Tofu is misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt in een curry. Maar geloof me: lekker is het absoluut. Als je nog niet overtuigd bent dat tofu een smakelijk ingrediënt is, dan lukt dat overtuigen misschien wel met deze gemarineerde en lekker gekruide tofu. Deze tofu-curry bestaat uit een heerlijk romige curry met harissa, kokos en veel groenten én uit blokjes gekruide en licht krokant gebakken tofu. Beter wordt het niet als je naar een verwarmende maaltijd snakt na een lange dag! Ik verklap je graag het recept.

Tofu-curry met écht lekkere tofu

Ik geef toe: tofu stond lange tijd niet op mijn favoriete-dingen-om-te-eten-lijstje. Ik snapte niet waarom veel mensen zo lyrisch waren over zo’n zacht en flubberig eetbaar blok waar nauwelijks smaak aan zit. Maar sinds ik weet hoe je tofu ==lekker klaarmaakt, is mijn tofu-liefde langzaam maar zeker aan het toenemen. De magie zit ‘m altijd in de marinade, zo leerde ik. Kale tofu is inderdaad maar karig en smaakloos. Maar je kunt tofu onwijs smaakvol maken door het een tijdje te laten marineren in een lekker kruidig sausje. Bak de tofu-blokjes daarna licht krokant in een pan, en je herkent er zeker geen flubberblok meer in terug!

Voor deze tofu-curry marineer ik de tofu in olijfolie met kurkuma, knoflookpoeder, peper en komijn. Vooral veel currykruiden dus! Daardoor matcht de tofu perfect met de kokoscurry die je erbij serveert.

vegan tofu curry met harissa 4

Harissa als magisch curry-ingrediënt

De traditionele currymakers zullen hun wenkbrauwen gek optrekken als ze horen dat ik harissa in mijn curry mik. Maar ik vind dit ingrediënt er té lekker bij smaken om het te laten zitten. Harissa is een kruidige saus uit de Noord-Afrikaanse keuken op basis van rode peper en diverse andere kruiden. Je kunt het zien als het Noord-Afrikaanse alternatief voor de Aziatische sambal. Ook aan deze tofu-curry geeft harissa een klein vleugje pit.

De milde harissa die ik gebruik, is overigens zeker niet van het niveau ‘vuur uit je oren’. Ik ga altijd voor de milde harissa van Souq. Die valt qua pittigheid enorm mee. Door de vele kruiden is het vooral een goede, kruidige smaakmaker. Daarnaast gebruik ik nog een halve rode peper in deze tofu-curry. Totaal optioneel natuurlijk! Als je het niet zo op hebt met pittige gerechten, kun je die peper gerust achterwege laten. Maar ik houd zelf wel van een beetje pit, dat door de kokosmelk automatisch weer getemperd wordt.

vegan tofu curry met harissa 6

Wat gebruik je verder voor deze tofu-curry?

Naast de gemarineerde tofu gebruik ik de volgende ingrediënten voor de vegan tofu-curry:

  • Rode paprika, tuinerwten en wortel. Die drie spelen de groentehoofdrol in dit gerecht. Tuinerwten gebruik ik zelf altijd uit de vriezer. Dat is zo lekker makkelijk en die kun je altijd op voorraad hebben! Overigens doen spinazie, courgette of kleine tomaatjes het ook heel goed in deze tofu-curry als je geen paprika, wortel of erwten hebt liggen.
  • Tomatenblokjes. Die zorgen voor een extra lading groenten in de curry én geven hem de juiste substantie. Kokosmelk is uiteraard dunner qua structuur. Met tomatenblokjes wordt je curry direct een stuk steviger.
  • Kikkererwten. Die vind ik in curry’s altijd een lekkere toevoeging én ze zorgen voor extra eiwitten. Tofu is al een eiwitbron op zich, dus met kikkererwten erbij krijg je extra veel eiwitten binnen.
  • Harissa. Dat is de belangrijkste kruidige smaakmaker in de tofu-curry. Harissa is wat mij betreft één van de meest geniale dingen om toe te voegen aan gerechten als je smaak mist. Met een paar schepjes harissa erbij krijgen veel gerechten direct wat je zocht. Dat geldt zeker voor deze tofu-curry. Gebruik bij voorkeur een milde harissa. Tenzij je van lekker veel pit houdt natuurlijk. Ga dan lekker los door te kiezen voor een pittigere variant.
  • Kokosmelk. Geen curry zonder kokosmelk! Tenminste, als het aan mij ligt. Ook in deze curry verdwijnt dan ook een flinke scheut kokosmelk. Die maakt de curry smeuïg en geeft een subtiele kokossmaak af.
  • Knoflook en ui. Waar ben je zonder die twee?! Ik gebruik bij dit gerecht gele ui, maar een rode ui werkt ook prima als je van een minder scherpe ui houdt.
  • Gember, komijn, peper en kerrie. Naast de schepjes harissa mogen ook deze gedroogde kruiden niet in de tofu-curry ontbreken. Ik houd van curry’s met veel smaak. Deze vier kruiden combineren heel goed met zowel de gemarineerde tofu als de harissa.
  • Rode peper. Voor degenen voor wie “pittig” niet pittig genoeg is, kan ik een halve rode peper in dit gerecht zeker aanraden. Wij gebruiken een halve peper per 2 personen en vinden dat “lekker pittig”. Maar ga natuurlijk vooral op je eigen pittigheidslimiet af en laat het pepertje weg als je het gerecht zonder peper al pikant zat vindt.
vegan tofu curry met harissa 3

