upside down appelcake 6

Vegan upside down appelcake met rozijnen (ook glutenvrij)

  • 2 februari 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

De klassieke appeltaart kennen we allemaal wel. Maar heb je ‘m ook al eens op z’n kop gemaakt? En dan niet als een flinterdunne tarte tatin met bladerdeeg, maar als een lekker smeuïge cake met gekaramelliseerde appelpartjes bovenop. Als je van appeltaart, cake en en de combinatie kaneel en rozijnen houdt, dan is deze vegan upside down appelcake een schot in de roos. Om er maar een flauwe woordgrap in te gooien: ik ben er ondersteboven van. Jij straks ook? Maak de taart dan zelf in minder dan 1 uur.

Wat is een upside down appelcake?

Zoals de naam al doet vermoeden, maak je een upside down appelcake op z’n kop. Dat betekent dat je de bodem van de springvorm eerst bestrooit met suiker, daar vervolgens appelpartjes over verdeelt en daarna het beslag over de appelpartjes heen kiepert. Een gekke volgorde, zou je denken. Maar als je de taart uit de oven hebt gehaald en eenmaal hebt laten afkoelen, draai je hem gewoon om. Dan liggen de appelpartjes met een heerlijk karamellaagje bovenop de taart.

Deze upside down appelcake is gemaakt van een smeuïge en zachte cake met de subtiele smaak van kaneel en rozijnen. Ook gaat er een klein beetje appelmoes doorheen voor wat extra appelgehalte. Maar de showsteler zijn absoluut de besuikerde appelpartjes bovenop de taart. In de oven smelt de suiker en worden de appelpartjes in het beslag geduwd. Daardoor krijg je een subtiel knapperige en vooral heerlijk zoete appellaag.

upside down appelcake 10

Welke appels gebruik je voor de upside down appelcake?

Voor deze appelcake kun je dezelfde appels gebruiken waar je normaal voor appeltaart naar zou grijpen. Denk aan jonagold en goudreinet. Zelf vind ik zoete appels ook heel lekker smaken op de appelcake. Ik vind elstars en junami-appels de allerlekkerste soorten, dus ik gebruik die gewoon voor de cake. Maar als je niet zo van friszoet houdt, is de jonagold een goed alternatief.

Gebruik ook gerust appels die al wat beurs zijn geworden. Deze appelcake is juist dé manier om die appels op een smaakvolle manier alsnog te kunnen gebruiken.

upside down appelcake 4

Hoe maak je deze upside down-cake vegan?

Deze upside down appelcake is zowel vegan als glutenvrij. En dat is gelukkig appeltje-eitje om voor elkaar te krijgen. Alhoewel, ei komt er dus niet aan te pas 🙂

Je maakt deze upside down appelcake vegan door ei te vervangen door appelmoes en een “flax egg”. Dat laatste houdt in dat je 1 theelepel lijnzaad mengt met 3 theelepels water. Als je dat door elkaar roert, krijg je een mengsel met dezelfde bindende werking als ei. Ook appelmoes is een goed bindmiddel in vegan cakes. En het geeft deze appelcake meteen wat extra appelsmaak. Wel zo lekker! De melk vervang ik uiteraard door plantaardige melk. Zelf ga ik meestal voor sojamelk, maar amandelmelk of erwtenmelk werkt net zo goed. Kies wel voor een ongezoete variant.

Daarnaast maak je deze cake glutenvrij door 2 glutenvrije meelsoorten te combineren. Dat zijn glutenvrij havermeel (dubbelcheck hiervoor het etiket als je een glutenallergie of -intolerantie hebt) en amandelmeel. Havermeel maakt de cake lekker stevig en amandelmeel zorgt voor een smeuïg cakebeslag.

upside down appelcake 3

Recept vegan upside down appelcake

Ben je net zo hyped over het idee van een net-even-anders-appelcake als ik? Dan word je sowieso blij van deze upside down appelcake met extra rozijnen en kaneel. Zo maak je ‘m lekker zelf:

upside down appelcake 7

Vegan upside down appelcake met rozijnen

Romy
Wil je eens iets anders dan een standaard appeltaart maken? Probeer deze upside down appelcake met rozijnen. Hij is vegan, glutenvrij en vooral heel lekker. En je maakt 'm binnen 1 uur!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 6 stukjes

Equipment

  • Springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee
  • Bakpapier
  • Mengkom en spatel
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het cakebeslag:

  • 120 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 100 gram amandelmeel
  • 135 ml plantaardige melk
  • 100 gram agavesiroop
  • 50 gram ongezoete appelmoes
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 3 el rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl lijnzaad
  • 3 tl water
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 2 tl appelazijn
  • Snufje zout

Voor de appelpartjes bovenop:

  • 2 appels (kies voor goudreinet of jonagold of voor een frissere appel zoals de elstar)
  • 3 el basterdsuiker of kokosbloesemsuiker
  • Plantaardige margarine om de springvorm in te vetten

Optioneel:

  • Frambozen als garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed ook alvast de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige margarine. Wel ook alvast de rozijnen.
  • Roer het lijnzaad en het water door elkaar en laat even apart staan.
    Meng ook alvast de plantaardige melk, agavesiroop, appelmoes, kokosolie, kaneel en het vanille-extract met elkaar. Roer dan het lijnzaad en water erdoorheen.
  • Spatel vervolgens het havermeel, amandelmeel en zout door de natte ingrediënten en roer ook de rozijnen erdoorheen. Schep dan het bakpoeder en de baking soda op het beslag. Schenk de appelazijn erbij en roer door het beslag.
  • Verwijder het klokhuis uit de appels, snijd de appel in 4 partjes en snijd daar vervolgens schijfjes van (van ongeveer een halve cm dik).
  • Verdeel de basterd- of kokosbloesemsuiker met een lepel over de bodem van de springvorm. Leg dan de appelschijfjes vlak langs de rand in een cirkel. Leg eventueel ook een paar appelstukjes in het midden.
  • Schep dan het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de taart voor 40 minuten in het midden van de oven. Check daarna met een satéprikker of de taart volledig gaar is.
  • Laat de taart minimaal 20 minuten in de springvorm afkoelen. Verwijder dan de randen van de springvorm. Zet een bord op de bovenkant van de taart en draai daarmee de taart om, zodat de appelpartjes bovenop zichtbaar zijn. Verwijder het bakpapier en laat de taart nog 45 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Trefwoord Appel, Cake, Glutenvrij, Lactosevrij, Rozijnen, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
upside down appelcake 10

Hoe lang kun je de taart bewaren?

Je kunt deze upside down appelcake nog zeker 3 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar hem in een afgesloten tupperware-bak of in de springvorm met aluminiumfolie over de bovenkant.

Nog meer taart- en cakerecepten met appel

Kun jij ook geen genoeg krijgen van baksels met appel? Dan word je, naast de upside down appelcake, vast ook vrolijk van deze appelachtige baksels:

Heb jij al eens een tarte tatin gemaakt? Wat is jouw succesrecept?

origineel recept appeltaart

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs