vegan tandoori met mango 8

Vegan tandoori met mango & rijst (simpel te maken!)

  • 29 mei 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Kip tandoori is een echte klassieker. En tandoori-saus is dat überhaupt. Je kunt er kant-en-klare pakjes van kopen van allerlei merken. Maar nog veel lekkerder is zelfgemaakte tandoori. Dat tandoori ook zonder kip (méér dan) prima weg te krijgen is, bewijst dit recept hopelijk. Deze vegan tandoori maak je met vegan gehaktballetjes, mango, zongedroogde tomaat, paprika en heel veel kruiden. Het resultaat is een gekruide en zoete maaltijd in een heerlijke saus en met lekker veel groenten. Lees verder en ontdek hoe je dit recept binnen 30 minuten gemaakt hebt.

Zelf vegan tandoori maken is zo moeilijk nog niet

Tandoori staat standaard tussen de pakjes Knorr en de Honig-familiemaaltijden. Ook helemaal prima! Maar ik vind het nog lekkerder om zelf tandoori te maken. Dan kies je zelf welke kruiden je gebruikt en bevat het gerecht ook enkel verse ingrediënten. Tandoori is een saus die je normaal maakt met vooral veel kruiden en een romige yoghurt. Omdat yoghurt niet vegan is, kies ik voor kokosmelk in plaats daarvan. Ook lekker romig! Wel iets minder zurig, maar dat kun je prima oplossen door een scheutje limoensap bij de tandoori te schenken.

Ik maak het kruidenmengsel zelf graag zoals ze ook currypasta’s maken: met een basis van tomatenpuree waarin ik vervolgens de verschillende gedroogde kruiden bak. Daardoor kan het gerecht de kruiden extra goed opnemen en proef je op en top tandoori-smaak. En moeilijk is het dus zeker niet! Gerookte paprikapoeder heb je misschien nog niet in huis (zeker een aanrader om dat wel te kopen, en gewoon te vinden bij Albert Heijn!). Maar verder zitten er vrij standaard kruiden in tandoori.

Voor mijn vegan tandoori-recept gebruik ik deze mix van kruiden:

  • komijn
  • gerookte paprikapoeder
  • gemberpoeder
  • knoflookpoeder
  • peper
  • kerriepoeder

Van alles gebruik ik één theelepel voor twee personen. Je kunt trouwens ook nog korianderpoeder toevoegen. Ik ben zelf alleen geen groot korianderfan, dus laat ik het liever weg. En houd je van meer pit? Gooi er dan een halve rode peper bij. Met of zonder zaadlijsten, het is maar net om hoeveel pit jij zit te springen.

vegan tandoori met mango 2

Hét niet te missen ingrediënt: mango

In deze vegan tandoori is een hoofdrol weggelegd voor een verrassend ingrediënt: mango. Die geeft het gerecht een zoetig tintje, wat heel lekker is in combinatie met de kruiden in de tandoori. In twee porties gaat zo’n 150 gram mango. Aardig wat dus! Zo krijg je ongemerkt nog de nodige vitamines mee en kun je het gerecht zoeten zonder daar suiker voor te gebruiken. Ideaal!

Je kunt trouwens prima diepvriesmango gebruiken voor dit gerecht. Die hoef je niet eens vooraf te ontdooien. In de pan wordt de mango vanzelf lekker warm. En het beetje vocht dat door het ontdooien vrijkomt, kan de tandoori goed hebben. Natuurlijk is verse mango ook helemaal goed. Ik vind zelf alleen diepvriesmango in alle opzichten makkelijker: het is goedkoper dan verse mango, blijft langer goed en is al voor je voorgesneden en geschild. Scheelt een hoop gedoe, terwijl de smaak er niet minder om is! De hoeveelheid vitamines ook niet trouwens.

vegan tandoori met mango 3

Welke vega-balletjes gebruik ik bij de vegan tandoori?

