Tarte tatin is een van de bekendste Franse klassiekers. Ook in Heel Holland Bakt duikt hij regelmatig op als grote favoriet onder de taarten. En dat snap ik wel: zo’n omgekeerde taart met gesuikerd fruit ziet er leuk uit én smaakt verrukkelijk. In mijn eigen zoektocht naar vegan tarte tatin kwam ik vooral veel “dunnetjes” tegen: van die flinterdunne taarten die hap-slik-weg zijn. Dus besloot ik zelf een recept te bedenken dat wél was wat ik gezocht. Een heerlijk zoete tarte tatin, met een luchtige cake-achtige bodem en heerlijk gesuikerd zomerfruit. Ontdek hieronder hoe je deze zomerse tarte tatin met nectarine zelf maakt.

Wat is tarte tatin?

Een tarte tatin is een “omgekeerde taart”. Meestal gaat het om een omgekeerde appeltaart. Dus in plaats van dat je eerst het deeg over de bakvorm verspreidt en daar dan appelplakjes op legt, doe je het andersom: je legt eerst de appels op de bodem van de bakvorm, verspreidt dan het deeg over de vorm en bakt de taart op die manier. Nadat de taart in de oven is geweest, keer je hem om. Zo komen de appelplakjes weer bovenop te liggen, maar dan netjes platgestreken.

De tarte tatin is trouwens ontstaan door een foutje van twee Franse zussen (Stephanie en Caroline Tatin). In alle haast legden ze in hun restaurant per ongeluk eerst de appels in de bakvorm en verspreidden ze daar vervolgens het deeg overheen. Precies verkeerdom dus! Na het bakken draaiden ze de taart om en kwamen er goudkleurige appeltjes met een gekaramelliseerd laagje tevoorschijn. Dit oorspronkelijke misbaksel bleek verrukkelijk te smaken en werd een grote hit.

Inmiddels wordt tarte tatin zeker niet meer alleen met appels gemaakt. Je kunt de taart met allerlei soorten fruit maken. Ik koos dus voor een tarte tatin met nectarine. Maar ook een omgekeerde taart met bijvoorbeeld perzik, peer, vijgen, kakifruit of pruimen zal verrukkelijk smaken.

vegan tarte tatin met nectarine 11

Hoe maak je deze vegan tarte tatin?

Een tarte tatin maken klinkt door de chique naam als een klusje waarvoor je taartenbaktalent nodig hebt, maar dat valt echt alles mee. Voor dit recept hoef je maar 15 minuten uit te trekken. Daarna gaat de oven 45 minuten aan het werk voor je en dan is de taart al klaar om van te genieten.

Je maakt de taart als volgt:

  • Maak het beslag voor de taartbodem volgens het recept hieronder.
  • Vet een taartvorm in met plantaardige margarine.
  • Bestrooi dan de bodem met suiker. Ik gebruik kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook basterdsuiker of palmsuiker gebruiken.
  • Snijd de nectarine (of ander fruit) in dunne plakjes en verdeel die over de taartbodem.
  • Stort dan het deeg in de taartvorm en strijk de bovenkant goed plat.
  • Schuif in de oven voor 45 minuten, laat 10 minuten afkoelen en draai dan de taart om. Je tarte tatin is klaar!

Mijn vegan tarte tatin is dus wat dikker en meer cake-achtig dan de standaard tarte tatins. Ik vind dat zelf heerlijk: het deeg of de korst vind ik zelf altijd het allerlekkerst aan welke taart dan ook. Wel moet het deeg dan natuurlijk lekker luchtig en niet te zompig zijn. In niet-vegan taarten is ei het magische ingrediënt om dat effect te bereiken. In deze vegan tarte tatin krijg je het voor elkaar met een mix van appelmoes en plantaardige melk (als eivervangers) samen met baking soda en appelazijn (om de taart te laten rijzen). Verder gebruik ik kokosolie als alternatief voor margarine. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig; dat geeft de taart al extra stevigheid.

vegan tarte tatin met nectarine 6

Wat heb je nodig voor deze tarte tatin met nectarine?

Voor deze vegan tarte tatin heb je niet gek veel nodig. Dit is de redelijk beknopte ingrediëntenlijst:

  • Amandelmeel en havermeel. Dat is mijn favoriete glutenvrije-meelsoorten-duo. Amandelmeel geeft een smeuïge cakeachtige structuur en havermeel maakt de taart goed stevig.
  • Plantaardige melk. Daarmee “plak” je het taartbeslag aan elkaar én het vervangt deels de functie die eieren normaal hebben in niet-vegan taarten. Ik gebruik zelf soja- of amandelmelk, maar ook andere typen plantaardige melk werken prima.
  • Appelmoes. Dit dient in het taartbeslag als de belangrijkste eivervanger. Gebruik altijd 100% appelmoes, dus zonder toegevoegd suiker of andere toevoegingen. Dan weet je zeker dat de taart niet te zoet wordt.
  • Agavesiroop. Daarmee geef ik de taart meer zoetigheid zonder suiker nodig te hebben. Je kunt ook ahornsiroop of een andere vloeibare suikervervanger gebruiken.
  • Kokosolie. Dat smelt je eerst in een steelpan en roer je vervolgens door het beslag. Kokosolie gaat bij niet te hoge temperaturen stollen, waardoor het (net als margarine) je taart goed stevig maakt.
  • Nectarines. Die mogen uiteraard niet achterblijven als je een tarte tatin met nectarine maakt. Je gebruikt de nectarine niet alleen bovenop de taart, maar roert ook kleine stukjes door het taartbeslag heen. Ben je geen fan van nectarine? Dan kun je ook perzik, appel of peer gebruiken.
  • Vanille-extract. Dit goedje voegt een klein vleugje extra zoetigheid toe aan de taart.
  • Kaneel. Ha, met dit magische ingrediënt geef je de taart net dat beetje extra smaak.
  • Baking soda en appelazijn. Die twee gaan bubbelen als je ze bij elkaar gooit en kunnen zo luchtigheid geven aan je beslag. Voeg ze tegelijk toe en roer dan door het beslag. Dan helpen ze je taart bij het rijzen.
  • Kokosbloesem- of basterdsuiker. Om de nectarine-laag te laten karameliseren gebruik ik twee schepjes kokosbloesemsuiker. Je kunt ook voor een minder exotische suikersoort gaan: basterdsuiker werkt net zo goed.

