenpasta (amandelpasta werkt het beste!) in plaats van speculoospasta en voeg een scheutje extra agavesiroop en extra koek- en speculaaskruiden toe. De smaak wordt dan iets minder speculaasachtig, maar de muffins zijn wel 100% glutenvrij.
Vergeet de versiering bovenop de muffins niet
Ik moest en zou een Lotus-koekje bovenop de vegan speculaasmuffins gebruiken. Daardoor ziet het er net wat feestelijker uit (en heb je extra speculaas om van te genieten!). Als je de Lotus-koekjes in tweeën breekt en de helften in het beslag duwt, kun je ze prima mee-bakken in de oven. Let wel op dat je het raster in het midden van de oven zet, niet bovenin. Anders kan het koekje wat zwart worden.
Verder kun je de muffins natuurlijk zo uitgebreid versieren als je wilt. Zelf moet ik bij speculaas altijd meteen aan amandelen denken, dus de greep in het potje met amandelschaafsel was snel gemaakt. Andere lekkere toevoegingen voor bovenop de muffins zijn o.a. een zelfgemaakte (vegan) botercréme, gesmolten chocola, stukjes chocola, vers fruit (zoals frambozen of bessen) of stukjes noot. Rozijnen zijn trouwens ook erg lekker om door de muffins heen te roeren. Dat maakt het kopje-thee-in-de-herfst-gevoel voor mij compleet.
Hét recept voor simpele én lekkere vegan speculaasmuffins
Zelf ben ik gek op baksels waar je niet veel werk aan hebt, maar die toch heel lekker zijn. Hoe leuk ik het soms ook vind om uitgebreid in de keuken te staan voor bijvoorbeeld een vegan cheesecake, soms is het gewoon fijn als je snel iets lekkers kunt maken. Dát zit met deze vegan speculaasmuffins gelukkig wel goed. Na 40 minuten kun je er al je tanden in zetten en je hoeft alleen maar de ingrediënten bij elkaar te mikken, een paar Lotus-koekjes te verkruimelen en dan watertandend te wachten totdat de oven je roept. A piece of (speculoos) cake dus! Dit is het recept:
Vegan speculaasmuffins met Lotus-koekjes
Equipment
- Keukenmachine optioneel
- Oven
- Metalen muffinvorm en papieren muffinvormpjes
Ingrediënten
- 135 gram amandelmeel
- 85 gram havermeel (evt. zelf te maken door (al dan niet glutenvrije) havermout fijn te malen)
- 2 rijpe bananen
- 7 Lotus-koekjes of glutenvrije speculaasjes voor een glutenvrije optie
- 75 ml plantaardige melk
- 2 el speculoospasta vervang voor een glutenvrije variant door 2 el notenpasta + een scheutje extra agavesiroop
- 1 el agavesiroop of ahornsiroop
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extact
Optioneel:
- Amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand). Zet ondertussen alvast de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en ga door met de stappen hieronder om het beslag te maken.
- Doe 2 bananen samen met de plantaardige melk, speculoospasta, vanille-extract en agavesiroop in de keukenmachine en maak er een egaal mengsel van.Heb je geen keukenmachine? Geen probleem! Prak dan de bananen heel fijn met een vork en roer de ingrediënten goed door met een lepel.
- Voeg dan het amandelmeel, het havermeel en de koek- en speculaaskruiden toe. Meng nog een keer (al roerend of met de keukenmachine) door totdat je een glad beslag hebt.
- Verkruimel dan 3 Lotus-koekjes en roer de kruimels, samen met 2 theelepels bakpoeder, door het muffinbeslag. Laat 2-3 minuten rusten, zodat het bakpoeder alvast zijn werk kan doen.
- Verdeel dan het beslag over de papieren muffinvormpjes. Steek in elke muffin een half Lotus-koekje. Schuif de muffinvorm in de oven voor 25 minuten. Zet de muffinvorm in het midden van de oven. Anders heb je kans dat de bovenkant van de koekjes wat donker kleurt.
- Check na 25 minuten met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Laat ze daarna nog 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm. Haal ze dan uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een raster. Zet dan een kopje thee, pak er een muffin bij en geniet van jouw moment!
Nog meer recept-tips met speculaas?
Kun jij de smaak van speculaas ook op elk moment van de dag wel waarderen? Ik zeker! Op mijn blog vind je dan ook meer recepten om te maken met speculaas of speculaaskruiden. Van zoete ontbijtjes tot meer smaakvolle baksels! Dit zijn ze:
- Havermout met koek- en speculaaskruiden
- Havermout met speculoos
- Vegan speculaasbrood
- Gezonde rozijnencake
- Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen en speculaaskruimels
Nu ben ik benieuwd: ben jij meer van de speculaas of speculooskoekjes?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…