Vaak wordt tandoori gecombineerd met kip. In deze vegan tandoori zou je dan ook prima vegan kipstukjes kunnen gebruiken. Zelf vind ik vega-gehakt er ook erg lekker bij. Balletjes dan, geen vegan rulgehakt! Ik gebruik zelf graag de plantaardige gehaktballetjes van De Vegetarische Slager. Die kun je heel goed bruin bakken en hebben een lekkere gehakt-achtige bite. De Zweedse balletjes van Albert Heijn-huismerk vind ik trouwens ook erg lekker. En oh ja, ook de soepballetjes van Albert Heijn (uit de Terra-lijn) zijn een aanrader. Die doen het niet alleen goed in de soep, maar ook zeker door dit soort gerechten.

Maak je de vegan tandoori glutenvrij? Gebruik dan vegan kipstukjes (bijvoorbeeld die van De Vegetarische Slager) in plaats van vegan gehaktballetjes. Check wel even op de verpakking of de vegan kipstukjes inderdaad glutenvrij zijn.

vegan tandoori met mango 9

Recept vegan tandoori met mango

Durf jij het aan om de tandoori uit potjes, pakjes en zakjes te verruilen voor je eigen tandoori-creatie? Wie weet grijp je na dit recept nooit meer naar de kant-en-klare variant. Dit is hoe je de vegan tandoori met mango maakt:

vegan tandoori met mango 8

Vegan tandoori met mango & vega-balletjes

Romy
Tandoori kun je prima maken zonder pakjes en zakjes. Deze vegan tandoori is heerlijk kruidig en tegelijkertijd een tikkeltje zoet door de stukjes mango. Een makkelijk en simpel gerecht dat ook nog 100% vegan is!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan of wokpan
  • Koekenpan
  • Kookpan voor de rijst

Ingrediënten
  

  • 150 gram basmati-rijst
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 150 gram tuinerwten uit de diepvries
  • 150 gram mango evt. uit de diepvries
  • 160 gram vegan balletjes (of een glutenvrije vleesvervanger als je glutenvrij eet)
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 50 ml kokosmelk
  • ½ rode ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl peper
  • 1 tl kerriepoeder
  • Sap van een halve limoen

Instructies
 

  • Snijd de paprika's in stukjes en snipper daarnaast de ui. Gebruik je verse mango? Schil die dan en snijd de mango in kleine blokjes.
  • Breng alvast een pan water aan de kook voor de rijst. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de ui aan in een scheut olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de paprika toe en bak 5 minuten mee.
  • Schep vervolgens de tomatenpuree bij de paprika. Strooi komijn, gerookte paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, komijn, peper en kerrie over de paprika en schenk ook het limoensap erbij. Roerbak 5 minuten.
  • Snijd dan de zongedroogde tomaten in stukjes en doe die samen met de mango bij de groenten. Voeg ook de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten sudderen totdat de paprika gaar is. Roer in de laatste minuut de tuinerwten door de saus.
  • Bak ondertussen in een andere pan de vegan balletjes goudbruin.
  • Giet de rijst af en serveer met de vegan tandoori en de balletjes. Strooi er eventueel wat sesampitjes overheen. En dan… geniet van je heerlijke maaltijd!
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Mango, Paprika, Rijst, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan tandoori met mango 4

Nog meer curry-achtige gerechten om te proberen

Voor curry’s, stoofschotels, tandoori’s en alles wat daarop lijkt, mag je mij elke ochtend wakker maken. Ik ben dol op kruidige maaltijden met een Indiaas tintje. Als je gecharmeerd bent van deze vegan tandoori, dan word je vast ook blij van deze recepten in hetzelfde straatje:

Eet jij weleens tandoori? En kies jij voor zelf maken of toch uit een pakje?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Ik beken! | 9x "Oeps, niet helemaal eerlijk!"

8 september 2017|Persoonlijk|

Lachen als een boer met kiespijn, wijselijk je mond houden of een leugentje om bestwil. Ik ben absoluut een eerlijk en oprecht persoon en vind eerlijkheid ook heel belangrijk bij mensen om me heen. Toch heb ik ook af en toe mijn momenten waarop ik niet 100% eerlijk ben. Vaak om een ander niet te kwetsen of om een wel heel awkward situatie te voorkomen. Oeps, hier komen ze: een paar Pinokkio-momenten van mij. Met een korreltje zout overigens!