Veel mensen zijn gek op pasta met tomatensaus. Ikzelf heb vooral een enorm zwak voor pasta met roomsaus. Hoe meer room, hoe beter! Laatst wilde ik wat spullen uit de koelkast opmaken en ontstond zo compleet onverwachts de lekkerste tagliatelle met roomsaus die ik zelf heb gemaakt. Deze saus is niet een klein beetje romig. Nee, hij is één en al romig. Wat hem extra lekker maakt, is de grote hoeveelheid paddenstoelen en de toevoeging van artisjok. Bereid je voor op een volromige pasta met veel groenten die je in maar 20 minuten kunt bereiden. De pasta is trouwens 100% vegan en je kunt het gerecht ook glutenvrij maken.
Het geheim van de perfecte vegan roomsaus
Ik maak wel vaker romige gerechten. Maar zo romig als deze heb ik niet eerder iets gemaakt. De truc voor een echt lekkere en stevige roomsaus bij deze pasta is om plantaardige kookroom (ik gebruik sojaroom, maar haverroom kan ook!) te gebruiken in combinatie met plantaardige melk en wat maïzena. De roomsaus wordt door de grote hoeveelheid room en melk eerst heel vloeibaar, maar dikt door de maïzena vervolgens wat in. Het levert je een dikke, stevige en vooral heerlijk smeuïge saus op.
Wat daarnaast een mega-aanrader is in romige sauzen, is artisjok. Die groente belandde in eerste instantie min of meer toevallig in dit gerecht. We hadden al een jaar een potje artisjokharten staan voor een ovengerechtplan dat er nooit van was gekomen. Bij een opruimsessie van de voorraadkast vond ik dat ik daar iets mee moet doen. Ik gooide de artisjok daarom bij deze pasta en het bleek een grote hit. Artisjok heeft heel veel smaak door de olijfolie waar het in zit, en is tegelijkertijd wat romig en nootachtig van zichzelf. Perfect voor deze tagliatelle met roomsaus!

Tagliatelle met roomsaus die snel klaar is
Als ik weinig tijd heb om te koken, dan kies ik vaak uit een paar vijftien-minuten-recepten die ik graag eet. Allemaal pasta’s overigens! Een lekkere pastasaus maken kan zo gepiept zijn. Deze tagliatelle met roomsaus is de nieuwkomer in mijn snelle-maar-lekkere-hap-maaltijden. Met het maken van de pasta ben je hooguit 20 minuten bezig. Je snijdt de groenten en ui, gooit alles in een pan en voegt later de saus toe. Voor de saus hoef je verder niet veel bijzonders te doen behalve af en toe roeren. Wat pijnboompitten erbij en je hebt een heerlijke maaltijd waarvoor weinig uitsloverij in de keuken nodig is!
Wil je nog sneller klaar zijn? Dan is verse pasta je beste vriend. Zo kun je bij een aantal supermarkten verse tagliatelle vinden (als je vegan eet, check dan even op het etiket of de tagliatelle ei bevat). Daarnaast zijn er heerlijke ravioli’s en andere pasta’s. Die hoeven zelfs maar 3 minuten in de pan. Mijn grote favoriet is de verse ravioli met spinazievulling van Albert Heijn. Die is vegan en glutenvrij trouwens.

Wat heb je nodig voor deze tagliatelle met champignons?
Bij een tagliatelle met roomsaus mogen in mijn ogen paddenstoelen niet ontbreken. De combinatie van room en paddenstoelen is wat mij betreft altijd een hit. Ik gooi er dan ook iets meer paddenstoelen in dan alleen kastanjechampignons: ik gebruik ook shiitake. Daarnaast roer ik door deze tagliatelle zongedroogde tomaten, artisjok en verse spinazie. Dat maakt de maaltijd wat groenterijker en geeft veel meer smaak. Vooral zongedroogde tomaten zijn perfect voor een bijzonder tintje aan de pasta. Ik houd zelf enorm van dat beetje bite dat het aan gerechten geeft.
Voor twee porties van deze tagliatelle met roomsaus heb je het volgende nodig:
- 150 gram tagliatelle (of 250 gram als je verse tagliatelle gebruikt)
- 200 gram kastanjechampignons
- 125 gram shiitake
- 100 gram artisjokharten (uit een potje of blik)
- 85 gram zongedroogde tomaat (uit een potje)
- 50 gram spinazie
- 100 ml kookroom (van soja of haver; ik gebruik zelf het liefst de soja-kookroom van AH-huismerk)
- 125 ml plantaardige melk (amandelmelk werkt goed, maar sojamelk of havermelk is ook prima)
- 1 gele ui
- 1 el maïzena
- 3 teentjes knoflook
Daarnaast zijn pijnboompitten, basilicumblaadjes en vegan Parmezaanse kaas een heerlijke toevoeging. Maar gebruik vooral de toppings die jij lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld ook amandelen fijn snijden en die ter garnering gebruiken of walnoten karamelliseren met wat agave- of ahornsiroop als lekker extraatje op de pasta.
Meer eiwitten?
Ik kwam er zelf pas een tijdje geleden achter dat paddenstoelen vaak een bron van eiwitten zijn, waardoor ze eigenlijk prima zijn om voor een keertje als vleesvervanger/eiwitbron te gebruiken. Deze pasta bevat door de paddenstoelen en de sojaroom best wat eiwitten. Maar mocht je daarin iets missen, bak er dan gerust wat vega-balletjes bij en roer die door de saus. Of serveer er amandelen, walnoten of cashewnoten bij. Ook erg lekker!