Het recept voor de tofu-curry met harissa

Mijn blog barst van de recepten voor curry’s. Zo maak ik ook altijd heel graag vegan butter chicken, pompoencurry met kikkererwten of mijn favoriete dahl-recept. Maar deze tofu-curry verdiende zeer zeker een eigen spotlight op de blog. Het is een heerlijk romige curry met een pittig tintje en licht crispy tofu-blokjes on the side. Een feestelijk gerecht om te serveren, nóg meer een feestje om zelf van te smullen! Zo maak je de curry zelf:

vegan tofu curry met harissa 10

Vegan tofu-curry met harissa & kikkererwten

Romy
Een romige curry met knapperige tofu-blokjes als heerlijk extraatje? Daarvoor zit je met deze tofu-curry 100% goed. Het is de perfecte vegan curry met veel groenten en eiwitten en vooral heel veel smaak.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Wokpan of hapjespan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

Voor de curry:

  • 300 gram tomatenblokjes
  • 150 gram basmati-rijst (of serveer met naanbrood)
  • 100 gram kikkererwten uit blik
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 100 gram tuinerwten uit de vriezer
  • 3 el milde harissa
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper = optioneel, voor als je van pittig houdt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl peper
  • Sap van een halve limoen = optioneel

Voor de gemarineerde tofu:

  • 150 gram tofu
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl peper
  • 2 el olijfolie

Instructies
 

  • Laat de tofu goed droog worden door het blok in een theedoek te wikkelen en met een zwaar voorwerp erop te laten liggen. Dep daarna droog met een papiertje. Maak de marinade voor de tofu door alle ingrediënten bij elkaar te doen en door te roeren. Snijd de tofu in blokjes en roer door de marinade. Laat in een kommetje 30 minuten staan. Start dan met de volgende stappen.
  • Snijd de wortel in plakjes en de paprika in stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui. Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie.
  • Breng ook alvast een pan water aan de kook voor de rijst, en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg daarna de wortel en paprika toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee. Strooi daarna de komijn, peper, kerriepoeder en gember over de groenten en roerbak nog een paar minuten. Roer vervolgens de kokosmelk, tomatenblokjes en kikkererwten door de pan en laat 10 minuten pruttelen.
  • Doe ondertussen de gemarineerde tofu-blokjes in een droge koekenpan en bak ze in 5-10 minuten heel licht krokant aan alle kanten. Doe dat op middelhoog vuur en in een flinke scheut olijfolie.
  • Schep in de laatste 3 minuten de harissa en rode peper door de pan en doe ook de erwten erbij. Proef even of de smaak voor jou goed is voordat je alle peper erbij schept. Misschien heb je minder nodig.
  • Serveer de curry met de tofu-blokjes en de rijst. Versier eventueel met verse peterselie. En dan… eet smakelijk!
Trefwoord Curry, Erwten, Glutenvrij, Harissa, Kikkererwten, Lactosevrij, Paprika, Suikervrij, Tofu, Vegan, Vegetarisch, Wortel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan tofu curry met harissa 7

Nog meer heerlijke tofu-gerechten

Zelfs als voormalig tofu-hater kun je van gedachten veranderen. Daar ben ik het levende bewijs van! Deze blokjes kunnen hartstikke lekker worden met de juiste bereiding. Zo zijn ook in deze gerechten tofublokjes de ster van de culinaire show:

Hoe maak jij tofu het liefst klaar?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ria 28 februari 2024 op 1:36 pm - Beantwoord

    5 sterren
    Romy, wat maak jij toch altijd prachtige food foto,s, ik heb het nog niet geprobeerd, maar het ziet er overheerlijk uit, het water loopt je in de mond en weet je, dat kurkuma heel erg gezond is, volgens Kris Verburg, arts en onderzoeker en autheur van het zeer interessant boek ” De voedselzandloper, over afvallen en langer jong blijven, nou, dat wil toch wel iedereen !

    • Romy 12 maart 2024 op 6:36 pm - Beantwoord

      Wat een lief compliment, dank je wel!
      Ik had inderdaad eens gehoord dat kurkuma veel gezonde stoffen bevat. Altijd mooi meegenomen 😀

Beoordeling recept