Gebruik verder een taartvorm die goed afsluit. Anders heb je kans dat de gesmolten suiker iets door de bodem heen lekt (en dat je je na het taarten bakken op een ongeplande grote ovenschoonmaak moet storten).

vegan tarte tatin met nectarine 8

Recept voor vegan tarte tatin met nectarine

Ben je ook enthousiast geworden over deze zomerse, simpele en bovenal verukkelijke taart? Hoge ogen gooi je er vast en zeker mee, want zo’n omgekeerd taartje ziet er erg kunstig uit. Zo maak je deze vegan tarte tatin met nectarine in maar 15 minuten (+ een tijdje geduldig wachten op de oven):

vegan tarte tatin met nectarine 10

Vegan tarte tatin met nectarine

Romy
Wil je hoge ogen gooien met een taart die allesbehalve moeilijk is? Maak deze heerlijk zomerse taart. Deze vegan tarte tatin is de perfecte combinatie van gekaramelliseerd fruit met een heerlijk luchtige cakebodem.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Frans
Porties 8 stukjes

Equipment

  • Taartvorm (ik gebruik er één van 24 cm doorsnee; een grotere kan ook – dan heb je 1 extra nectarine nodig)
  • Oven en bakpapier
  • Mengkom

Ingrediënten
  

  • 150 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 100 gram amandelmeel
  • 175 ml plantaardige melk zoals soja- of amandelmelk
  • 100 gram agavesiroop of een andere vloeibare suikervervanger
  • 2-3 nectarines
  • 50 gram appelmoes (100% appelmoes)
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 2 el kokosbloesem- of basterdsuiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • Plantaardige margarine om in te vetten

Optioneel als decoratie:

  • Frambozen
  • Kokosrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand) en vet alvast de randen en bodem van de bakvorm in met margarine.
  • Roer in een mengkom appelmoes, gesmolten kokosolie, plantaardige melk en vanille-extract door elkaar.
  • Voeg dan het amandelmeel, havermeel en kaneel toe en roer goed door met een lepel totdat je een egaal beslag hebt.
  • Verwijder de pitten van de nectarines. Snijd 1-2 nectarines in dunne plakjes en snijd de andere nectarine in blokjes.
  • Roer de blokjes nectarine door het taartbeslag. Schep dan de baking soda op het beslag en schenk de appelazijn erbij. Meng die twee ingrediënten met het beslag.
  • Verdeel nu met een lepel kokosbloesem- of basterdsuiker over de bodem van de taartvorm. Leg dan de plakjes nectarine op de taartbodem. Zorg ervoor dat de bodem zo goed mogelijk is bedekt met plakjes nectarine.
  • Giet het taartbeslag op de taartbodem en strijk de bovenkant van het beslag goed plat. Schuif de taart nu voor 45 minuten in de oven. Check na 45 minuten met een satéprikker of de taart goed gaar is. De taart is klaar zodra je de satéprikker er schoon uit kunt halen.
  • Laat de taart nog 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan de randen van de taartvorm los en draai de taart heel voorzichtig om op een bord. Laat de taart vervolgens minstens 45 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. En dan wordt het wachten beloond en kun je genieten van jouw taart.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Nectarine, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan tarte tatin met nectarine 15

Hoe lang kun je de taart bewaren?

Je kunt deze vegan tarte tatin met nectarine heel goed in de koelkast bewaren. Bewaar hem dan in een afgesloten bakje of in de originele taartvorm met aluminiumfolie over de bovenkant. In de koelkast blijft de taart nog ongeveer 3-4 dagen goed. Je kunt de stukjes ook los invriezen, maar daar wordt de taart wel minder lekker en wat zompiger van. Dus het beste advies is: geniet er direct van. Dan is deze tarte tatin op z’n lekkerst.

Nog meer simpele taartrecepten

Ik ben altijd gek op bakcreaties die eruitzien alsof je er úren in hebt gestoken, maar die eigenlijk helemaal niet zoveel werk zijn om te maken. Daar is deze vegan tarte tatin een perfect voorbeeld van. Dit zijn een paar andere makkelijke maar mooie taarten die ik je kan aanraden:

Wat is jouw favoriete indrukwekkende-looks-maar-weinig-moeite-taart?

vegan tarte tatin

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs