Er is één culinaire uitdaging die al een tijdje hoog op mijn lijst stond: vegan tiramisu maken. Want dit goddelijke Italiaanse toetje moet toch ook zonder slagroom en mascarpone te maken zijn? Yes, it is! Na een paar experimenten heb ik hét recept voor vegan tiramisu gevonden dat ik Bart en onze visite met alle liefde voorschotel. En deze vegan tiramisu is ook nog gezonder en minder vet dan je zou denken. Van deze vegan en glutenvrije tiramisu kan iedereen meegenieten. Een kunstig toetje dat absoluut de moeite waard is om ook te maken als het nog geen Kerst is!
Glutenvrije en vegan tiramisu
Recepten veganizen vind ik een leuke uitdaging. Ik geloof oprecht dat bijna alle receptklassiekers heel goed vegan te maken zijn. En een vegan tiramisu mocht niet in mijn eigen receptenboek ontbreken. Toch fijn als ook vegans van dit klassieke kersttoetje kunnen meegenieten!
Over deze vegan tiramisu moest ik wel even mijn hoofd breken. Het gerecht is normaal één en al zuivelproducten. Er gaat vooral een flinke lading mascarpone (romige kaas) in, vaak aangevuld met heel wat slagroom. Slagroom kun je wel één op één vervangen voor een vegan optie. Maar bij de mascarpone is dat lastiger. Gelukkig lukte het me na een paar pogingen om een vegan tiramisu te maken die hier glansrijk door de kritische keuringen heen kwam.
Deze tiramisu is romig, stevig, vol van smaak en ziet er ook nog eens overheerlijk uit. Dat de vegan tiramisu ook nog gezonder dan je denkt is, is mooi meegenomen. Hij is namelijk niet heel vet, bevat veel eiwitten en is vrij van geraffineerde suikers.
Hoe maak je vegan tiramisu?
Vegan tiramisu kun je maken met lange vingers of zelfgemaakte “sponscake” in combinatie met een vegan versie van mascarpone. Er bestaan meerdere manieren om zelf vegan mascarpone te maken voor de tiramisu. De bekendste zijn:
- Room van cashewnoten (geweekt en fijngemalen)
- Zijdetofu
- Vegan roomkaas (zoals die van Violife)
- Aquafaba (het vocht uit kikkererwten) in combinatie met kokosroom (zoals bij dit recept van Lazy Cat Kitchen)
- Kokosroom (het romige, lobbige gedeelte uit een blik kokosmelk)
- Sojakwark of kokoskwark
Zelf vind ik vegan roomkaas geen heel groot succes. Het is vaak erg duur, zeker in de hoeveelheid die je voor tiramisu nodig hebt. Daarnaast zijn de meeste vegan roomkazen alleen gemaakt van kokosvet, waardoor ze én niet heel lekker zijn én weinig andere voedingsstoffen dan vet bevatten.
Vegan tiramisu met mascarpone van zijdetofu (en dat proef je niet!)
Waar ik de vegan mascarpone dan wel van maak? Ik gebruik een mix van zijdetofu en sojakwark. Schrik niet van het idee van tofu in tiramisu. Zijdetofu heeft nauwelijks smaak, maar heeft wel precies de dikke en stevige structuur die je voor vegan tiramisu zoekt. Door de andere ingrediënten proef je er verder weinig van.
Tip: je kunt zijdetofu kopen bij de meest bio-winkels of bij de toko. Gebruik geen gewone tofu. Zijdetofu is een meer waterige variant van tofu; dit heeft precies de goede structuur voor de mascarpone.
Daarnaast gebruik ik in de vegan tiramisu sojakwark. Kies voor een lekker stevige kwark, zoals die van Alpro. Ook dat zorgt voor de juiste structuur. Je kunt ook stevige kokoskwark kiezen trouwens.
Nog meer heerlijke vegan toetjes
Als je slagroom, melk en roomkaas uit je dieet schrapt, blijven er gelukkig nog genoeg heerlijke toetjes over. Dit zijn nog meer fantastisch lekkere vegan desserts om van te snoepen:
Hoe maak je vegan mascarpone?
Deze vegan mascarpone maak ik van zijdetofu en sojakwark in combinatie met een paar andere ingrediënten. Voor 6 porties tiramisu gebruik ik het volgende om mascarpone te maken:
- 350 gram zijdetofu
- 275 gram stevige sojakwark of kokoskwark
- 100 gram agavesiroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
- 75 ml kokosolie (gesmolten!)
- 1 tl amandelextract
- 1 tl vanille-extract
- 2 el (glutenvrije) bloem
Het amandelextract geeft de tiramisu een heerlijke amaretto-achtige smaak zonder dat er alcohol aan te pas komt. En de kokosolie en bloem? Die maken de mascarpone een tikkeltje steviger als je ‘m laat opstijven in de koelkast.
Zo maak je een lekkere chocolade-sponscake
Tussen de lagen met heerlijk lobbige mascarpone proef je een lekkere sponzige cake met een vleugje koffiesmaak. Hiervoor bak ik een dunne, niet al te grote cake in een brownievorm. Ik maak ‘m van amandelmeel en (glutenvrije) bloem. Het amandelmeel matcht goed met het amandelextract. En de bloem geeft de cake een luchtige structuur, waardoor hij straks ook goed de koffiesmaak kan opnemen.
Verder roer ik een eetlepel cacaopoeder door de sponscake voor een subtiele chocoladesmaak. Hoe meer chocoladesmaak aan een toetje zit, hoe beter, niet waar?