Recept voor vegan tagliatelle met roomsaus en champignons
Als jij net als ik aanhanger bent van het statement “Hoe romiger, hoe beter!”, dan word je vast vrolijk van deze vegan tagliatelle met roomsaus en champignons. Dit is hoe je de pasta in ongeveer 20 minuten maakt.

Recept vegan tagliatelle met roomsaus & champignons
Ingrediënten
- 150 gram tagliatelle (of 250 gram verse tagliatelle; gebruik waar nodig glutenvrije pasta)
- 200 gram kastanjechampignons
- 125 gram shiitake
- 100 gram artisjokharten uit een potje of uit blik
- 85 gram zongedroogde tomaten uit een potje
- 50 gram verse spinazie
- 1 gele ui
- 100 ml plantaardige kookroom (van soja of haver)
- 125 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
- 1 el maïzena
- 3 teentjes knoflook
- Peper
- Olijfolie
Ter garnering:
- Pijnboompitten
- Verse basilicum
- Stukje citroen (citroensap versterkt de smaken)
- (Vegan) Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwijder de voetjes van de champignons en shiitake en snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Snipper daarnaast de ui en snijd de zongedroogde tomaten en artisjokharten in kleine reepjes.
- Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en de knoflook aan in een wokpan aan in wat olijfolie. Voeg daarna de paddenstoelen toe en bak 5 minuten mee totdat ze flink geslonken zijn.
- Voeg dan de artisjokharten en zongedroogde tomaten toe en bak nog 1 minuten mee.
- Schenk de plantaardige kookroom en de melk bij de pan en roer er een eetlepel maïzena doorheen. Voeg ook de spinazie toe aan de pan en geef deze de tijd om wat te slinken.
- Laat de pastasaus nog ongeveer 5-10 minuten op een laag pitje staan en roer af en toe door. Haal de pan van het vuur zodra de saus de juiste dikte heeft gekregen (niet te vochtig en niet te stevig). Is de saus te stevig? Schenk er dan extra plantaardige melk bij. Is de saus juist te dun naar jouw smaak? Roer er dan wat extra maïzena doorheen en laat de saus nog kort indikken.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten voor de garnering in een droge koekenpan. Haal ze direct van het vuur zodra ze wat bruinig gaan zien.
- Giet de tagliatelle af en roer door de pastasaus. Serveer dan de pasta in twee kommen of op twee pastaborden. Maak af met wat (vegan) Parmezaanse kaas, blaadjes basilicum en de pijnboompitten.
- Buon appetito!

Nog meer romige gerechten?
Er waren op de middelbare school en universiteit een paar mensen die mij “Room” noemden. What’s in a name? Misschien was de voorliefde voor romige pastasauzen er toen al. Er staan hier tegenwoordig in elk geval regelmatig romige gerechten op tafel. Naast deze tagliatelle met roomsaus eten wij ook graag:
- Truffelpasta met asperges en champignons
- Romige risotto met champignons
- Romige curry met pompoen
- Pasta met bloemkoolsaus
Ben jij team pasta met roomsaus of team pasta met tomatensaus (of houd je van iets totaal anders dan dat)?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Wees dankbaar, juist als je je even niet zo voelt (9 tips)
Geïrriteerd, gefrustreerd of ronduit hopeloos? Als je je zo voelt, lijken de regenbogen en zonnestralen soms ver weg. Alles lijkt mis te gaan, je mondhoeken zijn moeilijk omhoog te krijgen en je hebt gewoon een rotdag, een rotweek of zelfs een langdurige rotperiode. Op die momenten is er één ding dat mij helpt: dankbaarheid. En hoewel dat woord een hoog jeukgehalte heeft, zéker als je niet in je hum bent, is 'Wees dankbaar' soms echt een goed advies om op z'n minst de dag iets minder rauw te maken. Maar hoe doe je dat, "dankbaar wezen"? Met deze 9 tips bijvoorbeeld.
September 2018 | De maand van kattenkwaad, rijmelarij & tranentrekkers
De eerste maand met de 'r' in zijn naam is alweer ten einde. September was een zonnige herfstmaand met alleen hier en daar een regenbui. Tot zover het weerbericht! Laten we overgaan naar vrolijker zaken: mijn maandoverzicht van de afgelopen 30 dagen. September was voor mij écht een heel fijne maand. Ik heb veel leuke belevenissen, afspraken met lieve mensen en mooie ontwikkelingen om op terug te blikken. Tijd voor een overzicht van mijn hoogtepunten van september! Met onder andere kattenkwaad, een update over mijn nieuwe werk én mijn eerste rijmkunsten.
5 tips om jezelf meer te gunnen
Mezelf rust gunnen is voor mij al tijden een actiepuntje, maar ook op andere vlakken is het nog weleens lastig om mezelf iets te gunnen. Dat 'iets' kan van alles zijn: een uurtje niets doen, een leuk uitje of een cadeautje voor jezelf in de winkel kopen. In mijn naaste omgeving lijkt het soms gewoon te zijn om jezelf een beetje weg te cijferen ten opzichte van anderen. Ook ik doe daar regelmatig aan mee. Tijd om dat eens aan te pakken! Voor wie het ook lastig vindt om zichzelf iets te gunnen, zet ik 5 tips op een rijtje om jezelf vaker iets leuks, ontspannends of fijns toe te staan. Gewoon omdat je het waard bent!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…