Bak de cake in een brownievorm van ongeveer 20 bij 20 centimeter en snijd hem later in stukken om zo de vegan tiramisu op te bouwen. Houd je nog cake over? Dan kun je daar natuurlijk altijd nog wat los van snoepen.
Recept vegan tiramisu (ook glutenvrij)
Sta jij te springen om een lekker zoet toetje waar je ook nog eens hoge ogen mee gooit bij elke mee-eter? Van deze glutenvrije en vegan tiramisu kan iedereen mee-eten, en hij is om je (lange) vingers bij af te likken. Dit is het recept voor de vegan tiramisu:
Vegan tiramisu met chocolade-sponscake (glutenvrij)
Equipment
- Brownievorm van ongeveer 20 x 20 cm
- Diepe glazen bak of ovenschaal (ik gebruik er één van 20 x 10 cm)
- Staafmixer of blender
- Handmixer
- Bakpapier
- Mengkom
Ingrediënten
Voor de chocolade-sponscake:
- 125 gram bloem (evt. glutenvrije bloem)
- 100 gram amandelmeel
- 150 ml plantaardige melk
- 100 ml espresso
- 75 gram agavesiroop
- 35 gram kokosolie (gesmolten)
- 1 ½ el cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- Snufje zout
Voor de vegan mascarpone:
- 350 gram zijdetofu (Zijdetofu is te koop bij o.a. de bio-winkel of toko.)
- 275 gram sojakwark
- 110 gram agavesiroop
- 75 ml kokosolie (gesmolten!)
- 2 el bloem
- 1 tl amandelextract
- 1 tl vanille-extract
Ter garnering:
- Cacaopoeder
- Mokkaboontjes = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed de brownie-bakvorm met bakpapier.
- Doe de (gesmolten) kokosolie, het vanille-extract, het amandelextract, de plantaardige melk en de agavesiroop samen in een mengkom. Roer met een spatel of lepel goed door. Meng dan het amandelmeel, de bloem en het cacaopoeder met de vloeibare ingrediënten. Voeg ook een snufje zout toe.
- Schep het bakpoeder en appelazijn op het beslag en roer die twee samen door het beslag. Schep dan het beslag voor de cake in de brownievorm en zet die voor 25 minuten in de oven. Prik daarna met een satéprikker in de cake om te checken of hij goed gaar is.
- Laat de cake 15 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna nog zeker een uur buiten de vorm. Maak ondertussen de mascarpone.
- Maal voor de mascarpone eerst de zijdetofu fijn tot een mengsel zonder klontjes. Dat kun je doen met de staafmixer of blender. Roer dan de sojakwark, agavesiroop, (gesmolten) kokosolie, het amandelextract en de bloem erdoorheen. Roer door totdat je een glad mengsel hebt. Zet dat minimaal 1,5 uur in de koelkast.
- Snijd de harde randjes van de cake en hak de cake dan in dunnere plakjes. Bekleed de bodem van de schaal met een deel van de cake. Zet een kopje espresso en schenk ⅓ daarvan over de sponscake. Schep dan ⅓ van de mascarpone op de cake. Leg daarop opnieuw een deel van de cake. Schenk er weer ⅓ kopje espresso overheen en maak dan opnieuw een laag mascarpone. Leg daarop de laatste beetjes cake en schenk daarop het laatste beetje espresso. Schep dan een laatste laag mascarpone op de tiramisu. Strijk glad en schuif voor minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Garneer bij het serveren met cacaopoeder en eventueel met mokkaboontjes. Snijd dan aan. Geniet van je Italiaanse en diervriendelijke toetje!
Wat voor schaal kun je het beste gebruiken voor de tiramisu?
Voor de tiramisu kun je het beste een hoge ovenschaal of een diepe bewaarbak gebruiken. Ik gebruik zelf een glazen bak van ongeveer 20 bij 10 centimeter. Gebruik het liefst een niet al te lage bak; dan is er genoeg plek om lagen op te bouwen. Een doorzichtige bak werkt het beste; dan kun je ook aan de buitenkant de lagenopbouw zien.
Wat is tiramisu?
Tiramisu is een Italiaans gerecht dat traditioneel wordt gemaakt van mascarpone, in koffie ondergedompelde lange vingers en eigeel opgeklopt met suiker. Bovenop de tiramisu wordt vaak cacaopoeder gestrooid.
Er bestaan inmiddels ook allerlei variaties op tiramisu, bijvoorbeeld met sponscake of met kwark tussen de laagjes cake. En je komt ook allerlei fancy receptvariaties tegen, zoals tiramisu met chocola, met kaneel of met vers fruit tussen de lagen.
Hoe lang blijft de tiramisu goed?
Je kunt deze tiramisu in een met aluminiumfolie afgedekte bak nog ongeveer 3 dagen bewaren. Hij is het lekkerst als je hem binnen 1 dag eet, omdat de cake dan niet te zompig wordt. Maar ook daarna is de tiramisu zeker nog goddelijk genoeg om je tanden in te zetten.
Kan ik deze vegan tiramisu ook zonder tofu maken?
Bij dit recept kan dat niet, omdat zijdetofu een belangrijk ingrediënt is om de mascarpone de stevige, romige structuur te geven. Je kunt wel naar recepten op andere sites zoeken waarin de mascarpone wordt gemaakt van cashewroom of aquafaba.
Wat is jouw favoriete kerstdessert?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…